madeleines recept header3

Cheescakerutor med hallon

Skrivet av Madeleine Granberg 23.01.2020

 

Vill du baka något gott till helgen måste jag rekommendera denna kakan som jag bakade förra helgen! Cheescakerutor med hallon, som en blandning mellan paj och cheescake. Supergod blev den!3169538C 7538 4EAE B8ED B1DCDF22F4EC

Cheescakerutor med hallon

250 gram smör

4 dl mjöl

2 dl socker

2 msk vaniljsocker

1 tsk bikarbonat

Fyllning:

2 ägg

200 gram philadelphiaost

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 dl hallon (jag använde frusna)

Gör så här:

 Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret och blanda sedan med mjöl, socker, vaniljsocker och bikarbonat, rör ihop till en smulig deg.

Tryck ut 1/3 del av degen i en bakplåtspappersklädd form (ca 20x30 cm), tryck till så det blir en bra botten.

Rör sedan ihop ägg, philadelphiaost, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över botten och strö ut hallonen över fyllningen.

Avsluta med att strö över resten av degen.

Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

Låt svalna helt innan kakan skärs upp i bitar.

F890C912 9971 4D19 B88F 9C3447CCD155 Kakan är god som den är men tror även lite lättvispad grädde eller vaniljsås skulle vara gott till.


Kladdkaka med daim

Skrivet av Madeleine Granberg 16.01.2020

 

Här kommer tips på något gott att baka till helgen! 

Så himla god kladdkaka som är riktigt kladdig och som toppas med lättvispad grädde och grovhackad Daim.

E9F3B94A 7C0B 4925 978A 8B132BDA701B Receptet kommer från Jennys matblogg.

Kladdkaka med daim

150 gram smör

4 dl ägg

4 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

en nypa salt

Topping:

2 dl vispad grädde

1 dubbeldaim

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt svalna lite.

Blanda ihop ägg och socker (inte vispas!).

Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i äggblandningen. Rör tillsist ner smöret.

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. 

Häll i smeten i formen och baka i ugn ca 25-30 minuter, den skall vara kladdig!

Låt kakan svalna ordenligt.

Vid servering, lägg på vispad grädde och grovhackad Daim.

1EA53BBC B68F 420E B857 3CBA7B35D4E7

 


Chokladfondant

Skrivet av Madeleine Granberg 02.01.2020

Kategorier:
Taggar:

 Hej på er!

Har ni haft en fin jul och nyårshelg? Det har jag! Skönt att få vara ledig några dagar, men nu skall det bli skönt med lite vardag igen och framförallt komma igång med att äta nyttigt och träna! Håller ni inte med? 

Vad åt ni för gott på nyårsafton? Vi var tyvärr lite krassliga på nyår så det blev ett säkert kort till middag, alltså toast Skagen och oxfilé med hemgjord bearnaisesås och råstekt potatis (klicka på länkarna för att komma till recepten). Till dessert gjorde jag en chokladfondant med hallon och vispad grädde (som tyvärr gick lite för länge i ugnen men var god ändå). 

582B3D91 C429 4094 B5D9 AD6C8E2A7621 Recept från köket.se

Chokladfondant

100 gram smör

150 gram mjölkchoklad

2 ägg

2 äggulor

0,5 dl strösocker

2 msk vetemjöl

smör och socker till formarna

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.

Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.

Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.

Rör ner mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.

Rör tills det blir en slät och blank kräm.

Smöra fyra små ugnsfasta portionsformar och strö dem med socker.

Fördela smeten i formarna (fram till hit kan du förbereda).

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen.

Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.

Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.

Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på serveringsfat.

Servera med lättvispad grädde och hallon.


Saffransbullar med mandelmassa

Skrivet av Madeleine Granberg 12.12.2019

 

Saffransbullar med mandelmassa är något jag alltid bakar här tiden varje år, testa du med. Dom är så farligt goda, omöjligt att äta bara en!! 
1B1E4C0D 435D 4A90 B830 2A455ABDCD48

Saffransbullar med mandelmassa

100 g smör

5 dl mjölk

1 dl socker

1 paket jäst

0,5 tsk salt

1 pkt saffran

Ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g rumsvarmt smör

1,5 dl socker

150 gram mandelmassa

till pensling: ägg och pärlsocker

Gör så här:

Smula jäst i en bunke tillsammans med saffran, salt och socker.

Smält smöret. Blanda i mjölken och värm till ljummet.

Häll mjölkblandningen i bunken, rör ut jästen och blanda i vetemjölet.

Knåda ihop en deg som får jäsa ca 1 timme.

E44BFC9E 99B6 4A89 9C43 978F638CC1ED

Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en stor platta.

Fyllningen: blanda ihop rumsvarmt smör, socker och riven mandelmassa och bred ut över degen.

Rulla ihop till en lång rulle och dela i portionsbitar.

Lägg i formar och jäs ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda bullarna i ca 10 min eller tills de fått fin färg.

73A7226B 01CF 4F38 B42E F048A8D758F7


Chokladsnitt med Marianne

Skrivet av Madeleine Granberg 10.12.2019

 

Chokladsnitt med Marianne, hur gott som helst!

9BBEDBE8 BBC0 4242 A259 FC3945BBFDC6

Chokladsnitt med Marianne

100 gram rumsvarmt smör

1 dl socker

2 msk sirap

2 dl vetemjöl

2 msk kakao

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

krossade Marianne godisar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör, socker och sirap krämigt. 

Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker och rör ner i smeten. Knåda ihop till en smidig deg.

Dela degen i två delar och rulla till två längder, lägg på bakplåtspapper och platta till (ganska ordentligt) med en gaffel. 

Hacka sönder Marianne godisar eller använd färdig krossade, strö godiset över längderna.

Grädda kakorna i ca 15 minuter. 

När du tar ut kakorna lägg på lite extra krossade Marianne godisar.

Låt svalna lite innan kakorna skärs i snitt.


Rulltårta med smak av jul

Skrivet av Madeleine Granberg 03.12.2019

 

Klassisk drömtårta där smörkrämen smaksätts med pepparkakskrydda.

5D77028F 0CF7 417F A841 8E5C11B4CC63 

Rulltårta med smak av jul

3 ägg

1,5 dl socker

0,75 dl potatismjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

Smörkräm

100 gram rumsvarmt smör

2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 äggula

1 tsk pepparkakskrydda

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Vispa ägg och socker poröst.

Blanda potatismjöl, siktad kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i smeten.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.

Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort pappret som kakan gräddats på och låt kakan svalna.

Rör ihop smöret och florsockret till fyllningen. Tillsätt pepparkakskrydda, vaniljsocker och äggulan.

Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den.

Låt kakan ligga kallt en stund innan den skärs upp i bitar.

7C9AE9DF 0758 4FF8 A719 779578B48FBB


Saffranssnitt med vit choklad

Skrivet av Madeleine Granberg 25.11.2019

 

Första advent på söndag och julbaket kan börja!

B94349C4 2B91 4919 BD73 7CE28E813E69

Saffranssnitt med vit choklad

100 gram rumsvarmt smör

1 dl socker

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 msk ljus sirap

0,5 gram saffran

1 msk vaniljsocker

100 gram vit choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop smöret och sockret. 

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smörblandningen. Tillsätt sedan sirapen och knåda ihop till en jämn smet.

Grovhacka vit chokladen och knåda in i smeten.

Dela degen i 3 degar och rulla till längder. 

Lägg på en plåt och platta längderna med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Låt svalna lite innan de skärs i snitt.

800D18E3 1416 4005 A50D 10404E5AE726


Kladdkakans dag!

Skrivet av Madeleine Granberg 07.11.2019

 

Kladdkakans dag idag! 

Här kommer tips på några goda kladdkakor att baka idag:

Prova en god glutenfri kladdkaka, som bakas på kokosmjöl.

WP949 IMG 4316

Kärleksmumskladdkaka, kladdkaka med chokladglasyr och kokos (eller strössel som dottern ville ha, så snygg I know).

WP1738 IMG 0883

Eller varför inte baka en kladdkaka med mörk choklad, som är en kladdkaka för dig som är riktigt chokladsugen!

WP1520 IMG 8161 1

Vill du smygstarta julmyset kan du prova denna pepparkakskladdkaka.

WP1758 IMG 1262

Vilken är din favorit kladdkaka?


Klassisk cheescake

Skrivet av Madeleine Granberg 05.11.2019

 

Receptet på den här cheescaken har hängt med i många år, det är en riktig favorit! E218D4D5 CA41 409A 9C6E 555A158C35F7

Jag brukar alltid garnera med kiwi för jag tycker det bryter av så bra mot det söta, men det funkar även såklart att garnera med vilken frukt eller bär som helst.


Cheesecake

Botten:

15 digestivekex

3 msk smält smör

3 msk socker

Fyllning:

2 ägg

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 paket philadelphiaost

2 dl creme fraiche

4 tsk citronsaft

Topping:

2 dl gräddfil

2 msk socker

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa kexen och blanda med smält smör och socker.

Tryck ut smeten i en pajform och förgrädda ca 10 minuter.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.

Blanda i philadelphiaosten, crème fraîche och citronsaft, blanda ordentligt.

Häll smeten i pajskalet och grädda i 20-25 minuter (tills kakan stelnat).

Blanda ihop gräddfil, socker och vaniljsocker och bred försiktigt på kakan.

Grädda ytterligare 15 minuter.

Förvara cheescaken i kylen och garnera med valfri frukt eller bär innan servering.


Kokosbollar

Skrivet av Madeleine Granberg 02.11.2019

 

Något vi nästan alltid bjuder på när det är kalas är: kokosbollar! Det går alltid hem hos både barn och vuxna.

6C4E0389 5536 4004 93A4 9F04A34A7EC2

Här kommer mitt bästa recept!

Kokosbollar

200 gram rumsvarmt smör

2 dl socker

6 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

4 msk kallt stark kaffe

kokosflingor

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser utom kaffet och kokosflingorna (jag brukar använda elvisp).

Tillsätt kaffet och rör till en smet. 

Forma smeten till små bollar och rulla i kokosflingor.

Ställ in i kylen, kokosbollarna är godast kalla!