madeleines recept header3

Lutfisk med vitsås

Skrivet av Madeleine Granberg 21.12.2019 | 0 Kommentarer

 

Gillar ni lutfisk? Jag tycker det är såå gott! Lutfisk med kokt potatis, vitsås, ärter och massa kryddpeppar. Mums!

Vet att det är många som tycker det är lite läbbigt men jag utmanar alla att testa, kanske dina smaklökar har ändrats sen du smakade sist ;)

52B2B19A 55E9 4A46 B3A7 CDFF837B08AC

Receptet kommer från Per Morberg.

Lutfisk med vitsås

2 kg lutfisk

4 tsk salt

Vitsås

2 msk mjöl

2 msk smör

3 dl mjölk

1 dl grädde

salt och vitpeppar

Till servering: kokt potatis (skalad!), gröna ärter, kryddpeppar

Gör så här:

Lägg lutfisken i en bunke och häll på rikligt med vatten. Låt den ligga i blöt i 3-4 timmar, byt vatten några gånger under tiden.

Värm ugnen till 200 grader. Ta upp fisken och lägg den med sidan där skinnet suttit nedåt i en ugnsform.

Strö över saltet och täck med aluminiumfolie. Sätt in formen i ugnen och ugnsbaka fisken i 40-50 minuter.

Gör såsen under tiden. Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Vispa tills mjölet löst sig.

Tillsätt mjölk och grädde och vispa till en slät sås. Låt sjuda på svag värme i 5-10 minuter.

Vispa eller rör så ofta så att inte såsen bränner fast i botten. Smaka av med salt och peppar.

Ta ut fisken ur ugnen, häll av vattnet och servera med vitsåsen, kokta gröna ärterna och kryddpeppar.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar