madeleines recept header3

Saftig äppelkaka med mandelmjöl

Skrivet av Madeleine Granberg 18.09.2019

 

Började morgonen idag med lyxfrukost på jobbet.

4E2F08A3 F05F 4F26 8141 81F9F4555522

Nybakat bröd, goda ostar, juicer och skumpa! Mitt bidrag blev en saftig äppelkaka med mandelmjöl (recept från köket.se). Kakan fick mycket bra betyg så prova baka kakan redan till helgen vettja!

0A78DB6B C014 4C95 BFF5 8B34099AE668 

Saftig äppelkaka med mandelmjöl 

2 äpplen

3,5 dl vetemjöl

3 ägg

2,5 dl socker

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

100 g smör

0,75 dl grädde

0,75 dl mjölk

1,5 dl mandelmjöl

1 dl mandelspån

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka upp gräddmjölken och lägg ner smöret så det smälter.

Vispa  ägg och socker poröst. Vänd ner smör- och mjölkblandningen i äggsmeten.

Skala och kärna ur äpplen, skär dem i klyftor.

Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i smeten.

Blanda till en jämn smet.

Slå smeten i en smord form med löstagbara kanter.

Placera ut klyftorna i formen längs med sidorna och strö över mandelspån.

Baka i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.

Om kakan börjar bli mörk innan den är klar, täck den med smörpapper så inte toppen blir bränd.


Barnvänlig chili con carne

Skrivet av Madeleine Granberg 17.09.2019

 

Enklaste chili con carnen som hela familjen gillar!

EA345249 46C5 4608 A39B 06C8ABF5BD8A 

Barnvänlig chili con carne

500 gram köttfärs

1-2 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

1 köttbuljongtärning

1 tetra krossade tomater

1 burk vita bönor i tomatsås

1 liten tetra stora vita bönor

salt, peppar, smör/olja att steka i

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök, fräs tillsammans med köttfärsen. Tillsätt tomatpuré, buljongtärning och krossade tomater, krydda med salt och peppar. Låt koka ihop ca 30 minuter. Häll i lite vatten om det blir för tjockt.

Tillsätt bönorna och låt puttra med ca 15 minuter.

Servera med ris, cremé fraîche och nachochips.

 


Bresaola med tryffelkräm

Skrivet av Madeleine Granberg 05.09.2019

Hej!

Snart är helgen här och då bara måste ni testa denna goda förrätt, bresaola med tryffelkräm, ruccola, parmesan och pinjenötter. 

IMG E4884

Receptet kommer från matplatsen.net

Bresaola med tryffelkräm

4 personer

4-5 skivor bresaola per person

4 msk pinjenötter 

ruccola

riven parmesan

Tryffelcreme

1 dl creme fraiche

0,5 dl majonäs

1 msk tryffelolja

salt och peppar

Gör så här:

Rör ihop ingredienserna till tryffelcreme. Rosta pinjenötterna.

Vid servering: Lägg upp bresaolaskivor på en tallrik, lägg på en näve ruccola, ringla över tryffelcreme och avsluta med pinjenötter och riven parmesan.

Servera med ett glas bubbel!


Kastrullkaka med äpple

Skrivet av Madeleine Granberg 03.09.2019 | 1 kommentar(er)

Hej på er!

Länge sen sist men nu skall jag försöka komma igång med bloggandet igen! 

Nu är hösten här och de åländska äpplena börjar bli klara. Jag älskar bakverk med äpplen!! Denna snabba äppelkaka gjorde jag förra veckan, snabb och enkel. Kallar den för kastrullkaka då alla ingredienser rörs ihop enkelt i en kastrull. IMG 4927

Kastrullkaka med äpple

 2 äpplen

100 gram smör

2 dl socker

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 dl mjöl

3 ägg

kanel, socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. 

Skala och skär äpplena i skivor.

Smörj en pajform med smör och lägg ut hälften av klyftorna i bottnen, strö över lite kanel och socker.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i pajformen och lägg ut resten av äppelklyftorna över smeten. Strö över lite kanel och socker.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.

God att äta som den är eller med vaniljsås eller vaniljglass. 


Blåbärskaka med crumble

Skrivet av Madeleine Granberg 16.07.2019

Äntligen finns det blåbär i skogen!E8F3C093 D416 4517 8E1C E3EF2C7C359A

Blåbärskaka med crumble

Kaka

100 gram rumsvarmt smör

1,5 dl socker

skalet av en halv citron

2 ägg

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljsocker

0,5 dl mjölk

4 dl blåbär

Smuldeg

50 gram mjukt smör

1,25 dl mjöl

0,5 dl havregryn

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med smuldegen, nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till den deg och ställ åt sidan.

Vispa smöret och sockret poröst, vispa ner ett ägg i taget och riv ner citronskal.

Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen varvat med mjölken i äggsmeten och rör till en jämn smet.

Smörj en form (24 cm) med löstagbara kanter, sätt gärna bakplåtspapper i botten. Lägg i smeten i formen, strö över blåbären och smula sist över smuldegen.

Grädda i ugn ca 45 minuter, kakan skall vara torr.

Servera kakan med vaniljsås.

IMG 4014


Jordgubbspaj med rabarber och mandelsmulor

Skrivet av Madeleine Granberg 09.07.2019

Hej på er!

I väntan på sommarvärmen så får man unna sig lite gofika, som till exempel denna goda jordgubbspaj med rabarber och mandelsmul.
IMG 3553

Jordgubbspaj med rabarber och mandelsmul

 250 gram jordgubbar

250 gram rabarber

1 msk potatismjöl

0,5 dl socker

1 dl grovhackade mandlar eller mandelspån

Smuldeg

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl havregryn

0,5 dl socker

1 tsk kardemumma

75 gram mandelmassa

100 gram rumsvarmt smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär jordgubbar och rabarber i bitar och lägg i en pajform. Blanda socker och potatismjöl och strö över i formen och blanda runt.

Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma i en skål. Riv mandelmassan grovt och rör ihop mandelmassan och smöret med mjölblandningen till en smulig deg.

Strö smuldegen över jordgubbarna och rabarbern, strö över de grovhackade mandlarna/mandelspån och baka i ugnen i ca 25 minuter (akta så det inte bränns).

Servera med vaniljsås, grädde eller vaniljglass och garnera med färska jordgubbar.

IMG 3544

 


Grönkålspasta

Skrivet av Madeleine Granberg 03.07.2019 | 1 kommentar(er)

Hej på er!

Här kommer recept på en krämig pasta med grönkål, valnötter och parmesan.

IMG 3722

Visst är grönkålen vacker?!

IMG 3677

Grönkålspasta

spagetti gör 4 personer

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

smör att steka i

250 gram grönkål

1 dl grädde

1 dl crème fraîche

2 dl pastavatten

en halv grönsaksbuljongtärning

salt och peppar

parmesan

valnötter

Gör så här:

Koka spagettin enligt anvisningarna.

Finhacka lök och vitlök, stek mjukt i smör utan att det tar färg.

Finstrimla grönkålen och fräs med lökhacket tills grönkålen är mjuk. Häll på grädde, crème fraîche och pastavatten och smula ner buljongtärningen. Låt puttra ihop och smaka av med salt och peppar. 

Blanda spagettin med grönkålssåsen, strö över valnötter och riven parmesan. 

Klart att servera!


Rabarberglass

Skrivet av Madeleine Granberg 28.06.2019

Hej!

Provade på att göra egen sötsyrlig rabarberglass häromdagen, det var både enkelt och gott!

IMG 3508

Rabarberglass

500 gram rabarber

1 dl vatten

1,5 dl strösocker

5 dl vispgrädde

1 burk med kondenserad mjölk 

Gör så här :

Ansa och skär rabarberna i små bitar. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret och vattnet. Låt sjuda tills rabarberna är mjuk. 

Ställ kallt tills det svalnat och mixa sedan.

Vispa grädden och rör sedan ner den kondenserade mjölken och rabarberkrämen.

IMG 3500

Häll upp i en form och ställ i frysen (behöver minst 5 timmar).


Nattjästa russinsemlor

Skrivet av Madeleine Granberg 27.06.2019

Hej på er!

När jag skall baka bröd nuförtiden blir det oftast nattjästa frukostfrallor av olika slag (här finns ett till recept). Det är så tacksamt att göra, bara att röra ihop på kvällen, baka ut på morgonen och vips så finns det nybakat bröd! 

Vill du ha nybakat bröd till middagen istället så rör ihop degen på morgonen och låt den jäsa i kylen under dagen.

IMG 2773

Kalljästa russinsemlor

1/4 paket jäst

5 dl kallt vatten

1 msk olivolja

ca 8 dl rågsikt

1,5 tsk salt

1 msk socker

1 dl russin

Gör så här:

På kvällen innan

Smula ner jästen i en bunke och häll över det kalla vattnet. Rör om så jästen löser sig. Tillsätt oljan. Blanda ner salt, socker och russin och tillsist rågsiktet (degen skall vara lite kladdig så ta inte för mycket mjöl). Rör ihop degen ordentligt. 

Sätt över plastfolie och ställ in i kylen över natten.

På morgonen

Sätt ugnen på 225 grader.

Sprid ut mjöl på bordet och stjälp försiktigt upp degen.

Knåda inte degen utan dela av den i bitar direkt. 

Använd gärna en degskrapa för att kapa av bitar av degen. Ca 20 stycken. 

Fördela bitarna på bakplåtspappersklädda plåtar. 

Grädda i 20–25 minuter.

IMG 2766


Ebbas ugnsomelett

Skrivet av Madeleine Granberg 25.06.2019

Kategorier:

Hej på er!

Ugnsomelett är den perfekta sommarlunchen då den enkelt kan varieras, går snabbt att göra och enkelt görs åt många.

Denna ugnsomelett fick jag inspiration från systrarna von Sydows senaste kobok. Jag använde mig av både gräddost och fetaost, gårdagens kokta nypotatis, basilika och tomater.

Nypotatisen, basilikan och tomaterna är från mammas växthus, så lyxigt att hämta grönsakerna direkt från växthuset!!

IMG 3461

IMG 3460

Ebbas ugnsomelett

2-3 msk olivolja

ca 10 körsbärstomater

0,5 hackad rödlök

6 ägg

 4 dl mjölk

2 dl smakrik riven ost (jag använde ÅCAs Niska blandning)

en näve strimlade basilikablad

100 gram fetaost

5 kokta nypotatisar (går att hoppa över men det blir lite matigare med potatis)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Häll olivoljan i en ugnsform och smörj den.

Halvera tomaterna och lägg i formen med snittytan uppåt, lägg även i lökhacket och låt stå i ugnen ca 15 minuter.

Vispa ihop ägg, mjölk och riven ost. Salta och peppra. 

Ta ut formen ur ugnen och sprid ut den hackade basilikan över tomaten och löken. Smula över fetaosten och häll på äggblandningen.

Grädda i ugnen ca 30 minuter eller tills omeletten fått fin färg.

Servera omeletten med sallad.

 

 Vilken är er favoritlunch på sommaren?