Kycklingsoppa med kikärter och morot
Het kycklingsoppa med kikärter och morot.
Kycklingsoppa med kikärter och morot
ca 300 gram kycklingfile
1 förpackning kikärter (passa på och gör en chokladmousse med kikärtsspadet)
2 morötter
1 stor gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
ca 5 dl vatten
1 buljontärning
3 tsk spiskummin
3 tsk paprikapulver
1-2 tsk cayennepeppar
limesaft från en halv lime
salt och peppar
olja att steka i
en klick crème fraiche till servering
Gör så här:
Skölj kikärterna (spara spadet om du vill göra chokladmousse).
Skala och hacka lök, vitlök, morot och paprika.
Skär kycklingen i mindre bitar och stek i olja tills de får färg och är genomstekta, lägg åt sidan.
Fräs lök, vitlök, morot och paprika i olja, tills löken är genomskinlig.
Tillsätt kyckling, kikärter, krossade tomater, buljong, vatten och alla kryddor.
Låt småputtra cirka 10 minuter tills grönsakerna är mjuka, tillsätt mera vatten om det behövs.
Smaka av med limesaft, salt och peppar.
Servera soppa med en klick crème fraiche.
Baconlindad kycklingfilé
Ni som följer mig på Instagram (följ mig gärna!), såg att min son som är snart 10 år lagade maten häromdagen. Det är så kul när han intresserar sig av att laga mat!
Här kommer receptet!
Baconlindad kycklingfilé
1 förpackning kycklingfilé
1 paket bacon
2 dl grädde
1 kycklingbuljongtärning
salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver
Att servera till: ris och sallad
Gör så här:
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar (på längden), krydda med salt, peppar, paprikapulver och vitlökspulver.
Rulla in varje kycklingfilé med bacon och lägg i en form. Krydda ytterligare!
Häll på grädde och smula ner buljongtärningen.
Tillaga i ugn, 175 grader, ca 40 minuter tills baconet fått fin färg och att kycklingen är klar.
Servera med kokt ris och sallad.
Kyckling cashew
Mild kycklinggryta med asiatiska smaker, grönsaker och cashewnötter.
Receptet kommer från Jennie Walldens bok "asiatiska smaker". Jag använde lite andra grönsaker än original receptet och det smakade bra det med!
Detta är min variant på grytan:
Kyckling cashew
500 gram kycklinglårfilé
2 vitlöksklyftor
2 morötter
en halv röd paprika
en halv gul paprika
1 gul lök
ett halvt broccolistånd
olja att steka i
Sås
0,75 dl ostronsås
2 msk hoisinsås
0,5 msk risvinäger
3 msk farinsocker
1 msk sesamolja
Till servering: cashewnötter och jasminris
Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till såsen.
Skär kycklingen i lagom munsbitar.
Skala och skär grönsakerna i bitar.
Stek kycklingen på hög värme tillsammans med en hackad vitlöksklyfta tills kycklingen fått fin färg. Ställ åt sidan.
Fräs grönsakerna på hög värme tillsammans med en finhackad vitlöksklyfta tills de fått lite färg. Tillsätt kycklingen och såsen, rör om.
Låt puttra ihop.
Strössla över cashewnötterna och servera med jasminris.
Smaklig spis!
Chicken curry nam-nam
Kyckling, currysås och ris, det är ju en riktigt vardagsfavorit!
Detta recept hittade jag på Jennie Walldéns Instagram och det var verkligen så gott, även kidsen älskade det!
Kyckling curry nam-nam
600 gram kycklingfiléer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
3 dl grädde
2 msk mango chutney
salt och peppar
Serveras med: ris, jordnötter/cashewnötter och sallad
Gör så här:
Skiva löken tunt. Finhacka vitlöken.
Stek löken mjuk i smör. Tillsätt vitlöken och låt steka ytterligare någon minut.
Lägg i kycklingen och låt den få lite färg.
Rör i curry och en klick smör, låt fräsa en stund.
Häll på grädde och låt kok upp. Tillsätt mango chutney och låt koka ihop en stund. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris, nötter och sallad.
Krämig kycklinggratäng med mango chutney
Krämig kycklinggratäng med mango chutney och curry, hur gott som helst!
Har gjort en liknande rätt tidigare här på bloggen men då med kokosmjölk, recept här.
Krämig kycklinggratäng med mango chutney
900 gram kyckling
1 gul lök
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1,5 dl mango chutney
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk curry
1-2 tsk sambal oelek (beroende på hur het du vill ha den)
salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver
smör att steka i
Gör så här:
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem i smör så de får fin yta, krydda med salt, peppar, paprikapulver och vitlökspulver. Lägg kycklingen i en ugnsform. Skär löken i klyftor och fördela den över kycklingen.
Blanda ihop grädde, crème fraîche, mango chutney i en kastrull, krydda med curry och sambal oelek. Riv ner vitlöken. Låt blandningen koka upp.
Häll såsen över kycklingen och tillaga i ugn ca 30 minuter i 175 grader.
Servera med ris och sallad.
Kyckling tikka masala
Hej på er!
Chicken tikka masala är en riktig favorit. Var till Goa, Indien 2006 och förälskade mig då verkligen i indisk mat.
I indisk mat är det mycket kryddor men i detta recept används en indisk kryddblandning; garam masala som är en blandning av bland annat spiskummin, koriander, kardemumma och kanel, vilket gör det lite enklare.
Tips! Använd lite mindre sambal oelek så gillar även kidsen denna rätt!
Vi åt det tillsammans med basmatiris, en typ av raita och chapatibröd.
Kyckling tikka masala
500 gram kyckling
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
1 msk riven färsk ingefära
3-4 msk tomatpure
0,5-1 tsk sambal oelek
3 dl grädde
salt och peppar
smör och olja att steka i
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar och bryn i smör.
Skala och hacka lök och vitlök och låt steka med kycklingen.
Krydda med garam masala, gurkmeja, ingefära, tomatpure och sambal oelek tillsammans med lite olja. Låt fräsa en stund.
Häll på grädde och smaka av med salt och peppar.
Låt småputtra ca 10 minuter.
Chapatibröd
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk olja
ca 2 dl ljummet vatten
olja till stekning
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
Dela degen i 10 delar (eller färre om du vill ha större bröd).
Kavla ut till tunna runda bröd på mjölad bänk.
Stek dem 1-2 minuter på varje sida i en het, lätt oljad stekpanna.
Bröden ska få fina bruna fläckar på båda sidor.
Sweet chilimarinad till kyckling
Vilket härligt väder det är här på Åland idag! Skall snart ge mig ut på en promenad men först skall jag marinera kycklingen inför grillningen ikväll.
Tänkte att jag skulle dela med mig av receptet ifall ni oxå skall grilla ikväll!
Använde mig av denna marinad när vi grillade kyckling förra helgen och den ger en så god smak till kycklingen.
Sweet chilimarinerad kyckling
ca 1 kg kyckling
0,5 dl sweet chilisås
2 msk olja
2 msk soja
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och blanda ner kycklingen.
Låt dra några timmar innan grillningen.
Kyckling i café de Parissås
Till middag i lördags gjorde jag denna kyckling i smakrik café de Parissås som vi åt tillsammans med råstekt potatis.
Hur gott som helst, testa du med!
Kyckling i café de Parissås
ca 700 gram kycklingfilé eller lårfilé
3 vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
50 gram kallt smör
1 äggula
1 msk tomatpure
2 msk mango chutney
1 krm cayennepeppar
salt
3 dl grädde
Gör så här:
Börja med att göra ett kryddsmör: lägg vitlök och persilja i en matberedare och kör runt en stund.
Lägg i smöret, äggula, tomatpure, mango chutney, cayennepeppar och salt. Kör tills du har ett kryddsmör.
Häll grädden i en liten kastrull och lägg i kryddsmöret. Låt det smälta ihop och bli varmt.
Salta och peppra kycklingen och stek i smör i en stekpanna tills den är genomstekt.
Häll såsen över kycklingen och servera med råstekt potatis.
Råstekt potatis
potatis
salt och peppar
smör och olja att steka i
(vitlök)
Gör så här:
Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Skölj potatisen (så stärkelsen försvinner) och låt den torka.
Stek sedan potatisen i smör och olja tills den fått fin färg och är mjuk, krydda med salt och peppar (och vitlök).
Alternativt kan man lägga in den i ugnen efter stekningen och låt den bli mjuk där (175 grader), gör man en större mängder är det enklare.
Wokad kyckling med broccoli och pak choi
Enkel kycklingwok som jag googlade fram då jag i min grönsakssvinnislåda hade fått både broccoli och pak choi och visste inte alls vad jag skulle hitta på.
Supergott blev det! Jag hade inte koriander hemma så det hoppade vi över men lade till sesamfrön istället.
Receptet kommer från coop.se
4 personer
Wokad kyckling med broccoli och pak choi
400 gram kycklingstrimlor
250 gram broccoli
400 gram pak choi
4 vitlöksklytor
20 gram färsk ingefära
1 röd chili
salt, peppar
olja att steka i
Woksås
1,5 dl sweet chilisås
2 msk kinesisk soja
Till servering: ris, koriander
Gör så här:
Koka riset.
Blanda ihop sweet chilisås och soja, ställ åt sidan.
Skär broccoli, pak choi och chili i mindre bitar, finhacka vitlök och ingefära.
Hetta upp olja i en stekpanna och bryn kycklingen. Lyft ur pannan och stek sedan broccoli, pak choi, chili, vitlök och ingefära. Salta och peppra. När grönsakerna fått färg, vänd ner kycklingen och såsen.
Låt puttra 3-5 minuter.
Servera med ris, koriander (som jag hoppade över) och sesamfrön.
Kycklinggryta med soltorkade tomater
Gårdagens middag blev denna enkla och goda kycklinggryta med soltorkade tomater. Vi åt grytan med ris men tror även att pasta skulle passa bra till.
Kycklinggryta med soltorkad tomat
500 gram kycklingfilé
1 gul lök
2 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 kycklingbuljong
ca 10 soltorkade tomater
olja att steka i
salt och peppar
fetaost
Gör så här:
Finhacka löken och stek den mjuk i olja utan att den tar färg, lägg åt sidan. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i olja, krydda med salt och peppar.
Lägg tillbaka löken i pannan och häll på crème fraiche, vatten och kycklingbuljong.
Strimla den soltorkade tomaten och ha i såsen. Låt allt puttra en stund. Avsluta med att smula lite fetaost över grytan.
Klart att servera!