madeleines recept header3

Lax med knorr och grönkålschips

Skrivet av Madeleine Granberg 21.10.2019 | 1 kommentar(er)

 Hej på er!

Den här krämiga och goda laxrätten är perfekt middag en vardagskväll, prova redan idag!

Jag serverade laxen med rostade rotsaker men kokt potatis passar också bra till. 

12712EFE AF00 4F20 9B3A E5A4AAF30FCB När jag lagar den här rätten brukar jag toppa med räkor, men denna gång hade jag inte räkor hemma så jag gjorde grönkålschips (recept längre ner). Riktigt gott det med!

Lax med knorr

lax för 4 personer

3 dl grädde

1 msk Knorrs fiskkrydda

salt och citronpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg laxfileerna i en ungform, salt och peppra.

B193ABAD 73E1 414D 9675 67A77ED2F627

Blanda ihop grädde med fiskkryddan och häll över fisken.

Tillaga laxen i ugn ca 20-25 minuter.

 Grönkålschips

grönkål

olivolja

flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj grönkålen, skär bort mittsjälken och låt torka.

Riv grönkålen i mindre bitar och lägg på en plåt (för att få chipsen extra krispiga, lägg inte ut dem för tätt!).

Ringa olja och strö salt över och massera därefter in i grönkålen.

Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter eller tills chipsen är krispiga. Se upp så de inte bränns!


Tonfiskröra

Skrivet av Madeleine Granberg 25.04.2019

Hej!

Nu när det börjar bli varmare ute är det gott med sallad till lunch eller middag. Denna tonfiskröra passar bra i en sallad, men är även god till bakad potatis eller som fyllning i en baguette.

IMG 2162

Tonfiskröra

2 burkar tonfisk i olja

1 liten rödlök

0,5 dl creme fraiche

0,5 dl majonäs

en liten knippe färsk dill

citronpeppar

Gör så här: 

Låt tonfisken rinna av i ett durkslag. Finhacka rödlök och dill.

Blanda ihop tonfisk, rödlök, dill, majonnäs och crème fraiche i en burk och smaka av med citronpeppar.

Låt stå en stund i kylen innan servering.


Fiskgryta och morotsbaguetter

Skrivet av Madeleine Granberg 28.02.2019

Hej på er!

Igår gjorde jag en så god fiskgryta! Ska här försöka återge recepet, skrev inte upp exakta mått... 

IMG 1132

Till soppan serverade jag nybakade morotsbaguetter. Smeten rörde jag ihop innan jag åkte på jobb på morgonen, kalljäste degen i kylen hela dagen och bakade ut när jag kom hem. 

Fiskgryta 

1 gul lök

4 potatisar

2 morötter

Olivolja att steka i

1-2 msk tomatpuré

1 vitlöksklyfta

En halv tetra tomatkross

3 dl vatten

1 grönsaksbuljong

1 dl grädde

En knippe dill

4 laxfiléer  

salt, peppar och cayennepeppar

Gör så här:

Hacka löken, skala och skär potatis och morot i bitar. Fräs med olivolja i en kastrull. Lägg i tomatpuré och pressad vitlök, låt det fräsa med en stund.

Häll på tomatkross, vatten och buljong. Låt småputtra tills potatisen och moroten är mjuk. Häll på grädden, krydda med lite cayennepeppar. Finhacka dillen och skär laxen i bitar och lägg ner i grytan.

Låt puttra tills laxen är klar. Smaka av med salt och peppar.

Servera med aioli, laga egen eller blanda Hellmans majonäs med vitlök.  IMG 1135

Kalljästa morotsbaguetter 

25 gram jäst

4 dl kallt vatten

1 msk olivolja

1,5 tsk salt

1 morot

0,5 dl solroskärnor

5-6 dl vetemjöl

Gör så här:

Lös upp jästen i det kalla vattnet, häll i olja, salt och solroskärnor. Riv moroten fint och blanda ner. 

Rör ner mjölet, smeten skall vara ganska lös.

Täck bunken och lägg i kylen över natten/dagen.

Sätt ugnen på 225 grader och lägg in en plåt i ugnen.

Stjälp upp degen på mjölat bord, forma degen försiktigt till en baguette, lägg degen på en plåt och "snurra/vrid" degen. Låt jäsa ca 30 minuter.

Kasta på ca 0,5 dl vatten på den heta plåten som redan är i ugnen och lägg in plåten med brödet i ugnen.

Baka i ugn ca 20 minuter.


Teriyakilax med sesamfrön

Skrivet av Madeleine Granberg 21.11.2018

Hej,

Vi fortsätter med recept som går snabbt. Nu med ett recept på lax som tillagas i ugn. Jag serverade laxen med pasta, grönsaker och srirachamajjo. Men här kan du ta vad du har hemma!
IMG 0757

Teriyakilax med sesamfrön

laxfiléer

teriyakisås

sesamolja

sesamfrön

salt och peppar

grönsaker

pasta eller ris

majonäs 

srirachasås

Gör så här:

Koka pasta/ris enligt anvisningar. Bena ur laxen och lägg filéerna i en smord ugnsform. Blada teriyakisås med lite sesamolja och pensla på laxen. Strö över sesamfrön på laxen. Baka i ugnen ca 10-15 minuter i 200 grader (kolla att den inte blir översett, den får gärna ha en rå kärna).

Under tiden laxen är i ugnen, skär valfria grönsaker och blanda ihop majonäs med srirachasås, smaka av så du får den hettan du vill ha.

Servera laxen med ris/pasta, grönsaker och srirachamajjon.


Varmrökt laxröra

Skrivet av Madeleine Granberg 02.11.2018

Hej på er!

Helgen är här och idag bjuder jag på ett gott tilltugg. Rågchipsknappar med varmrökt laxröra.

IMG 9902

Så goda små munsbitar!

IMG 9910

 Har inga direkta mått utan du får prova dig fram! 

Varmrökt laxröra

Varmrökt lax

Philadephiaost (eller annan färskost, någon variant med smak kanske pepparrot kunde vara gott)

Gräddfil

Rödlök

Citronpeppar och salt

Gör så här:

Blanda den varmrökt laxen med philadephiaost, gräddfil och finhackad rödlök. Smaka av med citronpeppar och salt.

IMG 9860

Röran är även god i olika mackor, i bakad potatis, sallader m.m.


Fiskgryta

Skrivet av Madeleine Granberg 11.10.2018

Hej på er!

Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en värmande fiskgryta med rotfrukter, vitt vin och grädde. Vi åt den till "vardags" men toppa grytan med skalade räkor och servera med ett gott bröd och ett glas vitt vin så är helgmiddagen räddad!

IMG 0040 

Fiskgryta

2 morötter

2 palsternackor

1 gul lök

smör eller olika att steka i

3 dl vitt vin

4 dl vatten

3 dl grädde

2 msk hummerfond

500 gram laxfile

salt och vitpeppar

(räkor)

Gör så här:

Skala och riv rotfrukterna grovt. Hacka löken och fräs tillsammans med rotfrukterna i en gryta några minuter. Häll på vinet och låt koka några minuter. Häll på vatten och fond, låt sjuda tills rotfrukterna är mjuka. Slå på grädden och låt koka upp. Lägg ner laxen och låt koka tills laxen är klar. Smaka av med salt och vitpeppar.

IMG 0046

Toppa soppan med aioli.

 


Lax i smarrig sås

Skrivet av Madeleine Granberg 15.09.2018

Hej hej!

Nu är det äntligen helg, så skönt! Tips på lördagsmiddag kommer här.IMG 9318

Lax i smarrig sås

Lax för 4 personer

Salt

Citronpeppar

500 gram oskalade räkor

2 dl crème fraiche

1 dl riven smakrik ost

0,5 dl finhackade dill 

1 msk tomatpuré

0,5 krm cayennepeppar 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. 

Lägg laxen i en smord ugnsform, salt och peppra. 

Skala och hacka räkorna (spara några till garnering). Vispa crème fraiche fluffigt med elvisp och blanda i räkorna, dillen, osten, tomatpuré  och cayennepeppar, salta och peppra. Fördela krämen över laxen. In i ugnen ca 20 minuter.

Servera med potatismos och ärter.


Fetaostkräm med basilika

Skrivet av Madeleine Granberg 19.06.2018

 

Till gårdagens grillmiddag gjorde jag denna goda fetaostkräm med basilika. 

IMG 6528

Du behöver:

2 dl creme fraiche

1 pkt fetaost

en näve färska basilikablad

salt och peppar

Gör så här:

Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Det blev ganska mycket fetaostkräm kvar och jag gillar inte att slänga mat, så resterande av fetaostkrämen använde jag till dagens middag. 

Bred en klick fetaostkräm på laxbitar och tillaga i ugn (175 grader) tills laxen är klar.

14E0040F E0BD 4399 82A3 9B8A4A09F1C1

Jag serverade laxen med zuccini som skivades och stektes i olivolja, kryddad med salt och peppar samt en avokado och tomatsallad. 

E2E9E872 99BD 4500 A829 09798DEFC3A9

Zucchini från mammas växthus ♥


Lax i citronsås

Skrivet av Madeleine Granberg 31.05.2018

Denna laxrätt fick betyget fantastiskt gott vid middagsbordet!

IMG 6137

Serverade laxen med potatismos och gröna ärter. Mums!

Du behöver:

 lax till fyra personer

3 dl grädde

2 dl crème fraiche

1 msk hummerfond

1 msk citronsaft

1 msk finhackad dill

Salt och peppar

Gör så här:

Häll grädde, crème fraiche och hummerfond i en kastrull, låt koka hop. Smaksätt med citronsaft, dill, salt och peppar.  Lägg laxen i en smord ugnssäker form, häll på såsen och laga i ugn (175 grader) tills laxen är klar.


Fiskgryta

Skrivet av Madeleine 20.05.2018

 Även fast det är så varmt ute så är det gott med gryta. Denna fiskgryta med bl.a. saffran, vitlök och vitt vin blev så himla god. Jag serverade den tillsammans med aioli och baguette (fuskade med Hellmans majonäs som jag blandade med vitlök och baguetten köpte jag från Kantarellens bageri Brödbiten).

IMG 5824

Du behöver: 

500 gram lax

olivolja

1 gul lök

2 vitlök

2 morötter

1  palsternacka

8 liter vatten

2 dl grädde

1 dl vitt vin

1 msk tomatpure

4 msk hummerfond

1 kuvert saffran

räkor (gärna handskalade)

salt och peppar

Till servering: aioli och baguette

Gör så här:

Skär laxen i kuber, lägg åt sidan. Skala och riv morot och palsternacka, skala och hacka lök och vitlök. Stek morot, palsternacka, lök och vitlök mjukt i olivolja i en stor gryta.

Häll på vatten, grädde, vitt vin, krydda med tomatpure, hummerfond och saffran. Låt koka upp.

Rör ner laxen i grytan och sjud tills den är klar. Smaka av med salt och peppar. Ta av grytan från värmen och rör ner räkorna.