madeleines recept header3

Brownies

Skrivet av Madeleine Granberg 22.03.2020

Kategorier:
Taggar:

Inlägget innehåller adlinks. 

D11110DF B09B 4418 BB96 F93906B18243 

Dessa sega och smarriga brownies bakade jag och barnen tidigare i veckan. 

Receptet kommer från systrarnas von Sydows senaste kokbok, där det finns massor av fina recept.

Boken finns att köpa här (länk--->) eller varför inte låna den från biblioteket.

Systrarnas bästa brownie

250 gram smör

6 dl socker

1,5 dl kakao

4 ägg

3 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

0,5-1 tsk salt

1-2 dl hackad mörk choklad

smör och socker till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull och blanda i socker och kakao.

Ta åt sidan och blanda ner äggen i smeten.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker, salt och bakpylver och rör sedan ner i äggsmeten.

Häll smeten i en smord och strösockret ugnsform (22 cm i diameter) och strö över den hackade chokladen.

Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter.

Låt svalna och skär i bitar.

 


Daimcheescake

Skrivet av Madeleine Granberg 15.03.2020

Kategorier:
Taggar:

 

Lördagens dessert blev dom här goda små daimcheescakebakelserna. 
BB2C97CF 7DA9 4487 94C3 ABA0BE692507

Daimcheescake

ca 8 digestivekex

150 gram philadelphiaost

1,25 dl socker

1,5 dl grädde

1 dubbeldaim

Gör så här:

Smula kexen fint.

Vispa grädden ordentligt i en skål.

Vispa ihop philadelphiaosten och sockret i en annan skål.

Blanda sedan samman den vispade grädden och ostkrämen (inte med visp).

Finhacka daimen och ha i den i krämen (spara lite till servering).

Häll smeten i silikonformar eller som jag hällde smeten i plastfolieklädda små formar, strö sedan rikligt med digistiveströ ovanpå smeten.

Låt stelna till sig i frysen några timmar innan servering.

529B602E 1B6A 4507 AC72 A184F3BA0615

Dekorera med finhackad daim och hallon innan servering.


Scones

Skrivet av Madeleine Granberg 11.03.2020

Taggar:

 

Scones passar perfekt som mitt-i-veckan-mys!

 00464A7A 9A08 4DEF 8A7E 92A0F295A763

Recept från ica. se

Scones

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 krm salt

50 gram kallt smör

2 dl mjölk 

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Finfördela smöret i mjölkblandningen. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop till en kladdig deg.

Klicka ut 8 bullar eller 2 större kakor på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Servera sconsen direkt med ost och marmelad.

 


Schweizernötstårta

Skrivet av Madeleine Granberg 12.02.2020

 

Receptet på den här goda kakan som jag bakade i mellandagarna när vi var och hälsade på mina föräldrar har jag glömt att dela med mig av! En schweizernötstårta med mandelbotten och nötchokladkräm.

Riktigt mäktig och god!

6DF7BA56 606A 4F4D 8E09 793188E7FA7C

Servera kakan med vispad grädde.

Schweizernötstårta

100 gram hackad mandel

100 gram smör

2 ägg

3 dl socker

1,75 dl vetemjöl

Topping:

200 gram schweizernötchoklad

7 msk vispgrädde

1 msk smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. 

Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker poröst.

Blanda ner mandeln i äggsmeten, sedan vetemjölet och tillsist smöret. Rör ihop till en jämn smet.

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter (ca 22 cm).

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter, låt svalna.

Smält chokladen över vattenbad och rör ner grädden och smöret, rör till en jämn smet.

Bred chokokladkrämen över kakan och förvara i kyl tills servering.

Servera med lättvispad grädde.


Fastlagsbulle smoothie

Skrivet av Madeleine Granberg 11.02.2020

 

Fastlagsbulle är något jag verkligen gillar och jag har redan hunnit äta flera stycken. Förra veckan testade jag denna nyttiga variant av fastlagsbulle som var riktigt god!

Prova du med och berätta gärna vad du tycker!

D0A32E96 CB4E 4588 AE59 6F2C79C7AF9F 

Receptet kommer från Jessica Frej.

Fastlagsbullesmoothie

1 burk kokosmjölk

2 krm mald kardemumma

2 msk mandelsmör

1 banan

Gör så här:

Mixa ihop till en slät smet och servera!


Nyttiga bananmuffins

Skrivet av Madeleine Granberg 04.02.2020

 

Hemma med sjukt barn idag och blev sugen på något gott till kaffet och istället för att baka något onyttigt gjorde jag dessa nyttiga och glutenfria bananmuffins. Goda bara som dom är eller tillsammans med smör och ost. MUMS!

1C054E9C F33D 4FE0 BEC5 03870ED43737

Nyttiga bananmuffins

ca 10 stycken

1,5 banan

2 ägg

1 dl mandelmjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 dl havregryn

chiafrön och solroskärnor 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Mixa ihop banan, ägg, mandelmjöl, bakpulver och salt i en matberedare. Tillsätt sedan havregryn och blanda ihop.

Fördela smeten i muffinsformar och toppa muffinsen med chiafrön och solroskärnor.

Baka muffinsen i ugnen ca 15-20 minuter.


Kanelbulle sockerkaka

Skrivet av Madeleine Granberg 01.02.2020

 

Gårdagen spenderades på soffan tillsammans med näsdukar och Netflix, denna förkylning verkar aldrig gå över.. Men ett litet stopp till köket blev det för att baka denna sockerkaka med smak av kanelbulle och OMG vilken sockerkaka. Saftig, smakrik och så god!
A3E439A9 CBE9 427F 8CAE 82FCB97627A2

Receptet kommer från Camilla Hamid.

F91D284B 9F6B 4CF6 A345 77FF6869EAD2

Kanelbullesockerkaka

100 gram smör

1 dl mjölk

3 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

Fyllning:

0,5 dl socker

0,25 dl brunt farinsocker strö

2 tsk kanel

1 tsk malen kardemumma

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret och häll i mjölken.

Vispa ägg och socker, vitt och poröst. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll sedan på smör- och mjölkblandningen.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

Smöra och bröa en form. 

Häll 1/3 del av fyllningen i formen och strö över halva fyllningen. Häll på 1/3 del av smeten och resten av fyllningen och avsluta med resten av smeten.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 40 minuter.

Låt kakan svalna innan den stjälps upp på fat/galler. 
06D8B90C 3AF8 40F4 8886 B985A5BD05F3


Cheescakerutor med hallon

Skrivet av Madeleine Granberg 23.01.2020 | 1 kommentar(er)

 

Vill du baka något gott till helgen måste jag rekommendera denna kakan som jag bakade förra helgen! Cheescakerutor med hallon, som en blandning mellan paj och cheescake. Supergod blev den!3169538C 7538 4EAE B8ED B1DCDF22F4EC

Cheescakerutor med hallon

250 gram smör

4 dl mjöl

2 dl socker

2 msk vaniljsocker

1 tsk bikarbonat

Fyllning:

2 ägg

200 gram philadelphiaost

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 dl hallon (jag använde frusna)

Gör så här:

 Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret och blanda sedan med mjöl, socker, vaniljsocker och bikarbonat, rör ihop till en smulig deg.

Tryck ut 1/3 del av degen i en bakplåtspappersklädd form (ca 20x30 cm), tryck till så det blir en bra botten.

Rör sedan ihop ägg, philadelphiaost, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över botten och strö ut hallonen över fyllningen.

Avsluta med att strö över resten av degen.

Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

Låt svalna helt innan kakan skärs upp i bitar.

F890C912 9971 4D19 B88F 9C3447CCD155 Kakan är god som den är men tror även lite lättvispad grädde eller vaniljsås skulle vara gott till.


Kladdkaka med daim

Skrivet av Madeleine Granberg 16.01.2020

 

Här kommer tips på något gott att baka till helgen! 

Så himla god kladdkaka som är riktigt kladdig och som toppas med lättvispad grädde och grovhackad Daim.

E9F3B94A 7C0B 4925 978A 8B132BDA701B Receptet kommer från Jennys matblogg.

Kladdkaka med daim

150 gram smör

4 dl ägg

4 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

en nypa salt

Topping:

2 dl vispad grädde

1 dubbeldaim

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt svalna lite.

Blanda ihop ägg och socker (inte vispas!).

Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i äggblandningen. Rör tillsist ner smöret.

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. 

Häll i smeten i formen och baka i ugn ca 25-30 minuter, den skall vara kladdig!

Låt kakan svalna ordenligt.

Vid servering, lägg på vispad grädde och grovhackad Daim.

1EA53BBC B68F 420E B857 3CBA7B35D4E7

 


Chokladfondant

Skrivet av Madeleine Granberg 02.01.2020

Kategorier:
Taggar:

 Hej på er!

Har ni haft en fin jul och nyårshelg? Det har jag! Skönt att få vara ledig några dagar, men nu skall det bli skönt med lite vardag igen och framförallt komma igång med att äta nyttigt och träna! Håller ni inte med? 

Vad åt ni för gott på nyårsafton? Vi var tyvärr lite krassliga på nyår så det blev ett säkert kort till middag, alltså toast Skagen och oxfilé med hemgjord bearnaisesås och råstekt potatis (klicka på länkarna för att komma till recepten). Till dessert gjorde jag en chokladfondant med hallon och vispad grädde (som tyvärr gick lite för länge i ugnen men var god ändå). 

582B3D91 C429 4094 B5D9 AD6C8E2A7621 Recept från köket.se

Chokladfondant

100 gram smör

150 gram mjölkchoklad

2 ägg

2 äggulor

0,5 dl strösocker

2 msk vetemjöl

smör och socker till formarna

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.

Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.

Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.

Rör ner mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.

Rör tills det blir en slät och blank kräm.

Smöra fyra små ugnsfasta portionsformar och strö dem med socker.

Fördela smeten i formarna (fram till hit kan du förbereda).

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen.

Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.

Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.

Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på serveringsfat.

Servera med lättvispad grädde och hallon.