madeleines recept header3

Citronchesscake med jordgubbar och daim

Skrivet av Madeleine Granberg 24.05.2019

Hej!

En kollega till mig bjöd på denna smarriga citroncheescake med färska jorddubbar och daim som var så himla god så jag måste skriva ner receptet och dela det med er. Perfekt till helgfikat!

IMG 2658

 Citroncheescake med jordgubbar och daim

Botten

 100 gram smör

200 gram digestivekex

Fyllning

3 gelatinblad

2 dl grädde

400 gram färskost

1,5 dl lemoncurd

2 dl florsocker

1 citron, rivet skal och saft

Topping

jordgubbar och daim

Gör så här:

Smält smöret och mixa kexen i en matberedare och blanda med smöret. Tryck ut smulblandningen i en smord, bakplåtskläddform (22-24 cm) och låt stå svalt.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Vispa grädden och tillsätt sedan färskost, lemoncurd, florsocker och rivet citronskal.

Hetta upp citronsaften i en liten kastrull. Krama ur gelatinbladen och smält gelatinbladen på svag värme i citronsaften.

Tillsätt citronsaften i gräddblandingen droppvis försiktigt under vispning. Bred ut smeten på bottnen.

Låt stå svalt i kylen i minst 5 timmar. 

Ta fram kakan ca 15 minuter före servering. Toppa kakan med jordgubbar och finhackad daim.

Trevlig helg!


Tropisk smoothie

Skrivet av Madeleine Granberg 04.05.2019

Hej på er!

Något som barnen gillar att göra så är det smoothies, vilket jag tycker är bra då det är både hälsosamt och gott!

Det går ju att variera smoothies med alla möjliga smaksättningar men den senaste varianten vi gjorde var en smoothie med tropiska smaker.

 IMG 1911

Tropisk smoothie

2 dl vaniljyogurt 

1 banan

1 dl fryst ananas

0,5 fl fryst kokos

ca 1tsk färsk riven ingefära 

IMG 1910

Gör så här:

Mixa ihop alla ingredienser och häll upp i glas.

IMG 1913 

Vill du ha tips på flera smoothies så finns denna gröna smoothie och rosa smoothie på bloggen sen tidigare!

 

 


Bananpaj

Skrivet av Madeleine Granberg 27.03.2019

Hej på er!

Lite mitt i veckan gottis: bananpaj!
IMG 1096

Smakar precis som friterad bananer, servera med vaniljglass och chokladsås! Muuums!
IMG 1098

Bananpaj

4 bananer

1,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl

75 gram rumstempererat smör

0,5 dl ljus sirap

en nypa salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva bananerna och lägg i en smord pajform. 

IMG 1088

Blanda ihop resten av ingredienserna till en smet och bred ut över bananerna. 

Baka pajen i ugn ca 20 minuter.

Klart att servera!


Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

Skrivet av Madeleine Granberg 21.03.2019

Hej!

Om du vill göra en god dessert i helgen tycker jag du skall testa denna pannacotta med vit choklad och passionsfrukt. Så gott!IMG 1419

Vit chokladpannacotta med passionsfrukt

2,5 dl grädde

0,5 dl socker

1 vaniljstång

1 gelatinblad

100 gram vit choklad

2 passionsfrukter

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Blanda grädde och socker i en kastrull, dela vaniljstången och lägg ner i kastrullen och låt allt koka upp under omrörning. När grädden kokar så ta av från plattan, hacka vit chokladen och rör ner i gräddblandningen. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och lägg ner det i grädden. Rör ihop tills chokladen och gelatinbladet smält. Häll blandningen i små glas. Låt stelna i kylen i minst 2 timmar. Toppa pannacottan med fruktköttet från passionsfrukterna.


Körsbärskräm

Skrivet av Madeleine Granberg 29.01.2019

Hej på er!

Häromdagen hittade jag en påse med körsbär i frysen och av dom gjorde jag en körsbärskräm. Så gott!

IMG 0390 

Krämen smakar gott som den är, tillsammans med vispad grädde eller varför inte på gröten eller till yoghurten.

Körsbärskräm

8 dl körsbär

7 dl vatten

1 dl socker

1,5- 3 msk potatismjöl (beroende på hur tjock du vill ha den)

Gör så här:

Kärna ut körsbären. Lägg körsbären i en kastrull med vattnet och låt koka upp. Häll på sockret och låt koka ca 5 minuter. 

Rör ut potatismjölet med lite vatten och vispa ner det. Låt krämen koka upp så det tjocknar.

Häll upp krämen i en skål och socker över ytan, låt svalna.

Brukar ni göra kräm?

 


Äppelmos

Skrivet av Madeleine Granberg 15.10.2018

Kategorier:

Hej!

När det här inlägget publiceras ligger jag förhoppningsvis vid poolen med en paraplydrink i handen :) (finns på instagram under madeleinesrecept om ni vill se lite semesterbilder).

Nu till receptet på äppelmos!IMG 0069

 Fick en låda äpple och kom på idén att göra äppelmos och det var ju verkligen så enkelt! En burk sparade jag i kylen och resten fryste jag in i små burkar. 

Äppelmos

1 kg äpple

0,5 dl vatten

0,5 dl socker

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplena, skär i bitar och lägg direkt i kallt vatten så äpplena inte blir bruna. Sila bort vattnet och lägg i en kastrull. Koka upp äpplena med vattnet och låt koka på svag värme. Akta så det inte bränner vid. Koka tills äpplena är mjuka. Häll på sockret och koka upp igen. Mosa eller mixa äpplena beroende på vilken konsistens du vill ha på ditt mos.

Häll upp i burkar och när det svalnat sätt på lock.

 


Äppelmuffins

Skrivet av Madeleine Granberg 29.09.2018

Hej!

 Här kommer recept på saftiga och goda äppelmuffins!

IMG 9686

 

Äppelmuffins
125 gram rumsvarmt smör
1,75 dl socker
2 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
Fyllning:
Ca 5 små äpplen (ta så många så att det blir några klyftor äpple per muffin)
Socker
Kanel
Gör så här:
Vispa smör och socker poröst. Ha i ett ägg i taget, vispa emellan. Rör ner vaniljsocker och bakpulver och rör ihop i smeten.
Blanda ner vetemjölet och mjölken. Rör till en jämn smet.
Fördela smeten i ca 20 muffinsformar ( använd gärna en muffinsplåt så blir muffinsen jämna och fina). Skala och klyfta äpplena, lägg några äppelskivor i varje form och strö över socker och kanel.
Baka i ugn 200 grader i ca 15 minuter, tills de fått fin färg. IMG 9698


Äppelkräm

Skrivet av Madeleine Granberg 26.09.2018 | 1 kommentar(er)

Hej på er!

Jag är nyss hemkommen från Björnhofvda Gård, har varit där på konferens med jobbet. Super mysigt ställe! Hörde att de brukar servera brunch där ibland, så det måste jag kolla upp för det är verkligen ett ställe jag vill återvända till!

Nu till äppelkrämen som jag gjorde igår! Vi fick en stor låda äpplen i helgen och när jag var hemma med sjukt barn igår kom jag  på att jag skulle göra äppelkräm. Älskar kräm! 

IMG 9767

Äppelkräm

1 kg äpple

1 liter vatten

2,5 dl socker

4 msk potatismjöl

vaniljpulver

IMG 9745

Gör så här:

Skala och skär äpplena i bitar. Koka upp vatten och socker, när det kokar så lägg i äppelbitarna och lite vaniljpulver.

IMG 9751

Låt koka några minuter tills äpplena är mjuka (jag gillar en ganska slät kräm så jag mosade äppelbitarna, men där gör du som du vill ha den). Rör potatismjölet med lite vatten och häll ner under omrörning i krämen. Låt krämen koka upp. Häll upp i en glasskål. Låt svalna.


Mangosmoothie

Skrivet av Madeleine Granberg 14.08.2018

Hej,

i somras köpte jag en mixer som man kan ta med sig självaste behållaren, så himla smidigt! Den är perfekt vid stressiga vardagsmorgnar och jag har redan använt den massvis.

IMG 8634

En favoritsmoothie just nu är denna:

IMG 8486

Mixa ihop fryst mango (låt mangon tina lite, annars är det risk att mixern går sönder), banan och naturell yoghurt. Svårare än så är det inte och det blir så himla gott! Smoothien är mättande så man håller sig enda till lunch!


Rulltårta med havtorn

Skrivet av Madeleine Granberg 12.08.2018

 Hej på er! 

Hur har er helg varit? Berätta gärna! Min har varit lugn och skön, fikat ute i Godby på Johannas hembakta (så goda bullar och hemvete!!), rensat i barnens garderober och kollat på både filmer och serier.

Men jag har även bakat! En kollega har bjudit på liknande så jag försökte göra efter hennes instruktioner och det blev riktigt bra. Vanlig rulltårta (glutenfri) med en smörkräm som smaksätts med råpressad havtorn (smaksätt med så mycket tills smörkrämen smakar ordentligt med havtorn).
IMG 8545

Rulltårta

3 ägg

1,5 dl socker

0,75 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver 

Havtornssmörkräm

ca 0,5 dl råpressad havtornssaft

100 gram rumsvarmt smör

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

1 äggula

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner i äggsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret kakan gräddats på. Låt kallna.

Rör ihop smör och florsocker. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggula. Smaksätt smörkrämen med råpressad havtornssaft. Bred fyllningen på kakan och rulla försiktigt ihop den. Låt rulltårtan bli kall innan den skärs upp.

IMG 8550