madeleines recept header3

Knäckig rabarberpaj

Skrivet av Madeleine Granberg 16.06.2020

 

Mera rabarber!
Hade middagsgäster i söndags och bjöd då på denna knäckiga rabarberpaj, så gott! 

8853CDC3 FC18 49F5 8A60 91479EBDE37F

Pajen åt vi tillsammans med vaniljglass.

Knäckig rabarberpaj

150 gram smör

2 dl socker

0,5 dl sirap

0,5 dl grädde

3 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

Fyllning:

rabarber

socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär rabarbern i bitar och lägg i en pajform, strö över socker.

Smält smöret tillsammans med socker, sirap och grädde.

Blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt, rör ihop till en jämn smet.

Fördela smeten över rabarbern.

Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

Servera pajen ljummen med vaniljglass och vaniljsås.

 


Rabarberpaj med kokos och vit choklad

Skrivet av Madeleine Granberg 09.06.2020

 

Smulpaj med rabarber, kokos och vit choklad, ljuvligt gott!

FCC26173 61FD 4C9C A46F 47E96592749D 

Rabarberpaj med kokos och vit choklad

rabarber

socker

Smuldeg

100 gram smör

0,75 dl socker

2 dl vetemjöl

1 dl kokos

75 gram vit choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär rabarbern i bitar, lägg i en pajform och strö över socker.

Nyp ihop smöret med socker, vetemjöl, kokos och arbeta ihop till en smulig deg.

Hacka chokladen grovt och rör ner i degen.

Bred smuldegen över rabarbern och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Servera pajen med vaniljglass eller vaniljsås.

61FC1904 5BA8 4C0C 9860 57AAF80524EE


Rimbobullar med rabarber

Skrivet av Madeleine Granberg 03.06.2020 | 1 kommentar(er)

 

Igår bakade jag rimbobullar med rabarber, så galet goda!!!

D3F4D19D EE27 4347 B868 411058D60630

Rimbobullar är en riktig favorit som påminner lite om små wienerbröd.

3E62B18E 8D95 4995 B343 DD77298D777C

Rimbobullar med rabarber

ca 20 stycken

25 gram jäst

2 dl kall mjölk

2 msk socker

0,5 tsk salt

6 dl vetemjöl

175 gram rumsvarmt smör

Fyllning:

100 gram rumsvarmt smör

0,5 dl socker

1 msk vaniljsocker

1 rabarber

Till pensling: 1 ägg

Glasyr:

1 dl florsocker

1 msk vatten

Gör så här:

 Rör ut jästen i den kalla mjölken. Ta i socker och salt. Rör ner det mesta av mjölet och tillsätt smöret lite i gången.

Arbeta ihop till en smidig deg (jag använde degkrokarna på elvispen).

Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Skär rabarbern i små bitar.

Kavla ut degen till ca 32x40 cm. Skär ut ca 20 rutor (8x8 cm).

Lägg en klick fyllning och några rabarberbitar på varje ruta.

Nyp samman hörnen över fyllningen så att du får små knyten.

Lätt bullarna i pappersformar.

Låt jäsa under duk ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla bullarna med lättvispat ägg.

Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8 minuter och låt bullarna svalna.

Rör ihop florsocker och vatten, ringa glasyren på bullarna.

D843CFDB 6DF6 4A14 9F42 01A9120C4B2A

Smakade bra på kaffepausen idag. 


Rabarberkaka med kardemummamaräng

Skrivet av Madeleine Granberg 22.05.2020

 

Supergod rabarberkaka med kardemummamaräng som bakas i långpanna och räcker till många!

DFC9160E 8EAF 41B8 A64A A26D03962792

Servera gärna kakan med en klick grädde. 


Rabarberkaka med kardemummamaräng

500 gram rabarber

150 gram rumsvarmt smör

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

6 äggulor

1 dl mjölk

Maräng:

6 äggvitor

3 dl socker

1 tsk stött kardemumma

Till servering: pudra med florsocker och servera med lättvispad grädde och ev. jordgubbar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm breda skivor.

Rör smör, socker och vaniljsocker poröst.

Blanda mjöl och bakpulver.

Blanda ner äggulor, mjölk och mjölblandningen i smör- och sockersmeten.

Häll smeten i en långpanna, 30x40 cm klädd med bakplåtspapper.

Strö över rabarberbitarna.

Till marängen: Vispa äggvitorna till ett riktigt fast skum.

Tillsätt socker, lite i taget, under kraftig vispning.

Blanda i kardemumman.

Bred marängsmeten över rabarbern.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.

Låt kakan svalna och skär den i bitar.

Servera kakan ljummen eller kall med lättvispad grädde.

D25ACB9E CEDC 4668 B592 914626BD5473Recept från allt om mat.


Key lime pie

Skrivet av Madeleine Granberg 13.05.2020

Kategorier:
Taggar:

Inlägget innehåller adlinks.

Det var sedan jag bakade något men helgen som var bakade jag faktiskt en key lime pie. Supergott blev det och det är verkligen en enkel paj att göra!

7505556F 48DC 4586 A624 ED820C4D55CA 

Pajen serverades på mina nya fina tallrikar från Rörstrands, Mon Amie. Så fint mönster, perfekt till sommaren!

Om det är något jag gillar så är det porslin, glas och grejer till köket! :) Tallrikarna beställdes härifrån —-> adlink. 

Key lime pie

Pajbotten

125 gram smör

200 gram digestivekex

Fyllning

5 äggulor

1 burk kondenserad mjölk (400 gram)

2 msk finrivet limeskal

1 dl färskpressad limejuice

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret. Krossa kexen fint, gärna med matberedare eller mixer.

Rör ihop kaksmulorna med det smälta smöret.

Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant (ca 24 cm).

Grädda i ugnen ca 10 minuter.

Sänk temperaturen i ugnen till 150 grader.

Rör ihop äggulorna med den kondenserade mjölken, limeskal och limejuice.

Häll smeten i formen och baka i ugn 10 minuter.

Låt kakan svalna och ställ sedan pajen i kylen minst 3 timmar.

Servera pajen med vispad grädde.

F6485955 4BDE 47B5 8719 25D1A1D6B33B

 


Hallonkaka med vit choklad

Skrivet av Madeleine Granberg 25.04.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

 

En kaka med hallon och vit choklad som du svänger ihop i ett nafs!

EFEB9A47 5D64 44E7 BFC0 DE6FD7610FC5Bilden blev lite sisådär men jag lovar, kakan är såå god!  

Snabb kaka med hallon och vit choklad

1 ägg

1 dl socker

35 gram smör

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1,75 dl vetemjöl

1 dl naturell yogurt

1 dl hallon

50 gram vit choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret.

Vispa ihop ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.

Häll i smöret och yoghurten och rör till en jämn smet.

Lägg bakplåtspapper i en avlång form. Fördela hälften av smeten i formen.

Grovhacka chokladen och lägg i formen tillsammans med hallonen.

Häll på resten av smeten och grädda i ugnen ca 25 minuter (kakan skall vara torr). 

Låt kakan svalna innan den skärs upp. Pudra gärna kakan med florsocker.

 


Påskbakelse

Skrivet av Madeleine Granberg 07.04.2020

 

Dom här påskbakelserna är en riktig klassiker i påsktider!

C1F5E01F 1FC0 4E29 B488 9F63DD292778

Supersaftig rulltårta med hallon tillsammans med vispad grädde och persikohalvor.

1C1EC196 E793 4353 9824 69B8C22A2A99 Recept från Fredriks fika.

Påskbakelse

3 ägg

2 dl socker

2 dl mjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

0,5 dl mjölk

Fyllning: ca 2 dl hallonsylt

persikohalvor

vispad grädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Vispa ägg och socker poröst.

Rör ihop de torra ingredienserna och rör försiktigt ner i äggsmeten tillsammans med mjölken.

Häll ut smeten på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 5 minuter.

Strö socker över ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan på pappret.

Bred på hallonsylt och rulla ihop kakan med hjälp av bakplåtspapperet.

Låt rulltårtan svalna.

Skär bitar av rulltårtan och lägg på högkant. Spritsa på grädde och lägg på en persikohalva.

Klart att servera!

344CF42B 170C 46D9 8F7C B2038EFA6656


Brownies

Skrivet av Madeleine Granberg 22.03.2020

Kategorier:
Taggar:

Inlägget innehåller adlinks. 

D11110DF B09B 4418 BB96 F93906B18243 

Dessa sega och smarriga brownies bakade jag och barnen tidigare i veckan. 

Receptet kommer från systrarnas von Sydows senaste kokbok, där det finns massor av fina recept.

Boken finns att köpa här (länk--->) eller varför inte låna den från biblioteket.

Systrarnas bästa brownie

250 gram smör

6 dl socker

1,5 dl kakao

4 ägg

3 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

0,5-1 tsk salt

1-2 dl hackad mörk choklad

smör och socker till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull och blanda i socker och kakao.

Ta åt sidan och blanda ner äggen i smeten.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker, salt och bakpylver och rör sedan ner i äggsmeten.

Häll smeten i en smord och strösockret ugnsform (22 cm i diameter) och strö över den hackade chokladen.

Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter.

Låt svalna och skär i bitar.

 


Daimcheescake

Skrivet av Madeleine Granberg 15.03.2020

Kategorier:
Taggar:

 

Lördagens dessert blev dom här goda små daimcheescakebakelserna. 
BB2C97CF 7DA9 4487 94C3 ABA0BE692507

Daimcheescake

ca 8 digestivekex

150 gram philadelphiaost

1,25 dl socker

1,5 dl grädde

1 dubbeldaim

Gör så här:

Smula kexen fint.

Vispa grädden ordentligt i en skål.

Vispa ihop philadelphiaosten och sockret i en annan skål.

Blanda sedan samman den vispade grädden och ostkrämen (inte med visp).

Finhacka daimen och ha i den i krämen (spara lite till servering).

Häll smeten i silikonformar eller som jag hällde smeten i plastfolieklädda små formar, strö sedan rikligt med digistiveströ ovanpå smeten.

Låt stelna till sig i frysen några timmar innan servering.

529B602E 1B6A 4507 AC72 A184F3BA0615

Dekorera med finhackad daim och hallon innan servering.


Scones

Skrivet av Madeleine Granberg 11.03.2020

Taggar:

 

Scones passar perfekt som mitt-i-veckan-mys!

 00464A7A 9A08 4DEF 8A7E 92A0F295A763

Recept från ica. se

Scones

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 krm salt

50 gram kallt smör

2 dl mjölk 

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Finfördela smöret i mjölkblandningen. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop till en kladdig deg.

Klicka ut 8 bullar eller 2 större kakor på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Servera sconsen direkt med ost och marmelad.