madeleines recept header3

Köttfärsgratäng med potatis

Skrivet av Madeleine Granberg 14.04.2020 | 0 Kommentarer

 

Hej på er!

Har er påsk varit bra? Vi brukar alltid fira påsken ute i skärgården men i år valde vi att stanna hemma så vi har endast hängt hemma i vår ensamhet; ätit gott, kollat på film och serier (DNA på Yle Areenan rekomenderas), promenerat och fixat på gården. Mysigt det med!

Men nu är vardagen tillbaka, den vardagen vi vant oss med.. Skolan stängd och jobb hemifrån.

Här kommer iaf ett middagstips inför veckan, krämig köttfärsgratäng med potatis. Laga gärna dubbelsats så finns det mat i åtminstone två dagar.

F0B54B4A E5DA 42B6 815F 550B50D196A9 

Köttfärsgratäng med potatis

ca 1 kg potatis

500 gram köttfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1-2 msk tomatpure

1 köttbuljong

ca 1 tsk torkad timjan

ca 1 tsk paprikapulver

1 krm cayennepeppar

salt, peppar

smör/olja

ca 1 dl vatten

2 dl grädde

1 dl creme fraiche

riven ost

Gör så här:

Stek köttfärsen i smör/olja. Skala och finhacka lök och vitlök, låt fräsa med köttfärsen.

Krydda med tomatpure, timjan, paprikapulver, buljong, cayennepeppar, salt och peppar. 

Häll på vatten och låt småputtra några minuter. 

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och skiva potatisen tunt.

Smörj en ungsform med smör. 

Varva sedan potatis och köttfärsröra i formen (börja med potatis), salta och peppra potatisen varje varv.

Vispa ihop grädde och crème fraîche och häll den sedan på gratängen. Fördela riven ost ovanpå.

Tillaga i ugn ca 45-60 minuter.

536EF031 D05E 437D 8E3F 7914BE4B1909

Servera med sallad!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar