madeleines recept header3

Stekta kanelmunkar

Skrivet av Madeleine Granberg 08.05.2019

Hej!

När sötsuget slår till och skåpen är tomma, då är dessa stekta kanelmunkar räddningen!

IMG 2546 

Stekta kanelmunkar

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl strösocker

2 dl mjölk

1 ägg

smör att steka i

kanel och socker

Gör så här:

Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner mjölken och ägget.

Stek små munkar i smör på låg värme.

Vänd munkarna i kanelsocker direkt när de är klara.

Servera!

IMG 2551


Chokladmousse

Skrivet av Madeleine Granberg 23.04.2019

Hej på er!

 Påsken är över och vardagen är tillbaka. Jag hade en riktigt bra påsk som spenderades ute i Ålands skärgård hos mina föräldrar. 

IMG 2067

Chokladmousse var en av våra efterrätter under påsken (i min familj äter vi gärna efterrätt varje dag..!). Jag valde att servera moussen i en stor skål, så fick var och en ta så lite eller så mycket man ville.

IMG 2144

Gott att servera med vispad grädde och färska bär.

 Chokladmousse

6-8 personer

200 gram mörk choklad

4 msk mjölk

4 äggulor

4 msk socker

4 dl vispgrädde

Gör så här:

Bryt chokladen i mindre bitar, lägg i en skål tillsammans med mjölken och smält ihop över vattenbad. 

Vispa ihop äggulor och socker. Rör ner i chokladkrämen.

Vispa grädden och vänd ner även den.

Slå upp chokladmoussen i små portionsformar eller i en stor. 

Låt moussen stelna i kylen.

Servera med vispad grädde och färska bär.

 


Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

Skrivet av Madeleine Granberg 21.03.2019

Hej!

Om du vill göra en god dessert i helgen tycker jag du skall testa denna pannacotta med vit choklad och passionsfrukt. Så gott!IMG 1419

Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

2,5 dl grädde

0,5 dl socker

1 vaniljstång

1 gelatinblad

100 gram vit choklad

2 passionsfrukter

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Blanda grädde och socker i en kastrull, dela vaniljstången och lägg ner i kastrullen och låt allt koka upp under omrörning. När grädden kokar så ta av från plattan, hacka vit chokladen och rör ner i gräddblandningen. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och lägg ner det i grädden. Rör ihop tills chokladen och gelatinbladet smält. Häll blandningen i små glas. Låt stelna i kylen i minst 2 timmar. Toppa pannacottan med fruktköttet från passionsfrukterna.


Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås

Skrivet av Madeleine Granberg 10.12.2018

Hej på er!

Julen närmar sig med stormsteg och här kommer tips på en smarrig dessert som passar perfekt i jultider!
IMG 1649 Parfait är en blandning mellan glass och mousse, och kan förberedas långt på förhand. Kom bara ihåg att ta fram den en stund innan den skall serveras så den mjuknar lite. Räcker tiden inte till att göra egen kolasås- köp färdig på tub!

Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås 

4 äggulor

1 dl florsocker

1,5 dl rårörda lingon

4 dl vispgrädde

Ca 150 gram pepparkakor

Lingon

Gör så här:

Vispa äggulor och florsocker poröst, vispa sedan ner de rårörda lingonen. Vispa grädden och blanda med lingonsmeten.

Krossa pepparkakorna grovt.

Täck en form med plastfolie och häll ner hälften av smeten. Strö över hälften av pepparkakskrosset, häll på resten av smeten och avsluta med pepparkakskross (spara lite till servering).

Täck med plastfolie och frys i minst 4 timmar.

Kolasås

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

2 dl farinsocker

Gör så här:

Vispa ihop grädde, mjölk och farinsocker i en kastrull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar. 

Vid servering:

Ta fram parfaiten en stund innan den skall serveras. Stjälp upp parfaiten på ett fat, strö över lite pepparkakskross, ringla över kolasås och garnera med hela lingon.

 

 


Hallonmousse

Skrivet av Madeleine Granberg 09.11.2018

Hej,

Fira in helgen med en hallonmousse!

IMG 0862

Hallonmousse

225 gram hallon

1 dl socker

2 gelatinblad

2,5 dl grädde

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Lägg hallon och socker i kastrull och låt koka upp så hallon blir en puré. Krama ur gelatinbladen och rör ner i hallonpurén. Låt svalna lite.

Vispa grädden och blanda ihop med hallonpurén. Häll upp i portionsformar och ställ svalt.

Garnera med hallon och riven choklad.  

IMG 0868

 


Chokladmousse

Skrivet av Madeleine Granberg 25.08.2018

Hej på er,

Här kommer tips på dessert tills ikväll!

IMG 8917

2 personer

75 gram choklad

1 msk mjölk

1 äggula

1 dl grädde

Gör så här:

Smält chokladen tillsammans med mjölken över vattenbad. Rör ner äggulan i chokladkrämen. Vispa grädden och rör försiktigt ihop den med chokladkrämen. Häll upp i portionsformar och ställ kallt. 

IMG 8885 1

Dekorera med hallon.

 


Blåbärsmulpaj

Skrivet av Madeleine Granberg 26.07.2018

Snart är blåbärssäsongen här! Om det nu blir några blåbär i år då det varit så fruktansvärt torrt.

Mina blåbär hittade jag i frysen från fjol. Jag snålar alltid på det jag har i frysen tills det är dags att börja fylla den igen....

IMG 7688 Du behöver:

1 liter blåbär

1 dl socker

1-2 msk potatismjöl

Smuldeg

100 gram smör

0,5 dl socker

2 dl vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda blåbären med socker och potatismjöl. Lägg bären i en pajform. 

IMG 7651

Smält smöret och rör ner socker och mjöl. Rör tills det blivit en deg. Smula degen över blåbären. Grädda pajen 15-20 minuter. IMG 7678

Servera med vaniljsås/vaniljvisp/glass. 


Avokadomousse

Skrivet av Madeleine 30.05.2018

Kategorier:

Mixade precis ihop en avokadomousse till kvällsmål. Jätte krämigt och gott.

IMG 6166

Du behöver:

1 avokado

en halv banan

ca 0,5 dl naturell yogurt 

en skvätt lime

lite vaniljpulver

Gör så här:

Mixa ihop alltsammans och lägg upp i en skål. Toppa med ex. frusna hallon och hackade nötter. 

IMG 6162

Muuums!


Hallon­pannacotta­paj

Skrivet av Madeleine 15.05.2018

Denna goda hallonpannacottapaj lagade jag härom helgen och den fick bra betyg av hela familjen!

IMG 5605

Denna paj eller tårta beroende på vad man vill kalla den passar bra både som efterrätt, fika och kalas!

IMG 5559Jag använde mig av Oreokakor med smak av mint, men det går även bra med de vanliga.

Botten

1 paket Oreokakor (ca 150 gram)

50 gram smör

Pannacotta

250 gram hallon

1 dl socker

0,5 tsk vaniljpulver

4 dl grädde

3 gelatinblad

Gör så här:

Smält smöret. Grovhacka kakorna och mixa dem till ett fint pulver.

IMG 5560

Blanda med det smälta smöret och tryck ut i en form (15-20 cm) med löstagbar kant. Ställ kallt.

Lägg gelatinblad i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp hallon, socker och vaniljpulver under omrörning.

IMG 5563

Slå på grädden och gör ett uppkok. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner gelatinbladen så att de smälter. Sila vätskan. Häll över chokladbottnen. Låt stelna i kyl.

 IMG 5608


Fruktsallad

Skrivet av Madeleine Granberg 25.02.2018

Kategorier:

Hej söndag!

Det har varit glest med uppdateringarna här under veckan för vi har haft sportlov och njutit av det fina vädret ute i Ålands skärgård. Men jag har en massa goda recept på gång, vänta bara!

Ikväll tänkte jag tipsa om en himla god, enkel och nyttig grej till söndagens soffmys: fruktsallad! 

ACABD2DC 5577 4296 A1FE 5C30B7835C46

Skär ner valfri frukt (jag hade apelsin, banan, kiwi och ananas) i mindre bitar och lägg i en fin skål. Klart!