madeleines recept header3

Pepparkaksmuffins med russin

Skrivet av Madeleine Granberg 25.11.2020 | 1 kommentar(er)

 

Pepparkaksmuffins med russin

4773AA81 E6C0 419E 9DC2 F4634C45E10A

100 gram smör

2 ägg

3 dl socker

1 tsk kardemumma

2 tsk kanel

0,5 tsk ingefära

1 dl russin

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl grädde eller mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret och låt svalna.

Vispa ägg och socker.

Tillsätt kryddorna och russin i äggsmeten.

Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda ner i smeten tillsammans med det smälta smöret och grädden/mjölken. Rör till en slät smet.

Fördela ut muffinsformar på en plåt eller använd en muffinsplåt.

Häll smeten i formarna.

Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

8C51E96F 592B 461A 94D1 ADB902790BC5

Muffinsen är saftiga och goda som de är men vill man så kan man även toppa muffinsen med en glasyr.

Glasyr

100 gram naturell färskost

25 gram rumsvarmt smör

2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser och bred på muffinsen. 


Saftig äppelkaka med mandelmassa

Skrivet av Madeleine Granberg 18.11.2020

 

I helgen när vi hade gäster bjöd jag på denna underbart goda äppelkaka med mandelmassa.

 6BD35460 9045 4626 AC8B 5E376B170231

Servera som den är eller tillsammans med vaniljsås.

Saftig äppelkaka med mandelmassa

50 gram smör

100 gram mandelmassa

3 ägg

1,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl mjölk

2 äpplen

kanel

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra och bröa en form med löstagbara kanter.

Smält smöret.

Riv mandelmassan och vispa ner äggen, ett i taget. Blanda ner socker och vaniljsocker.

Rör ihop vetemjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Tillsätt mjölk och det smälta smöret.

Skala och skär äpplena i klyftor och pudra över kanel.

Sprid ut hälften av äppelklyftorna i botten på formen, häll på smeten och lägg sedan på resterande äpplen.

Baka i ugn ca 45 minuter.


Äppelkladdkaka

Skrivet av Madeleine Granberg 07.11.2020

Kategorier:
Taggar:


Mamma bjöd på en god äppelkladdkaka idag, här kommer receptet!

B171B14B C75C 44A9 BF4E 35F48EAE096F

Äppelkladdkaka

175 gram smör

2,5 dl socker

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

2,75 dl vetemjöl

2 äppel

kanel

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Smält smöret och tillsätt socker, vaniljsocker, ägg och vetemjöl. 
Rör ihop till en slät smet. Skala och riv äpplena och rör ner i smeten.

Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter (24 cm) och pudra över kanel.

Grädda kakan mitt i ugnen, ca 22-25 minuter.

När kakan svalnat pudra över florsocker.

Servera med vispad grädde eller vaniljglass.


Chokladkaka med glasyr

Skrivet av Madeleine Granberg 02.11.2020

 

Som vanligt när dottern fyller år skall det vara chokladkaka, i år blev det denna!

En smarrig chokladkaka med glasyr och strössel.

D2064818 67A7 443C 8DCB A33E06D77766 

 

Chokladkaka med glasyr

100 gram smör

2 ägg

3 dl socker

1,5 dl mjöl

1 dl kakao

1 krm salt

Glasyr:

100 gram smör

2 dl grädde

4 msk socker

2 tsk potatismjöl

2 msk kakao.

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, rör ner det smälta smöret och till sist äggen.

Rör ihop ordentligt så det blir en jämn smet.

Smöra och bröa en form med avtagbara kanter (24 cm), sätt gärna bakplåtspapper i botten så är den enklare att lossa.

Häll smeten i formen och grädda ca 20 minuter.

Blanda ihop alla ingredienser till glasyren i en kastrull.

När såsen börjar tjockna, häll den över kakan och låt svalna.

Servera med vispad grädde och/eller vaniljglass.


Kanelbullar med äppel

Skrivet av Madeleine Granberg 04.10.2020

Kategorier:

 

Kanelbullens dag idag! 

7D98C696 29AC 46B8 B797 BEA290C8F657

Testa att baka dessa goda kanelbullar med smak av äppel! Så saftiga och goda.

Kanelbullar med äppel

25 gram jäst

75 gram smör

2,5 dl mjölk

1 krm salt

0,5 dl socker

1 tsk kardemumma

ca 7 dl vetemjöl

Fyllning

100 gram rumsvarmt smör

0,75 dl socker

1,5 tsk kanel

1 äppel

Pensling

1 ägg

Garnering

pärlsocker 

Gör så här:

 Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll på mjölken, värm till 37 grader.

Rör ut jästen med lite av den fingervarma mjölken. Tillsätt sedan resten av vätskan och blanda i salt, socker, ägg och kardemumma, rör ihop. Häll i mjölet och arbeta ihop degen så den blir mjuk och smidig.

Täck över degen och låt jäsa ca 30 minuter.

Gör fyllingen: vispa ihop rumsvarmt smör, socker och kanel.

När degen jäst klart, kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20x50 cm. 

Bred på smörfyllningen. Skala och riv ett äpple och fördela över smörfyllningen.

Vik ihop degen, skär smala remsor av degen. Tvinna varje degremsa och rulla ihop till en snurra.

Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa upp ägget och pensla försiktigt på bullarna och strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.

5B9A9A9B BDED 4B12 86F0 4480C7EBE50B


Baka med äpplen

Skrivet av Madeleine Granberg 02.10.2020

Kategorier:

 

Hej på er! Här kommer lite baktips inför helgen. 

(Klicka på länken för att komma till receptet).

Äppelkaka med frosting

E127608D 43A7 43C7 BAC7 743E7779978D

Äppelmuffins

WP1676 IMG 9698

Gammeldags äppelkaka

WP1701 IMG 0092

Saftig äppelkaka i långpanna

 WP1727 IMG 0657 1

Äppelpaj med vaniljvisp

WP1620 IMG 9414

Äppelkaka med mandelmassa

WP1549 IMG 8678

Nattjästa äpplesemlor

8FF2B475 12FC 49C1 B83E 185B209AB631

 Trevlig helg!


Mockarutor med extra glasyr

Skrivet av Madeleine Granberg 23.09.2020 | 2 kommentar(er)

 

Igår hade vi kalas här hemma hos oss och det bjöds bl.a. på mockrutor med extra glasyr. 

9D657408 EC91 444C BDF5 4C10F9AA086F 

 Mockarutorna blev så saftiga och goda! Hemligheten är att göra små hål i kakan innan man häller på glasyren, så när du sedan häller på glasyren rinner den ner i hålen och kakan blir så saftig och god!

Receptet är från baka med Frida. 

Mockarutor med extra glasyr

200 gram smör

2 dl mjölk

4 ägg

4 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1,25 dl kakao

2,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Ingredienser Glasyr:

150 g smör

7,5 dl florsocker

4.5 msk kakao

3 tsk vaniljsocker

0,75 dl starkt kaffe

Garnering: 2 dl kokos

 
Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och klä en form (25×35 cm) med höga kanter med bakplåtspapper.

Smält smöret, rör ner mjölken och låt det svalna.

Vispa ägg och socker tills det blivit ljust och fluffigt, i 5 minuter.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i smeten. Vänd runt försiktigt så att du får en klumpfri smet.

Tillsätt smörblandningen och rör ihop en jämn smet.

Häll upp smeten i formen och grädda den ca 20 minuter i mitten av ugnen.

Kolla så att kakan är klar: Stickan ska vara torr.

Tag ut kakan ur ugnen och gör ca. 20 hål i kakan med t.ex skaftet av en slev. 

49D9FCA6 6258 4DEF 8F2C 4E52E4883BC3

Medan kakan står och svalnar kan du göra glasyren. Börja med att smälta smöret och tillsätt sedan resterande ingredienser.

Rör ihop till en klumpfri smet och häll den sedan över den avsvalnade kakan.

Strö till sist över rikligt med kokos. Låt sedan kakan stå och svalna ordentligt så att glasyren stelnar i ca. 2 timmar. Skär sedan upp i rutor och förvara i tätslutande burk med lock.

E3238AC5 1FB2 412A 9C33 E0AD0D9343EE


Mandelmanns rårivna äppelpaj

Skrivet av Madeleine Granberg 18.09.2020

 

Brukar ni kolla på Mandelmanns? Jag tycker det är ett såå mysigt program!! 

Receptet på denna äppelpaj kommer från deras program och är riktigt god.

E0F4F861 D9B6 4718 8DAA BCAD3FA50BF7

Servera pajen ljummen med vaniljglass, så gott!

Jag halverade receptet och gjorde en lite mindre paj vilket fungerade finfint, men receptet nedan ger en stor paj.

 

Mandelmanns rårivna äppelpaj

150 gram rumsvarmt smör

1 krm salt

2 msk vatten

3 dl vetemjöl

Fyllning:

5-6 äpplen

150 g smör, rumsvarmt

3,5 dl strösocker (går att minska då pajen blev ganska söt)

2 ägg

Gör så här:

Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt vila i kylen i ca 1 timme.

Kavla sedan ut degen så att den passar i en pajform som är ca 20 cm i diameter, eller i en stekpanna av gjutjärn om man inte har någon form. Ställ i kylen medan fyllningen görs.

Fyllning

Riv äpplena grovt med skalet tills man kommit upp till 7.5 dl.

Vispa därefter ihop smör, socker och ägg till en smet och blanda i de rivna äpplena. Fördela fyllningen jämt i formen och grädda sedan mitt i ugnen i ca 30 minuter i 225 grader.

Pajen kan se lite flytande ut när den är klar men fyllningen stelnar efter ett tag när den svalnat.

E23912AF A710 42CE 95E5 2E7E3F8AAFAE


Äppeltoscakaka

Skrivet av Madeleine Granberg 13.09.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:


Toscakaka med äppel!  

2AE1EDB4 EBC4 45D9 9D93 BF102D560613

Äppeltoscakaka

100 gram smör

2 ägg

1,5 dl socker

1,25 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 äpplen, skalade eller oskalade

1 tsk kanel

Toscaglasyr:

50 gram smör

0,75 dl socker

2 dl mandelspån

1 msk vetemjöl

1 msk mjölk

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker poröst.

Blanda i mjöl och vaniljsocker och rör sist i det smälta smöret. Blanda väl.

Häll smeten i en smord och bröad form, gärna med löstagbara kanter.

Dela äpplena, kärna ur och skär i tunna skivor. Tryck ner äppelskivorna i smeten. Pudra kanel över kakan.

Grädda i ugn 175 grader, ca 25 minuter.

Gör toscaglasyren medan kakan gräddas: smält smör och socker i en kastrull. Blanda ber mandelspån och mjöl. Rör hela tiden och häll slutligen i mjölken.

Häll den varma glasyren över kakan, höj ugnsvärmen till 200 grader och grädda 8-10 minuter.

8A794331 2554 43E3 834C 8296A5D9CCC0
Servera äppeltoscan som den är eller med vispad grädde eller vaniljsås.


Kolapaj med lingon

Skrivet av Madeleine Granberg 10.09.2020


Underbart god kolapaj med lingon!

5C636B66 3881 4E0E 99DF 722533BF0C4B 

Kolapaj med lingon

Pajdeg

125 gram smör

1 dl socker

1 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1 tsk kanel

Kolafyllning

3 dl vispgrädde

1,5 dl ljus sirap

1,5 dl socker

1,5 tsk vaniljsocker

75 gr smör

0,5 tsk flingsalt

Till servering: lingon och vispad grädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret, blanda med socker och havregryn. Blanda i mjölet och kanelen.

Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten.

Kyl pajformen i 30 minuter.

Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna.

Koka upp grädde, sirap och socker i en vid kastrull.

Låt koka ca 30 minuter. Rör då och då. För att se om kolan är klar, droppa lite av kola smeten i ett glas med kallt vatten. Den ska vara mjuk och lätt formbar men inte flyta ut.

Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret skuret i bitar. Låt svalna nästan helt.

Häll smeten i pajskalet. Strö över flingsalt.

Ställ i kylen minst 1 timme.

Dekorera kolapajen med lingon och servera med vispad grädde.

F1BE2ED2 6A30 4FD7 A198 C6D2F9A7CF0C