Viltragu med pasta
Smakrik viltragu som serveras med färsk pasta!
Passar perfekt till lördagsmiddag! Jag gjorde ragun i min crock-pot men har man ingen går det ju givetvis bra att göra den på spisen i en vanlig kastrull eller gjutjärnsgryta.
Ragu av vilt
ca 1 kg stek av vilt, ex rådjur, hjort eller älg
smör att steka i
salt och peppar
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl rött vin (gärna italienskt)
2 morötter
2 små palsternackor
2 msk tomatpuré
1 köttbuljong eller 1 msk kalvfond
1 burk krossade tomater
1 tsk timjan
vatten
salt och peppar
Gör så här:
Skär köttet i mindre grytbitar.
Bryn köttbitarna i smör med salt och peppar och lägg åt sidan.
Skala och hacka lök och vitlök, fräs mjukt i smör.
Lägg ner kött och lök i grytan, häll på vinet.
Skala och hacka morot och palsternacka i små bitar och lägg ner i grytan.
Lägg även ner buljong/fond, krossade tomater, tomatpuré och timjan.
Häll på lite vatten, använder du en crock-pot behövs ej mycket vatten (då vätskan ej kokar bort) men kokar du på spisen behövs det lite mera så ragun ej blir torr.
Låt grytan småputtra på hela dagen, häll på mer vatten om så behövs.
Servera ragun med färsk tagliatellepasta.
***
Dag 2 åt vi ragun med stekt gnocci och mozzarellasallad, hur gott som helst det med!
Trevlig helg!
Vaniljglass med varm hjortronsås och havreflarn
Riktigt god och enkel efterrätt!
Vaniljglass med varm hjortronsås och havreflarn.
Skär upp en god vaniljglass i skålar, häll på hjortronsås och lägg i ett (eller kanske två?) havreflarn i varje portion.
Havreflarn
75 gram smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
2 msk mjölk eller grädde
0,5 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och blanda ner resten av ingredienserna. Låt smeten svälla en stund.
Klicka ut på bakplåtspapper på en plåt (tänk på att de flyter ut ganska mycket).
Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter, håll koll det går snabbt på slutet .
Låt svalna.
Hjortronsås
300 gram hjortron
Florsocker
Gör så här:
Blanda hjortron och florsocker i en kastrull (smaka av så du får den sötman du vill ha) och låt koka ihop.
Ställ åt sidan och värm på när såsen skall hällas på glassen.
Baconlindad kycklingfilé
Ni som följer mig på Instagram (följ mig gärna!), såg att min son som är snart 10 år lagade maten häromdagen. Det är så kul när han intresserar sig av att laga mat!
Här kommer receptet!
Baconlindad kycklingfilé
1 förpackning kycklingfilé
1 paket bacon
2 dl grädde
1 kycklingbuljongtärning
salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver
Att servera till: ris och sallad
Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar (på längden), krydda med salt, peppar, paprikapulver och vitlökspulver.
Rulla in varje kycklingfilé med bacon och lägg i en form. Krydda ytterligare!
Häll på grädde och smula ner buljongtärningen.
Tillaga i ugn, 175 grader, ca 40 minuter tills baconet fått fin färg och att kycklingen är klar.
Servera med kokt ris och sallad.
Äppeldessert i glas
Lite nyttigare dessert med äppelkompott, vaniljkesella/kvarg och havresmul.
Som sötning använde jag kokossocker som är lite nyttigare än vanligt vitt socker, det har en liknande smak som farinsocker.
Receptet ger 4 små desserter.
Äppeldessert i glas
Äppelkompott
2 stora äpplen
1 dl vatten
1 msk kokossocker
en halv/en liten kanelstång
Havresmul
25 gram rumsvarmt smör
0,5 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
2 msk kokossocker
Till servering: vaniljkesella/kvarg
Gör så här:
Äppelkompotten; koka upp vattnet med kokossocker och kanelstång. Skala och skär äpplena i små bitar och lägg ner i lagen.
Låt koka tills äpplena är mjuka, ca 10 minuter.
Havresmul; Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser och nyp ihop till en deg.
Smula ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen ca 15 minuter (akta så det inte bränns). Låt svalna på plåten.
Vid servering: fördela äppelkompotten i botten på fyra glas, lägg på vaniljkesella/kvarg och avluta med havresmulet.
Det går bra att förbereda desserten och låta stå i kylen. Ta ut desserten 15 minuter innan servering och toppa med havresmul just innan servering.
Stora, fina åländska äpplen!
Dijonnaise
Helgen är här igen och jag vill tipsa er om en sås som smakar bra tillsammans med en bit kött och riven pepparrot.
Här tillsammans med ugnsrostad potatis men tror även det passar bra att servera det som en steak sandwich.
Dijonnaise
1 ägg
3 msk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
salt och peppar
Gör så här:
Knäck ägget i en hög, smal mixerbehållare. Tillsätt olja, dijonsenap, vinäger, salt och peppar.
Ställ ner stavmixern, starta stavmixern och mixa tills det bildats en tjock majonnäs i botten. Rör sedan lite på mixern tills allt blandats.
Smaka av med salt och peppar.
Köttet
Så här gjorde jag köttet (nöt ytterfilé men oxfilé går också bra):
Salta och peppra köttet på båda sidor.
Stek köttet i en klick smör tills det fått fin färg (innertemperatur 50-70 grader, beroende på hur rött du vill ha det), ca 2 minuter per sida.
Servera köttet med en rejäl klick dijonnaise och ordentligt med nyriven pepparrot!
Ugnsrostad potatis
Tvätta potatisen och skär i halvor (skala inte).
Lägg på plåt, ringla över olivolja, salta och peppra. Rör om ordentligt.
Tillaga i ugn ca 40 minuter i 200 grader.
Trevlig helg!
Kyckling cashew
Mild kycklinggryta med asiatiska smaker, grönsaker och cashewnötter.
Receptet kommer från Jennie Walldens bok "asiatiska smaker". Jag använde lite andra grönsaker än original receptet och det smakade bra det med!
Detta är min variant på grytan:
Kyckling cashew
500 gram kycklinglårfilé
2 vitlöksklyftor
2 morötter
en halv röd paprika
en halv gul paprika
1 gul lök
ett halvt broccolistånd
olja att steka i
Sås
0,75 dl ostronsås
2 msk hoisinsås
0,5 msk risvinäger
3 msk farinsocker
1 msk sesamolja
Till servering: cashewnötter och jasminris
Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till såsen.
Skär kycklingen i lagom munsbitar.
Skala och skär grönsakerna i bitar.
Stek kycklingen på hög värme tillsammans med en hackad vitlöksklyfta tills kycklingen fått fin färg. Ställ åt sidan.
Fräs grönsakerna på hög värme tillsammans med en finhackad vitlöksklyfta tills de fått lite färg. Tillsätt kycklingen och såsen, rör om.
Låt puttra ihop.
Strössla över cashewnötterna och servera med jasminris.
Smaklig spis!
Kanelbullar med äppel
Kanelbullens dag idag!
Testa att baka dessa goda kanelbullar med smak av äppel! Så saftiga och goda.
Kanelbullar med äppel
25 gram jäst
75 gram smör
2,5 dl mjölk
1 krm salt
0,5 dl socker
1 tsk kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning
100 gram rumsvarmt smör
0,75 dl socker
1,5 tsk kanel
1 äppel
Pensling
1 ägg
Garnering
pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll på mjölken, värm till 37 grader.
Rör ut jästen med lite av den fingervarma mjölken. Tillsätt sedan resten av vätskan och blanda i salt, socker, ägg och kardemumma, rör ihop. Häll i mjölet och arbeta ihop degen så den blir mjuk och smidig.
Täck över degen och låt jäsa ca 30 minuter.
Gör fyllingen: vispa ihop rumsvarmt smör, socker och kanel.
När degen jäst klart, kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20x50 cm.
Bred på smörfyllningen. Skala och riv ett äpple och fördela över smörfyllningen.
Vik ihop degen, skär smala remsor av degen. Tvinna varje degremsa och rulla ihop till en snurra.
Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa upp ägget och pensla försiktigt på bullarna och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
Baka med äpplen
Hej på er! Här kommer lite baktips inför helgen.
(Klicka på länken för att komma till receptet).
Trevlig helg!
Asiatisk räkgryta
God asiatisk gryta med handskalade räkor, kokosmjölk och red curry paste.
Asiatisk räkgryta
1 burk kokosmjölk á 400 gram
1 burk handskalade räkor (ca 300 gram räkor)
2 morötter
1 liten purjolök
1 broccoli
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
0,5-1 msk red curry paste
1 msk soja
salt och peppar
1 lime
olja att steka i
Servera med ris, bulgur eller quinoa
Gör så här:
Skär grönsakerna i mindre bitar.
Börja med att fräsa purjolöken tills den är mjuk, tillsätt de andra grönsakerna och låt steka med en stund.
Häll på kokosmjölken, red curry paste och soja, låt koka tills grönsakerna är mjuka.
Smaka av med salt, peppar, pressa i limesaft och tillsätt eventuellt mera red curry paste.
Rör ner räkorna och låt de bli varma (värm inte för länge då blir de sega).
Klart att servera!
Mockarutor med extra glasyr
Igår hade vi kalas här hemma hos oss och det bjöds bl.a. på mockrutor med extra glasyr.
Mockarutorna blev så saftiga och goda! Hemligheten är att göra små hål i kakan innan man häller på glasyren, så när du sedan häller på glasyren rinner den ner i hålen och kakan blir så saftig och god!
Receptet är från baka med Frida.
Mockarutor med extra glasyr
200 gram smör
2 dl mjölk
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1,25 dl kakao
2,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Ingredienser Glasyr:
150 g smör
7,5 dl florsocker
4.5 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
0,75 dl starkt kaffe
Garnering: 2 dl kokos
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och klä en form (25×35 cm) med höga kanter med bakplåtspapper.
Smält smöret, rör ner mjölken och låt det svalna.
Vispa ägg och socker tills det blivit ljust och fluffigt, i 5 minuter.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i smeten. Vänd runt försiktigt så att du får en klumpfri smet.
Tillsätt smörblandningen och rör ihop en jämn smet.
Häll upp smeten i formen och grädda den ca 20 minuter i mitten av ugnen.
Kolla så att kakan är klar: Stickan ska vara torr.
Tag ut kakan ur ugnen och gör ca. 20 hål i kakan med t.ex skaftet av en slev.
Medan kakan står och svalnar kan du göra glasyren. Börja med att smälta smöret och tillsätt sedan resterande ingredienser.
Rör ihop till en klumpfri smet och häll den sedan över den avsvalnade kakan.
Strö till sist över rikligt med kokos. Låt sedan kakan stå och svalna ordentligt så att glasyren stelnar i ca. 2 timmar. Skär sedan upp i rutor och förvara i tätslutande burk med lock.