madeleines recept header3

Vaniljglass med varm hjortronsås och havreflarn

Skrivet av Madeleine Granberg 18.10.2020

 
Riktigt god och enkel efterrätt!

Vaniljglass med varm hjortronsås och havreflarn.

F5F06C11 50A4 4326 B0A3 B84D6E71AB0E

Skär upp en god vaniljglass i skålar, häll på hjortronsås och lägg i ett (eller kanske två?) havreflarn i varje portion.


Havreflarn

75 gram smör

1 dl havregryn 

1 dl vetemjöl 

1 dl socker

2 msk mjölk eller grädde

0,5 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och blanda ner resten av ingredienserna. Låt smeten svälla en stund.

Klicka ut på bakplåtspapper på en plåt (tänk på att de flyter ut ganska mycket).

Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter, håll koll det går snabbt på slutet .

Låt svalna. 

2C5C9030 7A03 40F9 8459 B7DFEB0D7933


Hjortronsås

300 gram hjortron

Florsocker 

Gör så här:

Blanda hjortron och florsocker i en kastrull (smaka av så du får den sötman du vill ha) och låt koka ihop. 
Ställ åt sidan och värm på när såsen skall hällas på glassen.

D6F05A9C EBC8 4090 A438 77DAAE2A6F14


Äppeldessert i glas

Skrivet av Madeleine Granberg 12.10.2020

 

Lite nyttigare dessert med äppelkompott, vaniljkesella/kvarg och havresmul.  766AA6F1 BDB1 4324 9AC8 FEC40E563E76

Som sötning använde jag kokossocker som är lite nyttigare än vanligt vitt socker, det har en liknande smak som farinsocker.

512C1B9C 2BEB 4FDC A522 245878A277BF

Receptet ger 4 små desserter.

Äppeldessert i glas

Äppelkompott

2 stora äpplen

1 dl vatten

1 msk kokossocker

en halv/en liten kanelstång

Havresmul

25 gram rumsvarmt smör

0,5 dl havregryn

0,5 dl vetemjöl

2 msk kokossocker

Till servering: vaniljkesella/kvarg

F6377A50 3198 464B 9616 D3B4E9A8E9AD

Gör så här:

Äppelkompotten; koka upp vattnet med kokossocker och kanelstång. Skala och skär äpplena i små bitar och lägg ner i lagen.

Låt koka tills äpplena är mjuka, ca 10 minuter.

Havresmul; Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser och nyp ihop till en deg.

Smula ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen ca 15 minuter (akta så det inte bränns). Låt svalna på plåten.

Vid servering: fördela äppelkompotten i botten på fyra glas, lägg på vaniljkesella/kvarg och avluta med havresmulet.

Det går bra att förbereda desserten och låta stå i kylen. Ta ut desserten 15 minuter innan servering och toppa med havresmul just innan servering.

 8F45ACBF A8EE 4F52 BDB6 1A2422D03FEA

Stora, fina åländska äpplen!

35EF2888 775E 4344 97F9 C2CF488BED74


Kolapaj med lingon

Skrivet av Madeleine Granberg 10.09.2020


Underbart god kolapaj med lingon!

5C636B66 3881 4E0E 99DF 722533BF0C4B 

Kolapaj med lingon

Pajdeg

125 gram smör

1 dl socker

1 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1 tsk kanel

Kolafyllning

3 dl vispgrädde

1,5 dl ljus sirap

1,5 dl socker

1,5 tsk vaniljsocker

75 gr smör

0,5 tsk flingsalt

Till servering: lingon och vispad grädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret, blanda med socker och havregryn. Blanda i mjölet och kanelen.

Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten.

Kyl pajformen i 30 minuter.

Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna.

Koka upp grädde, sirap och socker i en vid kastrull.

Låt koka ca 30 minuter. Rör då och då. För att se om kolan är klar, droppa lite av kola smeten i ett glas med kallt vatten. Den ska vara mjuk och lätt formbar men inte flyta ut.

Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret skuret i bitar. Låt svalna nästan helt.

Häll smeten i pajskalet. Strö över flingsalt.

Ställ i kylen minst 1 timme.

Dekorera kolapajen med lingon och servera med vispad grädde.

F1BE2ED2 6A30 4FD7 A198 C6D2F9A7CF0C


Fläderpannacotta

Skrivet av Madeleine Granberg 28.08.2020 | 1 kommentar(er)

 

Lång semesterpaus på bloggen.. men sakta men säkert börjar inspirationen för att laga mat komma tillbaka.

I somras gjorde jag flädersaft som jag fryste ner och förra helgen gjordes det pannacotta av saften. Super fräsch och god!

 3B70C579 977D 425D 880F D73ACE053F3D

Toppa pannacottan med valfria bär, jag hittade några smultron och mynta i landet och vildhallon i frysen.

Receptet är från ica och ger 2 portioner.

Fläderpannacotta

2 dl grädde

1 dl flädersaft

2 gelatinblad

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.

Koka upp grädden och dra av från värmen. 

Krama ut vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den varma grädden under omrörning.

Blanda sedan ner saften.

Häll upp smeten i portionsglas och ställ i kylskåp tills pannacottan stelnat.

Servera med bär.


Nicecream

Skrivet av Madeleine Granberg 22.04.2020

 

Superenkel, nyttig och god vegansk glass!

296CF31E 6C5D 484D 9BA4 CECFCC7707E1

Här smaksatt med kakao och kokosflingor, men den smakar lika bra naturell.

Nicecream

frysta bananslantar

valfri smaksättning:

kakao, lakritspulver, kardemumma 

Gör så här:

Mixa bananerna flera minuter tills du har en slät och luftig glass. Tillsätt ev smaksättning och mixa lite till, smaka av tills du är nöjd med smaken. 

Servera direkt!

28D1F67B D4EB 4E6F A06A DCC2A4331097

Nicecream med jordgubbssmak.


Daimcheescake

Skrivet av Madeleine Granberg 15.03.2020

Kategorier:
Taggar:

 

Lördagens dessert blev dom här goda små daimcheescakebakelserna. 
BB2C97CF 7DA9 4487 94C3 ABA0BE692507

Daimcheescake

ca 8 digestivekex

150 gram philadelphiaost

1,25 dl socker

1,5 dl grädde

1 dubbeldaim

Gör så här:

Smula kexen fint.

Vispa grädden ordentligt i en skål.

Vispa ihop philadelphiaosten och sockret i en annan skål.

Blanda sedan samman den vispade grädden och ostkrämen (inte med visp).

Finhacka daimen och ha i den i krämen (spara lite till servering).

Häll smeten i silikonformar eller som jag hällde smeten i plastfolieklädda små formar, strö sedan rikligt med digistiveströ ovanpå smeten.

Låt stelna till sig i frysen några timmar innan servering.

529B602E 1B6A 4507 AC72 A184F3BA0615

Dekorera med finhackad daim och hallon innan servering.


Fastlagsbulle smoothie

Skrivet av Madeleine Granberg 11.02.2020

 

Fastlagsbulle är något jag verkligen gillar och jag har redan hunnit äta flera stycken. Förra veckan testade jag denna nyttiga variant av fastlagsbulle som var riktigt god!

Prova du med och berätta gärna vad du tycker!

D0A32E96 CB4E 4588 AE59 6F2C79C7AF9F 

Receptet kommer från Jessica Frej.

Fastlagsbullesmoothie

1 burk kokosmjölk

2 krm mald kardemumma

2 msk mandelsmör

1 banan

Gör så här:

Mixa ihop till en slät smet och servera!


Baileys pannacotta

Skrivet av Madeleine Granberg 29.01.2020

 

Inlägget innehåller adlinks.

Pannacotta är en klassisk dessert som är enkel att göra och kan varieras på många olika sätt. Här smaksatt med gräddlikören Baileys, som ger en lite vuxnare smak.

363BCC37 A41F 4243 83AB 4175850005FA Serveras så klart i mina favorit glas från iittala!

F3B021AA 8AF8 4706 8AE6 C329A73EB722

Receptet ger 2 desserter.

Bailyspannacotta

2 dl grädde

0,5 dl Baileys

1,5 msk socker

lite vaniljpulver

1 gelatinblad

Daim till servering

Gör så här:

Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

Häll grädde, Baileys, socker och vaniljpulver i en kastrull. Låt koka upp och sjud några minuter.

Krama ur vattnet ut gelatinbladet och rör ner i grädden.

Häll upp i glas och ställ i kylen. Låt stå i några timmar innan servering.

Grovhacka Daim och strö över pannacottan. 

Klart att servera!

0D93B911 EBA0 4080 B584 4D19E26FF744

 


Kanelbullesmoothie

Skrivet av Madeleine Granberg 21.01.2020

 

Smoothie med smak av kanelbulle, mums!

29D85472 0707 4663 B084 7D8BC6921ED8

Kanelbullesmoothie

ca 2 dl naturell yogurt/mandelmjölk/vanlig mjölk

 banan

fryst mango

1/4 tsk kanel

1/4 tsk kardemumma

lite vaniljpulver

Gör så här:

Mixa ihop allt och servera (häll på lite mjölk om den blir för tjock)!

CF195DCA 0971 408F BE9B 997CF9E5EAEB

Smakar gott med en kopp kaffe!


Chokladfondant

Skrivet av Madeleine Granberg 02.01.2020

Kategorier:
Taggar:

 Hej på er!

Har ni haft en fin jul och nyårshelg? Det har jag! Skönt att få vara ledig några dagar, men nu skall det bli skönt med lite vardag igen och framförallt komma igång med att äta nyttigt och träna! Håller ni inte med? 

Vad åt ni för gott på nyårsafton? Vi var tyvärr lite krassliga på nyår så det blev ett säkert kort till middag, alltså toast Skagen och oxfilé med hemgjord bearnaisesås och råstekt potatis (klicka på länkarna för att komma till recepten). Till dessert gjorde jag en chokladfondant med hallon och vispad grädde (som tyvärr gick lite för länge i ugnen men var god ändå). 

582B3D91 C429 4094 B5D9 AD6C8E2A7621 Recept från köket.se

Chokladfondant

100 gram smör

150 gram mjölkchoklad

2 ägg

2 äggulor

0,5 dl strösocker

2 msk vetemjöl

smör och socker till formarna

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.

Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.

Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.

Rör ner mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.

Rör tills det blir en slät och blank kräm.

Smöra fyra små ugnsfasta portionsformar och strö dem med socker.

Fördela smeten i formarna (fram till hit kan du förbereda).

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen.

Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.

Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.

Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på serveringsfat.

Servera med lättvispad grädde och hallon.