Chokladkaka med glasyr
Som vanligt när dottern fyller år skall det vara chokladkaka, i år blev det denna!
En smarrig chokladkaka med glasyr och strössel.
Chokladkaka med glasyr
100 gram smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1 dl kakao
1 krm salt
Glasyr:
100 gram smör
2 dl grädde
4 msk socker
2 tsk potatismjöl
2 msk kakao.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, rör ner det smälta smöret och till sist äggen.
Rör ihop ordentligt så det blir en jämn smet.
Smöra och bröa en form med avtagbara kanter (24 cm), sätt gärna bakplåtspapper i botten så är den enklare att lossa.
Häll smeten i formen och grädda ca 20 minuter.
Blanda ihop alla ingredienser till glasyren i en kastrull.
När såsen börjar tjockna, häll den över kakan och låt svalna.
Servera med vispad grädde och/eller vaniljglass.
Chokladmousse på kikärtsspad!
Chokladmousse gjord på kikärtsspad istället för med grädde och ägg, är det gott det? Ja det är det, riktigt fluffig och god blir den!
Perfekt att göra om man är allergisk mot ägg och/eller mjölkprotein.
Moussen blir vegansk om du använder dig av vegansk choklad, min blev inte det då jag använde mig av hälften mjölkchoklad och mörk choklad, men vill du ha den vegansk så använd endast mörk choklad.
Chokladmousse gjort på kikärtsspad!
ca 100 gram choklad (jag blandade 70% choklad och mjölkchoklad)
ca 1,5 dl kikärtsspad (spad från en förpackning)
Gör så här:
Knäck chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad.
Vispa kikärtsspadet tills det är fluffigt.
Vänd försiktigt ner den smälta chokladen och rör om sakta tills det blandats ordentligt.
Häll upp i skålar/glas och låt stelna en stund i kylen.
Toppa med exempelvis hallon och/eller riven choklad vid servering.
Vaniljglass med varm hjortronsås och havreflarn
Riktigt god och enkel efterrätt!
Vaniljglass med varm hjortronsås och havreflarn.
Skär upp en god vaniljglass i skålar, häll på hjortronsås och lägg i ett (eller kanske två?) havreflarn i varje portion.
Havreflarn
75 gram smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
2 msk mjölk eller grädde
0,5 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och blanda ner resten av ingredienserna. Låt smeten svälla en stund.
Klicka ut på bakplåtspapper på en plåt (tänk på att de flyter ut ganska mycket).
Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter, håll koll det går snabbt på slutet .
Låt svalna.
Hjortronsås
300 gram hjortron
Florsocker
Gör så här:
Blanda hjortron och florsocker i en kastrull (smaka av så du får den sötman du vill ha) och låt koka ihop.
Ställ åt sidan och värm på när såsen skall hällas på glassen.
Äppeldessert i glas
Lite nyttigare dessert med äppelkompott, vaniljkesella/kvarg och havresmul.
Som sötning använde jag kokossocker som är lite nyttigare än vanligt vitt socker, det har en liknande smak som farinsocker.
Receptet ger 4 små desserter.
Äppeldessert i glas
Äppelkompott
2 stora äpplen
1 dl vatten
1 msk kokossocker
en halv/en liten kanelstång
Havresmul
25 gram rumsvarmt smör
0,5 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
2 msk kokossocker
Till servering: vaniljkesella/kvarg
Gör så här:
Äppelkompotten; koka upp vattnet med kokossocker och kanelstång. Skala och skär äpplena i små bitar och lägg ner i lagen.
Låt koka tills äpplena är mjuka, ca 10 minuter.
Havresmul; Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser och nyp ihop till en deg.
Smula ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen ca 15 minuter (akta så det inte bränns). Låt svalna på plåten.
Vid servering: fördela äppelkompotten i botten på fyra glas, lägg på vaniljkesella/kvarg och avluta med havresmulet.
Det går bra att förbereda desserten och låta stå i kylen. Ta ut desserten 15 minuter innan servering och toppa med havresmul just innan servering.
Stora, fina åländska äpplen!
Kolapaj med lingon
Underbart god kolapaj med lingon!
Kolapaj med lingon
Pajdeg
125 gram smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
Kolafyllning
3 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
75 gr smör
0,5 tsk flingsalt
Till servering: lingon och vispad grädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, blanda med socker och havregryn. Blanda i mjölet och kanelen.
Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten.
Kyl pajformen i 30 minuter.
Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna.
Koka upp grädde, sirap och socker i en vid kastrull.
Låt koka ca 30 minuter. Rör då och då. För att se om kolan är klar, droppa lite av kola smeten i ett glas med kallt vatten. Den ska vara mjuk och lätt formbar men inte flyta ut.
Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret skuret i bitar. Låt svalna nästan helt.
Häll smeten i pajskalet. Strö över flingsalt.
Ställ i kylen minst 1 timme.
Dekorera kolapajen med lingon och servera med vispad grädde.
Fläderpannacotta
Lång semesterpaus på bloggen.. men sakta men säkert börjar inspirationen för att laga mat komma tillbaka.
I somras gjorde jag flädersaft som jag fryste ner och förra helgen gjordes det pannacotta av saften. Super fräsch och god!
Toppa pannacottan med valfria bär, jag hittade några smultron och mynta i landet och vildhallon i frysen.
Receptet är från ica och ger 2 portioner.
Fläderpannacotta
2 dl grädde
1 dl flädersaft
2 gelatinblad
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Koka upp grädden och dra av från värmen.
Krama ut vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den varma grädden under omrörning.
Blanda sedan ner saften.
Häll upp smeten i portionsglas och ställ i kylskåp tills pannacottan stelnat.
Servera med bär.
Nicecream
Superenkel, nyttig och god vegansk glass!
Här smaksatt med kakao och kokosflingor, men den smakar lika bra naturell.
Nicecream
frysta bananslantar
valfri smaksättning:
kakao, lakritspulver, kardemumma
Gör så här:
Mixa bananerna flera minuter tills du har en slät och luftig glass. Tillsätt ev smaksättning och mixa lite till, smaka av tills du är nöjd med smaken.
Servera direkt!
Nicecream med jordgubbssmak.
Daimcheescake
Lördagens dessert blev dom här goda små daimcheescakebakelserna.
Daimcheescake
ca 8 digestivekex
150 gram philadelphiaost
1,25 dl socker
1,5 dl grädde
1 dubbeldaim
Gör så här:
Smula kexen fint.
Vispa grädden ordentligt i en skål.
Vispa ihop philadelphiaosten och sockret i en annan skål.
Blanda sedan samman den vispade grädden och ostkrämen (inte med visp).
Finhacka daimen och ha i den i krämen (spara lite till servering).
Häll smeten i silikonformar eller som jag hällde smeten i plastfolieklädda små formar, strö sedan rikligt med digistiveströ ovanpå smeten.
Låt stelna till sig i frysen några timmar innan servering.
Dekorera med finhackad daim och hallon innan servering.
Fastlagsbulle smoothie
Fastlagsbulle är något jag verkligen gillar och jag har redan hunnit äta flera stycken. Förra veckan testade jag denna nyttiga variant av fastlagsbulle som var riktigt god!
Prova du med och berätta gärna vad du tycker!
Receptet kommer från Jessica Frej.
Fastlagsbullesmoothie
1 burk kokosmjölk
2 krm mald kardemumma
2 msk mandelsmör
1 banan
Gör så här:
Mixa ihop till en slät smet och servera!
Baileys pannacotta
Inlägget innehåller adlinks.
Pannacotta är en klassisk dessert som är enkel att göra och kan varieras på många olika sätt. Här smaksatt med gräddlikören Baileys, som ger en lite vuxnare smak.
Serveras så klart i mina favorit glas från iittala!
Receptet ger 2 desserter.
Bailyspannacotta
2 dl grädde
0,5 dl Baileys
1,5 msk socker
lite vaniljpulver
1 gelatinblad
Daim till servering
Gör så här:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Häll grädde, Baileys, socker och vaniljpulver i en kastrull. Låt koka upp och sjud några minuter.
Krama ur vattnet ut gelatinbladet och rör ner i grädden.
Häll upp i glas och ställ i kylen. Låt stå i några timmar innan servering.
Grovhacka Daim och strö över pannacottan.
Klart att servera!