madeleines recept header3

Chokladfondant

Skrivet av Madeleine Granberg 02.01.2020 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

 Hej på er!

Har ni haft en fin jul och nyårshelg? Det har jag! Skönt att få vara ledig några dagar, men nu skall det bli skönt med lite vardag igen och framförallt komma igång med att äta nyttigt och träna! Håller ni inte med? 

Vad åt ni för gott på nyårsafton? Vi var tyvärr lite krassliga på nyår så det blev ett säkert kort till middag, alltså toast Skagen och oxfilé med hemgjord bearnaisesås och råstekt potatis (klicka på länkarna för att komma till recepten). Till dessert gjorde jag en chokladfondant med hallon och vispad grädde (som tyvärr gick lite för länge i ugnen men var god ändå). 

582B3D91 C429 4094 B5D9 AD6C8E2A7621 Recept från köket.se

Chokladfondant

100 gram smör

150 gram mjölkchoklad

2 ägg

2 äggulor

0,5 dl strösocker

2 msk vetemjöl

smör och socker till formarna

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.

Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.

Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.

Rör ner mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.

Rör tills det blir en slät och blank kräm.

Smöra fyra små ugnsfasta portionsformar och strö dem med socker.

Fördela smeten i formarna (fram till hit kan du förbereda).

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen.

Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.

Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.

Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på serveringsfat.

Servera med lättvispad grädde och hallon.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar