madeleines recept header3

Kastrullkaka med äpple

Skrivet av Madeleine Granberg 03.09.2019 | 1 kommentar(er)

Hej på er!

Länge sen sist men nu skall jag försöka komma igång med bloggandet igen! 

Nu är hösten här och de åländska äpplena börjar bli klara. Jag älskar bakverk med äpplen!! Denna snabba äppelkaka gjorde jag förra veckan, snabb och enkel. Kallar den för kastrullkaka då alla ingredienser rörs ihop enkelt i en kastrull. IMG 4927

Kastrullkaka med äpple

 2 äpplen

100 gram smör

2 dl socker

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 dl mjöl

3 ägg

kanel, socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. 

Skala och skär äpplena i skivor.

Smörj en pajform med smör och lägg ut hälften av klyftorna i bottnen, strö över lite kanel och socker.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i pajformen och lägg ut resten av äppelklyftorna över smeten. Strö över lite kanel och socker.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.

God att äta som den är eller med vaniljsås eller vaniljglass. 


Blåbärskaka med crumble

Skrivet av Madeleine Granberg 16.07.2019

Äntligen finns det blåbär i skogen!E8F3C093 D416 4517 8E1C E3EF2C7C359A

Blåbärskaka med crumble

Kaka

100 gram rumsvarmt smör

1,5 dl socker

skalet av en halv citron

2 ägg

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljsocker

0,5 dl mjölk

4 dl blåbär

Smuldeg

50 gram mjukt smör

1,25 dl mjöl

0,5 dl havregryn

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med smuldegen, nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till den deg och ställ åt sidan.

Vispa smöret och sockret poröst, vispa ner ett ägg i taget och riv ner citronskal.

Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen varvat med mjölken i äggsmeten och rör till en jämn smet.

Smörj en form (24 cm) med löstagbara kanter, sätt gärna bakplåtspapper i botten. Lägg i smeten i formen, strö över blåbären och smula sist över smuldegen.

Grädda i ugn ca 45 minuter, kakan skall vara torr.

Servera kakan med vaniljsås.

IMG 4014


Jordgubbspaj med rabarber och mandelsmulor

Skrivet av Madeleine Granberg 09.07.2019

Hej på er!

I väntan på sommarvärmen så får man unna sig lite gofika, som till exempel denna goda jordgubbspaj med rabarber och mandelsmul.
IMG 3553

Jordgubbspaj med rabarber och mandelsmul

 250 gram jordgubbar

250 gram rabarber

1 msk potatismjöl

0,5 dl socker

1 dl grovhackade mandlar eller mandelspån

Smuldeg

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl havregryn

0,5 dl socker

1 tsk kardemumma

75 gram mandelmassa

100 gram rumsvarmt smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär jordgubbar och rabarber i bitar och lägg i en pajform. Blanda socker och potatismjöl och strö över i formen och blanda runt.

Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma i en skål. Riv mandelmassan grovt och rör ihop mandelmassan och smöret med mjölblandningen till en smulig deg.

Strö smuldegen över jordgubbarna och rabarbern, strö över de grovhackade mandlarna/mandelspån och baka i ugnen i ca 25 minuter (akta så det inte bränns).

Servera med vaniljsås, grädde eller vaniljglass och garnera med färska jordgubbar.

IMG 3544

 


Rabarberglass

Skrivet av Madeleine Granberg 28.06.2019

Hej!

Provade på att göra egen sötsyrlig rabarberglass häromdagen, det var både enkelt och gott!

IMG 3508

Rabarberglass

500 gram rabarber

1 dl vatten

1,5 dl strösocker

5 dl vispgrädde

1 burk med kondenserad mjölk 

Gör så här :

Ansa och skär rabarberna i små bitar. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret och vattnet. Låt sjuda tills rabarberna är mjuk. 

Ställ kallt tills det svalnat och mixa sedan.

Vispa grädden och rör sedan ner den kondenserade mjölken och rabarberkrämen.

IMG 3500

Häll upp i en form och ställ i frysen (behöver minst 5 timmar).


Rabarberkompott med vaniljgrädde och kaksmulor

Skrivet av Madeleine Granberg 31.05.2019

Hej!

Dagens dessert blev en rabarberkompott med vaniljgrädde och kaksmulor. Mycket gott och enkelt att göra! 7FD5EAD7 98BF 42E6 B9B1 5AD286372125

Rabarberkompott med vaniljgrädde och kaksmulor

400 gram rabarber

0,5 dl vatten

2,5 dl socker

1 vaniljstång

Servera med: vispad grädde, smaksatt med vaniljsocker och valfria kaksmulor

Gör så här:

Skär rabarbern i skivor och lägg i kastrull tillsammans med vatten, socker och de urskrapade vaniljfröna och vaniljstången. Låt koka ca 10 minuter tills rabarbern mjuknat. 

Låt rabarberkompott svalna. Hit går det bra att förbereda. 

Vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker. Krossa kakorna, jag använde digestive med choklad. 

Lägg upp rabarberkompott i skålar, lägg på en klick grädde och avsluta med kaksmulorna. 

Servera!

 


Svärmors rabarberkaka med kolasås

Skrivet av Madeleine Granberg 26.05.2019

Hej på er!

Usch vilket regn och rusk det har varit idag.. Hemma hos oss har vi mest varit inomhus och passat på att städa lite, men det blev även att baka svärmors rabarberkaka med kolasås till kaffet. 

IMG 2853

Rabarberkaka med kolasås

150 gram smör

3 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

2-3 rabarberstjälkar

Kolasås

2 dl grädde

1 dl socker

1 msk smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner det smälta smöret och mjölet i äggsmeten.

Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form (22-24 cm) med löstagbara kanter.

IMG 2848

Skär rabarbern i skivor och lägg på kakan.

Baka i ugn i 20 minuter. 

Under tiden blanda ihop ingredienserna till kolasåsen och låt det koka i 20 minuter. När kolasåsen kokat i 20 minuter ta ut kakan och häll kolasåsen över kakan. 

Grädda kakan ytterligare 25 minuter.

Låt kakan svalna ordentligt.

IMG 2859


Citronchesscake med jordgubbar och daim

Skrivet av Madeleine Granberg 24.05.2019

Hej!

En kollega till mig bjöd på denna smarriga citroncheescake med färska jorddubbar och daim som var så himla god så jag måste skriva ner receptet och dela det med er. Perfekt till helgfikat!

IMG 2658

 Citroncheescake med jordgubbar och daim

Botten

 100 gram smör

200 gram digestivekex

Fyllning

3 gelatinblad

2 dl grädde

400 gram färskost

1,5 dl lemoncurd

2 dl florsocker

1 citron, rivet skal och saft

Topping

jordgubbar och daim

Gör så här:

Smält smöret och mixa kexen i en matberedare och blanda med smöret. Tryck ut smulblandningen i en smord, bakplåtskläddform (22-24 cm) och låt stå svalt.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Vispa grädden och tillsätt sedan färskost, lemoncurd, florsocker och rivet citronskal.

Hetta upp citronsaften i en liten kastrull. Krama ur gelatinbladen och smält gelatinbladen på svag värme i citronsaften.

Tillsätt citronsaften i gräddblandingen droppvis försiktigt under vispning. Bred ut smeten på bottnen.

Låt stå svalt i kylen i minst 5 timmar. 

Ta fram kakan ca 15 minuter före servering. Toppa kakan med jordgubbar och finhackad daim.

Trevlig helg!


Tropisk smoothie

Skrivet av Madeleine Granberg 04.05.2019

Hej på er!

Något som barnen gillar att göra så är det smoothies, vilket jag tycker är bra då det är både hälsosamt och gott!

Det går ju att variera smoothies med alla möjliga smaksättningar men den senaste varianten vi gjorde var en smoothie med tropiska smaker.

 IMG 1911

Tropisk smoothie

2 dl vaniljyogurt 

1 banan

1 dl fryst ananas

0,5 fl fryst kokos

ca 1tsk färsk riven ingefära 

IMG 1910

Gör så här:

Mixa ihop alla ingredienser och häll upp i glas.

IMG 1913 

Vill du ha tips på flera smoothies så finns denna gröna smoothie och rosa smoothie på bloggen sen tidigare!

 

 


Bananpaj

Skrivet av Madeleine Granberg 27.03.2019

Hej på er!

Lite mitt i veckan gottis: bananpaj!
IMG 1096

Smakar precis som friterad bananer, servera med vaniljglass och chokladsås! Muuums!
IMG 1098

Bananpaj

4 bananer

1,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl

75 gram rumstempererat smör

0,5 dl ljus sirap

en nypa salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva bananerna och lägg i en smord pajform. 

IMG 1088

Blanda ihop resten av ingredienserna till en smet och bred ut över bananerna. 

Baka pajen i ugn ca 20 minuter.

Klart att servera!


Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

Skrivet av Madeleine Granberg 21.03.2019

Hej!

Om du vill göra en god dessert i helgen tycker jag du skall testa denna pannacotta med vit choklad och passionsfrukt. Så gott!IMG 1419

Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

2,5 dl grädde

0,5 dl socker

1 vaniljstång

1 gelatinblad

100 gram vit choklad

2 passionsfrukter

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Blanda grädde och socker i en kastrull, dela vaniljstången och lägg ner i kastrullen och låt allt koka upp under omrörning. När grädden kokar så ta av från plattan, hacka vit chokladen och rör ner i gräddblandningen. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och lägg ner det i grädden. Rör ihop tills chokladen och gelatinbladet smält. Häll blandningen i små glas. Låt stelna i kylen i minst 2 timmar. Toppa pannacottan med fruktköttet från passionsfrukterna.