Gravad lax med hovmästarsås
Gravad lax med hovmästarsås är gott på lilla julbordet och inte alls svårt att göra själv.
Gravad lax
500 gram laxfilé, benfri med skinnet kvar
0,25 dl salt
0,25 dl socker
0,5 msk grovmalen svartpeppar
1 msk rosépeppar
en liten knippe dill
Gör så här:
Blanda ihop salt, socker och peppar. Finhacka dillen.
Lägg laxen i en påse och fördela kryddorna och dillen ovanpå.
Sug ut luften ur påsen och låt den ligga framme en stund så "smälter" kryddorna bättre.
Låt grava i kylskåpet 2-3 dagar.
Skär laxen i tunna skivor och servera med hovmästarsås.
Hovmästarsås
3 msk senap
2 msk socker
1 msk rödvinsvinäger
1 dl matolja
finhackad dill
Gör så här:
Vispa ihop senap, socker och vinäger.
Häll i oljan, i en smal stråle, under kraftig vispning.
Rör den dillen och späd med lite vatten om såsen blir för tjock.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar