Rulltårta med havtorn
Hej på er!
Hur har er helg varit? Berätta gärna! Min har varit lugn och skön, fikat ute i Godby på Johannas hembakta (så goda bullar och hemvete!!), rensat i barnens garderober och kollat på både filmer och serier.
Men jag har även bakat! En kollega har bjudit på liknande så jag försökte göra efter hennes instruktioner och det blev riktigt bra. Vanlig rulltårta (glutenfri) med en smörkräm som smaksätts med råpressad havtorn (smaksätt med så mycket tills smörkrämen smakar ordentligt med havtorn).
Rulltårta
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Havtornssmörkräm
ca 0,5 dl råpressad havtornssaft
100 gram rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret kakan gräddats på. Låt kallna.
Rör ihop smör och florsocker. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggula. Smaksätt smörkrämen med råpressad havtornssaft. Bred fyllningen på kakan och rulla försiktigt ihop den. Låt rulltårtan bli kall innan den skärs upp.
Kladdkaka
Denna goda kladdkaka bakade jag när vi hade middagsgäster tidigare i somras.
Tove och jag hjälptes åt att dekorera kakan med nyplockade hallon och lavendel ♥
Du behöver:
200 gram mörk choklad (70%)
4 ägg
4 dl socker
200 gram smör
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
2 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop ägg och socker (vispa inte). Smält smöret, bryt (eller grovhacka) chokladen i bitar och rör ner i smöret. Rör tills chokladen smält. Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten. Sikta i vaniljsocker, vetemjölet, saltet och kakaon i smeten och blanda ihop. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Kakan skall vara kladdig!
Servera med färska hallon och vispad grädde. Jag mosade även några hallon och rörde ner i grädden.
Blåbärsmulpaj
Snart är blåbärssäsongen här! Om det nu blir några blåbär i år då det varit så fruktansvärt torrt.
Mina blåbär hittade jag i frysen från fjol. Jag snålar alltid på det jag har i frysen tills det är dags att börja fylla den igen....
Du behöver:
1 liter blåbär
1 dl socker
1-2 msk potatismjöl
Smuldeg
100 gram smör
0,5 dl socker
2 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda blåbären med socker och potatismjöl. Lägg bären i en pajform.
Smält smöret och rör ner socker och mjöl. Rör tills det blivit en deg. Smula degen över blåbären. Grädda pajen 15-20 minuter.
Servera med vaniljsås/vaniljvisp/glass.
Hallonkaka
Hej i sommarvärmen,
Plockade lite hallon hos min farmor och farfar igår, det blev ingen stor skörd men det räckte i alla fall till en hallonkaka som avnjöts till efterrätt.
Åh så gott det är med solvarma hallon!
Hallonkaka
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 gram smör
250 gram hallon
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en form med löstagbara kanter.
Rör ihop ägg och socker, blanda ihop vetemjöl och bakpulver och blanda ner i smeten tillsammans med smöret (det skall endast röras, ej vispas!). Häll smeten i formen och fördela hallonen över smeten.
Grädda i ugnen, ca 30 minuter.
Servera kakan med grädde, vaniljsås eller glass.
Zucchinikaka
Denna kaka var helt underbart saftig och god.
Zucchinikaka
1 msk smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 dl matolja
2 dl riven zucchini
Frosting:
50 g rumsvarm färskost
25 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och bröa en avlång form. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda vetemjöl, kanel, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat bunke.
Riv zucchinin, krama ur vätskan och mät upp 2 dl.
Blanda i matoljan i äggvispet, vispa därefter i mjölblandningen och avsluta med att vända ner zucchini. Fyll formen och baka mitt i ugnen i 35-40 minuter. Känn med en stick att den kommer ur torr. Låt kakan svalna helt innan du har på frostingen. Vispa samman färskost, smör och florsocker med en elvisp. Bred frostingen över hela kakan.
Recept från Fredriks fika.
Sommarkaka med jordgubbar och rabarber
Hej,
Idag hade vi min lillebror över på middag, vi bjöd på tortilla med köttfärs och en mjukseg jordgubbs- och rabarberkaka till efterrätt.
Åländska goda jordgubbar ♥
Sommarkaka med jordgubbar och rabarber
3 ägg
2,25 dl socker
2,25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
200 gram jordgubbar
1,5 dl rabarber, i tunna skivor
50 gram smör
pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och ägg poröst och blanda ner vetemjöl och bakpulver. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform.
Lägg på bitar av jordgubbar och rabarber, hyvla över det kalla smöret och strö över lite pärlsocker. Ställ in i ugnen och sänk värmen till 175 grader. Baka i ugn 20-30 minuter.
Skär kakan i bitar och servera med vaniljglass.
Chokladkaka med kokostosca
Hej på er,
Hoppas ni alla hade en fin midsommar! Det hade jag, vi firade som vanligt midsommar på Brändö i Ålands skärgård. Det var typiskt midsommarväder, regn och blåst... Men det var ändå supermysigt!
Iklädd regnjacka och stövlar trotsade vi vädret och tog oss ut på en promenad och plockade midsommarblommor.
Förutom klassisk jordgubbstårta till fika på midsommar åt vi även en smarriga chokladkaka med kokostosca tillsammans med jordgubbar och vispad grädde.
Chokladkaka med kokostosca
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält smör
Kokostosca
40 g smör
1 dl socker
0,75 dl grädde
0,5 dl sirap
100 g kokos
Vispa ägg & socker pösigt och blanda sedan ner resten av ingredienserna till bottenkakan. Häll i en rund form med löstagbar botten (med ett bakplåtspapper i botten) och grädda i mitten av ugnen 200 C, ca 15 minuter.
Koka ihop toscasmeten under omrörning. Bred över smeten försiktigt och grädda ytterligare 10 minuter.
Låt kallna i kylskåp så blir den kladdig och god!!
Pinocciotårta
Denna tårta är en riktig favorit! Vi i min familj har alltid kallat den pinocciotårta men jag vet att den även kallas brittatårta, glömmingetårta eller bara marängtårta helt enkelt. God som bara den är den och jag gjorde den till min födelsedag i måndags.
Fylld med rikligt med vispad grädde och jordgubbar.
Varför inte baka den till midsommar som för övrigt är redan nästa vecka!!
Botten
100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl socker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng
5 äggvitor
2,5 dl socker
Mandelspån
Fyllning:
5 dl vispgrädde
färska jordgubbar
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Botten: Vispa smör och socker poröst. Rör ner en äggula i taget. Tillsätt mjölen och sist mjölet som blandats med bakpulvret. Rör till en jämn smet.
Maräng: Vispa äggvitorna med hälften av sockret till fast skum. Vispa ner resten av sockret.
Bred ut smeten till botten på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Bred över marängen toppigt. Strö över mandelspån.
Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Lyft kakan ut plåten och låt svalna. Lossa kakan med en stekspade och låt kakan svalna på bakplåtspappret.
Lägg ihop tårtan genom att dela kakan på mitten. Vispa grädden och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg ihop bottnarna med grädde och jordgubbar emellan.
Prova denna tårta, en riktigt höjdare :)
Rabarberpaj och vaniljkräm
Denna rabarberpaj och vaniljkräm fixar du ihop snabbt när gästerna står på trappan eller när du bara måste ha något gott till efterrätt eller fika!
Snabb rabarberpaj och vaniljkräm
100 gram smör
2 dl vetemjöl
3 msk socker
Rabarber, smör, socker
Gör så här:
Skär rabarbern i bitar, lägg i en smord form och strö över lite socker.
Smält smöret, ha i mjöl och socker. Fördela degen över rabarbern och baka i ugn ca 20 minuter i 200 grader. Före ugnen
Snabbrörd vaniljkräm
0,5 vaniljstång
3 äggulor
0,5 dl socker
3 dl grädde
Gör så här:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön ljust och poröst. Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten.
Kladdkakemuffins
Hej på er!
Hoppas ni alla har haft en fin helg, det har jag haft! Här har det varit superfint väder, vi har ätit både frukost och middag ute på altanen. Så skönt!
Bakade ingenting i helgen, men hittade till min lycka kladdkakemuffins i frysen som jag dekorerade med grädde och jordgubbar.
Receptet är från Leila.
Du behöver:
1 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
2 ekologiska ägg
50 g smör
0.5 dl matolja
1 dl ljus sirap
1 dl kakao av bra kvalitet
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
Vispgrädde och färska bär till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.
Garnera kladdkakemuffinsen med en klick lättvispad grädde och färska bär.
Avnjöts såklart ute på altanen i solen!