madeleines recept header3

Grekisk pyttipanna

Skrivet av Madeleine Granberg 24.01.2019

Kategorier:

Hej,

Plåtmat är himla tacksamt att göra till middag, lite förberedelse och sen sköter det sig självt i ugnen. Ett tips är att göra dubbel sats så det räcker i två dagar.

Marinera gärna kycklingen kvällen före så den får ordentligt med smak!

 IMG 0351

Grekisk pyttipanna

Ca 5-10 potatisar (beroende på storleken)

500 gram kyckling

1 röd paprika

1 gul lök

1 fetaostblock

oliver 

Marinad

1,5 dl olja

3 msk soja

2-3 pressade vitlöksklyftor

En liten bit färsk ingefära, finriven

1 tsk sambal oelek 

Vitlökssås

2 dl creme fraiche

1 vitlöksklyfta

Krydda med örtkrydda, salt och peppar 

Gör så här:

Blanda ihop marinaden, skär kycklingen i mindre bitar och blanda med marinaden. Lägg i kylen och marinera några timmar men gärna över natten.

Blanda ihop vitlökssåsen och ställ kallt.

Skala potatisen och skär i klyftor, skär paprikan och löken i bitar. Lägg allt på en plåt och lägg kycklingbitarna ovanpå.

In i ugnen 225 grader i ca 45 minuter (kolla att potatisen är mjuk och kycklingen klar). Ta ut formen och smula över fetaosten. Lägg även i några oliver.

Ställ in i ugnen ytterligare 5 minuter.

IMG 0354

Klart att servera!


Fastlagsbulle­kladdkaka

Skrivet av Madeleine Granberg 20.01.2019

Hej!

Gillar du fastlagsbulle så kommer du att älska denna fastlagsbullekladdkaka, även kallad semmelkladdkaka!

IMG 0314

Recept från mittkok.se

Semmelkladdkaka

150 gram smör

100 gram mandelmassa

2 tsk kardemumma

2,5 dl socker

3 ägg

2,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

Topping

75 gram mandelflagor

2 dl vispgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Riv mandelmassan.

Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet.

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter och smöra kanterna.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 grader.

Låt kakan svalna.

Rosta mandelflagorna i en stekpanna, häll av på en tallrik och låt svalna.

Vispa grädden och bred ut eller spritsa ut grädden på den avsvalnade kakan. Strö över mandelflagorna.

Klart att servera!

IMG 0293


Enkel bearnaisesås

Skrivet av Madeleine Granberg 18.01.2019

Kategorier:
Taggar:

Hej!

Här kommer tips på något gott att laga i helgen: hemgjord bearnaisesås. Bearnaisesås som är enkel att göra och svår att misslyckas med!

Vi brukar oftast köpa kall bearnaisesås på burk, dom är ju faktiskt riktigt goda och finns med olika smaksättningar. Men en kollega tipsade om detta recept som är svårt att misslyckas med. 

IMG 2319

 Receptet är för 4 personer, men snåla inte och gör för lite :)


Bearnaisesås

150 gram smör

3 äggulor

1-3 msk vitvinsvinäger

1 msk riven gul lök

1 krm salt

0,5 krm vitpeppar

2 msk färsk persilja

1,5 msk färsk dragon eller 1,5 tsk torkad dragon

Gör så här:

Häll äggulor och vinäger i en hög mixerskål.  Smält smöret och låt det börja bubbla men inte ta färg. 

Häll det heta smöret i en tunn stråle i skålen under mixning. Ta inte med bottensatsen.

Smaksätt med lök, salt, peppar, persilja och dragon.IMG 2336

På nyår åt vi denna smarriga bearnaisesås med oxfilé, klyftpotatis och ugnsbakade tomater, recept här.


Nachos på plåt

Skrivet av Madeleine Granberg 16.01.2019

Hej,

Tacos behöver ju inte bara ätas på fredagar, det passar även mycket bra till mitt i veckan middag!
IMG 0045

Nachos på plåt

Stek köttfärs och krydda med tacokrydda.

IMG 0038

Lägg ut nachos på en plåt, fördela köttfärsen ovanpå nachosen, lägg på salsasås och sen en massa riven smakrik ost (jag hade cheddar och ÅSCs niskablandning).

Gratinera i ugn ca 10 minuter i 220 grader, tills osten smält men akta så det inte bränns!

IMG 0052

Servera med sallad, picklad rödlök och guacamole! 

IMG 0049

 Gör för guds skull egen guacamole!! Den köpta innehåller typ 2 % avokado och resten är en massa konstiga tillsatser. Men att köpa mjuk avokado kan vara ett lotteri då har jag ett tips! Köp ett nät med avokadon, låt de vara framme på bänken tills de är mjuka, då läggs de in i kylen och där håller de sig mjuka ganska många dagar! Kräver lite framförhållning men är så värt det!

Guacamole

Rör ihop 2 avokadon, en stor klick crème fraîche, en vitlöksklyfta, lite limesaft och salta och peppra. Låt dra i kylen en stund innan servering.

 


Veckans Instagram och ugnsbakade tomater

Skrivet av Madeleine Granberg 14.01.2019

Hej på er,

Så var det måndag igen, veckorna går verkligen fort! Jag tänkte att jag skulle visa er mina Instagrambilder från förra veckan och bjuda på ett enkelt recept på ugnsbakade tomater!

Ni hittar mig under madeleinesrecept  på Instagram, ni får gärna följa mig där om ni vill :)

IMG 0200 Nachos på plåt (recept kommer senare i veckan, så håll utkik) / Spagetti med köttfärssås / Indisk grönsaksgryta (recept här) / Kanelbullar på jobbmöte / Fredagslunch på Emmaus returcafe / Årets första fastlagsbulle (älskar!) / Söndagsfrukost / Räksallad / Ugnsbakade tomater

///

Ugnsbakade tomater gjorde jag på nyår, det var så himla gott så jag har gjort det flera gånger sen dess. Jag använde mig av körsbärstomater på kvist.

Ugnsbakade tomater

Lägg tomaterna i en ugnsform, mosa två vitlöksklyftor och lägg ner i formen tillsammans med tomaterna. Salta med flingsalt och nymalen svartpeppar. In i ugnen i 225 grader 15-20 minuter. MUMS!

IMG 2323

Trevlig kväll!


Indisk grönsaksgryta

Skrivet av Madeleine Granberg 09.01.2019

Hej!

När jag kom hem från jobbet idag var det fortfarande ljust, så härligt! Nu går vi mot ljusare tider :) IMG 2484

 Till middag idag gjorde jag en indisk grönsaksgryta (till mig och mannen, barnen fick en av sina favoriter makaroner och korv...). 

IMG 0014

Det blev en gryta på vad jag hittade hemma i skåpen och grytan blev riktigt god, måste skriva ner receptet på en gång så jag inte glömmer.

Indisk grönsaksgryta

1 blomkål

3-4 potatisar

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 nävar spenat

1-2 dl kokosmjölk

krydda med: curry, gurkmeja, ingefära, salt, peppar

Gör så här:

Skala och skär potatisen i bitar. Skär blomkålen i bitar. Koka potatis och blomkål mjuka i lättsaltat vatten.

Skala och hacka lök och vitlök. Stek i olja tills den blir mjuk, krydda med curry, ingefära och gurkmeja.

Lägg ner potatis och blomkålen, låt fräsa med en stund och salta och peppra. Häll på kokosmjölk och låt koka ihop tills allt är mjukt. Ha i spenaten och smaka av med salt och peppar.

IMG 0017

Inte så snyggt men så gott, värmande och nyttigt!


Kalljäst frukostlimpa

Skrivet av Madeleine Granberg 04.01.2019 | 3 kommentar(er)

Hej på er!

Till helgen kan det vara gott med nybakat bröd på morgonen och då är det perfekt att göra kalljäst bröd. Det enda som krävs är lite framförhållning att röra ihop degen kvällen före..

IMG 1866

Brödet toppas med frön och flingsalt så det får en knaprig yta med en mjuk insida. Jag toppade brödet med sesamfrön och linfrön, ös på ordentligt. Jag älskar sesamfrön!!

IMG 1881

 Kalljäst frukostlimpa

25 gram jäst

3 dl kallt vatten

1 tsk salt

1 msk sirap

1 dl havrekli eller havregryn

5 dl vetemjöl

valfria frön (sesam, linfrö, solros) och flingsalt

Gör så här:

Smula jästen i en bunke, häll på vatten och rör om tills jästen lösts upp.

Rör ner salt, sirap, havrekli och mjöl, rör ihop till en deg.

Placera bakplåtspapper i en brödform och klicka i degen i formen (smeten är kletig). Lägg på en bakduk och låt jäsa i kylen över natten.

På morgonen:

Pensla brödet försiktigt med vatten och strö över sesamfrön, linfrön och flingsalt.

Grädda brödet i 225 grader i 25 minuter. Låt svalna ca 30 minuter innan brödet skärs upp.

IMG 1895

 Såååå gott!!


Coeur de filet provencale

Skrivet av Madeleine Granberg 30.12.2018

Hej på er!

Nyår närmar sig och denna rätt passar mycket bra som årets sista middag! 

När jag gjorde denna använde jag mig av rådjurfilé, men det går även bra att använda ex. oxfilé eller älgfilé. 

 IMG 1910

Coeur de filet provencale

700 gram valfri filé
ca 1 kg potatis
rapsolja och smör till stekning
salt och peppar

Vitlökssmör
75 gram smör
3 st vitlöksklyftor, pressad eller riven
2 msk persilja

Till servering: Haricot verts

Gör så här:
Putsa filén ren från hinnor och senor. Bryn den runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl. Skala och skiva potatisen tunt. Skölj potatisen i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk. Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salta och peppra potatisen. Lägg den stekta potatisen i en smord ugnsfast form. Värm ugnen till 150 grader.
Sätt en stektermometer i mitten på filén och lägg den ovanpå potatisen på formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 56 grader för mediumstekt kött).
Blanda ingredienserna till vitlökssmöret.

Ta ut formen och låt oxfilén vila ca fem minuter innan den skivas.

Koka haricot verts al dente i lättsaltat vatten, låt rinna av.

Höj ugnsvärmen till max. Skiva köttet och lägg tillbaka tillsammans med haricot verts ovanpå potatisen. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt. 
 IMG 1904Ett glas rött passar mycket bra till.

Gott nytt år!!
 


Skinklåda

Skrivet av Madeleine Granberg 26.12.2018

Hej på er!

Här kommer ett tips på vad som kan göras av den sista biten julskinka, det går även bra att använda vanlig rökt skinka.

IMG 1927

Skinklåda

Snabbvarianten: 2 påsar frysta potatisstrimlor med lök

Om du har mer tid: skala potatis och strimla och hacka en lök

300 gram julskinka eller rökt skinka

3-4 dl matlagningsgrädde

Salt och peppar

Riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. 

Smörj en ugnsform, lägg hälften av potatis- och lökblandning på botten. 

Strimla skinkan och lägg i formen ovanpå potatis- och lökblandningen. Salta och peppra. 

Lägg på resten av potatis- och lökblandningen och häll på grädde. Toppa med riven ost. 

Baka i ugn ca 45 minuter. 

Servera med inlagd rödbeta och riven morot.  
 


Bountybollar

Skrivet av Madeleine Granberg 23.12.2018

Kategorier:

Hej,

Dom här bountybollarna görs på endast 4 ingredienser: kokos, kondenserad mjölk, florsocker och choklad. Superduper goda!!IMG 2118

Receptet har jag hittat på Jennys matblogg.

Bountybollar
3-3,5 dl kokos
2 dl kondenserad sötad mjölk
3 msk florsocker

Garnering :
200 gram mjölkchoklad
kokosflingor

Gör så här:
Mät upp kokosflingor, kondenserad mjölk och florsocker och rör ihop till en smet. Rulla cirka 14-15 stycken bollar av smeten och lägg på en bakplåtsklädd bricka. Ställ in frysen i 30 minuter, och under tiden smälter du chokladen över vattenbad eller i micron. Chokladdoppa bollarna med hjälp av en gaffel, låt överskottet av choklad rinna av innan du lägger tillbaka dem.
Strö över lite kokos och ställ in i kylen tills chokladen svalnat.