madeleines recept header3

Nicecream

Skrivet av Madeleine Granberg 22.04.2020

 

Superenkel, nyttig och god vegansk glass!

296CF31E 6C5D 484D 9BA4 CECFCC7707E1

Här smaksatt med kakao och kokosflingor, men den smakar lika bra naturell.

Nicecream

frysta bananslantar

valfri smaksättning:

kakao, lakritspulver, kardemumma 

Gör så här:

Mixa bananerna flera minuter tills du har en slät och luftig glass. Tillsätt ev smaksättning och mixa lite till, smaka av tills du är nöjd med smaken. 

Servera direkt!

28D1F67B D4EB 4E6F A06A DCC2A4331097

Nicecream med jordgubbssmak.


Daimcheescake

Skrivet av Madeleine Granberg 15.03.2020

Kategorier:
Taggar:

 

Lördagens dessert blev dom här goda små daimcheescakebakelserna. 
BB2C97CF 7DA9 4487 94C3 ABA0BE692507

Daimcheescake

ca 8 digestivekex

150 gram philadelphiaost

1,25 dl socker

1,5 dl grädde

1 dubbeldaim

Gör så här:

Smula kexen fint.

Vispa grädden ordentligt i en skål.

Vispa ihop philadelphiaosten och sockret i en annan skål.

Blanda sedan samman den vispade grädden och ostkrämen (inte med visp).

Finhacka daimen och ha i den i krämen (spara lite till servering).

Häll smeten i silikonformar eller som jag hällde smeten i plastfolieklädda små formar, strö sedan rikligt med digistiveströ ovanpå smeten.

Låt stelna till sig i frysen några timmar innan servering.

529B602E 1B6A 4507 AC72 A184F3BA0615

Dekorera med finhackad daim och hallon innan servering.


Fastlagsbulle smoothie

Skrivet av Madeleine Granberg 11.02.2020

 

Fastlagsbulle är något jag verkligen gillar och jag har redan hunnit äta flera stycken. Förra veckan testade jag denna nyttiga variant av fastlagsbulle som var riktigt god!

Prova du med och berätta gärna vad du tycker!

D0A32E96 CB4E 4588 AE59 6F2C79C7AF9F 

Receptet kommer från Jessica Frej.

Fastlagsbullesmoothie

1 burk kokosmjölk

2 krm mald kardemumma

2 msk mandelsmör

1 banan

Gör så här:

Mixa ihop till en slät smet och servera!


Baileys pannacotta

Skrivet av Madeleine Granberg 29.01.2020

 

Inlägget innehåller adlinks.

Pannacotta är en klassisk dessert som är enkel att göra och kan varieras på många olika sätt. Här smaksatt med gräddlikören Baileys, som ger en lite vuxnare smak.

363BCC37 A41F 4243 83AB 4175850005FA Serveras så klart i mina favorit glas från iittala!

F3B021AA 8AF8 4706 8AE6 C329A73EB722

Receptet ger 2 desserter.

Bailyspannacotta

2 dl grädde

0,5 dl Baileys

1,5 msk socker

lite vaniljpulver

1 gelatinblad

Daim till servering

Gör så här:

Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

Häll grädde, Baileys, socker och vaniljpulver i en kastrull. Låt koka upp och sjud några minuter.

Krama ur vattnet ut gelatinbladet och rör ner i grädden.

Häll upp i glas och ställ i kylen. Låt stå i några timmar innan servering.

Grovhacka Daim och strö över pannacottan. 

Klart att servera!

0D93B911 EBA0 4080 B584 4D19E26FF744

 


Kanelbullesmoothie

Skrivet av Madeleine Granberg 21.01.2020

 

Smoothie med smak av kanelbulle, mums!

29D85472 0707 4663 B084 7D8BC6921ED8

Kanelbullesmoothie

ca 2 dl naturell yogurt/mandelmjölk/vanlig mjölk

 banan

fryst mango

1/4 tsk kanel

1/4 tsk kardemumma

lite vaniljpulver

Gör så här:

Mixa ihop allt och servera (häll på lite mjölk om den blir för tjock)!

CF195DCA 0971 408F BE9B 997CF9E5EAEB

Smakar gott med en kopp kaffe!


Chokladfondant

Skrivet av Madeleine Granberg 02.01.2020

Kategorier:
Taggar:

 Hej på er!

Har ni haft en fin jul och nyårshelg? Det har jag! Skönt att få vara ledig några dagar, men nu skall det bli skönt med lite vardag igen och framförallt komma igång med att äta nyttigt och träna! Håller ni inte med? 

Vad åt ni för gott på nyårsafton? Vi var tyvärr lite krassliga på nyår så det blev ett säkert kort till middag, alltså toast Skagen och oxfilé med hemgjord bearnaisesås och råstekt potatis (klicka på länkarna för att komma till recepten). Till dessert gjorde jag en chokladfondant med hallon och vispad grädde (som tyvärr gick lite för länge i ugnen men var god ändå). 

582B3D91 C429 4094 B5D9 AD6C8E2A7621 Recept från köket.se

Chokladfondant

100 gram smör

150 gram mjölkchoklad

2 ägg

2 äggulor

0,5 dl strösocker

2 msk vetemjöl

smör och socker till formarna

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.

Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.

Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.

Rör ner mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.

Rör tills det blir en slät och blank kräm.

Smöra fyra små ugnsfasta portionsformar och strö dem med socker.

Fördela smeten i formarna (fram till hit kan du förbereda).

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen.

Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.

Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.

Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på serveringsfat.

Servera med lättvispad grädde och hallon.


Klassisk cheescake

Skrivet av Madeleine Granberg 05.11.2019

 

Receptet på den här cheescaken har hängt med i många år, det är en riktig favorit! E218D4D5 CA41 409A 9C6E 555A158C35F7

Jag brukar alltid garnera med kiwi för jag tycker det bryter av så bra mot det söta, men det funkar även såklart att garnera med vilken frukt eller bär som helst.


Cheesecake

Botten:

15 digestivekex

3 msk smält smör

3 msk socker

Fyllning:

2 ägg

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 paket philadelphiaost

2 dl creme fraiche

4 tsk citronsaft

Topping:

2 dl gräddfil

2 msk socker

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa kexen och blanda med smält smör och socker.

Tryck ut smeten i en pajform och förgrädda ca 10 minuter.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.

Blanda i philadelphiaosten, crème fraîche och citronsaft, blanda ordentligt.

Häll smeten i pajskalet och grädda i 20-25 minuter (tills kakan stelnat).

Blanda ihop gräddfil, socker och vaniljsocker och bred försiktigt på kakan.

Grädda ytterligare 15 minuter.

Förvara cheescaken i kylen och garnera med valfri frukt eller bär innan servering.


Vit chokladmousse med citron

Skrivet av Madeleine Granberg 10.10.2019

 

Inlägget innehåller adlinks.

Snart är helgen här och varför inte göra en len vit chokladmousse med en smak av citron till dessert.

EA121DAB 6C45 4A7B 9705 9F86CE1ECB07

Vit chokladmousse med citron

 150 gram vit choklad

1 ägg

1 msk citronjuice

skal från en halv citron

3 dl grädde

2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Hacka chokladen och smält över vattenbad. Låt svalna lite.

Vispa ägget med citronjuice och citronskal. 

Vispa grädden och vaniljsockret i en annan skål.

Rör ner den smälta chokladen i äggblandningen och rör sedan ner vispgrädden lite i taget så det blir en jämn och fin mousse.

Häll upp moussen i fina glas och dekorera med en citronskiva eller varför inte hallon, passionsfrukt eller havreflarn.

41E3AB15 CEDC 4099 A36F 1B84D4FBA5B7

Dessa glas från Iittala tycker jag är fina att använda till desserter men passar även att använda till skumpa eller drinkar, finns att köpa här ---> länk.

Om du hellre vill göra en mörk chokladmousse så har jag ett bra recept här.


Rabarberglass

Skrivet av Madeleine Granberg 28.06.2019

Hej!

Provade på att göra egen sötsyrlig rabarberglass häromdagen, det var både enkelt och gott!

IMG 3508

Rabarberglass

500 gram rabarber

1 dl vatten

1,5 dl strösocker

5 dl vispgrädde

1 burk med kondenserad mjölk 

Gör så här :

Ansa och skär rabarberna i små bitar. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret och vattnet. Låt sjuda tills rabarberna är mjuk. 

Ställ kallt tills det svalnat och mixa sedan.

Vispa grädden och rör sedan ner den kondenserade mjölken och rabarberkrämen.

IMG 3500

Häll upp i en form och ställ i frysen (behöver minst 5 timmar).


Baka till midsommar

Skrivet av Madeleine Granberg 20.06.2019

Hejhej!

Midsommarafton i morgon och här kommer tips på lite godsaker att baka. Jordgubbar är ju nästan ett måste på midsommar. Jag brukar alltid göra en klassisk jordgubbstårta och ett till bakverk, som i år tror jag får bli en key lime pie (återkommer med receptet på den).

Klicka på länken för att komma till receptet!

IMG 2658

Citronchesscake med jordgubbar och daim

IMG 6430

Pinocciotårta

IMG 6174

Rabarberpaj och vaniljkräm

IMG 7118

Jordgubbsrulltårta

IMG 6663

Chokladkaka med kokostosca

Trevlig midsommar!