madeleines recept header3

Enkla små semlor

Skrivet av Madeleine Granberg 26.03.2020

Kategorier:
Taggar:

 

Idag mellan jobb vid datorn (jobbar hemifrån nu) och hemskolningen fick jag för mig att baka bröd! Det blev ett bröd som var väldigt enkelt och gott, både knaprigt och segt lite som ciabatta. Dottern tyckte det smakade som bröden man får på flyg (bra betyg enligt henne).

8AC2A74B 2DA9 4542 AB65 0749692C098C 

Enkla små semlor

25 gram jäst (halvt paket)

5 dl ljummet vatten

1 dl ljummen mjölk

2 tsk salt

1 msk honung

ca 12 dl vetemjöl + mjöl till utbakning

Gör så här:

Smula ner jästen i en stor bunke och rör ner det ljumna vattnet och mjölken, rör tills det blandat sig.

Rör ner salt, honung och vetemjölet, rör ihop till en kladdig deg.

Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 1,5 timme.

ABA7476E E271 4D42 8DC2 5C92027E26E2

Sätt ugnen på 250 grader.

Stjälp försiktigt upp degen på mjölnat bord. Knåda inte, jäsbubblorna skall vara kvar.

Strö ytterligare mjöl på degen och platta till den lite.

Dela upp degen i biar och lägg på bakpplåtspappersklädda plåtar.

Grädda bröden i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills bröden är klara.

BB8A41C5 A334 48F6 8016 523908FF9013

Låt bröden svalna på plåten.


Scones

Skrivet av Madeleine Granberg 11.03.2020

Taggar:

 

Scones passar perfekt som mitt-i-veckan-mys!

 00464A7A 9A08 4DEF 8A7E 92A0F295A763

Recept från ica. se

Scones

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 krm salt

50 gram kallt smör

2 dl mjölk 

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.

Finfördela smöret i mjölkblandningen. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop till en kladdig deg.

Klicka ut 8 bullar eller 2 större kakor på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Servera sconsen direkt med ost och marmelad.

 


Nyttiga bananmuffins

Skrivet av Madeleine Granberg 04.02.2020

 

Hemma med sjukt barn idag och blev sugen på något gott till kaffet och istället för att baka något onyttigt gjorde jag dessa nyttiga och glutenfria bananmuffins. Goda bara som dom är eller tillsammans med smör och ost. MUMS!

1C054E9C F33D 4FE0 BEC5 03870ED43737

Nyttiga bananmuffins

ca 10 stycken

1,5 banan

2 ägg

1 dl mandelmjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 dl havregryn

chiafrön och solroskärnor 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Mixa ihop banan, ägg, mandelmjöl, bakpulver och salt i en matberedare. Tillsätt sedan havregryn och blanda ihop.

Fördela smeten i muffinsformar och toppa muffinsen med chiafrön och solroskärnor.

Baka muffinsen i ugnen ca 15-20 minuter.


Juntalimpa

Skrivet av Madeleine Granberg 19.12.2019

Kategorier:

 

Jättegod jullimpa som passar mycket bra på julbordet, gott endast med smör eller med sikrom, smetana och lök, mmmums!  Eller varför inte servera som en förrätt tillsammans med en lax- eller räkröra.

 CFCD9839 C3A0 4E15 8A94 1DE97CABD0E3

Juntalimpa 

1 liter apelsinjuice

2 paket jäst eller motsvarande mängd torrjäst

3 dl rågmjöl

2 dl vetekli

3 dl malt 

3 dl sirap

1 msk salt

10-13 dl vetemjöl 

Gör så här:

Smula ner jästen i en stor bunke, värm upp apelsinjuicen och häll över jästen, rör ihop.

Blanda ner resten av ingredienserna och rör ihop ordentligt, degen skall vara ganska lös så lägg inte för mycket vetemjöl.

Låt degen jäsa 1,5 timme.

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj tre avlånga formar med smör och fördela degen i formarna.

Grädda limporna i ca 1,5 timme. Efter ca 1 timme pensla limporna med sirap.

Låt svalna innan de skärs upp.


Nattjästa äppelsemlor

Skrivet av Madeleine Granberg 25.10.2019 | 1 kommentar(er)

 

På helgerna när man har mera tid är det trevligt att börja morgonen med nybakat bröd. Det senaste brödbaket jag gjorde var dom här goda äppelsemlorna. 

8FF2B475 12FC 49C1 B83E 185B209AB631

Nattjästa bröd är min favorit när det kommer till brödbakning, men det kanske ni redan märkt eftersom det finns flera recept på nattjästa bröd här på bloggen, bland annat frukostbröd med frön, russinsemlor eller frukostlimpa (klicka på länken för att komma till receptet).

Äppelsemlor

1/4 paket jäst

4 dl kallt vatten

1,5 tsk salt

1 msk honung

0,5 dl rapsolja

2 små rivna äpplen

1 dl rågsikt

5-6 dl vetemjöl

Gör så här:

På kvällen: Blanda ihop vatten och jäst i en stor bunke, rör tills jästen lösts upp. Tillsätt honung, olja, salt, de rivna äpplena och rågsikt. Tillsätt till sist vetemjölet och rör till en deg. Degen skall vara ganska lös.

Låt degen jäsa i bunken i rumstemperatur under natten, täck med lock eller plastfolie.

På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader. Lägg ut degen på mjölat bakbord, vik ihop degen några gånger med mjölande händer. Degen är ganska lös men det skall den vara!

Låt degen jäsa ca 20 minuter. 

Dela sedan degen i 8-10 delar, doppa snittytorna i vetemjöl och forma försiktigt till en rund semla, lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper.

Sänk värmen till 225 grader och baka bröden i ugnen ca 15 minuter eller tills de bröden fått fin färg.

Låt svalna och servera med goda pålägg, kaffe och någon god juice eller smoothie!

7BD85252 34C9 4A1C 9813 2D6923AFD51F

En riktigt bra start på helgen!


Nattjästa russinsemlor

Skrivet av Madeleine Granberg 27.06.2019

Hej på er!

När jag skall baka bröd nuförtiden blir det oftast nattjästa frukostfrallor av olika slag (här finns ett till recept). Det är så tacksamt att göra, bara att röra ihop på kvällen, baka ut på morgonen och vips så finns det nybakat bröd! 

Vill du ha nybakat bröd till middagen istället så rör ihop degen på morgonen och låt den jäsa i kylen under dagen.

IMG 2773

Kalljästa russinsemlor

1/4 paket jäst

5 dl kallt vatten

1 msk olivolja

ca 8 dl rågsikt

1,5 tsk salt

1 msk socker

1 dl russin

Gör så här:

På kvällen innan

Smula ner jästen i en bunke och häll över det kalla vattnet. Rör om så jästen löser sig. Tillsätt oljan. Blanda ner salt, socker och russin och tillsist rågsiktet (degen skall vara lite kladdig så ta inte för mycket mjöl). Rör ihop degen ordentligt. 

Sätt över plastfolie och ställ in i kylen över natten.

På morgonen

Sätt ugnen på 225 grader.

Sprid ut mjöl på bordet och stjälp försiktigt upp degen.

Knåda inte degen utan dela av den i bitar direkt. 

Använd gärna en degskrapa för att kapa av bitar av degen. Ca 20 stycken. 

Fördela bitarna på bakplåtspappersklädda plåtar. 

Grädda i 20–25 minuter.

IMG 2766


Havrebröd på plåt

Skrivet av Madeleine Granberg 15.05.2019

Hej på er!

Vill ni ha något gott till kvällsfikat ikväll tycker jag ni skall ni baka detta goda havrebröd. Brödet rörs enkelt ihop utan långa knådningar och trycks sedan ut på en ugnsplåt. 
IMG 1257

Havrebröd på plåt

25 gram jäst

4 dl ljummen mjölk

0,25 dl rapsolja

1,5 tsk salt

0,25 dl ljus sirap

1 dl havregryn

7-9 dl vetemjöl

Gör så här: 

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumna mjölken och blanda tills jästen löst upp. Tillsätt olja, salt, sirap och havregryn. Rör om ordentligt.

Tillsätt vetemjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en kladdig deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och tryck ut degen på plåten (ha gärna lite mjöl på händerna då degen är kladdig).

Dela degen i rutor med en kniv och nagga degen med en gaffel. Strö över lite havregryn.

Sätt ugnen på 250 grader och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 12-15 minuter, tills brödet fått fin färg.

IMG 1262


Nattjästa frukostbröd

Skrivet av Madeleine Granberg 30.04.2019

Hej och trevlig Valborg!

Här kommer tips på goda frukostbröd tills i morgon bitti. Degen rörs ihop på kvällen, jäser under natten och bakas ut på morgonen.

Brödet går att variera i alla möjliga smaksättningar, mjölsorter och toppings. Här har jag valt att använda mig av solrosfrön och pumpakärnor.

IMG 2292

Nattjästa frukostbröd

1/4 paket jäst

4 dl kallt vatten

1 msk olja

1,5 tsk salt

0,75 dl solrosfrön

0,75 dl pumpakärnor

6-7 dl vetemjöl

solroskärnor, pumpkärnor, vallmofrön att toppa bröden med

Gör så här:

På kvällen

Lös upp jästen med vattnet. Blanda i resten av ingredienserna, degen ska vara ganska lös. Täck burken med plastfolie eller lock.

 Förvara i kylen över natten.

På morgonen

Sätt ugnen på 250 grader.

Klicka ut degen på en bakplåtspapperklädd plåt, det blir ca 8-10 stycken beroende på hur stora bröd som görs. Toppa med

valfria frön.

IMG 2288

Baka i ugn ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg.

IMG 2305

Glada vappen!  


Yoghurtlimpa

Skrivet av Madeleine Granberg 08.04.2019

Hej på er! 

Inventerade kylen och skafferiet i helgen och konstaterade att det fanns en naturell yogurt och mjöl med utgånget datum som behövde räddas. Resultatet blev denna yogurtlimpa! Jag gjorde en naturell och en med russin.

Detta bröd klarar alla av att göra, ingen knådning och jästider bara att röra ihop. IMG 1880

Yoghurtlimpa

3 dl vetemjöl

2 dl rågmjöl

2 dl havregryn

2 tsk soda

1 tsk salt

5 dl naturell yoghurt

1 dl mörk sirap

Ev. 1 dl russin 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner den naturella yoghurten och sirapen. Rör ihop till en jämn kletig smet.

Fördela smeten i en bakplåtsklädd brödform (1,5 liters) och strö över lite vetemjöl.

Baka mitt i ugnen i ca 50 minuter. (TIPS! Blir brödet väldigt mörkt kan man lägga på ett folie.)

Låt brödet svalna invirat i en kökshandduk innan det skivas upp.

IMG 1886

Så gott med massa smör och ålands specialost (bästa osten!!).


Fiskgryta och morotsbaguetter

Skrivet av Madeleine Granberg 28.02.2019

Hej på er!

Igår gjorde jag en så god fiskgryta! Ska här försöka återge recepet, skrev inte upp exakta mått... 

IMG 1132

Till soppan serverade jag nybakade morotsbaguetter. Smeten rörde jag ihop innan jag åkte på jobb på morgonen, kalljäste degen i kylen hela dagen och bakade ut när jag kom hem. 

Fiskgryta 

1 gul lök

4 potatisar

2 morötter

Olivolja att steka i

1-2 msk tomatpuré

1 vitlöksklyfta

En halv tetra tomatkross

3 dl vatten

1 grönsaksbuljong

1 dl grädde

En knippe dill

4 laxfiléer  

salt, peppar och cayennepeppar

Gör så här:

Hacka löken, skala och skär potatis och morot i bitar. Fräs med olivolja i en kastrull. Lägg i tomatpuré och pressad vitlök, låt det fräsa med en stund.

Häll på tomatkross, vatten och buljong. Låt småputtra tills potatisen och moroten är mjuk. Häll på grädden, krydda med lite cayennepeppar. Finhacka dillen och skär laxen i bitar och lägg ner i grytan.

Låt puttra tills laxen är klar. Smaka av med salt och peppar.

Servera med aioli, laga egen eller blanda Hellmans majonäs med vitlök.  IMG 1135

Kalljästa morotsbaguetter 

25 gram jäst

4 dl kallt vatten

1 msk olivolja

1,5 tsk salt

1 morot

0,5 dl solroskärnor

5-6 dl vetemjöl

Gör så här:

Lös upp jästen i det kalla vattnet, häll i olja, salt och solroskärnor. Riv moroten fint och blanda ner. 

Rör ner mjölet, smeten skall vara ganska lös.

Täck bunken och lägg i kylen över natten/dagen.

Sätt ugnen på 225 grader och lägg in en plåt i ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bord, forma degen försiktigt till en baguette, lägg degen på en plåt och "snurra/vrid" degen. Låt jäsa ca 30 minuter.

Kasta på ca 0,5 dl vatten på den heta plåten som redan är i ugnen och lägg in plåten med brödet i ugnen.

Baka i ugn ca 20 minuter.