madeleines recept header3

Visa alla inlägg skrivna maj 2018

Kalljäst limpa

Skrivet av Madeleine Granberg 04.05.2018

IMG 5574

Jag började morgonen med denna goda frukost. Nybakat bröd tillsammans med åländsk äppejuice och kaffe. Så lyxigt med nybakat bröd på helgmorgnarna tycker ni inte. Under veckorna blir det oftast en smoothie eller kokta ägg till frukost men på helgerna finns det ju lite mera tid att lägga ner på frukosten.

Du behöver:
25 g jäst
3 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk brödsirap
1 dl havrekli
5 dl vetemjöl

Ovanpå:
sesamfrö
linfrö
vallmofrö
flingsalt

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Häll på vatten och rör om tills jästen lösts upp. Rör ner salt och sirap. Rör ner havrekli. Rör ner mjöl till en deg. Placera ett bakpapper i en brödform och häll/klicka i degen (den är lite kletig) i formen. Lägg på en bakduk och låt jästa i kylen över natten. På morgonen penslas brödet försiktigt med vatten. Strö över frö och lite flingsalt. Grädda brödet i 225 grader i 25 minuter. 

IMG 5566

Låt svalna i ca 30 minuter innan det skivas upp.


Chokladbollar med oboy

Skrivet av Madeleine Granberg 03.05.2018

IMG 5418

Barnens favorit: chokladbollar, här med oboy!

Du behöver:

100 gram rumsvarmt smör

1 dl oboy

4 dl havregryn

kokos och/eller strössel 

Gör så här:

Vispa ihop smör och oboy tills det blir lite fluffigt. Ha i havregrynen, vispa så de "går sönder". Rulla små bollar av smeten och rulla i kokos och/eller strössel.

Förvara i kyl en stund innan servering.