madeleines recept header3

Halloumi carbonara

Skrivet av Madeleine Granberg 26.05.2020 | 2 kommentar(er)

 

En vegetarisk variant av pasta carbonara med halloumiost istället för bacon.

 A3CDFFBB 1ADF 448F B59C D48042F4EA1B

Recept från Fridas bakblogg.

Halloumi carbonara

250 gram halloumi 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2,5 dl grädde

3 äggulor

2 dl finriven parmesan

salt och svartpeppar

1,5 dl pastavatten

spagetti för 4 personer

Gör så här:

Koka spagettin enligt anvisningarna (spara 1,5 dl pastavatten).

Skär halloumi i små tärningar och stek tärningarna tills de fått fin färg, ställ åt sidan.

Skala och finhacka lök och vitlök, stek sedan i olja tills löken mjuknat. Tillsätt halloumi och låt steka ihop några minuter.

Blanda pastavatten, grädde, äggulor och 1 dl finriven parmesan. Häll blandningen över lök och halloumi och rör ihop.

Smaka av med salt och peppar.

Vänd ner pastan och toppa med resten av parmesanosten.

Servera direkt!


Kikärtsbiffar med mangosås

Skrivet av Madeleine Granberg 06.04.2020

 

Vill ni äta något vegetariskt till middag idag så rekommenderar jag dessa kikärtsbiffar med mangosås.

4C62A19F 091C 4686 84A9 56E87AA35379
Receptet kommer från Jennie Walldén och hon serverar biffarna med en spenatsallad men jag valde att göra en varm bulgursallad istället.

Kikärtsbiffar med mangosås

 2 förpackningar kikärtor (á 400 gram)

1 ägg

1,5 dl majsstärkelse

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 tsk färsk ingefära, finhackad

1 msk curry

salt och peppar

3 dl panko

olivolja eller vanlig olja att steka i

Mangosås

2,5 dl matyoghurt (eller gräddfil/crème fraîche) 

 4 msk mango chutney

Gör så här:

Mosa kikärterna och lägg i en bunke med resten av ingredienserna förutom panko.

Rör om ordentligt och forma till biffar.

Vänd biffarna panko och stek i generöst med olja tills de blir frasiga och gyllene.

Blanda ihop matlagningsyoghurt med mango chutney.

Varm bulgursallad

Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala och hacka valfria grönsaker (jag använde gul lök, vitlök, rödkål, morot och aubergine). Stek grönsakerna i olja, krydda med salt och peppar.

Blanda ihop bulguren med grönsakerna, låt fräsa ihop en stund.

Servera kikärtsbiffarna med mangosåsen och den varma bulgursalladen.


Grönsaker med dipp

Skrivet av Madeleine Granberg 17.01.2020

Kategorier:

Ett lite nyttigare fredagsmysalternativ är att göra grönsaker med dipp.

För att få barnen lite mera intresserade av att äta grönsaker istället för chips till fredagsmyset så låt de vara med och skala, skära, lägga upp grönsakerna och blanda ihop dippen!

7370535B BC4F 4862 BCF6 B683400D750D Grönsaker som man kan använda är ex. morot, paprika i olika färger, gurka, cocktailtomater, blomkål. 

Dippen vi använde oss av denna gång var vanlig ”chipsdipp” i smaken ranch och den passade riktigt bra ihop med grönsakerna.

Trevlig fredag!

 


Krämig pasta med champinjoner

Skrivet av Madeleine Granberg 02.12.2019

 

Måndag igen och dagens vegetariska middagstips kommer här!

06D6BA7F BBCF 47D0 BC67 765EDB90AF85 

Krämig pasta med champinjoner

pasta för 2 personer

200 gram champinjoner

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

1 tsk timjan

rivet skal av en citron

2 dl grädde

salt och vitpeppar

smör att steka i 

parmesan

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningar.

Strimla champinjonerna och finhacka lök och vitlök.

Stek championerna med smör i en gryta tills den får lite färg. Tillsätt sedan lite mera smör, löken, vitlök, timjan och citronskal och låt fräsa med någon minut. Salta och peppra.

Häll på grädde och låt koka ihop, smaka av med salt och peppar och blanda med pastan.

Lägg upp på fat och riv över massvis av parmesan!

 


Grönkålspasta

Skrivet av Madeleine Granberg 03.07.2019 | 2 kommentar(er)

Hej på er!

Här kommer recept på en krämig pasta med grönkål, valnötter och parmesan.

IMG 3722

Visst är grönkålen vacker?!

IMG 3677

Grönkålspasta

spagetti gör 4 personer

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

smör att steka i

250 gram grönkål

1 dl grädde

1 dl crème fraîche

2 dl pastavatten

en halv grönsaksbuljongtärning

salt och peppar

parmesan

valnötter

Gör så här:

Koka spagettin enligt anvisningarna.

Finhacka lök och vitlök, stek mjukt i smör utan att det tar färg.

Finstrimla grönkålen och fräs med lökhacket tills grönkålen är mjuk. Häll på grädde, crème fraîche och pastavatten och smula ner buljongtärningen. Låt puttra ihop och smaka av med salt och peppar. 

Blanda spagettin med grönkålssåsen, strö över valnötter och riven parmesan. 

Klart att servera!


Ebbas ugnsomelett

Skrivet av Madeleine Granberg 25.06.2019

Kategorier:

Hej på er!

Ugnsomelett är den perfekta sommarlunchen då den enkelt kan varieras, går snabbt att göra och enkelt görs åt många.

Denna ugnsomelett fick jag inspiration från systrarna von Sydows senaste kobok. Jag använde mig av både gräddost och fetaost, gårdagens kokta nypotatis, basilika och tomater.

Nypotatisen, basilikan och tomaterna är från mammas växthus, så lyxigt att hämta grönsakerna direkt från växthuset!!

IMG 3461

IMG 3460

Ebbas ugnsomelett

2-3 msk olivolja

ca 10 körsbärstomater

0,5 hackad rödlök

6 ägg

 4 dl mjölk

2 dl smakrik riven ost (jag använde ÅCAs Niska blandning)

en näve strimlade basilikablad

100 gram fetaost

5 kokta nypotatisar (går att hoppa över men det blir lite matigare med potatis)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Häll olivoljan i en ugnsform och smörj den.

Halvera tomaterna och lägg i formen med snittytan uppåt, lägg även i lökhacket och låt stå i ugnen ca 15 minuter.

Vispa ihop ägg, mjölk och riven ost. Salta och peppra. 

Ta ut formen ur ugnen och sprid ut den hackade basilikan över tomaten och löken. Smula över fetaosten och häll på äggblandningen.

Grädda i ugnen ca 30 minuter eller tills omeletten fått fin färg.

Servera omeletten med sallad.

 

 Vilken är er favoritlunch på sommaren?


Krämig tomatsoppa med ost

Skrivet av Madeleine Granberg 19.06.2019 | 1 kommentar(er)

Hej!

Förra veckan då det var värsta ruskvädret gjorde jag en krämig tomatsoppa på krossade tomater med örter och ost. Soppan är en riktig räddare i nöden soppa då den görs på ingredienser som oftast finns hemma i skafferiet.

Soppan fick bra betyg av E som tog hela 4 gånger!

IMG 3227

Krämig tomatsoppa med ost

3 schalottenlökar

2-3 vitlöksklyftor

olivolja att steka i

1 tsk oregano

1 tsk basilika

2 burkar/tetror krossade tomater

1 grönsaksbuljong

2 dl grädde eller 1,5 dl crème fraîche

en näve smakrik riven ost

Gör så här:

Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs schalottenlök i olivolja på låg värme tillsammans med oregano och basilika. Tillsätt vitlöken och fräs en stund utan att det tar färg.

Häll på de krossade tomaterna och smula ner buljongtärningen, låt puttra 10 minuter.

Häll på grädde eller crème fraîche och låt puttra ytterligare några minuter. 

Mixa soppan med stavmixer, lägg ner osten och låt den smälta.

Servera soppan med ett gott bröd.


Pankopanerad mozzarella

Skrivet av Madeleine Granberg 17.06.2019

Kategorier:

Hej på er!

Hemma med sjukt barn idag (hej sommarförkylning..) och kylen ekade tom men det fanns en mozzarella, så jag kom på idén att pankopanera den! Det blev en riktigt härlig sommarlunch som absolut kommer att göras flera gånger!

8434FA3B CEAC 4AF0 9FA2 F8826B6C3BBB

Jag serverade mozzarellan med skivade tomater och en hemmagjord pesto med basilika från egna landet, pinjenötter, vitlök och olivolja och avslutade med att ringla över lite balsamico.

Pankopanerad mozzarella

en mozzarella (gärna buffel)

ägg

panko

olja att steka i

Gör så här:

Vispa upp ett ägg i en skål och ha panko (asiatiskt ströbröd) i en annan skål. Rulla först mozzarellan i äggvispet och sedan i pankot. Stek mozzarellan i olja tills den fått fin färg. Servera genast!


Halloumi- och zucchinibiffar

Skrivet av Madeleine Granberg 16.06.2019

Hej på er!

 Dessa halloumi- och zucchinibiffar bara måste ni testa, dom är försvinnande goda!E98A89B8 1F17 499D BE0E 672C999ABC3D

Halloumi- och zucchinibiffar (recept från boken Veggivore) 

500 g zucchini

ca 1 tsk salt

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

200 halloumiost

1 ägg

0,5 dl Maizena

1 dl panko eller vanligt ströbröd

0,5 dl finhackad persilja

0,5 dl finhackad mynta

svartpeppar

smör eller olja till stekning

Gör så här:

Riv zucchinin grovt och blanda den med saltet i en skål. 

Låt stå 30 minuter. 

Skala och hacka lök och vitlök fint, riv osten grovt. 

Lägg zucchinin i en sil eller silduk och pressa ur så mycket vätska du kan. 

Blanda med resten av ingredienserna till en smet. 

Forma till små biffar och stek i rikligt med smör/olja på båda sidorna tills ytan är gyllenbrun, det kan ta några minuter per sida. Servera gärna med en vitlökssås och tomat- och löksallad. 

IMG 3250


Vit pizza med sparris

Skrivet av Madeleine Granberg 13.06.2019

Hej!

Denna vita pizza med sparris, ostkräm, tomat och ruccola är en riktig höjdare! 

IMG 2743

Jag använde mig av färdig pizzadeg, men vill ni göra egen deg så har bloggen Hallon & praliner här på sevendays ett recept här.

IMG 2738

 Vit pizza med sparris

färdig pizzadeg (eller gör egen)

en knippe sparris

Vitlökstomater

en ask körsbärstomater

1 pressad vitlöksklyfta

olivolja

flingsalt

Ostkräm

2 dl creme fraiche

200 gram riven ost

2 tsk honung

ruccola att garnera med

Gör så här:

Börja med tomaterna; sätt ugnen på 200 grader. Lägg tomaterna i en ugnssäker form, krydda med olivolja, pressad vitlök och flingsalt. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.

Rör ihop crème fraîche, riven ost och honung.

När tomaterna är klara så höj värmen i ugnen till 225 grader.

Ta pizzadegen och kavla ut den, lägg på en plåt och bred på ostkrämen. 

Bryt av den nedre delen på sparrisarna och dela större sparrisar på längden. Fördela sparrisen på pizzan.

Grädda pizzan i mitten av ugnen ca 15-20 minuter eller tills den fått fin färg.

När pizzan kommit ur ugnen, lägg på tomaterna och garnera med ruccola.