madeleines recept header3

Nattjästa äppelsemlor

Skrivet av Madeleine Granberg 25.10.2019 | 1 kommentar(er)

 

På helgerna när man har mera tid är det trevligt att börja morgonen med nybakat bröd. Det senaste brödbaket jag gjorde var dom här goda äppelsemlorna. 

8FF2B475 12FC 49C1 B83E 185B209AB631

Nattjästa bröd är min favorit när det kommer till brödbakning, men det kanske ni redan märkt eftersom det finns flera recept på nattjästa bröd här på bloggen, bland annat frukostbröd med frön, russinsemlor eller frukostlimpa (klicka på länken för att komma till receptet).

Äppelsemlor

1/4 paket jäst

4 dl kallt vatten

1,5 tsk salt

1 msk honung

0,5 dl rapsolja

2 små rivna äpplen

1 dl rågsikt

5-6 dl vetemjöl

Gör så här:

På kvällen: Blanda ihop vatten och jäst i en stor bunke, rör tills jästen lösts upp. Tillsätt honung, olja, salt, de rivna äpplena och rågsikt. Tillsätt till sist vetemjölet och rör till en deg. Degen skall vara ganska lös.

Låt degen jäsa i bunken i rumstemperatur under natten, täck med lock eller plastfolie.

På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader. Lägg ut degen på mjölat bakbord, vik ihop degen några gånger med mjölande händer. Degen är ganska lös men det skall den vara!

Låt degen jäsa ca 20 minuter. 

Dela sedan degen i 8-10 delar, doppa snittytorna i vetemjöl och forma försiktigt till en rund semla, lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper.

Sänk värmen till 225 grader och baka bröden i ugnen ca 15 minuter eller tills de bröden fått fin färg.

Låt svalna och servera med goda pålägg, kaffe och någon god juice eller smoothie!

7BD85252 34C9 4A1C 9813 2D6923AFD51F

En riktigt bra start på helgen!


Nattjästa russinsemlor

Skrivet av Madeleine Granberg 27.06.2019

Hej på er!

När jag skall baka bröd nuförtiden blir det oftast nattjästa frukostfrallor av olika slag (här finns ett till recept). Det är så tacksamt att göra, bara att röra ihop på kvällen, baka ut på morgonen och vips så finns det nybakat bröd! 

Vill du ha nybakat bröd till middagen istället så rör ihop degen på morgonen och låt den jäsa i kylen under dagen.

IMG 2773

Kalljästa russinsemlor

1/4 paket jäst

5 dl kallt vatten

1 msk olivolja

ca 8 dl rågsikt

1,5 tsk salt

1 msk socker

1 dl russin

Gör så här:

På kvällen innan

Smula ner jästen i en bunke och häll över det kalla vattnet. Rör om så jästen löser sig. Tillsätt oljan. Blanda ner salt, socker och russin och tillsist rågsiktet (degen skall vara lite kladdig så ta inte för mycket mjöl). Rör ihop degen ordentligt. 

Sätt över plastfolie och ställ in i kylen över natten.

På morgonen

Sätt ugnen på 225 grader.

Sprid ut mjöl på bordet och stjälp försiktigt upp degen.

Knåda inte degen utan dela av den i bitar direkt. 

Använd gärna en degskrapa för att kapa av bitar av degen. Ca 20 stycken. 

Fördela bitarna på bakplåtspappersklädda plåtar. 

Grädda i 20–25 minuter.

IMG 2766


Havrebröd på plåt

Skrivet av Madeleine Granberg 15.05.2019

Hej på er!

Vill ni ha något gott till kvällsfikat ikväll tycker jag ni skall ni baka detta goda havrebröd. Brödet rörs enkelt ihop utan långa knådningar och trycks sedan ut på en ugnsplåt. 
IMG 1257

Havrebröd på plåt

25 gram jäst

4 dl ljummen mjölk

0,25 dl rapsolja

1,5 tsk salt

0,25 dl ljus sirap

1 dl havregryn

7-9 dl vetemjöl

Gör så här: 

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumna mjölken och blanda tills jästen löst upp. Tillsätt olja, salt, sirap och havregryn. Rör om ordentligt.

Tillsätt vetemjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en kladdig deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och tryck ut degen på plåten (ha gärna lite mjöl på händerna då degen är kladdig).

Dela degen i rutor med en kniv och nagga degen med en gaffel. Strö över lite havregryn.

Sätt ugnen på 250 grader och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 12-15 minuter, tills brödet fått fin färg.

IMG 1262


Nattjästa frukostbröd

Skrivet av Madeleine Granberg 30.04.2019

Hej och trevlig Valborg!

Här kommer tips på goda frukostbröd tills i morgon bitti. Degen rörs ihop på kvällen, jäser under natten och bakas ut på morgonen.

Brödet går att variera i alla möjliga smaksättningar, mjölsorter och toppings. Här har jag valt att använda mig av solrosfrön och pumpakärnor.

IMG 2292

Nattjästa frukostbröd

1/4 paket jäst

4 dl kallt vatten

1 msk olja

1,5 tsk salt

0,75 dl solrosfrön

0,75 dl pumpakärnor

6-7 dl vetemjöl

solroskärnor, pumpkärnor, vallmofrön att toppa bröden med

Gör så här:

På kvällen

Lös upp jästen med vattnet. Blanda i resten av ingredienserna, degen ska vara ganska lös. Täck burken med plastfolie eller lock.

 Förvara i kylen över natten.

På morgonen

Sätt ugnen på 250 grader.

Klicka ut degen på en bakplåtspapperklädd plåt, det blir ca 8-10 stycken beroende på hur stora bröd som görs. Toppa med

valfria frön.

IMG 2288

Baka i ugn ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg.

IMG 2305

Glada vappen!  


Yoghurtlimpa

Skrivet av Madeleine Granberg 08.04.2019

Hej på er! 

Inventerade kylen och skafferiet i helgen och konstaterade att det fanns en naturell yogurt och mjöl med utgånget datum som behövde räddas. Resultatet blev denna yogurtlimpa! Jag gjorde en naturell och en med russin.

Detta bröd klarar alla av att göra, ingen knådning och jästider bara att röra ihop. IMG 1880

Yoghurtlimpa

3 dl vetemjöl

2 dl rågmjöl

2 dl havregryn

2 tsk soda

1 tsk salt

5 dl naturell yoghurt

1 dl mörk sirap

Ev. 1 dl russin 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner den naturella yoghurten och sirapen. Rör ihop till en jämn kletig smet.

Fördela smeten i en bakplåtsklädd brödform (1,5 liters) och strö över lite vetemjöl.

Baka mitt i ugnen i ca 50 minuter. (TIPS! Blir brödet väldigt mörkt kan man lägga på ett folie.)

Låt brödet svalna invirat i en kökshandduk innan det skivas upp.

IMG 1886

Så gott med massa smör och ålands specialost (bästa osten!!).


Fiskgryta och morotsbaguetter

Skrivet av Madeleine Granberg 28.02.2019

Hej på er!

Igår gjorde jag en så god fiskgryta! Ska här försöka återge recepet, skrev inte upp exakta mått... 

IMG 1132

Till soppan serverade jag nybakade morotsbaguetter. Smeten rörde jag ihop innan jag åkte på jobb på morgonen, kalljäste degen i kylen hela dagen och bakade ut när jag kom hem. 

Fiskgryta 

1 gul lök

4 potatisar

2 morötter

Olivolja att steka i

1-2 msk tomatpuré

1 vitlöksklyfta

En halv tetra tomatkross

3 dl vatten

1 grönsaksbuljong

1 dl grädde

En knippe dill

4 laxfiléer  

salt, peppar och cayennepeppar

Gör så här:

Hacka löken, skala och skär potatis och morot i bitar. Fräs med olivolja i en kastrull. Lägg i tomatpuré och pressad vitlök, låt det fräsa med en stund.

Häll på tomatkross, vatten och buljong. Låt småputtra tills potatisen och moroten är mjuk. Häll på grädden, krydda med lite cayennepeppar. Finhacka dillen och skär laxen i bitar och lägg ner i grytan.

Låt puttra tills laxen är klar. Smaka av med salt och peppar.

Servera med aioli, laga egen eller blanda Hellmans majonäs med vitlök.  IMG 1135

Kalljästa morotsbaguetter 

25 gram jäst

4 dl kallt vatten

1 msk olivolja

1,5 tsk salt

1 morot

0,5 dl solroskärnor

5-6 dl vetemjöl

Gör så här:

Lös upp jästen i det kalla vattnet, häll i olja, salt och solroskärnor. Riv moroten fint och blanda ner. 

Rör ner mjölet, smeten skall vara ganska lös.

Täck bunken och lägg i kylen över natten/dagen.

Sätt ugnen på 225 grader och lägg in en plåt i ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bord, forma degen försiktigt till en baguette, lägg degen på en plåt och "snurra/vrid" degen. Låt jäsa ca 30 minuter.

Kasta på ca 0,5 dl vatten på den heta plåten som redan är i ugnen och lägg in plåten med brödet i ugnen.

Baka i ugn ca 20 minuter.


Kalljäst frukostlimpa

Skrivet av Madeleine Granberg 04.01.2019 | 3 kommentar(er)

Hej på er!

Till helgen kan det vara gott med nybakat bröd på morgonen och då är det perfekt att göra kalljäst bröd. Det enda som krävs är lite framförhållning att röra ihop degen kvällen före..

IMG 1866

Brödet toppas med frön och flingsalt så det får en knaprig yta med en mjuk insida. Jag toppade brödet med sesamfrön och linfrön, ös på ordentligt. Jag älskar sesamfrön!!

IMG 1881

 Kalljäst frukostlimpa

25 gram jäst

3 dl kallt vatten

1 tsk salt

1 msk sirap

1 dl havrekli eller havregryn

5 dl vetemjöl

valfria frön (sesam, linfrö, solros) och flingsalt

Gör så här:

Smula jästen i en bunke, häll på vatten och rör om tills jästen lösts upp.

Rör ner salt, sirap, havrekli och mjöl, rör ihop till en deg.

Placera bakplåtspapper i en brödform och klicka i degen i formen (smeten är kletig). Lägg på en bakduk och låt jäsa i kylen över natten.

På morgonen:

Pensla brödet försiktigt med vatten och strö över sesamfrön, linfrön och flingsalt.

Grädda brödet i 225 grader i 25 minuter. Låt svalna ca 30 minuter innan brödet skärs upp.

IMG 1895

 Såååå gott!!


Kantarelltoast

Skrivet av Madeleine Granberg 06.10.2018

Hej på er!

Länge sen sist :)

Förra helgen hittade vi lite kantareller i skogen och det självklara valet då är ju att göra kantarelltoast! Håller ni med?!

IMG 8798

Förra helgens skörd!

IMG 9921

Kantarelltoast

Stek kantareller i smör, salt och peppra. Tillsätt lite finhackad lök och häll på grädde. Låt koka ihop. Rosta en brödskiva och lägg upp svampen på brödet. 

Ät och njut!


Lindas lantbröd

Skrivet av Madeleine Granberg 04.03.2018

Kategorier:

Hej,

Idag har jag bakat detta goda bröd.

IMG 4447

Jag har bakat det många gånger och det går att variera lite med ingredienserna beroende på vad som finns hemma. OM det blir något över (godast nybakat) så brukar jag frysa in brödet i skivor. Supergott att ta upp och rosta.

Receptet kommer ifrån Linda. 

Du behöver:

5 dl ljummet vatten

1 pkt jäst

2 tsk salt

1 msk olivolja

ca 3 dl havregryn

½-1 dl kruskakli (om man vill)

1/2 dl russin (om man vill)

1 dl valnötter eller hasselnötter (om man vill)

ca 8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

Blanda vatten, jäst, salt och olja. Rör i havregrynen så att det blir en välling.Tillsätt kruskakli, russin och nötter. Vill du minska ner på nötterna så kan du tillsätta linfrön och solrosfrön i stället. Finrivna morötter kan också tillsättas. Det här brödet är lite av “man tager vad man haver. ”Tillsätt vetemjölet. Tänk på att inte tillsätta för mycket, då blir brödet torrt. Blanda väl, degen ska knappt släppa bunken. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min. Knåda och forma degen till ett runt bröd. Lägg den på en smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 40 min. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 30 min. Låt svalna något på galler innan du skär i det.

IMG 4418