madeleines recept header3

Ugnspannkaka med potatis och bacon

Skrivet av Madeleine Granberg 23.03.2020 | 2 kommentar(er)

 

Matigare ugnspannkaka med potatis och bacon.

B69E7885 B38F 4515 9F0D DCE014E49AEASom raggmunk fast enklare att göra då den tillagas i ugnen.   

BC84F010 98B3 4745 9225 F3838A4EFD02Gott att servera med lingonsylt, rivna morötter och gröna ärter.  

Ugnspannkaka med potatis och bacon

25 g smör

4 dl vetemjöl

7 dl mjölk

3 ägg

0,5 tsk salt

3 potatisar 

1 paket bacon

Gör så här:

Smält smöret.

Sätt ugnen på 200 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper.

Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken tills klumpfritt. Tillsätt resten av mjölken och vispa till en slät smet.

Knäck i äggen och tillsätt salt och det smälta smöret, vispa ihop.

Skala potatisen och riv ner i smeten. 

Häll smeten i långpannan och lägg baconskivor ovanpå, dela baconskivorna en gång för att få det jämnt över hela.

Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter tills pannkakan har fått fin färg och stannat helt.

Servera med lingonsylt och riven morot. 


Skinklåda

Skrivet av Madeleine Granberg 26.12.2018

Hej på er!

Här kommer ett tips på vad som kan göras av den sista biten julskinka, det går även bra att använda vanlig rökt skinka.

IMG 1927

Skinklåda

Snabbvarianten: 2 påsar frysta potatisstrimlor med lök

Om du har mer tid: skala potatis och strimla och hacka en lök

300 gram julskinka eller rökt skinka

3-4 dl matlagningsgrädde

Salt och peppar

Riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. 

Smörj en ugnsform, lägg hälften av potatis- och lökblandning på botten. 

Strimla skinkan och lägg i formen ovanpå potatis- och lökblandningen. Salta och peppra. 

Lägg på resten av potatis- och lökblandningen och häll på grädde. Toppa med riven ost. 

Baka i ugn ca 45 minuter. 

Servera med inlagd rödbeta och riven morot.  
 


Kållåda

Skrivet av Madeleine Granberg 14.11.2018

Hej!

Nu är det dags för lite husmanskost! Kållåda. Gillar ni det? Jag tycker det är så gott!  IMG 0810

Tillsammans med gräddsås, kokt potatis och lingonsylt.

IMG 0800 

Perfekt att göra en stor form som man kan äta av i flera dagar och sen frysa in resten till en annan dag.

Kållåda

1 kg vitkål

2 msk sirap

salt och peppar

olja att steka i

500 gram köttfärs

1 gul lök

1 ägg

2 msk soja

1 dl grädde

1 msk kalvfond

1 msk sirap

salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort roten på vitkålen och stimla vitkålen fint. Bryn kålen i omgångar med olja på hög värme (utan att det bränns). Lägg i en bunke och smaka av med sirap, salt ch peppar.

Skala och hacka löken fint. Blanda med köttfärs och övriga ingredienser. Lägg hälften av kålen i en smord form. Lägg på färsen och ber ut. Avsluta med resten av kålen. In i ugnen ca 40 minuter.

Gräddsås

3 dl grädde

1,5 dl creme fraiche

0,5 msk kalvfond

1 msk soja

1 msk lingonsylt

Salt och peppar

Gör så här: 

Blanda grädde, creme fraiche, soja, fond och lingonsylt i en kastrull. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt koka ihop tills såsen tjocknat lite.