Pepparsås med cognac
Krämig och god pepparsås med cognac!
Pepparsås med cognac
för 2 personer
0,5 msk pepparmix
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1,5 msk Cognac
0,5 msk oxfond eller en halv köttbuljong
0,5 tsk dijonsenap
0,5 msk tomatpure
En liten klick honung
En liten klick smör
En skvätt soja
Salt
Gör så här:
Fräs pepparmixen i lite smör, tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp.
Sänk värmen, låt puttra ca 10-15 min så det kokar ihop.
Så gott till en köttbit!
Gravad lax med hovmästarsås
Gravad lax med hovmästarsås är gott på lilla julbordet och inte alls svårt att göra själv.
Gravad lax
500 gram laxfilé, benfri med skinnet kvar
0,25 dl salt
0,25 dl socker
0,5 msk grovmalen svartpeppar
1 msk rosépeppar
en liten knippe dill
Gör så här:
Blanda ihop salt, socker och peppar. Finhacka dillen.
Lägg laxen i en påse och fördela kryddorna och dillen ovanpå.
Sug ut luften ur påsen och låt den ligga framme en stund så "smälter" kryddorna bättre.
Låt grava i kylskåpet 2-3 dagar.
Skär laxen i tunna skivor och servera med hovmästarsås.
Hovmästarsås
3 msk senap
2 msk socker
1 msk rödvinsvinäger
1 dl matolja
finhackad dill
Gör så här:
Vispa ihop senap, socker och vinäger.
Häll i oljan, i en smal stråle, under kraftig vispning.
Rör den dillen och späd med lite vatten om såsen blir för tjock.
Pepparkaksmuffins med russin
Pepparkaksmuffins med russin
100 gram smör
2 ägg
3 dl socker
1 tsk kardemumma
2 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
1 dl russin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker.
Tillsätt kryddorna och russin i äggsmeten.
Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda ner i smeten tillsammans med det smälta smöret och grädden/mjölken. Rör till en slät smet.
Fördela ut muffinsformar på en plåt eller använd en muffinsplåt.
Häll smeten i formarna.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Muffinsen är saftiga och goda som de är men vill man så kan man även toppa muffinsen med en glasyr.
Glasyr
100 gram naturell färskost
25 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser och bred på muffinsen.
Laxpasta med smak av saffran och tomat
Här kommer ett snabbt och enkelt middagstips! Pasta med lax i en god sås med smak av saffran och tomat.
Jag använde mig av denna smaksatta crème fraîche.
Laxpasta med smak av saffran och tomat
2-3 bitar lax
1-2 schalottenlökar
1 burk crème fraîche smaksatt med saffran och tomat
1 dl grädde
salt och vitpeppar
servera med färskpasta
Gör så här:
Skär laxen i mindre bitar och lägg åt sidan.
Finhacka löken och stek mjuk i smör.
Häll på den smaksatta crème fraichen och grädden, låt puttra ihop.
Lägg i laxen och låt puttra till den är klar.
Servera med färsk pasta.
Saftig äppelkaka med mandelmassa
I helgen när vi hade gäster bjöd jag på denna underbart goda äppelkaka med mandelmassa.
Servera som den är eller tillsammans med vaniljsås.
Saftig äppelkaka med mandelmassa
50 gram smör
100 gram mandelmassa
3 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 äpplen
kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en form med löstagbara kanter.
Smält smöret.
Riv mandelmassan och vispa ner äggen, ett i taget. Blanda ner socker och vaniljsocker.
Rör ihop vetemjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Tillsätt mjölk och det smälta smöret.
Skala och skär äpplena i klyftor och pudra över kanel.
Sprid ut hälften av äppelklyftorna i botten på formen, häll på smeten och lägg sedan på resterande äpplen.
Baka i ugn ca 45 minuter.
Äppelkladdkaka
Mamma bjöd på en god äppelkladdkaka idag, här kommer receptet!
Äppelkladdkaka
175 gram smör
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2,75 dl vetemjöl
2 äppel
kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret och tillsätt socker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl.
Rör ihop till en slät smet. Skala och riv äpplena och rör ner i smeten.
Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter (24 cm) och pudra över kanel.
Grädda kakan mitt i ugnen, ca 22-25 minuter.
När kakan svalnat pudra över florsocker.
Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
Chokladkaka med glasyr
Som vanligt när dottern fyller år skall det vara chokladkaka, i år blev det denna!
En smarrig chokladkaka med glasyr och strössel.
Chokladkaka med glasyr
100 gram smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1 dl kakao
1 krm salt
Glasyr:
100 gram smör
2 dl grädde
4 msk socker
2 tsk potatismjöl
2 msk kakao.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, rör ner det smälta smöret och till sist äggen.
Rör ihop ordentligt så det blir en jämn smet.
Smöra och bröa en form med avtagbara kanter (24 cm), sätt gärna bakplåtspapper i botten så är den enklare att lossa.
Häll smeten i formen och grädda ca 20 minuter.
Blanda ihop alla ingredienser till glasyren i en kastrull.
När såsen börjar tjockna, häll den över kakan och låt svalna.
Servera med vispad grädde och/eller vaniljglass.
Kycklingsoppa med kikärter och morot
Het kycklingsoppa med kikärter och morot.
Kycklingsoppa med kikärter och morot
ca 300 gram kycklingfile
1 förpackning kikärter (passa på och gör en chokladmousse med kikärtsspadet)
2 morötter
1 stor gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
ca 5 dl vatten
1 buljontärning
3 tsk spiskummin
3 tsk paprikapulver
1-2 tsk cayennepeppar
limesaft från en halv lime
salt och peppar
olja att steka i
en klick crème fraiche till servering
Gör så här:
Skölj kikärterna (spara spadet om du vill göra chokladmousse).
Skala och hacka lök, vitlök, morot och paprika.
Skär kycklingen i mindre bitar och stek i olja tills de får färg och är genomstekta, lägg åt sidan.
Fräs lök, vitlök, morot och paprika i olja, tills löken är genomskinlig.
Tillsätt kyckling, kikärter, krossade tomater, buljong, vatten och alla kryddor.
Låt småputtra cirka 10 minuter tills grönsakerna är mjuka, tillsätt mera vatten om det behövs.
Smaka av med limesaft, salt och peppar.
Servera soppa med en klick crème fraiche.
Chokladmousse på kikärtsspad!
Chokladmousse gjord på kikärtsspad istället för med grädde och ägg, är det gott det? Ja det är det, riktigt fluffig och god blir den!
Perfekt att göra om man är allergisk mot ägg och/eller mjölkprotein.
Moussen blir vegansk om du använder dig av vegansk choklad, min blev inte det då jag använde mig av hälften mjölkchoklad och mörk choklad, men vill du ha den vegansk så använd endast mörk choklad.
Chokladmousse gjort på kikärtsspad!
ca 100 gram choklad (jag blandade 70% choklad och mjölkchoklad)
ca 1,5 dl kikärtsspad (spad från en förpackning)
Gör så här:
Knäck chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad.
Vispa kikärtsspadet tills det är fluffigt.
Vänd försiktigt ner den smälta chokladen och rör om sakta tills det blandats ordentligt.
Häll upp i skålar/glas och låt stelna en stund i kylen.
Toppa med exempelvis hallon och/eller riven choklad vid servering.
Viltragu med pasta
Smakrik viltragu som serveras med färsk pasta!
Passar perfekt till lördagsmiddag! Jag gjorde ragun i min crock-pot men har man ingen går det ju givetvis bra att göra den på spisen i en vanlig kastrull eller gjutjärnsgryta.
Ragu av vilt
ca 1 kg stek av vilt, ex rådjur, hjort eller älg
smör att steka i
salt och peppar
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl rött vin (gärna italienskt)
2 morötter
2 små palsternackor
2 msk tomatpuré
1 köttbuljong eller 1 msk kalvfond
1 burk krossade tomater
1 tsk timjan
vatten
salt och peppar
Gör så här:
Skär köttet i mindre grytbitar.
Bryn köttbitarna i smör med salt och peppar och lägg åt sidan.
Skala och hacka lök och vitlök, fräs mjukt i smör.
Lägg ner kött och lök i grytan, häll på vinet.
Skala och hacka morot och palsternacka i små bitar och lägg ner i grytan.
Lägg även ner buljong/fond, krossade tomater, tomatpuré och timjan.
Häll på lite vatten, använder du en crock-pot behövs ej mycket vatten (då vätskan ej kokar bort) men kokar du på spisen behövs det lite mera så ragun ej blir torr.
Låt grytan småputtra på hela dagen, häll på mer vatten om så behövs.
Servera ragun med färsk tagliatellepasta.
***
Dag 2 åt vi ragun med stekt gnocci och mozzarellasallad, hur gott som helst det med!
Trevlig helg!