madeleines recept header3

Pankopanerad mozzarella

Skrivet av Madeleine Granberg 17.06.2019

Kategorier:

Hej på er!

Hemma med sjukt barn idag (hej sommarförkylning..) och kylen ekade tom men det fanns en mozzarella, så jag kom på idén att pankopanera den! Det blev en riktigt härlig sommarlunch som absolut kommer att göras flera gånger!

8434FA3B CEAC 4AF0 9FA2 F8826B6C3BBB

Jag serverade mozzarellan med skivade tomater och en hemmagjord pesto med basilika från egna landet, pinjenötter, vitlök och olivolja och avslutade med att ringla över lite balsamico.

Pankopanerad mozzarella

en mozzarella (gärna buffel)

ägg

panko

olja att steka i

Gör så här:

Vispa upp ett ägg i en skål och ha panko (asiatiskt ströbröd) i en annan skål. Rulla först mozzarellan i äggvispet och sedan i pankot. Stek mozzarellan i olja tills den fått fin färg. Servera genast!


Halloumi- och zucchinibiffar

Skrivet av Madeleine Granberg 16.06.2019

Hej på er!

 Dessa halloumi- och zucchinibiffar bara måste ni testa, dom är försvinnande goda!E98A89B8 1F17 499D BE0E 672C999ABC3D

Halloumi- och zucchinibiffar (recept från boken Veggivore) 

500 g zucchini

ca 1 tsk salt

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

200 halloumiost

1 ägg

0,5 dl Maizena

1 dl panko eller vanligt ströbröd

0,5 dl finhackad persilja

0,5 dl finhackad mynta

svartpeppar

smör eller olja till stekning

Gör så här:

Riv zucchinin grovt och blanda den med saltet i en skål. 

Låt stå 30 minuter. 

Skala och hacka lök och vitlök fint, riv osten grovt. 

Lägg zucchinin i en sil eller silduk och pressa ur så mycket vätska du kan. 

Blanda med resten av ingredienserna till en smet. 

Forma till små biffar och stek i rikligt med smör/olja på båda sidorna tills ytan är gyllenbrun, det kan ta några minuter per sida. Servera gärna med en vitlökssås och tomat- och löksallad. 

IMG 3250


Vit pizza med sparris

Skrivet av Madeleine Granberg 13.06.2019

Hej!

Denna vita pizza med sparris, ostkräm, tomat och ruccola är en riktig höjdare! 

IMG 2743

Jag använde mig av färdig pizzadeg, men vill ni göra egen deg så har bloggen Hallon & praliner här på sevendays ett recept här.

IMG 2738

 Vit pizza med sparris

färdig pizzadeg (eller gör egen)

en knippe sparris

Vitlökstomater

en ask körsbärstomater

1 pressad vitlöksklyfta

olivolja

flingsalt

Ostkräm

2 dl creme fraiche

200 gram riven ost

2 tsk honung

ruccola att garnera med

Gör så här:

Börja med tomaterna; sätt ugnen på 200 grader. Lägg tomaterna i en ugnssäker form, krydda med olivolja, pressad vitlök och flingsalt. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.

Rör ihop crème fraîche, riven ost och honung.

När tomaterna är klara så höj värmen i ugnen till 225 grader.

Ta pizzadegen och kavla ut den, lägg på en plåt och bred på ostkrämen. 

Bryt av den nedre delen på sparrisarna och dela större sparrisar på längden. Fördela sparrisen på pizzan.

Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 15-20 minuter eller tills den fått fin färg.

När pizzan kommit ur ugnen, lägg på tomaterna och garnera med ruccola.


Krämig äggröra

Skrivet av Madeleine Granberg 07.06.2019

 Hej!

I morgon är det lördag och varför inte lyxa till det med en krämig äggröra till frukost? Vill du även ha nybakat bröd till frukost så rör ihop degen till mina goda nattjästa frukostbröd redan ikväll. 

IMG 2846

Perfekt start på helgen!

Krämig äggröra

4 ägg

en stor klick smör

en klick creme fraiche

salt och peppar

Gör så här:

Knäck äggen i kall stekpanna, lägg i en klick (stor) smör och värm upp under omrörning. När äggröran börjar fasta till sig, ta av från plattan och rör ner en klick crème fraîche. Salta och peppra.

Klart att servera!

 


Rabarberkompott med vaniljgrädde och kaksmulor

Skrivet av Madeleine Granberg 31.05.2019

Hej!

Dagens dessert blev en rabarberkompott med vaniljgrädde och kaksmulor. Mycket gott och enkelt att göra! 7FD5EAD7 98BF 42E6 B9B1 5AD286372125

Rabarberkompott med vaniljgrädde och kaksmulor

400 gram rabarber

0,5 dl vatten

2,5 dl socker

1 vaniljstång

Servera med: vispad grädde, smaksatt med vaniljsocker och valfria kaksmulor

Gör så här:

Skär rabarbern i skivor och lägg i kastrull tillsammans med vatten, socker och de urskrapade vaniljfröna och vaniljstången. Låt koka ca 10 minuter tills rabarbern mjuknat. 

Låt rabarberkompott svalna. Hit går det bra att förbereda. 

Vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker. Krossa kakorna, jag använde digestive med choklad. 

Lägg upp rabarberkompott i skålar, lägg på en klick grädde och avsluta med kaksmulorna. 

Servera!

 


Svärmors rabarberkaka med kolasås

Skrivet av Madeleine Granberg 26.05.2019

Hej på er!

Usch vilket regn och rusk det har varit idag.. Hemma hos oss har vi mest varit inomhus och passat på att städa lite, men det blev även att baka svärmors rabarberkaka med kolasås till kaffet. 

IMG 2853

Rabarberkaka med kolasås

150 gram smör

3 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

2-3 rabarberstjälkar

Kolasås

2 dl grädde

1 dl socker

1 msk smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner det smälta smöret och mjölet i äggsmeten.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form (22-24 cm) med löstagbara kanter.

IMG 2848

Skär rabarbern i skivor och lägg på kakan.

Baka i ugn i 20 minuter. 

Under tiden blanda ihop ingredienserna till kolasåsen och låt det koka i 20 minuter. När kolasåsen kokat i 20 minuter ta ut kakan och häll kolasåsen över kakan. 

Grädda kakan ytterligare 25 minuter.

Låt kakan svalna ordentligt.

IMG 2859


Citronchesscake med jordgubbar och daim

Skrivet av Madeleine Granberg 24.05.2019

Hej!

En kollega till mig bjöd på denna smarriga citroncheescake med färska jorddubbar och daim som var så himla god så jag måste skriva ner receptet och dela det med er. Perfekt till helgfikat!

IMG 2658

 Citroncheescake med jordgubbar och daim

Botten

 100 gram smör

200 gram digestivekex

Fyllning

3 gelatinblad

2 dl grädde

400 gram färskost

1,5 dl lemoncurd

2 dl florsocker

1 citron, rivet skal och saft

Topping

jordgubbar och daim

Gör så här:

Smält smöret och mixa kexen i en matberedare och blanda med smöret. Tryck ut smulblandningen i en smord, bakplåtskläddform (22-24 cm) och låt stå svalt.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Vispa grädden och tillsätt sedan färskost, lemoncurd, florsocker och rivet citronskal.

Hetta upp citronsaften i en liten kastrull. Krama ur gelatinbladen och smält gelatinbladen på svag värme i citronsaften.

Tillsätt citronsaften i gräddblandingen droppvis försiktigt under vispning. Bred ut smeten på bottnen.

Låt stå svalt i kylen i minst 5 timmar. 

Ta fram kakan ca 15 minuter före servering. Toppa kakan med jordgubbar och finhackad daim.

Trevlig helg!


Lyxcarbonara

Skrivet av Madeleine Granberg 23.05.2019

Hej!

Pasta carbonara kan göras på många olika sätt, vilket recept som är det "riktiga" låter jag vara osagt men så här gjorde jag en lite "lyxigare" carbonara!

IMG 2572

Lyxcarbonara

spagetti för 2 personer

1 paket bacon

en liten gul lök

5 sparrisar

2 ägg

0,5 dl grädde

40 gram riven parmesanost

1 vitlöksklyfta

salt och svartpeppar

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningar.

Finhacka löken och stek den glansig och mjuk i smör, lägg åt sidan.

Klipp baconet i mindre bitar och stek knaprigt. Skär sparrisen i större bitar.

Lägg ner löken och sparrisen.

Blanda ihop ägg, grädde, parmesan och finhackad vitlök, en nypa salt och svartpeppar.

Häll den avrunna nykokta pastan i stekpannan med bacon, lök och sparris. Häll på äggblandningen och rör om försiktigt på svag värme.

Servera med massa riven parmesan, nymalen svartpeppar och sallad! 


Havrebröd på plåt

Skrivet av Madeleine Granberg 15.05.2019

Hej på er!

Vill ni ha något gott till kvällsfikat ikväll tycker jag ni skall ni baka detta goda havrebröd. Brödet rörs enkelt ihop utan långa knådningar och trycks sedan ut på en ugnsplåt. 
IMG 1257

Havrebröd på plåt

25 gram jäst

4 dl ljummen mjölk

0,25 dl rapsolja

1,5 tsk salt

0,25 dl ljus sirap

1 dl havregryn

7-9 dl vetemjöl

Gör så här: 

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumna mjölken och blanda tills jästen löst upp. Tillsätt olja, salt, sirap och havregryn. Rör om ordentligt.

Tillsätt vetemjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en kladdig deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och tryck ut degen på plåten (ha gärna lite mjöl på händerna då degen är kladdig).

Dela degen i rutor med en kniv och nagga degen med en gaffel. Strö över lite havregryn.

Sätt ugnen på 250 grader och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 12-15 minuter, tills brödet fått fin färg.

IMG 1262


Pasta pesto

Skrivet av Madeleine Granberg 13.05.2019

Hej!

Dagens middagstips kommer här: en superenkel pasta pesto. 

Man kan såklart göra egen pesto om man vill det men en köpepesto med god kvalitet går lika bra! 

IMG 1401 1

Eller varför inte addera till stekt kyckling eller quorn, smula över chevre eller fetaost och toppa med ruccola. Men min variant idag serveras med riven parmesan och saltrostade pumpakärnor.

Pasta pesto

valfri pasta för 2 personer

2 dl grädde

1 dl pesto

till servering: parmesan och saltrostade pumpakärnor

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna.

Blanda grädde och pesto i en kastrull, låt koka upp och smaka av med salt och peppar.

Blanda ihop pastan med pestosåsen, toppa med parmesan och saltrostade pumpakärnor.