Visa alla inlägg skrivna 2018
Tacopaj
Hej,
Äntligen helg! Vad händer i helgen? Här på Åland är det skördefest, så vi skall åka runt på Åland och besöka gårdar, handla härliga lokalproducerade produkter och äta en massa gott! Återkommer efter helgen med rapport.
Nu till ett middagstips tills ikväll! Tacopaj, hela familjens favoritpaj.
Paj
125 gram smör
3 dl mjöl
2 msk iskallt vatten
Häll mjölet i en matberedare och skär smöret i mindre bitar och kör tills det blivit smuligt. Häll på vattnet och kör lite till så degen blir fast.
Fördela degen i en pajform, nagga degen och förvara i kylen ca 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter 225 grader.
Fyllning
400 gram Köttfärs
1 lök
1 förpackning tacokrydda
1 dl vatten
Majs
Gör så här:
Hacka löken. Stek köttfärs och lök, krydda med tacokryddan och häll på vatten. Låt koka ihop. Blanda i lite majs och fördela köttfärsen i pajskalet.
Topping
2,5 dl crème fraîche
2 dl riven ost
1 vitlöksklyfta
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser och fördela på pajen. Grädda pajen i 250 grader i ca 15 minuter.
Toppa gärna pajen med nachochips.
Ät pajen tillsammans med sallad!!
Veckans meny
Hej!
Här kommer ett tips till alla barnfamiljer och er andra också såklart :)
Texta ner veckans matlista på en tavla så barnen kan följa med vad ni skall äta alla dagar. Barnen blir mer intresserade av matlagning och vill kanske vara med och hjälpa till att laga maten.
Mina barn tycker om att vara med och hjälpa till i köket och de får gärna vara med. Oftast tar det längre tid och blir lite kladdigare än om jag skulle gjort det själv, men så är det ju att leva med barn!
Smaklig spis!
Gul linssoppa
Hej!
Veckans soppa är gul linssoppa. Receptet kommer från boken ”Mera vego”.
Det fina porslinet har jag fyndat på Emmaus ♥
Gul linssoppa
1 gul lök
1-2 morötter
Olja att steka i
2-3 tsk curry
1 tsk gurkmeja
400 gram kokosmjölk
2 dl gula eller röda linser
7-8 dl vatten
Salt och peppar
Ex på topping: krutonger, finhackad paprika, koriander, rostade kikärtor, chiliflakes
Gör så här:
Hacka löken och riv moroten. Stek lök och morot i olja tillsammans med curry och gurkmeja.
Häll på kokosmjölk, vatten och linser. Låt puttra 15-20 minuter, tills linserna är mjuka. Mixa soppan slät eller behåll den som den är, häll på mera vatten tills önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Välj valfri topping till soppan och bröd såklart!
Brasseriet Ångbåtsbryggan
Hej på er,
Förra helgen startades med en skaldjursplatå och ett glas vitt på Brasseriet Ångbåtsbryggan.
Jag och Emelie (skärgårdens skafferi) har länge planerat att gå till Ångbåtsbryggan och äta skaldjursplatå.
Nu i fredags blev det äntligen av!!
Skaldjursplåtån bestod av hummer, moule marniéres, kräftor, grillad havskräfta och två sorters räkor (kokta och rökta) och serverades med aioli, romesco och baguette. Det var så gott!!
Om ni besöker Åland rekommenderar jag verkligen ett besök på Brasseriet Ångbåtsbryggan!
(Tyvärr är detta inget sponsorerat inlägg... ;))
Lax i smarrig sås
Hej hej!
Nu är det äntligen helg, så skönt! Tips på lördagsmiddag kommer här.
Lax i smarrig sås
Lax för 4 personer
Salt
Citronpeppar
500 gram oskalade räkor
2 dl crème fraiche
1 dl riven smakrik ost
0,5 dl finhackade dill
1 msk tomatpuré
0,5 krm cayennepeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxen i en smord ugnsform, salt och peppra.
Skala och hacka räkorna (spara några till garnering). Vispa crème fraiche fluffigt med elvisp och blanda i räkorna, dillen, osten, tomatpuré och cayennepeppar, salta och peppra. Fördela krämen över laxen. In i ugnen ca 20 minuter.
Servera med potatismos och ärter.
Äppelpaj
Hej på er!
Som ni kanske har märkt så gillar jag recept som är enkla och det får gärna gå snabbt. Denna paj är både enkel och snabb att göra. Perfekt!
Testa redan till helgen vettja!
Så svårt att få bra bilder med mobillkameran i mörkret.... Kanske dags att köpa en kamera?
Äppelpaj
Ca 10 små äpplen
125 gram smör
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver
Kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär äpplena i klyftor, lägg äpplena i en smord pajform och krydda med kanel. Smält smöret (gärna så det blir lite brynt), blanda ner vetemjöl, socker och bakpulver. Fördela smeten på äpplena och baka i ugn ca 30 minuter.
Servera med vaniljsås.
Äppelkaka med mandelmassa
Äppeltider!
Något som jag verkligen tycker om att baka med är äpplen! Denna gång bjuder jag på ett recept på en äppelkaka med mandelmassa och kanel. Kakan är god som den är eller tillsammans med vaniljsås.
Äppelkaka med mandelmassa
3-5 st äpplen
100 g smör
0,5 dl mjölk
2 ägg
1,5 dl socker
100 g finriven mandelmassa
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
socker och kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. Skala och skär äpplena i små bitar, lägg i en skål och strö över lite socker och kanel. Vispa ägg och socker poröst. Riv mandelmassan och ha i äggsmeten. Sikta ner mjöl och bakpulver i smeten. Smält smöret och ha i det i smeten tillsammans med mjölken. Vänd ner äppelbitarna i smeten och avsluta med att pudra kakan med lite socker och kanel. Baka i ugn ca 50 minuter.
Picklad rödlök
Hej på er!
Snart är det dags för fredagsmys! Brukar ni äta tacos på fredagar? Här kan det nog bli tacos en och annan fredag, men försöker då variera mellan köttfärs, kyckling och fisk, tacos, nachos och tortilla.
Något som är ett måste för mig till fredagstacosen är picklad rödlök! Så enkelt och så gott!
Picklad rödlök
2-3 rödlökar
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Gör så här:
Skär rödlöken i ringar och lägg i en glasburk. Blanda ihop ättika, socker och vatten, rör tills sockret löst sig. Häll lagen över löken och låt stå en stund innan servering.
Så här kan en vanlig tacoskväll hos oss se ut!
Korvsoppa
Hej!
Nu när hösten är här passar det bra med soppa! Min tanke nu i höst är att vi skall äta soppa minst en dag i veckan. Oftast när jag lagar soppa blir det så mycket så det räcker i minst två dagar. Vilket är perfekt i vardagen med en massa aktiviteter på kvällarna. Såklart skall jag dela med mig av recepten på sopporna här på bloggen!
Vi börjar med en klassiker: korvsoppa! För att få en god korvsoppa skall man använda korv med hög kötthalt och inte snåla med buljongen.
Korvsoppa
Potatis
Morot
Kålrot
Gul lök och/eller purjolök
Korv med hög kötthalt
Grönsaksbuljong –snåla inte
Vatten
Persilja
Gör så här:
Skala och skör rotfrukter och lök i mindre bitar.
Lägg allt i en stor kastrull och fyll på med vatten och buljong. Låt småputtra tills rotsakerna är mjuka.
Under tiden rotsakerna blir mjuka, skär korven i bitar och stek på i lite smör i en stekpanna. Lägg ner korven i kastrullen då rotsakerna är klara. Avsluta med finhackad persilja.
Servera med ett gott bröd.
Andra eller tredje dagen med korvsoppa kan det vara gott med ugnspannkaka till efterrätt!
Chokladmousse
Hej på er,
Här kommer tips på dessert tills ikväll!
2 personer
75 gram choklad
1 msk mjölk
1 äggula
1 dl grädde
Gör så här:
Smält chokladen tillsammans med mjölken över vattenbad. Rör ner äggulan i chokladkrämen. Vispa grädden och rör försiktigt ihop den med chokladkrämen. Häll upp i portionsformar och ställ kallt.
Dekorera med hallon.