madeleines recept header3

Cookies med non stops

Skrivet av Madeleine Granberg 05.04.2019 | 1 kommentar(er)

Hej på er!

Hoppas ni har haft en bra fredag hittills! Hos oss är det VAB som gäller. Tänkte att jag skulle tvätta fönster eller göra något annat "nyttigt" när jag ändå bara är hemma men tror jag börjar titta på nya seren "Störst av allt" på Netflix istället.. 

Dessa goda cookies med Non stops bakade jag i alla fall igår. Har du inte Non stops går det att använda franska/amerikanska pastiller eller något annat chokladgodis istället. Här kommer receptet:

IMG 1793 

IMG 1784

Cookies med Non stops

175 gram smör

2 dl farinsocker

1,5 dl socker

2 ägg

5 dl vetemjöl

0,5 tsk matsoda

1 tsk vaniljsocker

2-3 dl Non Stops eller liknande

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt svalna. Vispa smöret med farinsocker och socker, vispa sedan ner äggen. 

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda ner godiset och rulla små bollar av degen. Lägg bollarna på en bakplåtsklädd plåt och grädda i ugn ca 15 minuter.

IMG 1787

Ta ut plåten och tryck ner några godisar i varje kaka direkt när kakorna kommer från ugnen. 

IMG 1799

Trevlig fredag!


Bananpaj

Skrivet av Madeleine Granberg 27.03.2019

Hej på er!

Lite mitt i veckan gottis: bananpaj!
IMG 1096

Smakar precis som friterad bananer, servera med vaniljglass och chokladsås! Muuums!
IMG 1098

Bananpaj

4 bananer

1,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl

75 gram rumstempererat smör

0,5 dl ljus sirap

en nypa salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva bananerna och lägg i en smord pajform. 

IMG 1088

Blanda ihop resten av ingredienserna till en smet och bred ut över bananerna. 

Baka pajen i ugn ca 20 minuter.

Klart att servera!


Fastlagsbullekakor

Skrivet av Madeleine Granberg 02.03.2019

Hej!

Fastlagstisdag närmar sig! Har ni ätit många bullar redan? Jag har klämt i mig ganska många redan, älskar fastlagsbullar. Mycket mandelmassa skall det vara, absolut inte sylt! Tidigare har jag provat göra fastlagsbullekladdkaka och nu hittade jag ett recept hos mykitchenstories.koket.se på semmelsnittar som lät spännande. Jag använde samma smet men gjorde runda kakor istället som jag toppade med mandelflarn. Riktigt goda blev dom! IMG 1010

Fastlagsbullekakor

ca 12 kakor

100 gram mjukt smör

1 dl socker

2 msk ljus sirap

100 gram mandelmassa

2 dl mjöl

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kardemumma

1 dl mandelflarn

Gör så här:

Sätt ungen på 175 grader. Vispa ihop smör, socker och sirap. 

Riv ner mandelmassan och vispa lite till. 

Ha i vetemjöl, bikarbonat, kardemumma och vaniljsocker. Arbeta ihop degen.

Rulla degen till små bollar och placera på en bakplåtsklädd plåt. Tryck ner lite mandelspån på varje boll.

Grädda ca 15 minuter i ugnen, tills de fått fin färg.

Låt svalna.


Sockerkaka med citron och vanilj

Skrivet av Madeleine Granberg 26.02.2019

Hej!

 Sockerkaka till kaffet är aldrig fel, här smaksatt med citron och vanilj!
IMG 0871

Sockerkaka med vanilj och citron

50 gram smör

1,25 dl mjölk

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Rivet skal av en ekologisk citron 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form. Smält smöret och häll i mjölken så allt blir ljummet.

Vispa ägg och socker poröst, tillsätt den varma smörblandningen.

Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker, blanda ner i smeten. Smaksätt med rivet citronskal.

Häll smeten i formen och baka i ugn ca 40 minuter.

Låt kakan svalna lite innan den tas ur formen. 

Pudra gärna kakan med florsocker.


Banankaka med choklad

Skrivet av Madeleine Granberg 21.02.2019

Hej på er!

Hoppas allt är bra med er! Var ett tag sen jag kikade in här men nu är jag tillbaka! 

Sportlovet pågår för fullt och helgen som var besökte vi Stockholm. Där gick vi på Naturhistoriska riksmuseet, jag har inte varit dit sen jag var liten och för mina barn var det första besöket. Museet fick tummen upp, riktigt kul! Så det är ett tips om ni besöker Stockholm med barn. Vi hann även med shopping och lek på Leos lekland. IMG 0908

Stockholm bjöd på värsta vårvädret!IMG 0923

Älskar hotellfrukost!

När vi kom hem hade jag flera övermogna bananer i fruktskålen och vad passar bättre än att baka en saftig banankaka med choklad av dom! Annars är ju nicecream ett annat roligt alternativ att göra av övermogna bananer. Släng dom inte!
IMG 0990

 Banankaka med choklad

 75 gram smör

2,5 dl socker

 2 msk kallt kaffe

en nypa salt

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 mogna bananer

100 gram choklad

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda det med socker, vaniljsocker, kaffe, en nypa salt och vaniljsocker. 

Dela äggen och blanda ner gulorna i smeten. 

Mosa bananerna och blanda ner i smeten. Hacka chokladen. Rör ihop mjöl, choklad och bikarbonat, vänd ner i smeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.

Häll smeten i en bröad form och grädda i ca 30-40 minuter.

Servera kakan som den är eller med en klick grädde!


Runebergsmuffins

Skrivet av Madeleine Granberg 26.01.2019

Hej!

Snart är det Runebergsdagen och här kommer en muffinsvariant av Runebergstårtan. IMG 0420

Knapriga på utsidan och saftiga i mitten. 

Receptet ger 24 stycken små muffins, det går även bra att halvera receptet.

Runebergsmuffins

200 gram rumstempererat smör

2 dl socker

2 ägg

2 dl mandelmjöl

2 dl skorpmjöl/ströbröd

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

6 krossade pepparkakor

3-6 droppar bittermandelolja

Till garnering:

florsocker

vatten

hallonsylt

Gör så här: 

Vispa smör och socker poröst. Ha i ett ägg i taget.

Blanda alla de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smaksätt smeten med bittermandelolja.

Fördela smeten i muffinsformar, använd gärna en muffinsplåt.

Grädda i 175 grader i ca 15-20 minuter. 

IMG 0410

Låt svalna.

Blanda florsocker och vatten till en glasyr. Spritsa en cirkel på muffinsen och lägg hallonsylt i mitten.

IMG 0420

Servera! 


Fastlagsbulle­kladdkaka

Skrivet av Madeleine Granberg 20.01.2019

Hej!

Gillar du fastlagsbulle så kommer du att älska denna fastlagsbullekladdkaka, även kallad semmelkladdkaka!

IMG 0314

Recept från mittkok.se

Semmelkladdkaka

150 gram smör

100 gram mandelmassa

2 tsk kardemumma

2,5 dl socker

3 ägg

2,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

Topping

75 gram mandelflagor

2 dl vispgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Riv mandelmassan.

Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet.

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter och smöra kanterna.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 grader.

Låt kakan svalna.

Rosta mandelflagorna i en stekpanna, häll av på en tallrik och låt svalna.

Vispa grädden och bred ut eller spritsa ut grädden på den avsvalnade kakan. Strö över mandelflagorna.

Klart att servera!

IMG 0293


Kladdkaka med chokladfudgeglasyr

Skrivet av Madeleine Granberg 14.12.2018

Hej,

 Sonen fyllde 8 år häromdagen och då bjöds det på denna super goda kladdkaka med chokladfudgeglasyr. Kakan räcker till många då den är väldigt mäktig! Gott att servera med glass eller grädde och färska bär.
IMG 1747

Kladdkakan garnerades med färska bär. I bakgrunden syns tårtan som vi bjöd på, recept på den kommer i ett senare inlägg!

Kladdkaka

100 gram smör

2 ägg 

3 dl socker

1,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

5 msk kakao

Glasyr

2 dl grädde

1 dl socker

1 dl ljus sirap

100 gram mörk choklad

100 gram rumsvarmt smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret. Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret, rör till en klumpfri smet.

Smöra och lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter. Häll ner smeten i formen.

 Baka i ugn ca 15 minuter, den skall vara kladdig. Låt kakan svalna.

Glasyren: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och värm upp. Grovhacka chokladen och lägg ner i kastrullen, rör tills chokladen smält. Låt sedan småputtra tills smeten tjocknar (ca 15 minuter). Ta då bort den från värmen och rör ner det rumsvarma smöret. 

Häll glasyren över kakan och ställ in i kylen ca 3 timmar, men gärna över natten.

Ta fram kakan en stund innan den skall serveras.

IMG 1726


Silviakaka med saffran och vit choklad

Skrivet av Madeleine Granberg 29.11.2018

Hej,

Här kommer ännu ett baktips till första advent. En silviakaka med smak av saffran och vitchoklad.

IMG 1172

Silviakaka med saffran och vit choklad

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 dl ljummet vatten

50 gram vitchoklad

Glasyr

100 gram smör

1 dl florsocker

1 äggula

1 paket saffran

kokosflingor

Gör så här:

 Sätt ugnen på 175 grader. Smält den vita chokladen i ett vattenbad eller micron och ställ åt sidan.

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och blanda ner i äggsmeten. Häll sist i vattnet och den smälta chokladen, inte vispa så smetens fluffighet försvinner.

Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Sätt in kakan i ugnen ca 20 minuter. 

Glasyr: Smält smöret i en kastrull, häll i saffran och rör om noga, sänk värmen och rör i florsockret och sist äggulan. Ta av från plattan och rör ihop till en slät kräm.

Ta ut kakan och låt den svalna, bred på glasyren och strö kokos över hela kakan.

IMG 1196

Mums!


Banoffie paj

Skrivet av Madeleine Granberg 24.11.2018

Kategorier:

Hej,

Hade min mamma och lillebror på middag igår och passade på att göra en banoffie paj som jag har varit sugen på länge. Sååå gott blev det!!

IMG 1320

Banoffie paj

valfria kex, ex. digestive, oreokakor, jag använde mariekex med chokladsmak

50-100 gram smör

1 burk karamelliserad mjölk

3 dl grädde

3 bananer

choklad 

Gör så här:

Smält smöret. Krossa kexen i en matberedare och blanda ner smöret. Tryck ut kexsmulorna i en pajform och ställ kallt.

Vispa grädden och skär bananerna i skivor.

Bred den karamelliserade mjölken på kexbotten och lägg på de skivade bananerna. Fördela grädden ovanpå och riv över lite choklad.

Testa detta för det är så gott!!