Enkla små semlor
Idag mellan jobb vid datorn (jobbar hemifrån nu) och hemskolningen fick jag för mig att baka bröd! Det blev ett bröd som var väldigt enkelt och gott, både knaprigt och segt lite som ciabatta. Dottern tyckte det smakade som bröden man får på flyg (bra betyg enligt henne).
Enkla små semlor
25 gram jäst (halvt paket)
5 dl ljummet vatten
1 dl ljummen mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
ca 12 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
Gör så här:
Smula ner jästen i en stor bunke och rör ner det ljumna vattnet och mjölken, rör tills det blandat sig.
Rör ner salt, honung och vetemjölet, rör ihop till en kladdig deg.
Strö över lite mjöl och låt jäsa ca 1,5 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp försiktigt upp degen på mjölnat bord. Knåda inte, jäsbubblorna skall vara kvar.
Strö ytterligare mjöl på degen och platta till den lite.
Dela upp degen i biar och lägg på bakpplåtspappersklädda plåtar.
Grädda bröden i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills bröden är klara.
Låt bröden svalna på plåten.
Scones
Scones passar perfekt som mitt-i-veckan-mys!
Recept från ica. se
Scones
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
50 gram kallt smör
2 dl mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Finfördela smöret i mjölkblandningen. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop till en kladdig deg.
Klicka ut 8 bullar eller 2 större kakor på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Servera sconsen direkt med ost och marmelad.
Nyttiga bananmuffins
Hemma med sjukt barn idag och blev sugen på något gott till kaffet och istället för att baka något onyttigt gjorde jag dessa nyttiga och glutenfria bananmuffins. Goda bara som dom är eller tillsammans med smör och ost. MUMS!
Nyttiga bananmuffins
ca 10 stycken
1,5 banan
2 ägg
1 dl mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl havregryn
chiafrön och solroskärnor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa ihop banan, ägg, mandelmjöl, bakpulver och salt i en matberedare. Tillsätt sedan havregryn och blanda ihop.
Fördela smeten i muffinsformar och toppa muffinsen med chiafrön och solroskärnor.
Baka muffinsen i ugnen ca 15-20 minuter.
Juntalimpa
Jättegod jullimpa som passar mycket bra på julbordet, gott endast med smör eller med sikrom, smetana och lök, mmmums! Eller varför inte servera som en förrätt tillsammans med en lax- eller räkröra.
Juntalimpa
1 liter apelsinjuice
2 paket jäst eller motsvarande mängd torrjäst
3 dl rågmjöl
2 dl vetekli
3 dl malt
3 dl sirap
1 msk salt
10-13 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en stor bunke, värm upp apelsinjuicen och häll över jästen, rör ihop.
Blanda ner resten av ingredienserna och rör ihop ordentligt, degen skall vara ganska lös så lägg inte för mycket vetemjöl.
Låt degen jäsa 1,5 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj tre avlånga formar med smör och fördela degen i formarna.
Grädda limporna i ca 1,5 timme. Efter ca 1 timme pensla limporna med sirap.
Låt svalna innan de skärs upp.
Nattjästa äppelsemlor
På helgerna när man har mera tid är det trevligt att börja morgonen med nybakat bröd. Det senaste brödbaket jag gjorde var dom här goda äppelsemlorna.
Nattjästa bröd är min favorit när det kommer till brödbakning, men det kanske ni redan märkt eftersom det finns flera recept på nattjästa bröd här på bloggen, bland annat frukostbröd med frön, russinsemlor eller frukostlimpa (klicka på länken för att komma till receptet).
Äppelsemlor
1/4 paket jäst
4 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
0,5 dl rapsolja
2 små rivna äpplen
1 dl rågsikt
5-6 dl vetemjöl
Gör så här:
På kvällen: Blanda ihop vatten och jäst i en stor bunke, rör tills jästen lösts upp. Tillsätt honung, olja, salt, de rivna äpplena och rågsikt. Tillsätt till sist vetemjölet och rör till en deg. Degen skall vara ganska lös.
Låt degen jäsa i bunken i rumstemperatur under natten, täck med lock eller plastfolie.
På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader. Lägg ut degen på mjölat bakbord, vik ihop degen några gånger med mjölande händer. Degen är ganska lös men det skall den vara!
Låt degen jäsa ca 20 minuter.
Dela sedan degen i 8-10 delar, doppa snittytorna i vetemjöl och forma försiktigt till en rund semla, lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper.
Sänk värmen till 225 grader och baka bröden i ugnen ca 15 minuter eller tills de bröden fått fin färg.
Låt svalna och servera med goda pålägg, kaffe och någon god juice eller smoothie!
En riktigt bra start på helgen!
Nattjästa russinsemlor
Hej på er!
När jag skall baka bröd nuförtiden blir det oftast nattjästa frukostfrallor av olika slag (här finns ett till recept). Det är så tacksamt att göra, bara att röra ihop på kvällen, baka ut på morgonen och vips så finns det nybakat bröd!
Vill du ha nybakat bröd till middagen istället så rör ihop degen på morgonen och låt den jäsa i kylen under dagen.
Kalljästa russinsemlor
1/4 paket jäst
5 dl kallt vatten
1 msk olivolja
ca 8 dl rågsikt
1,5 tsk salt
1 msk socker
1 dl russin
Gör så här:
På kvällen innan
Smula ner jästen i en bunke och häll över det kalla vattnet. Rör om så jästen löser sig. Tillsätt oljan. Blanda ner salt, socker och russin och tillsist rågsiktet (degen skall vara lite kladdig så ta inte för mycket mjöl). Rör ihop degen ordentligt.
Sätt över plastfolie och ställ in i kylen över natten.
På morgonen
Sätt ugnen på 225 grader.
Sprid ut mjöl på bordet och stjälp försiktigt upp degen.
Knåda inte degen utan dela av den i bitar direkt.
Använd gärna en degskrapa för att kapa av bitar av degen. Ca 20 stycken.
Fördela bitarna på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda i 20–25 minuter.
Havrebröd på plåt
Hej på er!
Vill ni ha något gott till kvällsfikat ikväll tycker jag ni skall ni baka detta goda havrebröd. Brödet rörs enkelt ihop utan långa knådningar och trycks sedan ut på en ugnsplåt.
Havrebröd på plåt
25 gram jäst
4 dl ljummen mjölk
0,25 dl rapsolja
1,5 tsk salt
0,25 dl ljus sirap
1 dl havregryn
7-9 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumna mjölken och blanda tills jästen löst upp. Tillsätt olja, salt, sirap och havregryn. Rör om ordentligt.
Tillsätt vetemjölet, lite i taget och blanda ihop allt till en kladdig deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.
Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och tryck ut degen på plåten (ha gärna lite mjöl på händerna då degen är kladdig).
Dela degen i rutor med en kniv och nagga degen med en gaffel. Strö över lite havregryn.
Sätt ugnen på 250 grader och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 12-15 minuter, tills brödet fått fin färg.
Nattjästa frukostbröd
Hej och trevlig Valborg!
Här kommer tips på goda frukostbröd tills i morgon bitti. Degen rörs ihop på kvällen, jäser under natten och bakas ut på morgonen.
Brödet går att variera i alla möjliga smaksättningar, mjölsorter och toppings. Här har jag valt att använda mig av solrosfrön och pumpakärnor.
Nattjästa frukostbröd
1/4 paket jäst
4 dl kallt vatten
1 msk olja
1,5 tsk salt
0,75 dl solrosfrön
0,75 dl pumpakärnor
6-7 dl vetemjöl
solroskärnor, pumpkärnor, vallmofrön att toppa bröden med
Gör så här:
På kvällen
Lös upp jästen med vattnet. Blanda i resten av ingredienserna, degen ska vara ganska lös. Täck burken med plastfolie eller lock.
Förvara i kylen över natten.
På morgonen
Sätt ugnen på 250 grader.
Klicka ut degen på en bakplåtspapperklädd plåt, det blir ca 8-10 stycken beroende på hur stora bröd som görs. Toppa med
valfria frön.
Baka i ugn ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg.
Glada vappen!
Yoghurtlimpa
Hej på er!
Inventerade kylen och skafferiet i helgen och konstaterade att det fanns en naturell yogurt och mjöl med utgånget datum som behövde räddas. Resultatet blev denna yogurtlimpa! Jag gjorde en naturell och en med russin.
Detta bröd klarar alla av att göra, ingen knådning och jästider bara att röra ihop.
Yoghurtlimpa
3 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 dl havregryn
2 tsk soda
1 tsk salt
5 dl naturell yoghurt
1 dl mörk sirap
Ev. 1 dl russin
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör sedan ner den naturella yoghurten och sirapen. Rör ihop till en jämn kletig smet.
Fördela smeten i en bakplåtsklädd brödform (1,5 liters) och strö över lite vetemjöl.
Baka mitt i ugnen i ca 50 minuter. (TIPS! Blir brödet väldigt mörkt kan man lägga på ett folie.)
Låt brödet svalna invirat i en kökshandduk innan det skivas upp.
Så gott med massa smör och ålands specialost (bästa osten!!).
Fiskgryta och morotsbaguetter
Hej på er!
Igår gjorde jag en så god fiskgryta! Ska här försöka återge recepet, skrev inte upp exakta mått...
Till soppan serverade jag nybakade morotsbaguetter. Smeten rörde jag ihop innan jag åkte på jobb på morgonen, kalljäste degen i kylen hela dagen och bakade ut när jag kom hem.
Fiskgryta
1 gul lök
4 potatisar
2 morötter
Olivolja att steka i
1-2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
En halv tetra tomatkross
3 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 dl grädde
En knippe dill
4 laxfiléer
salt, peppar och cayennepeppar
Gör så här:
Hacka löken, skala och skär potatis och morot i bitar. Fräs med olivolja i en kastrull. Lägg i tomatpuré och pressad vitlök, låt det fräsa med en stund.
Häll på tomatkross, vatten och buljong. Låt småputtra tills potatisen och moroten är mjuk. Häll på grädden, krydda med lite cayennepeppar. Finhacka dillen och skär laxen i bitar och lägg ner i grytan.
Låt puttra tills laxen är klar. Smaka av med salt och peppar.
Servera med aioli, laga egen eller blanda Hellmans majonäs med vitlök.
Kalljästa morotsbaguetter
25 gram jäst
4 dl kallt vatten
1 msk olivolja
1,5 tsk salt
1 morot
0,5 dl solroskärnor
5-6 dl vetemjöl
Gör så här:
Lös upp jästen i det kalla vattnet, häll i olja, salt och solroskärnor. Riv moroten fint och blanda ner.
Rör ner mjölet, smeten skall vara ganska lös.
Täck bunken och lägg i kylen över natten/dagen.
Sätt ugnen på 225 grader och lägg in en plåt i ugnen.
Stjälp upp degen på mjölat bord, forma degen försiktigt till en baguette, lägg degen på en plåt och "snurra/vrid" degen. Låt jäsa ca 30 minuter.
Kasta på ca 0,5 dl vatten på den heta plåten som redan är i ugnen och lägg in plåten med brödet i ugnen.
Baka i ugn ca 20 minuter.