madeleines recept header3

Kycklinggratäng med curry, mango chutney och kokosmjölk

Skrivet av Madeleine Granberg 10.04.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Hej!

Den här kycklinggratängen blev en riktigt favorit hemma hos oss! Kycklinglårfilé som bakas i ugn tillsammans med curry, mango chutney och kokosmjölk, toppa med koriander och servera med ris.
IMG 1842

IMG 1844

Kycklinggratäng med curry, mango chutney och kokosmjölk 

1 förpackning kycklinglårfilé 

salt och peppar

1 burk kokosmjölk

1 msk curry

1 krm cayennepeppar

0,5-1 dl mango chutney

1 tsk salt

1 gul lök

1 röd paprika

Koriander till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär lårfiléerna i mindre bitar och lägg i en ugnsform, salta och peppra.

Vispa ihop kokosmjölk, curry, cayennepeppar, salt och mango chutney.

IMG 1830

Häll såsen över kycklingen och lägg in i ugnen i ca 40 minuter (eller tills kycklingen är klar).

IMG 1850 Servera med ris.


Yoghurtlimpa

Skrivet av Madeleine Granberg 08.04.2019

Hej på er! 

Inventerade kylen och skafferiet i helgen och konstaterade att det fanns en naturell yogurt och mjöl med utgånget datum som behövde räddas. Resultatet blev denna yogurtlimpa! Jag gjorde en naturell och en med russin.

Detta bröd klarar alla av att göra, ingen knådning och jästider bara att röra ihop. IMG 1880

Yoghurtlimpa

3 dl vetemjöl

2 dl rågmjöl

2 dl havregryn

2 tsk soda

1 tsk salt

5 dl naturell yoghurt

1 dl mörk sirap

Ev. 1 dl russin 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner den naturella yoghurten och sirapen. Rör ihop till en jämn kletig smet.

Fördela smeten i en bakplåtsklädd brödform (1,5 liters) och strö över lite vetemjöl.

Baka mitt i ugnen i ca 50 minuter. (TIPS! Blir brödet väldigt mörkt kan man lägga på ett folie.)

Låt brödet svalna invirat i en kökshandduk innan det skivas upp.

IMG 1886

Så gott med massa smör och ålands specialost (bästa osten!!).


Cookies med non stops

Skrivet av Madeleine Granberg 05.04.2019 | 1 kommentar(er)

Hej på er!

Hoppas ni har haft en bra fredag hittills! Hos oss är det VAB som gäller. Tänkte att jag skulle tvätta fönster eller göra något annat "nyttigt" när jag ändå bara är hemma men tror jag börjar titta på nya seren "Störst av allt" på Netflix istället.. 

Dessa goda cookies med Non stops bakade jag i alla fall igår. Har du inte Non stops går det att använda franska/amerikanska pastiller eller något annat chokladgodis istället. Här kommer receptet:

IMG 1793 

IMG 1784

Cookies med Non stops

175 gram smör

2 dl farinsocker

1,5 dl socker

2 ägg

5 dl vetemjöl

0,5 tsk matsoda

1 tsk vaniljsocker

2-3 dl Non Stops eller liknande

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt svalna. Vispa smöret med farinsocker och socker, vispa sedan ner äggen. 

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda ner godiset och rulla små bollar av degen. Lägg bollarna på en bakplåtsklädd plåt och grädda i ugn ca 15 minuter.

IMG 1787

Ta ut plåten och tryck ner några godisar i varje kaka direkt när kakorna kommer från ugnen. 

IMG 1799

Trevlig fredag!


Rådjursgryta med indiska smaker

Skrivet av Madeleine 04.04.2019

Hej på er!

Denna lättlagade rådjursgryta med indiska smaker blev så himla god (tyckte vi vuxna, barnen var inte jätteimpade men vem vet kanske era barn gillar :) ).

1B86EBA2 EC65 4B21 851D 18D2F72280B5
 Receptet hittade jag på mittkök.se men gjorde några ändringar. Originalreceptet var med lammkött, men eftersom vi har mycket viltkött i frysen så använde jag mig av det.

Rådjursgryta med indiska smaker

500 gram rådjurskött i bitar

Smör

2 vitlöksklyftor

1 stor gul lök

1,5 msk curry

1 msk riven färsk ingefära

200 gram tomatkross

1 msk kalvfond

0,5 dl vatten

2 dl kokosmjölk

0,5 msk honung

En halv pressad citron

Gör så här:

Putsa köttet och bryn det i smör i en stekpanna.

Skala och finhacka vitlöken. Skala och strimla löken. Fräs lök och vitlök i smör i en gryta och blanda i curry och ingefära. Lägg ner köttet i grytan.­

Häll över krossad tomat, fond och vatten. Låt småkoka under lock i minst en timme tills köttet är mört. Häll på mer vatten under kokningen om det behövs.

Tillsätt kokosmjölk. Smaka av med honung, citronsaft och salt.

Servera med basmatiris och raita.

Raita

1 halv finhackad gurka (ta bort kärnhuset först)

en liten finhackad vitlöksklyfta

en liten näve finhackad koriander (mynta funkar också)

0,5 tsk salt

0,5 tsk spiskummin

2 dl yogurt

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen en stund innan servering.


Pannkaksmuffins

Skrivet av Madeleine Granberg 30.03.2019 | 1 kommentar(er)

Hej på er!

I veckan som gick gjorde vi pannkaksmuffins till kvällsmål en kväll, supergott! Pannkaksmuffins passar även till frukost, mellis eller varför inte ta med på picknicken?

IMG 1684

Pannkaksmuffins

en muffinsplåt

2 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

4 dl mjölk

3 ägg

smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ihop de torra ingredienserna och vispa ner mjölken lite i taget så det inte blir några klumpar. Tillsätt äggen och vispa ihop till en jämn smet.

Låt stå och svälla nån minut.

Smörj en muffinsplåt med smör. Fyll formarna till ca 3/4 med smet och grädda i ugn ca 20 minuter.

IMG 1673

 Mina pannkaksmuffins ser lite roliga ut och fick ett litet hål i mitten vilket jag tror beror på att jag satt även en liten klick smör i varje form (lite mera smör skadar ju inte tänkte jag..) så för att undvika hålet i mitten, smörj endast formen med smör.

IMG 1686

 Servera med sylt och vispad grädde!


Bananpaj

Skrivet av Madeleine Granberg 27.03.2019

Hej på er!

Lite mitt i veckan gottis: bananpaj!
IMG 1096

Smakar precis som friterad bananer, servera med vaniljglass och chokladsås! Muuums!
IMG 1098

Bananpaj

4 bananer

1,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl

75 gram rumstempererat smör

0,5 dl ljus sirap

en nypa salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva bananerna och lägg i en smord pajform. 

IMG 1088

Blanda ihop resten av ingredienserna till en smet och bred ut över bananerna. 

Baka pajen i ugn ca 20 minuter.

Klart att servera!


Gulaschsoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 26.03.2019

Hej!

Här kommer receptet på hela familjens favoritsoppa: gulaschsoppa.

Vilken är er favoritsoppa? Tipsa gärna!

IMG 1580

Gulaschsoppa 

400 gram köttfärs

1 burk krossade tomater

1 stor morot

2 potatisar

1 gul lök

smör

1 köttbuljong

0,5 liter vatten

2 msk soja

2 vitlöksklyftor

2 tsk spiskummin

2 tsk paprikapulver

salt och peppar 

creme fraiche till servering

Gör så här: 

Bryn köttfärsen. Hacka lök, potatis, morot i små bitar och bryn i smöret. Häll på vatten, buljong, spiskummin, paprikapulver, soja, pressad vitlök, krossade tomater och köttfärs. Koka tills potatisen och moroten är mjuk.

IMG 1574

Smaka av med salt och peppar

Servera med en klick creme fraiche. 

 


Våffeldagen 25 mars

Skrivet av Madeleine Granberg 24.03.2019

Hej!

I morgon den 25 mars är det våffeldagen. Älskar våfflor men tyvärr blir det inte att laga så ofta, så jag bjussar på samma som i fjol: halloumivåfflor. Så himla goda!

Två halloumivåfflor:

1 paket halloumiost

1 msk potatismjöl

smör

Gör så här:

Riv halloumin på det grövsta på ett rivjärn. Blanda ihop med potatismjölet. Hetta upp ett våffeljärn, när det blivit varmt, smöra laggen och lägg ut den rivna osten. Grilla tills våfflan fått fin färg.

Tips på goda tillbehör; avokado, rödlök, räkor, crème fraîche, rom, skagenröra...

IMG 4592

Sen måste jag faktiskt erkänna att Ekströms pulvervåfflor blir riktigt frasiga och goda..! 

IMG 9967

Trevlig kväll!


Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

Skrivet av Madeleine Granberg 21.03.2019

Hej!

Om du vill göra en god dessert i helgen tycker jag du skall testa denna pannacotta med vit choklad och passionsfrukt. Så gott!IMG 1419

Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

2,5 dl grädde

0,5 dl socker

1 vaniljstång

1 gelatinblad

100 gram vit choklad

2 passionsfrukter

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Blanda grädde och socker i en kastrull, dela vaniljstången och lägg ner i kastrullen och låt allt koka upp under omrörning. När grädden kokar så ta av från plattan, hacka vit chokladen och rör ner i gräddblandningen. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och lägg ner det i grädden. Rör ihop tills chokladen och gelatinbladet smält. Häll blandningen i små glas. Låt stelna i kylen i minst 2 timmar. Toppa pannacottan med fruktköttet från passionsfrukterna.


Palak paneer

Skrivet av Madeleine Granberg 20.03.2019

Hej på er! 

Idag tänkte jag tipsa om en enkel indisk vegetarisk rätt, palak paneer. Det är en indisk klassiker med spenat och paneer i en smakrik sås.

Paneer är en mild indisk matlagningsost som är rik på protein men med låg fetthalt. IMG 1556

IMG 1553

Receptet hittade jag på förpackningen!

Jag köpte osten när jag var till Sverige och har inte sett den i åländska butiker, men om man inte hittar paneer kan man bra ta halloumi istället. 

Palak paneer

2 förpackningar paneer

1 gul lök 

150 g körsbärstomater 

2 vitlöksklyftor 

1 bit färsk ingefära

3 msk rapsolja 

1 msk tomatpuré 

1,5 tsk salt 

0,5 tsk malen gurkmeja 

1 tsk chilipulver 

1 tsk garam masala 

2 dl creme fraiche

600 g fryst bladspenat, tinad (jag använde mig av en påse färsk spenat)

 Gör så här:

Skär osten i bitar. Skala och hacka löken. Skär tomaterna i små tärningar. Skala och riv vitlök och ingefära.

Fräs lök, vitlök och ingefära i oljan. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor. Rör om och låt allt bli varmt.

Rör ner crème fraiche och låt koka 2-3 min. Hacka spenaten grovt och rör ner. Låt koka ca 5 min. Späd ev med lite vatten.

Lägg ner osten och koka på medelvärme ytterligare 5 min.

IMG 1558

Servera med ris, papadam och raita.