madeleines recept header3

Chokladsnitt med godis

Skrivet av Madeleine Granberg 16.03.2018

Hej på er,

och grattis Foodly som fyller 1 år idag!

Det firar vi med dessa smarriga kakor. Passar perfekt att baka till helgen! Receptet på dom här kakorna fick jag av min granne Petra och dom är verkligen goda.

IMG 4331

Jag valde franska pastiller till mina kakor, men här kan du välja din favorit! Dumle, daim, marinne, vitchoklad, polkagrisar....

Du behöver:

 220 gram rumsvarmt smör

2 dl socker

5 msk ljus sirap

5 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 msk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

Ca 150 gram godis, t.ex. dumle, vitchoklad, mariannekarameller

 Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör och socker i en bunke och arbeta sedan in sirapen. Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan bunke och rör sedan ner detta i smörblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Skär mjukt godis i bitar/hacka hårt godis i mindre bitar och arbeta in i degen. Dela degen i 3 eller 4 bitar (beroende på hur breda snittkakor du vill ha) och rulla ut dem till längder. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper och platta sedan till dem något med fingrarna.

Grädda längderna mitt i ugnen i 8-11 minuter och skär dem sedan i diagonala snittar medan de fortfarande är ljumma. Låt kakorna svalna helt på galler.


Supergod granola

Skrivet av Madeleine Granberg 13.03.2018

Hej på er,

Igår gjorde jag denna goda granola med smak av kanel, kardemumma, nötter och kokos, muuuums!

 IMG 4555

Du behöver:

4 dl blandade nötter (jag använde cashew och mandel)

1 dl linfrön

1 dl solroskärnor

1 dl kokos

2 msk kokosolja

2 msk vatten

2 msk honung

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

en nypa salt

Gör så här:

Hacka nötterna grovt, blanda med frön och kokos. Smält kokosolja, blanda i honung, vatten och kryddorna. Häll vätskan över blandningen och rör om. Rosta mitt i ugnen på en bakplåtsklädd plåt i ca 20 minuter, Rör några gånger så det inte bränns. Förvara i en burk.
E1C3534F 5CBD 4A38 9E3D 372E712FBE00

Så himla gott (och nyttigt!) med turkisk yoghurt och färska bär!!


Hel kyckling i ugn

Skrivet av Madeleine Granberg 12.03.2018

Kategorier:

Hej,

Mat som sköter sig självt i ugnen tycker jag är himla tacksamt. Under tiden maten blir klar kan man pyssla med annat. Här bjuder jag på en helstekt kyckling som får gotta till sig i ugnen med citron, smör, timjan och vitlök. Potatis och morot tillagas samtidigt och får smak av alla goda kryddor.
75534AED 482B 4BC5 8198 7B12CE791962 1

Serveras med en härlig chevrésås, gillar man inte getost kan man istället ta fetaost.

Du behöver:

en hel kyckling

en halv kruka färsk timjan

1 citron

3 vitlöksklyftor

ca 75 gram rumsvarmt smör

salt, peppar

potatis

morot 

olja

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smöret, finhackad timjan, citronzest, pressad vitlök, salt och peppar. Smörj in kycklingen med smöret, både på skinnet och innanför. Skär citronen i bitar och lägg in i kycklingen tillsammans med 1 vitlöksklyfta. Lägg i en ugnsfast form.

Skala potatisen och moroten, skär i klyftor och lägg i formen tillsammans med kycklingen. Krydda potatisen med olja, någon timjankvist, salt och peppar.

Tillaga i ugn ca 1 timme, innertemperatur vid benet på kycklingen ska vara 70 grader när kycklingen är klar.

Chevrékräm

Rör ihop 2 dl crème fraîche med smulad chevré och smaka av med honung, salt och peppar.

 


Indiskt!

Skrivet av Madeleine Granberg 11.03.2018

Hej sköna söndag!

Vilket härligt vårväder det är idag, var ute och tog en promenad tidigare och solen sken och snön töar. Snart tittar dom första tussilagon fram (hoppas jag i alla fall)!

Blev inspirerad av Hallon och praliner och gjorde indidskt till middag igår, en curry tillsammans med basmatiris, raita och naanbröd. Det blev supergott (ungarna var inte så impade dock, kanske lite för mycket kryddor för dom)!

Det går bra att byta ut kokosgrädden och vanliga grädden mot kokosmjölk om man vill det.
IMG 4534

Du behöver:

600 gram kycklinglårfilé

2 msk olja

1 stor schalottenlök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 msk färsk ingefära, fint riven

2 tsk spiskummin

1 msk garam masala

2 msk tomatpuré

1 msk råströsocker

1 tsk gurkmeja

½-1 tsk sambal oelek

1 tsk salt

200 ml kokosgrädde

2 dl grädde

Gör så här:

Gör en kryddpasta genom att hetta upp olja i stekpanna och fräs lök, vitlök och ingefära tills det är gyllene.

Rör i tomatpuré tillsammans med alla kryddor och fortsätt fräsa i 2-3 min.

Lägg i kycklingbitarna och rör om ordentligt så att de täcks av pastan.

Häll därefter i grädden (går att använda kokosmjölk istället för kokosgrädde och vanlig grädde), blanda om och låt småputtra tills kycklingen är klar.

IMG 4530

Mums, det blev så himla krämigt och gott! (Sorry för den dåliga bilden,.)


Chiapudding med hallon

Skrivet av Madeleine Granberg 10.03.2018

Kategorier:

Hej på er!

Har ni gjort chiapudding någon gång? Det är så enkelt och gott! Vanligtvis brukar jag göra den endast med kokosmjölk eller liknade men denna gång blandade jag ner lite keso/grynost och mosade hallon. Supergott! 

Chiapudding går bra att röra ihop kvällen före den skall ätas och sen på morgonen går snabbt att få fram frukosten; plocka ur kylen och toppa med valfria godsaker.

IMG 4416

Du behöver:

1 dl kokosmjölk

1 dl keso/grynost

1 dl mosade hallon

1,5 msk chiafrön

2 tsk honung

lite vaniljpulver

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser och förvara i kylen någon timme eller över natten. Toppa med valfria godsaker!


Stuvade makaroner

Skrivet av Madeleine Granberg 06.03.2018

Hej på er,

Idag beställde dottern stuvade makaroner och korv till middag! Riktigt gott blev det och båda barnen tog 3 gånger, bra betyg eller vad!! Stuvade makaroner är gott tillsammans med stekt fläsk, köttbullar eller stekt korv som vi hade idag. När man skall äta korv tycker jag det är viktigt att välja en korv med hög kötthalt.
IMG 4480

Vardagsmat när den är som bäst :)

Du behöver:

1 påse makaroner (400 gram)

1,5 tsk salt

6 dl vatten

1 liter mjölk

Gör så här:

Koka upp vattnet tillsammans med saltet, lägg i makaronerna och låt koka ca 8 minuter. Häll på mjölken och låt puttra ca 15-20 minuter.


Lindas lantbröd

Skrivet av Madeleine Granberg 04.03.2018

Kategorier:

Hej,

Idag har jag bakat detta goda bröd.

IMG 4447

Jag har bakat det många gånger och det går att variera lite med ingredienserna beroende på vad som finns hemma. OM det blir något över (godast nybakat) så brukar jag frysa in brödet i skivor. Supergott att ta upp och rosta.

Receptet kommer ifrån Linda. 

Du behöver:

5 dl ljummet vatten

1 pkt jäst

2 tsk salt

1 msk olivolja

ca 3 dl havregryn

½-1 dl kruskakli (om man vill)

1/2 dl russin (om man vill)

1 dl valnötter eller hasselnötter (om man vill)

ca 8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

Blanda vatten, jäst, salt och olja. Rör i havregrynen så att det blir en välling.Tillsätt kruskakli, russin och nötter. Vill du minska ner på nötterna så kan du tillsätta linfrön och solrosfrön i stället. Finrivna morötter kan också tillsättas. Det här brödet är lite av “man tager vad man haver. ”Tillsätt vetemjölet. Tänk på att inte tillsätta för mycket, då blir brödet torrt. Blanda väl, degen ska knappt släppa bunken. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min. Knåda och forma degen till ett runt bröd. Lägg den på en smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 40 min. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30 min. Låt svalna något på galler innan du skär i det.

IMG 4418

 

 


Räkor med aioli

Skrivet av Madeleine Granberg 03.03.2018

Hej på er,

Nu var det helg igen, veckorna går ju så fort nu! Men så härligt när det börjar vara ljust både på morgnarna och på kvällarna, snart är våren här!!

Idag tänkte jag tipsa om något riktigt gott som går fort att fixa till; räkor med aioli. 

Köp räkor, köp baguette (eller laga egen) och mixa ihop en aioli.

IMG 2599

Denna aioli är gjord på ett helt ägg och skär sig aldrig!

Aioli

1 ägg
0,5-1 tsk dijonsenap
1 krm salt
1 msk citronsaft
Vitpeppar
2 dl naturell olja

3 vitlöksklyftor

Gör så här:

Häll alla ingredienser i en hög, långsmal burk.
Ta en stavmixer och sätt ner den i burken. Kör igång den och låt köra några sekunder. Börja vicka lite på mixern tills alla olja är i majonäsen. Smaksätt med pressad vitlök, eventuellt mer salt, peppar och citronsaft.
Klart!

 


Köttsoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 28.02.2018

Hej på er! 

Nu är det verkligen soppväder, vi hade -20 grader i morse! 

Här kommer ett recept på en värmande och god köttsoppa. När man gör köttsoppa kan man med fördel göra en stor kastrull så det finns att äta i åtminstone två dagar och om det blir över kan man frysa in. 

Det går bra att använda nötkött eller viltkött, men gärna med ben för det ger mera smak. Variera fritt med rotfrukterna, ta dina favoriter.

IMG 4312 Gott att ha en knäckemacka till och kanske pannkaka till efterrätt.

 Du behöver:

1 kg soppkött (nöt eller vilt), gärna med ben

Ca 10 potatisar

ca 4 morötter

1 palsternacka

en bit kålrot

1 purjolök

1 tsk salt

5-6 pepparkorn

Köttbuljong

Persilja

Gör så här: 

Lägg köttet i en stor kastrull, fyll på med vatten så det täcker plus lite till, salta och lägg i pepparkornen. Låt koka upp och skumma väl, låt koka ca 2 timmar tills köttet är mört. Sila bort eventuella skumrester. Detta kan med fördel göras kvällen före soppan skall ätas.

Ta upp köttet och skär i mindre bitar, skala och skär rotfrukterna i lagom stora bitar, skär purjon i fina strimlor, ha i alltsammans i soppan. Fyll på med vatten och krydda med buljong. Låt soppan puttra tills rotfrukterna är mjuka. Avsluta med finhackad persilja.


Kladdkaka

Skrivet av Madeleine Granberg 27.02.2018

Hej hej,

Kladdkaka är ju så gott! Ett måste till alla födelsedagskalas eller bara till fika. Här kommer recept på en glutenfri kladdkaka från ett jättemysigt cafe på Åland som heter Brobacka cafe . I originalreceptet skall man toppa kakan med chokladmousse men det hoppade jag över denna gång och serverade bara vispad grädde till.

IMG 4316

Du behöver:

150 gram smör

2 ägg

 3 dl socker

1 dl kokosmjöl

0,5 dl maizena

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

en nypa salt

Topping:

50 gram smält mörk choklad

2,5 dl vispad grädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna till botten i en bunke, knäck i äggen och häll i det avsvalnade smöret. Häll smeten i en kokosbröad form med löstagbara kanter. Grädda i 15-20 minuter, den skall vara kladdig! Låt botten svalna helt, ha den gärna i kylen över natten.

Smält chokladen till chokladmoussen och vispa grädden. Blanda grädden i den smälta chokladen lite i taget. Bred på den avsvalnade botten.

IMG 4249