madeleines recept header3

Kladdkaka med daim

Skrivet av Madeleine Granberg 16.01.2020

 

Här kommer tips på något gott att baka till helgen! 

Så himla god kladdkaka som är riktigt kladdig och som toppas med lättvispad grädde och grovhackad Daim.

E9F3B94A 7C0B 4925 978A 8B132BDA701B Receptet kommer från Jennys matblogg.

Kladdkaka med daim

150 gram smör

4 dl ägg

4 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

en nypa salt

Topping:

2 dl vispad grädde

1 dubbeldaim

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt svalna lite.

Blanda ihop ägg och socker (inte vispas!).

Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i äggblandningen. Rör tillsist ner smöret.

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. 

Häll i smeten i formen och baka i ugn ca 25-30 minuter, den skall vara kladdig!

Låt kakan svalna ordenligt.

Vid servering, lägg på vispad grädde och grovhackad Daim.

1EA53BBC B68F 420E B857 3CBA7B35D4E7

 


Chokladfondant

Skrivet av Madeleine Granberg 02.01.2020

Kategorier:
Taggar:

 Hej på er!

Har ni haft en fin jul och nyårshelg? Det har jag! Skönt att få vara ledig några dagar, men nu skall det bli skönt med lite vardag igen och framförallt komma igång med att äta nyttigt och träna! Håller ni inte med? 

Vad åt ni för gott på nyårsafton? Vi var tyvärr lite krassliga på nyår så det blev ett säkert kort till middag, alltså toast Skagen och oxfilé med hemgjord bearnaisesås och råstekt potatis (klicka på länkarna för att komma till recepten). Till dessert gjorde jag en chokladfondant med hallon och vispad grädde (som tyvärr gick lite för länge i ugnen men var god ändå). 

582B3D91 C429 4094 B5D9 AD6C8E2A7621 Recept från köket.se

Chokladfondant

100 gram smör

150 gram mjölkchoklad

2 ägg

2 äggulor

0,5 dl strösocker

2 msk vetemjöl

smör och socker till formarna

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.

Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.

Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.

Rör ner mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.

Rör tills det blir en slät och blank kräm.

Smöra fyra små ugnsfasta portionsformar och strö dem med socker.

Fördela smeten i formarna (fram till hit kan du förbereda).

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen.

Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.

Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.

Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på serveringsfat.

Servera med lättvispad grädde och hallon.


Brigadeiro med tre olika smaker

Skrivet av Madeleine Granberg 14.12.2019

Kategorier:

 

Busenkelt julgodis som härstammar från Brasilien!

AB6D978E 8382 41D3 B584 5EB3FCB1699C 

Brigadeiro med tre olika smaker

1 burk kondenserad mjölk, 400 gram

50 gram smör

3 msk kakao

Smaksättning: kakao, pepparkakssmul och chokladströssel

Gör så här:

Mät upp kondenserad mjölk, smör och kakao i en kastrull. 

Låt sjuda cirka 10 minuter under omrörning, tills smeten tjocknar och häll sedan ut den på en smord plåt.

 När smeten svalnat rulla till små bollar och doppa sedan i valfri smaksättning.

Förvara i kylen.

 


Chokladsnitt med Marianne

Skrivet av Madeleine Granberg 10.12.2019

 

Chokladsnitt med Marianne, hur gott som helst!

9BBEDBE8 BBC0 4242 A259 FC3945BBFDC6

Chokladsnitt med Marianne

100 gram rumsvarmt smör

1 dl socker

2 msk sirap

2 dl vetemjöl

2 msk kakao

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

krossade Marianne godisar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör, socker och sirap krämigt. 

Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker och rör ner i smeten. Knåda ihop till en smidig deg.

Dela degen i två delar och rulla till två längder, lägg på bakplåtspapper och platta till (ganska ordentligt) med en gaffel. 

Hacka sönder Marianne godisar eller använd färdig krossade, strö godiset över längderna.

Grädda kakorna i ca 15 minuter. 

När du tar ut kakorna lägg på lite extra krossade Marianne godisar.

Låt svalna lite innan kakorna skärs i snitt.


Kladdkakans dag!

Skrivet av Madeleine Granberg 07.11.2019

 

Kladdkakans dag idag! 

Här kommer tips på några goda kladdkakor att baka idag:

Prova en god glutenfri kladdkaka, som bakas på kokosmjöl.

WP949 IMG 4316

Kärleksmumskladdkaka, kladdkaka med chokladglasyr och kokos (eller strössel som dottern ville ha, så snygg I know).

WP1738 IMG 0883

Eller varför inte baka en kladdkaka med mörk choklad, som är en kladdkaka för dig som är riktigt chokladsugen!

WP1520 IMG 8161 1

Vill du smygstarta julmyset kan du prova denna pepparkakskladdkaka.

WP1758 IMG 1262

Vilken är din favorit kladdkaka?


Kokosbollar

Skrivet av Madeleine Granberg 02.11.2019

 

Något vi nästan alltid bjuder på när det är kalas är: kokosbollar! Det går alltid hem hos både barn och vuxna.

6C4E0389 5536 4004 93A4 9F04A34A7EC2

Här kommer mitt bästa recept!

Kokosbollar

200 gram rumsvarmt smör

2 dl socker

6 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakao

4 msk kallt stark kaffe

kokosflingor

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser utom kaffet och kokosflingorna (jag brukar använda elvisp).

Tillsätt kaffet och rör till en smet. 

Forma smeten till små bollar och rulla i kokosflingor.

Ställ in i kylen, kokosbollarna är godast kalla!

 


Chokladfudgekaka

Skrivet av Madeleine Granberg 29.10.2019

 Inlägget innehåller adlinks.

Igår var det kalas hemma hos oss då dottern fyllde 6 år, födelsedagen har varit mycket efterlängtad! På vuxenkalaset som hon kallar det bjöd vi bland annat på denna syndigt goda chokladfudgekaka. 

Kakan är riktigt smarrig och smakar bra med en klick lättvispad grädde och färska bär.

 823BFCEA FDB3 46CB B17B 0BF60E9BFA47

Kakfaten är en riktig favorit, kommer från Iittalas Kastehelmi-serie och finns att köpa bl.a. här ---> länk.

Chokladfudgekaka

150 gram smör

2 ägg

2,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

0,5 tsk bakpulver

Fudge

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl strösocker

3 msk sirap

100 gram mörk choklad

80 gram smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao i en skål. Vispa ihop ägg och socker snabbt, inte så det blir vitt och pösigt.

Rör sedan ner mjölblandningen i äggblandningen och sedan i med smöret.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant och grädda på 175 grader i mitten av ugnen i 20-25 minuter.

Låt kakan svalna.

Fudge:

När kakan svalnat kan du blanda ihop socker, sirap, grädde och choklad i en kastrull.

Värm blandningen och låt koka ihop i cirka 5 minuter och rör hela tiden tills det tjocknar.

Rör sedan ner smöret och ta bort från plattan.

Häll blandningen över kladdkakan som fortfarande ska vara i sin form och låt sen svalna i kylen så att det stelnar.

24A50BE8 C9FA 4EFD 91ED 90726DB3A40E

Kakan går bra att förbereda dagen före den skall ätas.


Vit chokladmousse med citron

Skrivet av Madeleine Granberg 10.10.2019

 

Inlägget innehåller adlinks.

Snart är helgen här och varför inte göra en len vit chokladmousse med en smak av citron till dessert.

EA121DAB 6C45 4A7B 9705 9F86CE1ECB07

Vit chokladmousse med citron

 150 gram vit choklad

1 ägg

1 msk citronjuice

skal från en halv citron

3 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Hacka chokladen och smält över vattenbad. Låt svalna lite.

Vispa ägget med citronjuice och citronskal. 

Vispa grädden och vaniljsockret i en annan skål.

Rör ner den smälta chokladen i äggblandningen och rör sedan ner vispgrädden lite i taget så det blir en jämn och fin mousse.

Häll upp moussen i fina glas och dekorera med en citronskiva eller varför inte hallon, passionsfrukt eller havreflarn.

41E3AB15 CEDC 4099 A36F 1B84D4FBA5B7

Dessa glas från Iittala tycker jag är fina att använda till desserter men passar även att använda till skumpa eller drinkar, finns att köpa här ---> länk.

Om du hellre vill göra en mörk chokladmousse så har jag ett bra recept här.


Chokladmousse

Skrivet av Madeleine Granberg 23.04.2019

Hej på er!

 Påsken är över och vardagen är tillbaka. Jag hade en riktigt bra påsk som spenderades ute i Ålands skärgård hos mina föräldrar. 

IMG 2067

Chokladmousse var en av våra efterrätter under påsken (i min familj äter vi gärna efterrätt varje dag..!). Jag valde att servera moussen i en stor skål, så fick var och en ta så lite eller så mycket man ville.

IMG 2144

Gott att servera med vispad grädde och färska bär.

 Chokladmousse

6-8 personer

200 gram mörk choklad

4 msk mjölk

4 äggulor

4 msk socker

4 dl vispgrädde

Gör så här:

Bryt chokladen i mindre bitar, lägg i en skål tillsammans med mjölken och smält ihop över vattenbad. 

Vispa ihop äggulor och socker. Rör ner i chokladkrämen.

Vispa grädden och vänd ner även den.

Slå upp chokladmoussen i små portionsformar eller i en stor. 

Låt moussen stelna i kylen.

Servera med vispad grädde och färska bär.

 


Cookies med non stops

Skrivet av Madeleine Granberg 05.04.2019 | 1 kommentar(er)

Hej på er!

Hoppas ni har haft en bra fredag hittills! Hos oss är det VAB som gäller. Tänkte att jag skulle tvätta fönster eller göra något annat "nyttigt" när jag ändå bara är hemma men tror jag börjar titta på nya seren "Störst av allt" på Netflix istället.. 

Dessa goda cookies med Non stops bakade jag i alla fall igår. Har du inte Non stops går det att använda franska/amerikanska pastiller eller något annat chokladgodis istället. Här kommer receptet:

IMG 1793 

IMG 1784

Cookies med Non stops

175 gram smör

2 dl farinsocker

1,5 dl socker

2 ägg

5 dl vetemjöl

0,5 tsk matsoda

1 tsk vaniljsocker

2-3 dl Non Stops eller liknande

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt svalna. Vispa smöret med farinsocker och socker, vispa sedan ner äggen. 

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda ner godiset och rulla små bollar av degen. Lägg bollarna på en bakplåtsklädd plåt och grädda i ugn ca 15 minuter.

IMG 1787

Ta ut plåten och tryck ner några godisar i varje kaka direkt när kakorna kommer från ugnen. 

IMG 1799

Trevlig fredag!