madeleines recept header3

Cheescakerutor med hallon

Skrivet av Madeleine Granberg 23.01.2020

 

Vill du baka något gott till helgen måste jag rekommendera denna kakan som jag bakade förra helgen! Cheescakerutor med hallon, som en blandning mellan paj och cheescake. Supergod blev den!3169538C 7538 4EAE B8ED B1DCDF22F4EC

Cheescakerutor med hallon

250 gram smör

4 dl mjöl

2 dl socker

2 msk vaniljsocker

1 tsk bikarbonat

Fyllning:

2 ägg

200 gram philadelphiaost

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 dl hallon (jag använde frusna)

Gör så här:

 Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret och blanda sedan med mjöl, socker, vaniljsocker och bikarbonat, rör ihop till en smulig deg.

Tryck ut 1/3 del av degen i en bakplåtspappersklädd form (ca 20x30 cm), tryck till så det blir en bra botten.

Rör sedan ihop ägg, philadelphiaost, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över botten och strö ut hallonen över fyllningen.

Avsluta med att strö över resten av degen.

Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

Låt svalna helt innan kakan skärs upp i bitar.

F890C912 9971 4D19 B88F 9C3447CCD155 Kakan är god som den är men tror även lite lättvispad grädde eller vaniljsås skulle vara gott till.


Grön hälsosmoothie

Skrivet av Madeleine Granberg 12.01.2020

 

Startade morgonen idag med en grön hälsosmoothie och äggröra, plus en massa kaffe såklart!

 A2CFBFAA 0203 4862 B141 0E4F065EBAB7

Grön hälsosmoothie

naturell yogurt

färsk spenat

fryst mango

avokado

apelsin

Gör så här:

Mixa ihop alla ingredienser till en fluffig smoothie.

461EBCC2 C03E 4827 A185 EAD4F5737754
Toppa med valfria bär eller frukter.


Frukostglass med mango och blåbär

Skrivet av Madeleine Granberg 05.10.2019

Hej på er!

Imorse när jag och dottern skulle göra smoothie så använde vi oss av mer fryst mango och blåbär än naturell yoghurt och fick därför en krämig glass istället för smoothie. Inget fel med glass till frukost en lördagmorgon!

 ABF01F32 76E4 4082 836E FC66409DC747

Receptet har inga direkta mått men som sagt använd mer fryst frukt och bär än naturell yoghurt, prova dig fram!

Frukostglass

fryst mango

frysta blåbär

naturell yogurt

Gör så här:

Mixa ihop alla ingredienser och häll upp i glas.

Servera direkt!

 


Äppelkaka med frosting

Skrivet av Madeleine Granberg 27.09.2019

 

Som morotskaka fast med äppel!  E127608D 43A7 43C7 BAC7 743E7779978D

Äppelkaka med frosting

4 ägg

4 dl socker

2 dl rapsolja

1 msk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

4 dl vetemjöl 

200 gram grovrivet äpple

Frosting

200 g philadelphiaost

50 gram rumsvarmt smör

3 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Vispa ägg och strösocker poröst. Tillsätt oljan och de rivna äpplena.

Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, kanel, kardemumma och vetemjöl, blanda ner i äggmeten och rör till en jämn smet.

Häll smeten i en långpanna, ca 32 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 45 min. Låt den kallna i formen. 

Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp till fluffig glasyr.

Bred ut glasyren över kakan.

8A2E3FDB FE99 48AC 9762 F8E739531AEB


Saftig äppelkaka med mandelmjöl

Skrivet av Madeleine Granberg 18.09.2019

 

Började morgonen idag med lyxfrukost på jobbet.

4E2F08A3 F05F 4F26 8141 81F9F4555522

Nybakat bröd, goda ostar, juicer och skumpa! Mitt bidrag blev en saftig äppelkaka med mandelmjöl (recept från köket.se). Kakan fick mycket bra betyg så prova baka kakan redan till helgen vettja!

0A78DB6B C014 4C95 BFF5 8B34099AE668 

Saftig äppelkaka med mandelmjöl 

2 äpplen

3,5 dl vetemjöl

3 ägg

2,5 dl socker

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

100 g smör

0,75 dl grädde

0,75 dl mjölk

1,5 dl mandelmjöl

1 dl mandelspån

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka upp gräddmjölken och lägg ner smöret så det smälter.

Vispa  ägg och socker poröst. Vänd ner smör- och mjölkblandningen i äggsmeten.

Skala och kärna ur äpplen, skär dem i klyftor.

Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner i smeten.

Blanda till en jämn smet.

Slå smeten i en smord form med löstagbara kanter.

Placera ut klyftorna i formen längs med sidorna och strö över mandelspån.

Baka i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.

Om kakan börjar bli mörk innan den är klar, täck den med smörpapper så inte toppen blir bränd.


Kastrullkaka med äpple

Skrivet av Madeleine Granberg 03.09.2019 | 1 kommentar(er)

Hej på er!

Länge sen sist men nu skall jag försöka komma igång med bloggandet igen! 

Nu är hösten här och de åländska äpplena börjar bli klara. Jag älskar bakverk med äpplen!! Denna snabba äppelkaka gjorde jag förra veckan, snabb och enkel. Kallar den för kastrullkaka då alla ingredienser rörs ihop enkelt i en kastrull. IMG 4927

Kastrullkaka med äpple

 2 äpplen

100 gram smör

2 dl socker

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 dl mjöl

3 ägg

kanel, socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. 

Skala och skär äpplena i skivor.

Smörj en pajform med smör och lägg ut hälften av klyftorna i bottnen, strö över lite kanel och socker.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i pajformen och lägg ut resten av äppelklyftorna över smeten. Strö över lite kanel och socker.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.

God att äta som den är eller med vaniljsås eller vaniljglass. 


Blåbärskaka med crumble

Skrivet av Madeleine Granberg 16.07.2019

Äntligen finns det blåbär i skogen!E8F3C093 D416 4517 8E1C E3EF2C7C359A

Blåbärskaka med crumble

Kaka

100 gram rumsvarmt smör

1,5 dl socker

skalet av en halv citron

2 ägg

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljsocker

0,5 dl mjölk

4 dl blåbär

Smuldeg

50 gram mjukt smör

1,25 dl mjöl

0,5 dl havregryn

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med smuldegen, nyp ihop smöret med resten av ingredienserna till den deg och ställ åt sidan.

Vispa smöret och sockret poröst, vispa ner ett ägg i taget och riv ner citronskal.

Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen varvat med mjölken i äggsmeten och rör till en jämn smet.

Smörj en form (24 cm) med löstagbara kanter, sätt gärna bakplåtspapper i botten. Lägg i smeten i formen, strö över blåbären och smula sist över smuldegen.

Grädda i ugn ca 45 minuter, kakan skall vara torr.

Servera kakan med vaniljsås.

IMG 4014


Jordgubbspaj med rabarber och mandelsmulor

Skrivet av Madeleine Granberg 09.07.2019

Hej på er!

I väntan på sommarvärmen så får man unna sig lite gofika, som till exempel denna goda jordgubbspaj med rabarber och mandelsmul.
IMG 3553

Jordgubbspaj med rabarber och mandelsmul

 250 gram jordgubbar

250 gram rabarber

1 msk potatismjöl

0,5 dl socker

1 dl grovhackade mandlar eller mandelspån

Smuldeg

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl havregryn

0,5 dl socker

1 tsk kardemumma

75 gram mandelmassa

100 gram rumsvarmt smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär jordgubbar och rabarber i bitar och lägg i en pajform. Blanda socker och potatismjöl och strö över i formen och blanda runt.

Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma i en skål. Riv mandelmassan grovt och rör ihop mandelmassan och smöret med mjölblandningen till en smulig deg.

Strö smuldegen över jordgubbarna och rabarbern, strö över de grovhackade mandlarna/mandelspån och baka i ugnen i ca 25 minuter (akta så det inte bränns).

Servera med vaniljsås, grädde eller vaniljglass och garnera med färska jordgubbar.

IMG 3544

 


Rabarberglass

Skrivet av Madeleine Granberg 28.06.2019

Hej!

Provade på att göra egen sötsyrlig rabarberglass häromdagen, det var både enkelt och gott!

IMG 3508

Rabarberglass

500 gram rabarber

1 dl vatten

1,5 dl strösocker

5 dl vispgrädde

1 burk med kondenserad mjölk 

Gör så här :

Ansa och skär rabarberna i små bitar. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret och vattnet. Låt sjuda tills rabarberna är mjuk. 

Ställ kallt tills det svalnat och mixa sedan.

Vispa grädden och rör sedan ner den kondenserade mjölken och rabarberkrämen.

IMG 3500

Häll upp i en form och ställ i frysen (behöver minst 5 timmar).


Rabarberkompott med vaniljgrädde och kaksmulor

Skrivet av Madeleine Granberg 31.05.2019

Hej!

Dagens dessert blev en rabarberkompott med vaniljgrädde och kaksmulor. Mycket gott och enkelt att göra! 7FD5EAD7 98BF 42E6 B9B1 5AD286372125

Rabarberkompott med vaniljgrädde och kaksmulor

400 gram rabarber

0,5 dl vatten

2,5 dl socker

1 vaniljstång

Servera med: vispad grädde, smaksatt med vaniljsocker och valfria kaksmulor

Gör så här:

Skär rabarbern i skivor och lägg i kastrull tillsammans med vatten, socker och de urskrapade vaniljfröna och vaniljstången. Låt koka ca 10 minuter tills rabarbern mjuknat. 

Låt rabarberkompott svalna. Hit går det bra att förbereda. 

Vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker. Krossa kakorna, jag använde digestive med choklad. 

Lägg upp rabarberkompott i skålar, lägg på en klick grädde och avsluta med kaksmulorna. 

Servera!