madeleines recept header3

Gravad lax med hovmästarsås

Skrivet av Madeleine Granberg 26.11.2020

 

Gravad lax med hovmästarsås är gott på lilla julbordet och inte alls svårt att göra själv.

79DB5698 A55B 49B2 B121 80A5EB7C3DC0 

Gravad lax

500 gram laxfilé, benfri med skinnet kvar

0,25 dl salt

0,25 dl socker

0,5 msk grovmalen svartpeppar

1 msk rosépeppar

en liten knippe dill

Gör så här:

Blanda ihop salt, socker och peppar. Finhacka dillen.

Lägg laxen i en påse och fördela kryddorna och dillen ovanpå.

Sug ut luften ur påsen och låt den ligga framme en stund så "smälter" kryddorna bättre.

Låt grava i kylskåpet 2-3 dagar.

Skär laxen i tunna skivor och servera med hovmästarsås. 

Hovmästarsås

3 msk senap

2 msk socker

1 msk rödvinsvinäger

1 dl matolja

finhackad dill

Gör så här:

Vispa ihop senap, socker och vinäger.

Häll i oljan, i en smal stråle, under kraftig vispning.

Rör den dillen och späd med lite vatten om såsen blir för tjock.


Laxpasta med smak av saffran och tomat

Skrivet av Madeleine Granberg 24.11.2020

 

Här kommer ett snabbt och enkelt middagstips! Pasta med lax i en god sås med smak av saffran och tomat.

6666F587 DD93 4E34 931B CAB3777ABAD3

 Jag använde mig av denna smaksatta crème fraîche.A7353916 3085 49C4 8327 4438FF7CAED5

Laxpasta med smak av saffran och tomat

2-3 bitar lax

1-2 schalottenlökar

1 burk crème fraîche smaksatt med saffran och tomat

1 dl grädde

salt och vitpeppar

servera med färskpasta

Gör så här:

Skär laxen i mindre bitar och lägg åt sidan.

Finhacka löken och stek mjuk i smör.

Häll på den smaksatta crème fraichen och grädden, låt puttra ihop.

Lägg i laxen och låt puttra till den är klar.

Servera med färsk pasta.

AEB23160 8BCD 4A5E BD7E 92DE8427004C 


Äggsill till midsommar

Skrivet av Madeleine Granberg 15.06.2020

 

Midsommar på fredag! 

Tänkte tipsa om en god sill som kommer från min gummor Annika! Sillen passar lika bra till midsommar som till påsk och jul.

Krämig äggsill med rödlök och dill. Gott till nypotatis men även på mackan.

DEDAEB8A D802 4815 A1BD CD78279EB527

 

 

Äggsill

1 paket 5-minuter sill

1,5 dl crème fraiche

1 dl gräddfil

3 hårdkokta ägg

1 liten rödlök

finhackad dill

salt och citronpeppar

Gör så här:

Häll av sillen och skär den i bitar. Finhacka rödlöken. Skala och hacka äggen.

Blanda ihop crème fraiche och gräddfil, rör ner sill, rödlök och ägg.

Krydda med finhackad dill, salt och citronpeppar.

Låt sillen stå och gotta till sig en stund i kylen innan servering.


Laxtartar á la Robinson-Micke

Skrivet av Madeleine Granberg 08.06.2020

 

I vintras var jag med min avdelning på jobbet och hade matlagningskurs med Mikael Björklund, nu mera kallad Robinson-Micke. Inte visste vi då att vi lagade mat med årets Robinson-vinnare!

0A0495BC 7628 4556 8E84 E35FD03EF17B

Det var en himla trevlig kväll med god mat och trevligt sällskap!

Vi blev uppdelade i lag och jag hamnade i förrättslaget.

Till förrätt gjorde vi en dillkryddad laxtartar med smetana, syrad tomat, picklad rödlök och sikrom. 

AD77AC91 54E4 4E2E 884F C065CBC687DE

En perfekt sommarförrätt skulle jag säga att det är!

Till varmrätt gjorde vi anka med apelsinsås (supergott men alla glömde att ta bild!) och till dessert en smarrig mjölkchokladmousse med vaniljglass, valnöts- och Daimkaka samt citronsmaksatt äppelkompott. Äppelkompotten fick vi flambera! Allt jättegott!

CE840410 C585 476D 9588 82FE561E4949

Här kommer receptet på förrätten:

Dillkryddad laxtartar

8 förrätter

4 dl tärnad laxfilé (rå)

1 msk socker

1 msk salt

1 msk dijonsenap

3 msk finhackad dill

0,5 msk citronsaft

Syrad tomat

4 tomater

1 tsk dijonsenap

2 msk olja

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk honung

nymalen svartpeppar

Picklad rödlök

1 rödlök

1,5 dl vatten

1 dl socker

0,5 dl ättika

Till servering:

smetana

sikrom

krutonger av mörkt bröd, ex. svartbröd eller Malaxlimpa

Gör så här:

Laxtartar: Blanda salt, socker och citronsaft tillsammans med laxtärningarna och låt dem stå och dra en halvtimme. Tillsätt sedan senap, och finhackad dill. Rör om ordentligt.

Syrad tomater: Skålla tomaterna och filea dom. Mixa ihop senap, olja, vinäger, honung och svartpeppar.  Skär tomaterna i skivor och blanda med den mixade dressingen.

Picklad rödlök: Skala och finhacka rödlöken i riktigt små tärningar. Koka upp vatten, socker och ättika till en lag. Låt lagen kallna och lägg sen ner rödlöken. 

Brödkrutonger: skär brödet i tärningar och stek i smör tills de fått fin färg.

Lägg upp laxtartar, syrad tomat, picklad rödlök, brödkrutonger, sikrom och smetana på tallrikar, garnera gärna med dill.

69744070 40AE 4446 B43C F2A6643ABFF9


Fiskpaket på grillen

Skrivet av Madeleine Granberg 19.05.2020

 

Perfekt sommarmat som enkelt kan varieras med olika fisk och grönsaker.

  Fiskpaket på grillen

Foliepaket med laxfilé , skivad potatis, broccoli, rödlök, tomat, pressade över lite citron, en skvätt grädde, en klick smör och kryddar med salt och citronpeppar.

540E12E5 6BE9 467E 8312 8ED7E9A07976
Tillaga i ugn (175 grader) eller lägg på grillen, ca 20-30 minuter.

8DC21D4F AE09 40DD 9B09 A63E6A59F5CF


Ugnsstekt lax med vitvinssås

Skrivet av Madeleine Granberg 06.05.2020

Vill ni äta något gott i helgen skall ni testa denna saftiga ugnsstekta lax med vitvinssås! Vi åt detta för ett tag sedan och det var verkligen så gott! 
C17F6118 F55A 48B4 8BEE 0A7B255D2FFCJag serverade laxen med smörstekta grönsaker (morot, rotselleri, lök och paprika), handskalade räkor och kokt potatis. 

Ugnsstekt lax med vitvinssås

en laxsida

salt och citronpeppar

lime eller citron

smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxen (med skinnet ner) på en plåt. Skär limen eller citronen i skivor och lägg ut på fisken. Krydda med salt och citronpeppar. Lägg ut några smörklickar. Baka laxen i ugnen ca 20-30 minuter, låt den inte vara för länge då blir den torr.

A3AEBE00 3AD8 4789 8A59 514D6659A56C

Vitvinssås

3 dl grädde

2 dl vitt vin

1 fiskbuljongtärning

salt och vitpeppar 

Gör så här:

Blanda ihop grädde, vitt vin och fiskbuljong, och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. 


Lax på saltbädd

Skrivet av Madeleine Granberg 31.03.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

 

Ett enkelt sätt att få till en saftig och god lax är att tillaga den på en saltbädd i ugnen.
Hur enkelt som helst!

931EEC6C F785 4777 9042 6139E1C3B1C6
Laxen är åländsk och kommer från Brändö i Ålands skärgård.

2CD5A8B4 72BB 45A1 8719 5B5A51CAF667

Vi åt laxen med potatismos och avokadosallad. Behövdes egentligen inte någon sås men om man vill kan laxen serveras med någon kall gräddfilssås.


Lax på saltbädd

lax i bit med skinnet kvar

havssalt

citronpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Häll ut saltet i en ugnsform så det täcker botten helt (några centimeter tjockt). 

Lägg på laxen med skinnsidan ner mot saltet och strö över lite citronpeppar.

Tillaga i ugnen cirka 20 minuter eller tills laxen är klar (låt den inte tillagas för länge!).

 


Pasta med kallrökt lax, spenat och färskost

Skrivet av Madeleine Granberg 05.01.2020

 

Hej på er!

Vilket härligt väder det har varit idag! Tyvärr är jag så förkyld så jag har fått njuta av vädret inomhus men solen gör så man blir lite piggare iaf. 

Börjar ni få slut på resterna från jul och nyår? Jag kämpar fortfarande och försöker hitta på nya rätter för att spara på matsvinnet. Denna krämiga pasta med kallrökt lax, spenat och färskost gjorde jag häromdagen, så himla god!!

 6E5A0967 5ACC 4DA0 BB3F 87989536C3B4

Pasta med kallrökt lax, spenat och färskost

 pasta för 4 personer

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

olivolja att steka i

200 gram philadelphiaost

200 gram babyspenat

200 gram kallrökt lax

1 dl pastavattten

svartpeppar

parmesan

Gör så här:

Koka pastan (spara lite pastavatten).

Strimla laxen. Finhacka lök och vitlök. 

Fräs löken mjuk i olivolja. Tillsätt färskosten och spenaten och låt puttra ihop några minuter. Häll på pastavattnet och rör ihop.

Blanda ner den kallrökta laxen i såsen.

Servera med nykokt pasta, riven parmesan och dra några varv med svartpepparkvarnen. 


Lutfisk med vitsås

Skrivet av Madeleine Granberg 21.12.2019

 

Gillar ni lutfisk? Jag tycker det är såå gott! Lutfisk med kokt potatis, vitsås, ärter och massa kryddpeppar. Mums!

Vet att det är många som tycker det är lite läbbigt men jag utmanar alla att testa, kanske dina smaklökar har ändrats sen du smakade sist ;)

52B2B19A 55E9 4A46 B3A7 CDFF837B08AC

Receptet kommer från Per Morberg.

Lutfisk med vitsås

2 kg lutfisk

4 tsk salt

Vitsås

2 msk mjöl

2 msk smör

3 dl mjölk

1 dl grädde

salt och vitpeppar

Till servering: kokt potatis (skalad!), gröna ärter, kryddpeppar

Gör så här:

Lägg lutfisken i en bunke och häll på rikligt med vatten. Låt den ligga i blöt i 3-4 timmar, byt vatten några gånger under tiden.

Värm ugnen till 200 grader. Ta upp fisken och lägg den med sidan där skinnet suttit nedåt i en ugnsform.

Strö över saltet och täck med aluminiumfolie. Sätt in formen i ugnen och ugnsbaka fisken i 40-50 minuter.

Gör såsen under tiden. Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Vispa tills mjölet löst sig.

Tillsätt mjölk och grädde och vispa till en slät sås. Låt sjuda på svag värme i 5-10 minuter.

Vispa eller rör så ofta så att inte såsen bränner fast i botten. Smaka av med salt och peppar.

Ta ut fisken ur ugnen, häll av vattnet och servera med vitsåsen, kokta gröna ärterna och kryddpeppar.


Lax med knorr och grönkålschips

Skrivet av Madeleine Granberg 21.10.2019 | 1 kommentar(er)

 Hej på er!

Den här krämiga och goda laxrätten är perfekt middag en vardagskväll, prova redan idag!

Jag serverade laxen med rostade rotsaker men kokt potatis passar också bra till. 

12712EFE AF00 4F20 9B3A E5A4AAF30FCB När jag lagar den här rätten brukar jag toppa med räkor, men denna gång hade jag inte räkor hemma så jag gjorde grönkålschips (recept längre ner). Riktigt gott det med!

Lax med knorr

lax för 4 personer

3 dl grädde

1 msk Knorrs fiskkrydda

salt och citronpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg laxfileerna i en ungform, salt och peppra.

B193ABAD 73E1 414D 9675 67A77ED2F627

Blanda ihop grädde med fiskkryddan och häll över fisken.

Tillaga laxen i ugn ca 20-25 minuter.

 Grönkålschips

grönkål

olivolja

flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj grönkålen, skär bort mittsjälken och låt torka.

Riv grönkålen i mindre bitar och lägg på en plåt (för att få chipsen extra krispiga, lägg inte ut dem för tätt!).

Ringa olja och strö salt över och massera därefter in i grönkålen.

Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter eller tills chipsen är krispiga. Se upp så de inte bränns!