madeleines recept header3

Mockarutor med extra glasyr

Skrivet av Madeleine Granberg 23.09.2020 | 1 kommentar(er)

 

Igår hade vi kalas här hemma hos oss och det bjöds bl.a. på mockrutor med extra glasyr. 

9D657408 EC91 444C BDF5 4C10F9AA086F 

 Mockarutorna blev så saftiga och goda! Hemligheten är att göra små hål i kakan innan man häller på glasyren, så när du sedan häller på glasyren rinner den ner i hålen och kakan blir så saftig och god!

Receptet är från baka med Frida. 

Mockarutor med extra glasyr

200 gram smör

2 dl mjölk

4 ägg

4 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1,25 dl kakao

2,5 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Ingredienser Glasyr:

150 g smör

7,5 dl florsocker

4.5 msk kakao

3 tsk vaniljsocker

0,75 dl starkt kaffe

Garnering: 2 dl kokos

 
Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och klä en form (25×35 cm) med höga kanter med bakplåtspapper.

Smält smöret, rör ner mjölken och låt det svalna.

Vispa ägg och socker tills det blivit ljust och fluffigt, i 5 minuter.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i smeten. Vänd runt försiktigt så att du får en klumpfri smet.

Tillsätt smörblandningen och rör ihop en jämn smet.

Häll upp smeten i formen och grädda den ca 20 minuter i mitten av ugnen.

Kolla så att kakan är klar: Stickan ska vara torr.

Tag ut kakan ur ugnen och gör ca. 20 hål i kakan med t.ex skaftet av en slev. 

49D9FCA6 6258 4DEF 8F2C 4E52E4883BC3

Medan kakan står och svalnar kan du göra glasyren. Börja med att smälta smöret och tillsätt sedan resterande ingredienser.

Rör ihop till en klumpfri smet och häll den sedan över den avsvalnade kakan.

Strö till sist över rikligt med kokos. Låt sedan kakan stå och svalna ordentligt så att glasyren stelnar i ca. 2 timmar. Skär sedan upp i rutor och förvara i tätslutande burk med lock.

E3238AC5 1FB2 412A 9C33 E0AD0D9343EE


Fågelbon

Skrivet av Madeleine Granberg 04.04.2020

 

Lättlagat påskgodis med choklad, cornflakes och chokladägg som barnen själva enkelt kan göra. 

8B93421E 1262 4963 B354 541DBC04301D

Fågelbon

200 gram mörk choklad

3-4 dl cornflakes

chokladägg

Gör så här:

Bryt chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad.

Rör ner cornflakesen och fördela blandningen i muffinsformar, forma till små "bon"

Lägg på chokladägg på varje "bo" och låt stelna i kylen.

30B67FDF A23B 4925 8EB0 8FB3AC09F1A3


Brownies

Skrivet av Madeleine Granberg 22.03.2020

Kategorier:
Taggar:

Inlägget innehåller adlinks. 

D11110DF B09B 4418 BB96 F93906B18243 

Dessa sega och smarriga brownies bakade jag och barnen tidigare i veckan. 

Receptet kommer från systrarnas von Sydows senaste kokbok, där det finns massor av fina recept.

Boken finns att köpa här (länk--->) eller varför inte låna den från biblioteket.

Systrarnas bästa brownie

250 gram smör

6 dl socker

1,5 dl kakao

4 ägg

3 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

0,5-1 tsk salt

1-2 dl hackad mörk choklad

smör och socker till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull och blanda i socker och kakao.

Ta åt sidan och blanda ner äggen i smeten.

Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker, salt och bakpylver och rör sedan ner i äggsmeten.

Häll smeten i en smord och strösockret ugnsform (22 cm i diameter) och strö över den hackade chokladen.

Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter.

Låt svalna och skär i bitar.

 


Schweizernötstårta

Skrivet av Madeleine Granberg 12.02.2020

 

Receptet på den här goda kakan som jag bakade i mellandagarna när vi var och hälsade på mina föräldrar har jag glömt att dela med mig av! En schweizernötstårta med mandelbotten och nötchokladkräm.

Riktigt mäktig och god!

6DF7BA56 606A 4F4D 8E09 793188E7FA7C

Servera kakan med vispad grädde.

Schweizernötstårta

100 gram hackad mandel

100 gram smör

2 ägg

3 dl socker

1,75 dl vetemjöl

Topping:

200 gram schweizernötchoklad

7 msk vispgrädde

1 msk smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. 

Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker poröst.

Blanda ner mandeln i äggsmeten, sedan vetemjölet och tillsist smöret. Rör ihop till en jämn smet.

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter (ca 22 cm).

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter, låt svalna.

Smält chokladen över vattenbad och rör ner grädden och smöret, rör till en jämn smet.

Bred chokokladkrämen över kakan och förvara i kyl tills servering.

Servera med lättvispad grädde.


Kladdkaka med daim

Skrivet av Madeleine Granberg 16.01.2020

 

Här kommer tips på något gott att baka till helgen! 

Så himla god kladdkaka som är riktigt kladdig och som toppas med lättvispad grädde och grovhackad Daim.

E9F3B94A 7C0B 4925 978A 8B132BDA701B Receptet kommer från Jennys matblogg.

Kladdkaka med daim

150 gram smör

4 dl ägg

4 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

en nypa salt

Topping:

2 dl vispad grädde

1 dubbeldaim

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt svalna lite.

Blanda ihop ägg och socker (inte vispas!).

Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i äggblandningen. Rör tillsist ner smöret.

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. 

Häll i smeten i formen och baka i ugn ca 25-30 minuter, den skall vara kladdig!

Låt kakan svalna ordenligt.

Vid servering, lägg på vispad grädde och grovhackad Daim.

1EA53BBC B68F 420E B857 3CBA7B35D4E7

 


Chokladfondant

Skrivet av Madeleine Granberg 02.01.2020

Kategorier:
Taggar:

 Hej på er!

Har ni haft en fin jul och nyårshelg? Det har jag! Skönt att få vara ledig några dagar, men nu skall det bli skönt med lite vardag igen och framförallt komma igång med att äta nyttigt och träna! Håller ni inte med? 

Vad åt ni för gott på nyårsafton? Vi var tyvärr lite krassliga på nyår så det blev ett säkert kort till middag, alltså toast Skagen och oxfilé med hemgjord bearnaisesås och råstekt potatis (klicka på länkarna för att komma till recepten). Till dessert gjorde jag en chokladfondant med hallon och vispad grädde (som tyvärr gick lite för länge i ugnen men var god ändå). 

582B3D91 C429 4094 B5D9 AD6C8E2A7621 Recept från köket.se

Chokladfondant

100 gram smör

150 gram mjölkchoklad

2 ägg

2 äggulor

0,5 dl strösocker

2 msk vetemjöl

smör och socker till formarna

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.

Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.

Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.

Rör ner mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.

Rör tills det blir en slät och blank kräm.

Smöra fyra små ugnsfasta portionsformar och strö dem med socker.

Fördela smeten i formarna (fram till hit kan du förbereda).

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen.

Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.

Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.

Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på serveringsfat.

Servera med lättvispad grädde och hallon.


Brigadeiro med tre olika smaker

Skrivet av Madeleine Granberg 14.12.2019

Kategorier:

 

Busenkelt julgodis som härstammar från Brasilien!

AB6D978E 8382 41D3 B584 5EB3FCB1699C 

Brigadeiro med tre olika smaker

1 burk kondenserad mjölk, 400 gram

50 gram smör

3 msk kakao

Smaksättning: kakao, pepparkakssmul och chokladströssel

Gör så här:

Mät upp kondenserad mjölk, smör och kakao i en kastrull. 

Låt sjuda cirka 10 minuter under omrörning, tills smeten tjocknar och häll sedan ut den på en smord plåt.

 När smeten svalnat rulla till små bollar och doppa sedan i valfri smaksättning.

Förvara i kylen.

 


Chokladsnitt med Marianne

Skrivet av Madeleine Granberg 10.12.2019

 

Chokladsnitt med Marianne, hur gott som helst!

9BBEDBE8 BBC0 4242 A259 FC3945BBFDC6

Chokladsnitt med Marianne

100 gram rumsvarmt smör

1 dl socker

2 msk sirap

2 dl vetemjöl

2 msk kakao

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

krossade Marianne godisar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör, socker och sirap krämigt. 

Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker och rör ner i smeten. Knåda ihop till en smidig deg.

Dela degen i två delar och rulla till två längder, lägg på bakplåtspapper och platta till (ganska ordentligt) med en gaffel. 

Hacka sönder Marianne godisar eller använd färdig krossade, strö godiset över längderna.

Grädda kakorna i ca 15 minuter. 

När du tar ut kakorna lägg på lite extra krossade Marianne godisar.

Låt svalna lite innan kakorna skärs i snitt.


Kladdkakans dag!

Skrivet av Madeleine Granberg 07.11.2019

 

Kladdkakans dag idag! 

Här kommer tips på några goda kladdkakor att baka idag:

Prova en god glutenfri kladdkaka, som bakas på kokosmjöl.

WP949 IMG 4316

Kärleksmumskladdkaka, kladdkaka med chokladglasyr och kokos (eller strössel som dottern ville ha, så snygg I know).

WP1738 IMG 0883

Eller varför inte baka en kladdkaka med mörk choklad, som är en kladdkaka för dig som är riktigt chokladsugen!

WP1520 IMG 8161 1

Vill du smygstarta julmyset kan du prova denna pepparkakskladdkaka.

WP1758 IMG 1262

Vilken är din favorit kladdkaka?


Kokosbollar

Skrivet av Madeleine Granberg 02.11.2019

 

Något vi nästan alltid bjuder på när det är kalas är: kokosbollar! Det går alltid hem hos både barn och vuxna.

6C4E0389 5536 4004 93A4 9F04A34A7EC2

Här kommer mitt bästa recept!

Kokosbollar

200 gram rumsvarmt smör

2 dl socker

6 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

4 msk kallt stark kaffe

kokosflingor

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser utom kaffet och kokosflingorna (jag brukar använda elvisp).

Tillsätt kaffet och rör till en smet. 

Forma smeten till små bollar och rulla i kokosflingor.

Ställ in i kylen, kokosbollarna är godast kalla!