madeleines recept header3

Saftig äppelkaka med mandelmjöl

Skrivet av Madeleine Granberg 18.09.2019

 

Började morgonen idag med lyxfrukost på jobbet.

4E2F08A3 F05F 4F26 8141 81F9F4555522

Nybakat bröd, goda ostar, juicer och skumpa! Mitt bidrag blev en saftig äppelkaka med mandelmjöl (recept från köket.se). Kakan fick mycket bra betyg så prova baka kakan redan till helgen vettja!

0A78DB6B C014 4C95 BFF5 8B34099AE668 

Saftig äppelkaka med mandelmjöl 

2 äpplen

3,5 dl vetemjöl

3 ägg

2,5 dl socker

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

100 g smör

0,75 dl grädde

0,75 dl mjölk

1,5 dl mandelmjöl

1 dl mandelspån

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka upp gräddmjölken och lägg ner smöret så det smälter.

Vispa  ägg och socker poröst. Vänd ner smör- och mjölkblandningen i äggsmeten.

Skala och kärna ur äpplen, skär dem i klyftor.

Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i smeten.

Blanda till en jämn smet.

Slå smeten i en smord form med löstagbara kanter.

Placera ut klyftorna i formen längs med sidorna och strö över mandelspån.

Baka i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.

Om kakan börjar bli mörk innan den är klar, täck den med smörpapper så inte toppen blir bränd.


Kastrullkaka med äpple

Skrivet av Madeleine Granberg 03.09.2019 | 1 kommentar(er)

Hej på er!

Länge sen sist men nu skall jag försöka komma igång med bloggandet igen! 

Nu är hösten här och de åländska äpplena börjar bli klara. Jag älskar bakverk med äpplen!! Denna snabba äppelkaka gjorde jag förra veckan, snabb och enkel. Kallar den för kastrullkaka då alla ingredienser rörs ihop enkelt i en kastrull. IMG 4927

Kastrullkaka med äpple

 2 äpplen

100 gram smör

2 dl socker

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 dl mjöl

3 ägg

kanel, socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. 

Skala och skär äpplena i skivor.

Smörj en pajform med smör och lägg ut hälften av klyftorna i bottnen, strö över lite kanel och socker.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i pajformen och lägg ut resten av äppelklyftorna över smeten. Strö över lite kanel och socker.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.

God att äta som den är eller med vaniljsås eller vaniljglass. 


Blåbärskaka med crumble

Skrivet av Madeleine Granberg 16.07.2019

Äntligen finns det blåbär i skogen!E8F3C093 D416 4517 8E1C E3EF2C7C359A

Blåbärskaka med crumble

Kaka

100 gram rumsvarmt smör

1,5 dl socker

skalet av en halv citron

2 ägg

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljsocker

0,5 dl mjölk

4 dl blåbär

Smuldeg

50 gram mjukt smör

1,25 dl mjöl

0,5 dl havregryn

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med smuldegen, nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till den deg och ställ åt sidan.

Vispa smöret och sockret poröst, vispa ner ett ägg i taget och riv ner citronskal.

Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen varvat med mjölken i äggsmeten och rör till en jämn smet.

Smörj en form (24 cm) med löstagbara kanter, sätt gärna bakplåtspapper i botten. Lägg i smeten i formen, strö över blåbären och smula sist över smuldegen.

Grädda i ugn ca 45 minuter, kakan skall vara torr.

Servera kakan med vaniljsås.

IMG 4014


Jordgubbspaj med rabarber och mandelsmulor

Skrivet av Madeleine Granberg 09.07.2019

Hej på er!

I väntan på sommarvärmen så får man unna sig lite gofika, som till exempel denna goda jordgubbspaj med rabarber och mandelsmul.
IMG 3553

Jordgubbspaj med rabarber och mandelsmul

 250 gram jordgubbar

250 gram rabarber

1 msk potatismjöl

0,5 dl socker

1 dl grovhackade mandlar eller mandelspån

Smuldeg

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl havregryn

0,5 dl socker

1 tsk kardemumma

75 gram mandelmassa

100 gram rumsvarmt smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär jordgubbar och rabarber i bitar och lägg i en pajform. Blanda socker och potatismjöl och strö över i formen och blanda runt.

Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma i en skål. Riv mandelmassan grovt och rör ihop mandelmassan och smöret med mjölblandningen till en smulig deg.

Strö smuldegen över jordgubbarna och rabarbern, strö över de grovhackade mandlarna/mandelspån och baka i ugnen i ca 25 minuter (akta så det inte bränns).

Servera med vaniljsås, grädde eller vaniljglass och garnera med färska jordgubbar.

IMG 3544

 


Baka till midsommar

Skrivet av Madeleine Granberg 20.06.2019

Hejhej!

Midsommarafton i morgon och här kommer tips på lite godsaker att baka. Jordgubbar är ju nästan ett måste på midsommar. Jag brukar alltid göra en klassisk jordgubbstårta och ett till bakverk, som i år tror jag får bli en key lime pie (återkommer med receptet på den).

Klicka på länken för att komma till receptet!

IMG 2658

Citronchesscake med jordgubbar och daim

IMG 6430

Pinocciotårta

IMG 6174

Rabarberpaj och vaniljkräm

IMG 7118

Jordgubbsrulltårta

IMG 6663

Chokladkaka med kokostosca

Trevlig midsommar!


Svärmors rabarberkaka med kolasås

Skrivet av Madeleine Granberg 26.05.2019

Hej på er!

Usch vilket regn och rusk det har varit idag.. Hemma hos oss har vi mest varit inomhus och passat på att städa lite, men det blev även att baka svärmors rabarberkaka med kolasås till kaffet. 

IMG 2853

Rabarberkaka med kolasås

150 gram smör

3 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

2-3 rabarberstjälkar

Kolasås

2 dl grädde

1 dl socker

1 msk smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner det smälta smöret och mjölet i äggsmeten.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form (22-24 cm) med löstagbara kanter.

IMG 2848

Skär rabarbern i skivor och lägg på kakan.

Baka i ugn i 20 minuter. 

Under tiden blanda ihop ingredienserna till kolasåsen och låt det koka i 20 minuter. När kolasåsen kokat i 20 minuter ta ut kakan och häll kolasåsen över kakan. 

Grädda kakan ytterligare 25 minuter.

Låt kakan svalna ordentligt.

IMG 2859


Citronchesscake med jordgubbar och daim

Skrivet av Madeleine Granberg 24.05.2019

Hej!

En kollega till mig bjöd på denna smarriga citroncheescake med färska jorddubbar och daim som var så himla god så jag måste skriva ner receptet och dela det med er. Perfekt till helgfikat!

IMG 2658

 Citroncheescake med jordgubbar och daim

Botten

 100 gram smör

200 gram digestivekex

Fyllning

3 gelatinblad

2 dl grädde

400 gram färskost

1,5 dl lemoncurd

2 dl florsocker

1 citron, rivet skal och saft

Topping

jordgubbar och daim

Gör så här:

Smält smöret och mixa kexen i en matberedare och blanda med smöret. Tryck ut smulblandningen i en smord, bakplåtskläddform (22-24 cm) och låt stå svalt.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Vispa grädden och tillsätt sedan färskost, lemoncurd, florsocker och rivet citronskal.

Hetta upp citronsaften i en liten kastrull. Krama ur gelatinbladen och smält gelatinbladen på svag värme i citronsaften.

Tillsätt citronsaften i gräddblandingen droppvis försiktigt under vispning. Bred ut smeten på bottnen.

Låt stå svalt i kylen i minst 5 timmar. 

Ta fram kakan ca 15 minuter före servering. Toppa kakan med jordgubbar och finhackad daim.

Trevlig helg!


Havrebröd på plåt

Skrivet av Madeleine Granberg 15.05.2019

Hej på er!

Vill ni ha något gott till kvällsfikat ikväll tycker jag ni skall ni baka detta goda havrebröd. Brödet rörs enkelt ihop utan långa knådningar och trycks sedan ut på en ugnsplåt. 
IMG 1257

Havrebröd på plåt

25 gram jäst

4 dl ljummen mjölk

0,25 dl rapsolja

1,5 tsk salt

0,25 dl ljus sirap

1 dl havregryn

7-9 dl vetemjöl

Gör så här: 

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumna mjölken och blanda tills jästen löst upp. Tillsätt olja, salt, sirap och havregryn. Rör om ordentligt.

Tillsätt vetemjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en kladdig deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och tryck ut degen på plåten (ha gärna lite mjöl på händerna då degen är kladdig).

Dela degen i rutor med en kniv och nagga degen med en gaffel. Strö över lite havregryn.

Sätt ugnen på 250 grader och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 12-15 minuter, tills brödet fått fin färg.

IMG 1262


Stekta kanelmunkar

Skrivet av Madeleine Granberg 08.05.2019

Hej!

När sötsuget slår till och skåpen är tomma, då är dessa stekta kanelmunkar räddningen!

IMG 2546 

Stekta kanelmunkar

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl strösocker

2 dl mjölk

1 ägg

smör att steka i

kanel och socker

Gör så här:

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner mjölken och ägget.

Stek små munkar i smör på låg värme.

Vänd munkarna i kanelsocker direkt när de är klara.

Servera!

IMG 2551


Yoghurtlimpa

Skrivet av Madeleine Granberg 08.04.2019

Hej på er! 

Inventerade kylen och skafferiet i helgen och konstaterade att det fanns en naturell yogurt och mjöl med utgånget datum som behövde räddas. Resultatet blev denna yogurtlimpa! Jag gjorde en naturell och en med russin.

Detta bröd klarar alla av att göra, ingen knådning och jästider bara att röra ihop. IMG 1880

Yoghurtlimpa

3 dl vetemjöl

2 dl rågmjöl

2 dl havregryn

2 tsk soda

1 tsk salt

5 dl naturell yoghurt

1 dl mörk sirap

Ev. 1 dl russin 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner den naturella yoghurten och sirapen. Rör ihop till en jämn kletig smet.

Fördela smeten i en bakplåtsklädd brödform (1,5 liters) och strö över lite vetemjöl.

Baka mitt i ugnen i ca 50 minuter. (TIPS! Blir brödet väldigt mörkt kan man lägga på ett folie.)

Låt brödet svalna invirat i en kökshandduk innan det skivas upp.

IMG 1886

Så gott med massa smör och ålands specialost (bästa osten!!).