madeleines recept header3

Klassisk cheescake

Skrivet av Madeleine Granberg 05.11.2019

 

Receptet på den här cheescaken har hängt med i många år, det är en riktig favorit! E218D4D5 CA41 409A 9C6E 555A158C35F7

Jag brukar alltid garnera med kiwi för jag tycker det bryter av så bra mot det söta, men det funkar även såklart att garnera med vilken frukt eller bär som helst.


Cheesecake

Botten:

15 digestivekex

3 msk smält smör

3 msk socker

Fyllning:

2 ägg

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 paket philadelphiaost

2 dl creme fraiche

4 tsk citronsaft

Topping:

2 dl gräddfil

2 msk socker

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa kexen och blanda med smält smör och socker.

Tryck ut smeten i en pajform och förgrädda ca 10 minuter.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.

Blanda i philadelphiaosten, crème fraîche och citronsaft, blanda ordentligt.

Häll smeten i pajskalet och grädda i 20-25 minuter (tills kakan stelnat).

Blanda ihop gräddfil, socker och vaniljsocker och bred försiktigt på kakan.

Grädda ytterligare 15 minuter.

Förvara cheescaken i kylen och garnera med valfri frukt eller bär innan servering.


Vit chokladmousse med citron

Skrivet av Madeleine Granberg 10.10.2019

 

Inlägget innehåller adlinks.

Snart är helgen här och varför inte göra en len vit chokladmousse med en smak av citron till dessert.

EA121DAB 6C45 4A7B 9705 9F86CE1ECB07

Vit chokladmousse med citron

 150 gram vit choklad

1 ägg

1 msk citronjuice

skal från en halv citron

3 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Hacka chokladen och smält över vattenbad. Låt svalna lite.

Vispa ägget med citronjuice och citronskal. 

Vispa grädden och vaniljsockret i en annan skål.

Rör ner den smälta chokladen i äggblandningen och rör sedan ner vispgrädden lite i taget så det blir en jämn och fin mousse.

Häll upp moussen i fina glas och dekorera med en citronskiva eller varför inte hallon, passionsfrukt eller havreflarn.

41E3AB15 CEDC 4099 A36F 1B84D4FBA5B7

Dessa glas från Iittala tycker jag är fina att använda till desserter men passar även att använda till skumpa eller drinkar, finns att köpa här ---> länk.

Om du hellre vill göra en mörk chokladmousse så har jag ett bra recept här.


Rabarberglass

Skrivet av Madeleine Granberg 28.06.2019

Hej!

Provade på att göra egen sötsyrlig rabarberglass häromdagen, det var både enkelt och gott!

IMG 3508

Rabarberglass

500 gram rabarber

1 dl vatten

1,5 dl strösocker

5 dl vispgrädde

1 burk med kondenserad mjölk 

Gör så här :

Ansa och skär rabarberna i små bitar. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret och vattnet. Låt sjuda tills rabarberna är mjuk. 

Ställ kallt tills det svalnat och mixa sedan.

Vispa grädden och rör sedan ner den kondenserade mjölken och rabarberkrämen.

IMG 3500

Häll upp i en form och ställ i frysen (behöver minst 5 timmar).


Baka till midsommar

Skrivet av Madeleine Granberg 20.06.2019

Hejhej!

Midsommarafton i morgon och här kommer tips på lite godsaker att baka. Jordgubbar är ju nästan ett måste på midsommar. Jag brukar alltid göra en klassisk jordgubbstårta och ett till bakverk, som i år tror jag får bli en key lime pie (återkommer med receptet på den).

Klicka på länken för att komma till receptet!

IMG 2658

Citronchesscake med jordgubbar och daim

IMG 6430

Pinocciotårta

IMG 6174

Rabarberpaj och vaniljkräm

IMG 7118

Jordgubbsrulltårta

IMG 6663

Chokladkaka med kokostosca

Trevlig midsommar!


Rabarberkompott med vaniljgrädde och kaksmulor

Skrivet av Madeleine Granberg 31.05.2019

Hej!

Dagens dessert blev en rabarberkompott med vaniljgrädde och kaksmulor. Mycket gott och enkelt att göra! 7FD5EAD7 98BF 42E6 B9B1 5AD286372125

Rabarberkompott med vaniljgrädde och kaksmulor

400 gram rabarber

0,5 dl vatten

2,5 dl socker

1 vaniljstång

Servera med: vispad grädde, smaksatt med vaniljsocker och valfria kaksmulor

Gör så här:

Skär rabarbern i skivor och lägg i kastrull tillsammans med vatten, socker och de urskrapade vaniljfröna och vaniljstången. Låt koka ca 10 minuter tills rabarbern mjuknat. 

Låt rabarberkompott svalna. Hit går det bra att förbereda. 

Vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker. Krossa kakorna, jag använde digestive med choklad. 

Lägg upp rabarberkompott i skålar, lägg på en klick grädde och avsluta med kaksmulorna. 

Servera!

 


Stekta kanelmunkar

Skrivet av Madeleine Granberg 08.05.2019

Hej!

När sötsuget slår till och skåpen är tomma, då är dessa stekta kanelmunkar räddningen!

IMG 2546 

Stekta kanelmunkar

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl strösocker

2 dl mjölk

1 ägg

smör att steka i

kanel och socker

Gör så här:

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner mjölken och ägget.

Stek små munkar i smör på låg värme.

Vänd munkarna i kanelsocker direkt när de är klara.

Servera!

IMG 2551


Chokladmousse

Skrivet av Madeleine Granberg 23.04.2019

Hej på er!

 Påsken är över och vardagen är tillbaka. Jag hade en riktigt bra påsk som spenderades ute i Ålands skärgård hos mina föräldrar. 

IMG 2067

Chokladmousse var en av våra efterrätter under påsken (i min familj äter vi gärna efterrätt varje dag..!). Jag valde att servera moussen i en stor skål, så fick var och en ta så lite eller så mycket man ville.

IMG 2144

Gott att servera med vispad grädde och färska bär.

 Chokladmousse

6-8 personer

200 gram mörk choklad

4 msk mjölk

4 äggulor

4 msk socker

4 dl vispgrädde

Gör så här:

Bryt chokladen i mindre bitar, lägg i en skål tillsammans med mjölken och smält ihop över vattenbad. 

Vispa ihop äggulor och socker. Rör ner i chokladkrämen.

Vispa grädden och vänd ner även den.

Slå upp chokladmoussen i små portionsformar eller i en stor. 

Låt moussen stelna i kylen.

Servera med vispad grädde och färska bär.

 


Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

Skrivet av Madeleine Granberg 21.03.2019

Hej!

Om du vill göra en god dessert i helgen tycker jag du skall testa denna pannacotta med vit choklad och passionsfrukt. Så gott!IMG 1419

Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

2,5 dl grädde

0,5 dl socker

1 vaniljstång

1 gelatinblad

100 gram vit choklad

2 passionsfrukter

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Blanda grädde och socker i en kastrull, dela vaniljstången och lägg ner i kastrullen och låt allt koka upp under omrörning. När grädden kokar så ta av från plattan, hacka vit chokladen och rör ner i gräddblandningen. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och lägg ner det i grädden. Rör ihop tills chokladen och gelatinbladet smält. Häll blandningen i små glas. Låt stelna i kylen i minst 2 timmar. Toppa pannacottan med fruktköttet från passionsfrukterna.


Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås

Skrivet av Madeleine Granberg 10.12.2018

Hej på er!

Julen närmar sig med stormsteg och här kommer tips på en smarrig dessert som passar perfekt i jultider!
IMG 1649 Parfait är en blandning mellan glass och mousse, och kan förberedas långt på förhand. Kom bara ihåg att ta fram den en stund innan den skall serveras så den mjuknar lite. Räcker tiden inte till att göra egen kolasås- köp färdig på tub!

Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås 

4 äggulor

1 dl florsocker

1,5 dl rårörda lingon

4 dl vispgrädde

Ca 150 gram pepparkakor

Lingon

Gör så här:

Vispa äggulor och florsocker poröst, vispa sedan ner de rårörda lingonen. Vispa grädden och blanda med lingonsmeten.

Krossa pepparkakorna grovt.

Täck en form med plastfolie och häll ner hälften av smeten. Strö över hälften av pepparkakskrosset, häll på resten av smeten och avsluta med pepparkakskross (spara lite till servering).

Täck med plastfolie och frys i minst 4 timmar.

Kolasås

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

2 dl farinsocker

Gör så här:

Vispa ihop grädde, mjölk och farinsocker i en kastrull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar. 

Vid servering:

Ta fram parfaiten en stund innan den skall serveras. Stjälp upp parfaiten på ett fat, strö över lite pepparkakskross, ringla över kolasås och garnera med hela lingon.

 

 


Hallonmousse

Skrivet av Madeleine Granberg 09.11.2018

Hej,

Fira in helgen med en hallonmousse!

IMG 0862

Hallonmousse

225 gram hallon

1 dl socker

2 gelatinblad

2,5 dl grädde

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Lägg hallon och socker i kastrull och låt koka upp så hallon blir en puré. Krama ur gelatinbladen och rör ner i hallonpurén. Låt svalna lite.

Vispa grädden och blanda ihop med hallonpurén. Häll upp i portionsformar och ställ svalt.

Garnera med hallon och riven choklad.  

IMG 0868