madeleines recept header3

Mandelmanns rårivna äppelpaj

Skrivet av Madeleine Granberg 18.09.2020

 

Brukar ni kolla på Mandelmanns? Jag tycker det är ett såå mysigt program!! 

Receptet på denna äppelpaj kommer från deras program och är riktigt god.

E0F4F861 D9B6 4718 8DAA BCAD3FA50BF7

Servera pajen ljummen med vaniljglass, så gott!

Jag halverade receptet och gjorde en lite mindre paj vilket fungerade finfint, men receptet nedan ger en stor paj.

 

Mandelmanns rårivna äppelpaj

150 gram rumsvarmt smör

1 krm salt

2 msk vatten

3 dl vetemjöl

Fyllning:

5-6 äpplen

150 g smör, rumsvarmt

3,5 dl strösocker (går att minska då pajen blev ganska söt)

2 ägg

Gör så här:

Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt vila i kylen i ca 1 timme.

Kavla sedan ut degen så att den passar i en pajform som är ca 20 cm i diameter, eller i en stekpanna av gjutjärn om man inte har någon form. Ställ i kylen medan fyllningen görs.

Fyllning

Riv äpplena grovt med skalet tills man kommit upp till 7.5 dl.

Vispa därefter ihop smör, socker och ägg till en smet och blanda i de rivna äpplena. Fördela fyllningen jämt i formen och grädda sedan mitt i ugnen i ca 30 minuter i 225 grader.

Pajen kan se lite flytande ut när den är klar men fyllningen stelnar efter ett tag när den svalnat.

E23912AF A710 42CE 95E5 2E7E3F8AAFAE


Äppeltoscakaka

Skrivet av Madeleine Granberg 13.09.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:


Toscakaka med äppel!  

2AE1EDB4 EBC4 45D9 9D93 BF102D560613

Äppeltoscakaka

100 gram smör

2 ägg

1,5 dl socker

1,25 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 äpplen, skalade eller oskalade

1 tsk kanel

Toscaglasyr:

50 gram smör

0,75 dl socker

2 dl mandelspån

1 msk vetemjöl

1 msk mjölk

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker poröst.

Blanda i mjöl och vaniljsocker och rör sist i det smälta smöret. Blanda väl.

Häll smeten i en smord och bröad form, gärna med löstagbara kanter.

Dela äpplena, kärna ur och skär i tunna skivor. Tryck ner äppelskivorna i smeten. Pudra kanel över kakan.

Grädda i ugn 175 grader, ca 25 minuter.

Gör toscaglasyren medan kakan gräddas: smält smör och socker i en kastrull. Blanda ber mandelspån och mjöl. Rör hela tiden och häll slutligen i mjölken.

Häll den varma glasyren över kakan, höj ugnsvärmen till 200 grader och grädda 8-10 minuter.

8A794331 2554 43E3 834C 8296A5D9CCC0
Servera äppeltoscan som den är eller med vispad grädde eller vaniljsås.


Kolapaj med lingon

Skrivet av Madeleine Granberg 10.09.2020


Underbart god kolapaj med lingon!

5C636B66 3881 4E0E 99DF 722533BF0C4B 

Kolapaj med lingon

Pajdeg

125 gram smör

1 dl socker

1 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1 tsk kanel

Kolafyllning

3 dl vispgrädde

1,5 dl ljus sirap

1,5 dl socker

1,5 tsk vaniljsocker

75 gr smör

0,5 tsk flingsalt

Till servering: lingon och vispad grädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret, blanda med socker och havregryn. Blanda i mjölet och kanelen.

Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten.

Kyl pajformen i 30 minuter.

Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna.

Koka upp grädde, sirap och socker i en vid kastrull.

Låt koka ca 30 minuter. Rör då och då. För att se om kolan är klar, droppa lite av kola smeten i ett glas med kallt vatten. Den ska vara mjuk och lätt formbar men inte flyta ut.

Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret skuret i bitar. Låt svalna nästan helt.

Häll smeten i pajskalet. Strö över flingsalt.

Ställ i kylen minst 1 timme.

Dekorera kolapajen med lingon och servera med vispad grädde.

F1BE2ED2 6A30 4FD7 A198 C6D2F9A7CF0C


Banoffee cheesecake

Skrivet av Madeleine Granberg 04.09.2020

 

I somras gjorde jag små portionscheescakes med smak av banoffeepaj, riktigt smarriga om man gillar banan!

Pajerna blev dock ganska stora och mäktiga så de går bra att dela två personer på en.

F92C76D9 CEA9 478D A691 EDBCDE227099

Receptet hittade jag på matplatsen, men där var receptet till en hel stor cheesecake.

Detta recept ger 2 "små" cheesecakes.

Banoffee cheescake

40 gram rumsvarmt smör

75 gram digestivekex

150 gram philadelphiaost

0,25 dl socker

en halv banan

1 ägg

0,25 msk vanilj

0,5 citron

Toppa med:

en halv banan

en halv burk dulce de leche

vispad grädde 

mörk choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. 

Kör digestivekexen i en matberedare och rör ner smöret. 

Tryck ut kexen i två små pajformer med löstagbar botten. 

Mixa philadelphiaosten med sockret, bananen, ägget, vaniljsockret och citronsaften. 

Häll fyllningen över kakbottnen och grädda pajen i ca 30 min (kan variera väldigt mellan ugnar, håll lite koll om den behöver mer tid. Den ska vara lite lös men inte rinnande.)

Låt den sedan svalna och ställ i kylen.

Innan servering toppa cheesecaken med dulce de leche, bananer, vispad grädde och riven choklad.

02CF88FE CD1A 49BD 8D76 95A41805B677

 


Lingonsmoothie med vanilj

Skrivet av Madeleine Granberg 03.09.2020

 

Morgonens smoothie bestod av naturell yoghurt, lingon, banan, honung och vaniljkeso. Mättande och god!

4BDB4498 3966 4965 812C 91E813F16437

Lingonsmoothie med vanilj

2 dl naturell yoghurt

2 dl lingon

1 stor banan

en stor klick vaniljkeso

honung

Gör så här:

Mixa allt i en mixer, häll upp i glas och njut!

64F8B247 C22F 421D B5C0 C3667B5DA044

 Keson med smak av vanilj hittade jag på Sparhallen men hittar du inte den så använd dig av vanlig grynost/keso och smaksätt med vaniljpulver eller vaniljyoghurt.

 


Fläderpannacotta

Skrivet av Madeleine Granberg 28.08.2020 | 1 kommentar(er)

 

Lång semesterpaus på bloggen.. men sakta men säkert börjar inspirationen för att laga mat komma tillbaka.

I somras gjorde jag flädersaft som jag fryste ner och förra helgen gjordes det pannacotta av saften. Super fräsch och god!

 3B70C579 977D 425D 880F D73ACE053F3D

Toppa pannacottan med valfria bär, jag hittade några smultron och mynta i landet och vildhallon i frysen.

Receptet är från ica och ger 2 portioner.

Fläderpannacotta

2 dl grädde

1 dl flädersaft

2 gelatinblad

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.

Koka upp grädden och dra av från värmen. 

Krama ut vattnet ur gelatinbladen och rör ner i den varma grädden under omrörning.

Blanda sedan ner saften.

Häll upp smeten i portionsglas och ställ i kylskåp tills pannacottan stelnat.

Servera med bär.


Vattenmelon och fetaostsallad

Skrivet av Madeleine Granberg 17.06.2020

 

Supergott tillbehör till allt grillat!

Söt vattenmelon med salt fetaost tillsammans med fräsch mynta!

19515954 0CD1 4C28 80E8 53E7B1146185

Melon och fetaostsallad

vattenmelon

fetaost

mynta

olivolja

Gör så här:

Skär vattenmelon och fetaost i bitar. 

Lägg upp på ett fat tillsammans med mynta. Ringla över olivolja.

Klart att servera!

19AA0989 337C 49FE B44F 8C70642D2490


Knäckig rabarberpaj

Skrivet av Madeleine Granberg 16.06.2020

 

Mera rabarber!
Hade middagsgäster i söndags och bjöd då på denna knäckiga rabarberpaj, så gott! 

8853CDC3 FC18 49F5 8A60 91479EBDE37F

Pajen åt vi tillsammans med vaniljglass.

Knäckig rabarberpaj

150 gram smör

2 dl socker

0,5 dl sirap

0,5 dl grädde

3 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

Fyllning:

rabarber

socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär rabarbern i bitar och lägg i en pajform, strö över socker.

Smält smöret tillsammans med socker, sirap och grädde.

Blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och salt, rör ihop till en jämn smet.

Fördela smeten över rabarbern.

Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

Servera pajen ljummen med vaniljglass och vaniljsås.

 


Rabarberpaj med kokos och vit choklad

Skrivet av Madeleine Granberg 09.06.2020

 

Smulpaj med rabarber, kokos och vit choklad, ljuvligt gott!

FCC26173 61FD 4C9C A46F 47E96592749D 

Rabarberpaj med kokos och vit choklad

rabarber

socker

Smuldeg

100 gram smör

0,75 dl socker

2 dl vetemjöl

1 dl kokos

75 gram vit choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär rabarbern i bitar, lägg i en pajform och strö över socker.

Nyp ihop smöret med socker, vetemjöl, kokos och arbeta ihop till en smulig deg.

Hacka chokladen grovt och rör ner i degen.

Bred smuldegen över rabarbern och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Servera pajen med vaniljglass eller vaniljsås.

61FC1904 5BA8 4C0C 9860 57AAF80524EE


Rimbobullar med rabarber

Skrivet av Madeleine Granberg 03.06.2020 | 1 kommentar(er)

 

Igår bakade jag rimbobullar med rabarber, så galet goda!!!

D3F4D19D EE27 4347 B868 411058D60630

Rimbobullar är en riktig favorit som påminner lite om små wienerbröd.

3E62B18E 8D95 4995 B343 DD77298D777C

Rimbobullar med rabarber

ca 20 stycken

25 gram jäst

2 dl kall mjölk

2 msk socker

0,5 tsk salt

6 dl vetemjöl

175 gram rumsvarmt smör

Fyllning:

100 gram rumsvarmt smör

0,5 dl socker

1 msk vaniljsocker

1 rabarber

Till pensling: 1 ägg

Glasyr:

1 dl florsocker

1 msk vatten

Gör så här:

 Rör ut jästen i den kalla mjölken. Ta i socker och salt. Rör ner det mesta av mjölet och tillsätt smöret lite i gången.

Arbeta ihop till en smidig deg (jag använde degkrokarna på elvispen).

Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Skär rabarbern i små bitar.

Kavla ut degen till ca 32x40 cm. Skär ut ca 20 rutor (8x8 cm).

Lägg en klick fyllning och några rabarberbitar på varje ruta.

Nyp samman hörnen över fyllningen så att du får små knyten.

Lätt bullarna i pappersformar.

Låt jäsa under duk ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla bullarna med lättvispat ägg.

Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8 minuter och låt bullarna svalna.

Rör ihop florsocker och vatten, ringa glasyren på bullarna.

D843CFDB 6DF6 4A14 9F42 01A9120C4B2A

Smakade bra på kaffepausen idag.