madeleines recept header3

Krämig kycklinggratäng med mango chutney

Skrivet av Madeleine Granberg 02.06.2020 | 1 kommentar(er)

 

Krämig kycklinggratäng med mango chutney och curry, hur gott som helst!

FC610C34 5B28 4A4E 8D88 7E5CF1E11E89

Har gjort en liknande rätt tidigare här på bloggen men då med kokosmjölk, recept här.

Krämig kycklinggratäng med mango chutney

900 gram kyckling

1 gul lök

2 dl grädde

2 dl creme fraiche

1,5 dl mango chutney

1-2 vitlöksklyftor

2 tsk curry

1-2 tsk sambal oelek (beroende på hur het du vill ha den)

salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver

smör att steka i

Gör så här:

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem i smör så de får fin yta, krydda med salt, peppar, paprikapulver och vitlökspulver. Lägg kycklingen i en ugnsform. Skär löken i klyftor och fördela den över kycklingen.

Blanda ihop grädde, crème fraîche, mango chutney i en kastrull, krydda med curry och sambal oelek. Riv ner vitlöken. Låt blandningen koka upp. 

Häll såsen över kycklingen och tillaga i ugn ca 30 minuter i 175 grader.

14A21FB9 271B 4C00 8D4C AFFA0F51F5D7
Servera med ris och sallad. 
FE57CB48 C64C 4412 A107 E11A6AC01F72


Kyckling tikka masala

Skrivet av Madeleine Granberg 17.05.2020 | 1 kommentar(er)

 

Hej på er! 

Chicken tikka masala är en riktig favorit. Var till Goa, Indien 2006 och förälskade mig då verkligen i indisk mat. 

 I indisk mat är det mycket kryddor men i detta recept används en indisk kryddblandning; garam masala som är en blandning  av bland annat spiskummin, koriander, kardemumma och kanel, vilket gör det lite enklare.

Tips! Använd lite mindre sambal oelek så gillar även kidsen denna rätt!
0F039879 0BFF 4237 B880 609EB1A7EC49

Vi åt det tillsammans med basmatiris, en typ av raita och chapatibröd.

Kyckling tikka masala

500 gram kyckling

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2-3 tsk garam masala

0,5 tsk gurkmeja

1 msk riven färsk ingefära

3-4 msk tomatpure

0,5-1 tsk sambal oelek

3 dl grädde

salt och peppar

smör och olja att steka i

Gör så här:

 Skär kycklingen i bitar och bryn i smör.

Skala och hacka lök och vitlök och låt steka med kycklingen.

Krydda med garam masala, gurkmeja, ingefära, tomatpure och sambal oelek tillsammans med lite olja. Låt fräsa en stund.

Häll på grädde och smaka av med salt och peppar.

Låt småputtra ca 10 minuter.

Chapatibröd

5 dl vetemjöl

1 tsk salt

2 tsk olja

ca 2 dl ljummet vatten

olja till stekning

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en smidig deg.

Dela degen i 10 delar (eller färre om du vill ha större bröd).

Kavla ut till tunna runda bröd på mjölad bänk.

Stek dem 1-2 minuter på varje sida i en het, lätt oljad stekpanna.

Bröden ska få fina bruna fläckar på båda sidor.

 


Sweet chilimarinad till kyckling

Skrivet av Madeleine Granberg 18.04.2020

Vilket härligt väder det är här på Åland idag! Skall snart ge mig ut på en promenad men först skall jag marinera kycklingen inför grillningen ikväll.

Tänkte att jag skulle dela med mig av receptet ifall ni oxå skall grilla ikväll!

Använde mig av denna marinad när vi grillade kyckling förra helgen och den ger en så god smak till kycklingen. 

FD8F1230 E2A4 4FD6 8DDA 9204ACC584A0 

Sweet chilimarinerad kyckling

ca 1 kg kyckling

0,5 dl sweet chilisås 

2 msk olja

2 msk soja

2 pressade vitlöksklyftor

salt och peppar

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och blanda ner kycklingen. 

Låt dra några timmar innan grillningen. 
F0D6235B 0168 4310 86E9 615EE37E3D2B


Kyckling i café de Parissås

Skrivet av Madeleine Granberg 29.03.2020 | 1 kommentar(er)

 

Till middag i lördags gjorde jag denna kyckling i smakrik café de Parissås som vi åt tillsammans med råstekt potatis.

Hur gott som helst, testa du med!

27A1C6AC 3FF2 4234 BDB8 D659F105D6F1
 

Kyckling i café de Parissås

ca 700 gram kycklingfilé eller lårfilé

3 vitlöksklyftor

1 dl finhackad persilja

50 gram kallt smör

1 äggula

1 msk tomatpure

2 msk mango chutney

1 krm cayennepeppar

salt 

3 dl grädde

Gör så här:

Börja med att göra ett kryddsmör: lägg vitlök och persilja i en matberedare och kör runt en stund.

Lägg i smöret, äggula, tomatpure, mango chutney, cayennepeppar och salt. Kör tills du har ett kryddsmör.

Häll grädden i en liten kastrull och lägg i kryddsmöret. Låt det smälta ihop och bli varmt.

Salta och peppra kycklingen och stek i smör i en stekpanna tills den är genomstekt.

Häll såsen över kycklingen och servera med råstekt potatis.

 CE1AC8BE FB9A 4322 AE69 59140CF7F1E7

Råstekt potatis

potatis

salt  och peppar

smör och olja att steka i

(vitlök)

Gör så här:

Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Skölj potatisen (så stärkelsen försvinner) och låt den torka.

Stek sedan potatisen i smör och olja tills den fått fin färg och är mjuk, krydda med salt och peppar (och vitlök).

Alternativt kan man lägga in den i ugnen efter stekningen och låt den bli mjuk där (175 grader), gör man en större mängder är det enklare.

 


Wokad kyckling med broccoli och pak choi

Skrivet av Madeleine Granberg 20.03.2020

 

Enkel kycklingwok som jag googlade fram då jag i min grönsakssvinnislåda hade fått både broccoli och pak choi och visste inte alls vad jag skulle hitta på.

D18DB6F1 9624 48B7 93C1 520FB7294AF7

Supergott blev det! Jag hade inte koriander hemma så det hoppade vi över men lade till sesamfrön istället.

 Receptet kommer från coop.se

4 personer

Wokad kyckling med broccoli och pak choi

400 gram kycklingstrimlor

250 gram broccoli

400 gram pak choi

4 vitlöksklytor

20 gram färsk ingefära

1 röd chili

salt, peppar 

olja att steka i

Woksås

1,5 dl sweet chilisås

2 msk kinesisk soja

Till servering: ris, koriander

Gör så här:

Koka riset.

Blanda ihop sweet chilisås och soja, ställ åt sidan.

Skär broccoli, pak choi och chili i mindre bitar, finhacka vitlök och ingefära.

Hetta upp olja i en stekpanna och bryn kycklingen. Lyft ur pannan och stek sedan broccoli, pak choi, chili, vitlök och ingefära. Salta och peppra. När grönsakerna fått färg, vänd ner kycklingen och såsen.

Låt puttra 3-5 minuter.

75CE2EE5 C6F7 4E04 B36B A17769690EC9

Servera med ris, koriander (som jag hoppade över) och sesamfrön. 

 


Kycklinggryta med soltorkade tomater

Skrivet av Madeleine Granberg 31.10.2019

 

Gårdagens middag blev denna enkla och goda kycklinggryta med soltorkade tomater. Vi åt grytan med ris men tror även att pasta skulle passa bra till.

 9B000F52 3FBE 434E 8C9E 85236B00B66A

Kycklinggryta med soltorkad tomat

500 gram kycklingfilé

1 gul lök

2 dl crème fraiche

2 dl vatten

1 kycklingbuljong

ca 10 soltorkade tomater

olja att steka i 

salt och peppar

fetaost

Gör så här:

Finhacka löken och stek den mjuk i olja utan att den tar färg, lägg åt sidan. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i olja, krydda med salt och peppar. 

Lägg tillbaka löken i pannan och häll på crème fraiche, vatten och kycklingbuljong. 

Strimla den soltorkade tomaten och ha i såsen. Låt allt puttra en stund. Avsluta med att smula lite fetaost över grytan.

A98C4314 9705 4338 9D43 007B0ACAEF70

Klart att servera!

 


Pasta med kyckling, bacon och majs

Skrivet av Madeleine Granberg 24.10.2019


Dagens middagstips kommer här! 
En lättlagad krämig kycklingpasta med bacon och majs. 
7D032468 5C98 4A7F 88D3 6E214579E298 

Pasta med kyckling, bacon och majs

valfri pasta för 4 personer

300 gram strimlad kyckling

ett paket bacon

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl majs

2 dl creme fraiche

1 dl grädde

1 dl kokande pastavatten

1 kycklingbuljong

1 msk soja

salt och peppar

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna.

Hacka lök och vitlök. Stek kycklingen tillsammans med lök och vitlök och krydda med salt och peppar, lägg åt sidan.

Klipp baconet i bitar och genomstek.

Vänd ner kycklingen och löken i baconhacket tillsammans med majs, crème fraiche, grädde, pastavatten, buljong och soja. Låt koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar.

Smaklig spis! 


Färskostkryddad kycklingpasta

Skrivet av Madeleine Granberg 03.05.2019

Hej!

 Här kommer tips till dagens middag: färskostkryddad kycklingpasta!

EC1DC37E 0C92 4CC5 A260 5DC1FE51C58BToppa pastan med parmesan och nymalen svartpeppar. 

Färskostkryddad kycklingpasta

valfri pasta för 4 personer

1 förpackning kycklingstrimlor

1 förpackning färskost. ex med smak av citron och pesto

1 kycklingbuljong

en näve färsk spenat

en halv förpackning körsbärstomater

salt och peppar

olja att steka i

0,5-1 dl pastavatten

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Stek kycklingstrimlorna färdiga i olja. Krydda med salt och peppar.

IMG 1646

Tillsätt färskosten och hetta upp. Smula ner kycklingbuljongen och 0,5 dl pastavatten, låt koka ihop.

Dela tomaterna och ha i såsen tillsammans med spenaten, låt puttra några minuter. (Ha i mera pastavatten om du tycker såsen är för tjock).

IMG 1650

Rör ihop såsen med pastan och servera. Smaskens!


Kycklinggratäng med curry, mango chutney och kokosmjölk

Skrivet av Madeleine Granberg 10.04.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Hej!

Den här kycklinggratängen blev en riktigt favorit hemma hos oss! Kycklinglårfilé som bakas i ugn tillsammans med curry, mango chutney och kokosmjölk, toppa med koriander och servera med ris.
IMG 1842

IMG 1844

Kycklinggratäng med curry, mango chutney och kokosmjölk 

1 förpackning kycklinglårfilé 

salt och peppar

1 burk kokosmjölk

1 msk curry

1 krm cayennepeppar

0,5-1 dl mango chutney

1 tsk salt

1 gul lök

1 röd paprika

Koriander till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär lårfiléerna i mindre bitar och lägg i en ugnsform, salta och peppra.

Vispa ihop kokosmjölk, curry, cayennepeppar, salt och mango chutney.

IMG 1830

Häll såsen över kycklingen och lägg in i ugnen i ca 40 minuter (eller tills kycklingen är klar).

IMG 1850 Servera med ris.


Krämig pasta med lax och grönkål

Skrivet av Madeleine Granberg 04.02.2019

Hej på er!

Hoppas ni har fått en bra start på veckan! Själv sitter jag hemma med förkylda barn, "vabruari" börjar bra..

Men det var så soligt och fint här på eftermiddagen så jag smet ut och skottade lite snö. Det har kommit massor av snö på Åland! Så roligt men det börjar nästan räcka nu.. Har ni fått mycket snö där Du bor?

Nu till receptet jag tänkte bjuda på! Pasta äter vi åtminstone en gång i veckan och denna krämiga pasta med lax och grönkål var så god!

IMG 0403

Krämig pasta med lax och grönkål

pasta för 4 personer

100 gram grönkål

400 gram laxfile

1 dl créme fraiche

2 dl grädde

1 halv fiskbuljong/ 2 tsk fiskfond

saft och skal av en halv citron

smör att steka i

salt och peppar

Gör så här:

Koka upp pastan efter anvisningarna på förpackningen.

Under tiden, smält smöret i en stekpanna och fräs grönkålen i några minuter. Tillsätt crème fraiche och grädde, fiskbuljong/fiskfond, citronskal- och saft. Värm under försiktig omrörning.

IMG 0396

Tillsätt laxen och låt puttra tills laxen är klar. Smaka av med salt och peppar. Rör gärna ihop såsen med lite av pastavattnet och pastan.

Klart att servera!