madeleines recept header3

Kladdkakans dag!

Skrivet av Madeleine Granberg 07.11.2019

 

Kladdkakans dag idag! 

Här kommer tips på några goda kladdkakor att baka idag:

Prova en god glutenfri kladdkaka, som bakas på kokosmjöl.

WP949 IMG 4316

Kärleksmumskladdkaka, kladdkaka med chokladglasyr och kokos (eller strössel som dottern ville ha, så snygg I know).

WP1738 IMG 0883

Eller varför inte baka en kladdkaka med mörk choklad, som är en kladdkaka för dig som är riktigt chokladsugen!

WP1520 IMG 8161 1

Vill du smygstarta julmyset kan du prova denna pepparkakskladdkaka.

WP1758 IMG 1262

Vilken är din favorit kladdkaka?


Kokosbollar

Skrivet av Madeleine Granberg 02.11.2019

 

Något vi nästan alltid bjuder på när det är kalas är: kokosbollar! Det går alltid hem hos både barn och vuxna.

6C4E0389 5536 4004 93A4 9F04A34A7EC2

Här kommer mitt bästa recept!

Kokosbollar

200 gram rumsvarmt smör

2 dl socker

6 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

4 msk kallt stark kaffe

kokosflingor

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser utom kaffet och kokosflingorna (jag brukar använda elvisp).

Tillsätt kaffet och rör till en smet. 

Forma smeten till små bollar och rulla i kokosflingor.

Ställ in i kylen, kokosbollarna är godast kalla!

 


Chokladfudgekaka

Skrivet av Madeleine Granberg 29.10.2019

 Inlägget innehåller adlinks.

Igår var det kalas hemma hos oss då dottern fyllde 6 år, födelsedagen har varit mycket efterlängtad! På vuxenkalaset som hon kallar det bjöd vi bland annat på denna syndigt goda chokladfudgekaka. 

Kakan är riktigt smarrig och smakar bra med en klick lättvispad grädde och färska bär.

 823BFCEA FDB3 46CB B17B 0BF60E9BFA47

Kakfaten är en riktig favorit, kommer från Iittalas Kastehelmi-serie och finns att köpa bl.a. här ---> länk.

Chokladfudgekaka

150 gram smör

2 ägg

2,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

0,5 tsk bakpulver

Fudge

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl strösocker

3 msk sirap

100 gram mörk choklad

80 gram smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao i en skål. Vispa ihop ägg och socker snabbt, inte så det blir vitt och pösigt.

Rör sedan ner mjölblandningen i äggblandningen och sedan i med smöret.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant och grädda på 175 grader i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Låt kakan svalna.

Fudge:

När kakan svalnat kan du blanda ihop socker, sirap, grädde och choklad i en kastrull.

Värm blandningen och låt koka ihop i cirka 5 minuter och rör hela tiden tills det tjocknar.

Rör sedan ner smöret och ta bort från plattan.

Häll blandningen över kladdkakan som fortfarande ska vara i sin form och låt sen svalna i kylen så att det stelnar.

24A50BE8 C9FA 4EFD 91ED 90726DB3A40E

Kakan går bra att förbereda dagen före den skall ätas.


Vit chokladmousse med citron

Skrivet av Madeleine Granberg 10.10.2019

 

Inlägget innehåller adlinks.

Snart är helgen här och varför inte göra en len vit chokladmousse med en smak av citron till dessert.

EA121DAB 6C45 4A7B 9705 9F86CE1ECB07

Vit chokladmousse med citron

 150 gram vit choklad

1 ägg

1 msk citronjuice

skal från en halv citron

3 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Hacka chokladen och smält över vattenbad. Låt svalna lite.

Vispa ägget med citronjuice och citronskal. 

Vispa grädden och vaniljsockret i en annan skål.

Rör ner den smälta chokladen i äggblandningen och rör sedan ner vispgrädden lite i taget så det blir en jämn och fin mousse.

Häll upp moussen i fina glas och dekorera med en citronskiva eller varför inte hallon, passionsfrukt eller havreflarn.

41E3AB15 CEDC 4099 A36F 1B84D4FBA5B7

Dessa glas från Iittala tycker jag är fina att använda till desserter men passar även att använda till skumpa eller drinkar, finns att köpa här ---> länk.

Om du hellre vill göra en mörk chokladmousse så har jag ett bra recept här.


Chokladmousse

Skrivet av Madeleine Granberg 23.04.2019

Hej på er!

 Påsken är över och vardagen är tillbaka. Jag hade en riktigt bra påsk som spenderades ute i Ålands skärgård hos mina föräldrar. 

IMG 2067

Chokladmousse var en av våra efterrätter under påsken (i min familj äter vi gärna efterrätt varje dag..!). Jag valde att servera moussen i en stor skål, så fick var och en ta så lite eller så mycket man ville.

IMG 2144

Gott att servera med vispad grädde och färska bär.

 Chokladmousse

6-8 personer

200 gram mörk choklad

4 msk mjölk

4 äggulor

4 msk socker

4 dl vispgrädde

Gör så här:

Bryt chokladen i mindre bitar, lägg i en skål tillsammans med mjölken och smält ihop över vattenbad. 

Vispa ihop äggulor och socker. Rör ner i chokladkrämen.

Vispa grädden och vänd ner även den.

Slå upp chokladmoussen i små portionsformar eller i en stor. 

Låt moussen stelna i kylen.

Servera med vispad grädde och färska bär.

 


Cookies med non stops

Skrivet av Madeleine Granberg 05.04.2019 | 1 kommentar(er)

Hej på er!

Hoppas ni har haft en bra fredag hittills! Hos oss är det VAB som gäller. Tänkte att jag skulle tvätta fönster eller göra något annat "nyttigt" när jag ändå bara är hemma men tror jag börjar titta på nya seren "Störst av allt" på Netflix istället.. 

Dessa goda cookies med Non stops bakade jag i alla fall igår. Har du inte Non stops går det att använda franska/amerikanska pastiller eller något annat chokladgodis istället. Här kommer receptet:

IMG 1793 

IMG 1784

Cookies med Non stops

175 gram smör

2 dl farinsocker

1,5 dl socker

2 ägg

5 dl vetemjöl

0,5 tsk matsoda

1 tsk vaniljsocker

2-3 dl Non Stops eller liknande

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt svalna. Vispa smöret med farinsocker och socker, vispa sedan ner äggen. 

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda ner godiset och rulla små bollar av degen. Lägg bollarna på en bakplåtsklädd plåt och grädda i ugn ca 15 minuter.

IMG 1787

Ta ut plåten och tryck ner några godisar i varje kaka direkt när kakorna kommer från ugnen. 

IMG 1799

Trevlig fredag!


Banankaka med choklad

Skrivet av Madeleine Granberg 21.02.2019

Hej på er!

Hoppas allt är bra med er! Var ett tag sen jag kikade in här men nu är jag tillbaka! 

Sportlovet pågår för fullt och helgen som var besökte vi Stockholm. Där gick vi på Naturhistoriska riksmuseet, jag har inte varit dit sen jag var liten och för mina barn var det första besöket. Museet fick tummen upp, riktigt kul! Så det är ett tips om ni besöker Stockholm med barn. Vi hann även med shopping och lek på Leos lekland. IMG 0908

Stockholm bjöd på värsta vårvädret!IMG 0923

Älskar hotellfrukost!

När vi kom hem hade jag flera övermogna bananer i fruktskålen och vad passar bättre än att baka en saftig banankaka med choklad av dom! Annars är ju nicecream ett annat roligt alternativ att göra av övermogna bananer. Släng dom inte!
IMG 0990

 Banankaka med choklad

 75 gram smör

2,5 dl socker

 2 msk kallt kaffe

en nypa salt

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 mogna bananer

100 gram choklad

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda det med socker, vaniljsocker, kaffe, en nypa salt och vaniljsocker. 

Dela äggen och blanda ner gulorna i smeten. 

Mosa bananerna och blanda ner i smeten. Hacka chokladen. Rör ihop mjöl, choklad och bikarbonat, vänd ner i smeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.

Häll smeten i en bröad form och grädda i ca 30-40 minuter.

Servera kakan som den är eller med en klick grädde!


Kladdkaka med chokladfudgeglasyr

Skrivet av Madeleine Granberg 14.12.2018

Hej,

 Sonen fyllde 8 år häromdagen och då bjöds det på denna super goda kladdkaka med chokladfudgeglasyr. Kakan räcker till många då den är väldigt mäktig! Gott att servera med glass eller grädde och färska bär.
IMG 1747

Kladdkakan garnerades med färska bär. I bakgrunden syns tårtan som vi bjöd på, recept på den kommer i ett senare inlägg!

Kladdkaka

100 gram smör

2 ägg 

3 dl socker

1,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

5 msk kakao

Glasyr

2 dl grädde

1 dl socker

1 dl ljus sirap

100 gram mörk choklad

100 gram rumsvarmt smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret. Vispa ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret, rör till en klumpfri smet.

Smöra och lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter. Häll ner smeten i formen.

 Baka i ugn ca 15 minuter, den skall vara kladdig. Låt kakan svalna.

Glasyren: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och värm upp. Grovhacka chokladen och lägg ner i kastrullen, rör tills chokladen smält. Låt sedan småputtra tills smeten tjocknar (ca 15 minuter). Ta då bort den från värmen och rör ner det rumsvarma smöret. 

Häll glasyren över kakan och ställ in i kylen ca 3 timmar, men gärna över natten.

Ta fram kakan en stund innan den skall serveras.

IMG 1726


Pepparkaks­kladdkaka

Skrivet av Madeleine Granberg 26.11.2018

Hej,

 Lilla jul och första advent närmar sig, och vad passar bättre då än en kladdkaka med smak av pepparkaka!

IMG 1262

Pepparkakskladdkaka

100 gram smör

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 msk pepparkakskryddor alternativt 1 tsk kanel, 1 tsk ingefära, 0,5 tsk kardemumma, 0,5 tsk nejlika

2 ägg

pepparkakor och florsocker till garnering

vispad grädde till servering

Gör så här:

Smält smöret. Rör ihop socker, vetemjöl, vaniljsocker och pepparkakskryddor. Rör ner smöret och ett ägg i taget, blanda till en slät smet.

Häll smeten i en bröad form med löstagbara kanter. Baka i 175 grader i ca 15 minuter, kakan skall vara kladdig!

Dekorera kakan med pepparkakor och pudra över florsocker. Servera ljummen med vispad grädde.


Kärleksmums­kladdkaka

Skrivet av Madeleine Granberg 07.11.2018

Hej,

Kladdkakans dag idag, 7 november! 

Denna smarriga kladdkaka bakade vi förra helgen när Tove hade sitt första barnkalas.

IMG 0887

Kärleksmumskladdkaka ♥

150 gram smör

3 dl socker

2 msk kakao

2 dl vetemjöl

2 ägg

Glasyr

50 gram smör

2 msk kakao

1 msk vaniljsocker

3 dl florsocker

1 msk kaffe

Strössel

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Rör ner de övriga ingredienserna och blanda ihop. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Baka kakan i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.

Smält smöret till glasyren, tillsätt de andra ingredienserna och blanda ihop (är glasyren för hård så ha i lite mera kaffe eller vatten och är den för lös ha i lite mera florsocker). Strössla över strössel.

IMG 0883

Vi gick all-in med strösslet!