madeleines recept header3

Pasta pesto

Skrivet av Madeleine Granberg 13.05.2019

Hej!

Dagens middagstips kommer här: en superenkel pasta pesto. 

Man kan såklart göra egen pesto om man vill det men en köpepesto med god kvalitet går lika bra! 

IMG 1401 1

Eller varför inte addera till stekt kyckling eller quorn, smula över chevre eller fetaost och toppa med ruccola. Men min variant idag serveras med riven parmesan och saltrostade pumpakärnor.

Pasta pesto

valfri pasta för 2 personer

2 dl grädde

1 dl pesto

till servering: parmesan och saltrostade pumpakärnor

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna.

Blanda grädde och pesto i en kastrull, låt koka upp och smaka av med salt och peppar.

Blanda ihop pastan med pestosåsen, toppa med parmesan och saltrostade pumpakärnor.


Palak paneer

Skrivet av Madeleine Granberg 20.03.2019

Hej på er! 

Idag tänkte jag tipsa om en enkel indisk vegetarisk rätt, palak paneer. Det är en indisk klassiker med spenat och paneer i en smakrik sås.

Paneer är en mild indisk matlagningsost som är rik på protein men med låg fetthalt. IMG 1556

IMG 1553

Receptet hittade jag på förpackningen!

Jag köpte osten när jag var till Sverige och har inte sett den i åländska butiker, men om man inte hittar paneer kan man bra ta halloumi istället. 

Palak paneer

2 förpackningar paneer

1 gul lök 

150 g körsbärstomater 

2 vitlöksklyftor 

1 bit färsk ingefära

3 msk rapsolja 

1 msk tomatpuré 

1,5 tsk salt 

0,5 tsk malen gurkmeja 

1 tsk chilipulver 

1 tsk garam masala 

2 dl creme fraiche

600 g fryst bladspenat, tinad (jag använde mig av en påse färsk spenat)

 Gör så här:

Skär osten i bitar. Skala och hacka löken. Skär tomaterna i små tärningar. Skala och riv vitlök och ingefära.

Fräs lök, vitlök och ingefära i oljan. Tillsätt tomater, tomatpuré, salt och kryddor. Rör om och låt allt bli varmt.

Rör ner crème fraiche och låt koka 2-3 min. Hacka spenaten grovt och rör ner. Låt koka ca 5 min. Späd ev med lite vatten.

Lägg ner osten och koka på medelvärme ytterligare 5 min.

IMG 1558

Servera med ris, papadam och raita.


Spagetti med ugnsfetaost

Skrivet av Madeleine Granberg 06.03.2019

Hej!

Till middag igår gjorde jag denna underbart goda spagetti med fetaost eller uunifetapasta som den kallats då den figurerat på olika bloggar de senaste veckorna.

Här kommer receptet!

IMG 1229Originalreceptet hittar ni här! 

Pasta med ugnsfetaost

spagetti för 2 personer

1 fetaostblock

1 dl olivolja

1 ask körsbärstomater

krydda med färsk basilika, flingsalt, svartpeppar och chlilflakes

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningarna.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fetaostblocket i en ugnsform och häll på olivoljan. Lägg i tomaterna, krydda med färsk basilika, flingsalt, svartpeppar och chiliflakes, blanda om lite.

IMG 1218

Tillaga i ugn ca 15 minuter, höj då värmen till 225 grader på grill och tillaga ytterligare 5 minuter (kolla så det inte bränns!).

Dela fetaosten i mindre bitar, tillsätt pastan och rör runt.
IMG 1242

Servera med färsk basilika och nymalen svartpeppar!


Veckans Instagram och ugnsbakade tomater

Skrivet av Madeleine Granberg 14.01.2019

Hej på er,

Så var det måndag igen, veckorna går verkligen fort! Jag tänkte att jag skulle visa er mina Instagrambilder från förra veckan och bjuda på ett enkelt recept på ugnsbakade tomater!

Ni hittar mig under madeleinesrecept  på Instagram, ni får gärna följa mig där om ni vill :)

IMG 0200 Nachos på plåt (recept kommer senare i veckan, så håll utkik) / Spagetti med köttfärssås / Indisk grönsaksgryta (recept här) / Kanelbullar på jobbmöte / Fredagslunch på Emmaus returcafe / Årets första fastlagsbulle (älskar!) / Söndagsfrukost / Räksallad / Ugnsbakade tomater

///

Ugnsbakade tomater gjorde jag på nyår, det var så himla gott så jag har gjort det flera gånger sen dess. Jag använde mig av körsbärstomater på kvist.

Ugnsbakade tomater

Lägg tomaterna i en ugnsform, mosa två vitlöksklyftor och lägg ner i formen tillsammans med tomaterna. Salta med flingsalt och nymalen svartpeppar. In i ugnen i 225 grader 15-20 minuter. MUMS!

IMG 2323

Trevlig kväll!


Indisk grönsaksgryta

Skrivet av Madeleine Granberg 09.01.2019

Hej!

När jag kom hem från jobbet idag var det fortfarande ljust, så härligt! Nu går vi mot ljusare tider :) IMG 2484

 Till middag idag gjorde jag en indisk grönsaksgryta (till mig och mannen, barnen fick en av sina favoriter makaroner och korv...). 

IMG 0014

Det blev en gryta på vad jag hittade hemma i skåpen och grytan blev riktigt god, måste skriva ner receptet på en gång så jag inte glömmer.

Indisk grönsaksgryta

1 blomkål

3-4 potatisar

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 nävar spenat

1-2 dl kokosmjölk

krydda med: curry, gurkmeja, ingefära, salt, peppar

Gör så här:

Skala och skär potatisen i bitar. Skär blomkålen i bitar. Koka potatis och blomkål mjuka i lättsaltat vatten.

Skala och hacka lök och vitlök. Stek i olja tills den blir mjuk, krydda med curry, ingefära och gurkmeja.

Lägg ner potatis och blomkålen, låt fräsa med en stund och salta och peppra. Häll på kokosmjölk och låt koka ihop tills allt är mjukt. Ha i spenaten och smaka av med salt och peppar.

IMG 0017

Inte så snyggt men så gott, värmande och nyttigt!


Majssoppa med ostfyllda quesadillas

Skrivet av Madeleine Granberg 19.11.2018

Hej!

Som ni kanske har märkt så gillar jag recept som är snabba och enkla.. Så denna vecka tänkte jag bjuda på några recept som tar cirka 15-20 minuter att göra. Perfekt till vardagsmiddagarna!

Vi börjar veckan med vegetariskt. Majssoppa med ostfyllda quesadillas.

Receptet på soppan kommer från någon av Leila Lindholms första böcker.

IMG 0773 

Majssoppa

En burk majs (ca 340gram)

2 msk olivolja

Flingsalt och svartpeppar

5 dl vatten

1 hönsbuljong

1 dl crème fraiche

2 tsk tacokrydda

Gör så här:

Häll av vätskan från majsen och torka av den lite med hushållspapper. Blanda majsen med olivolja, flingsalt och svartpeppar. Värm en stekpanna och stek majsen tills den fått lite färg och börjar ”poppa”. Häll över majsen i en kastrull, häll på resterande ingredienser. Låt soppan koka upp och mixa sedan soppan slät.

Till soppan gjorde jag ostfyllda quesadillas. Stek tortillabröd fyllda med smakrik riven ost i panna tills osten smällt. Skär i bitar.


Gul linssoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 19.09.2018

Hej!

Veckans soppa är gul linssoppa. Receptet kommer från boken ”Mera vego”. IMG 9546

Det fina porslinet har jag fyndat på Emmaus ♥

Gul linssoppa

1 gul lök

1-2 morötter

Olja att steka i

2-3 tsk curry

1 tsk gurkmeja

400 gram kokosmjölk

2 dl gula eller röda linser

7-8 dl vatten

Salt och peppar

Ex på topping: krutonger, finhackad paprika, koriander, rostade kikärtor, chiliflakes

IMG 9510 1

Gör så här:

Hacka löken och riv moroten. Stek lök och morot i olja tillsammans med curry och gurkmeja.

Häll på kokosmjölk, vatten och linser. Låt puttra 15-20 minuter, tills linserna är mjuka. Mixa soppan slät eller behåll den som den är, häll på mera vatten tills önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Välj valfri topping till soppan och bröd såklart!


Tomatsoppa

Skrivet av Madeleine Granberg 07.08.2018 | 1 kommentar(er)

Hej, var ett tag sen jag kikade in här. Nu är semestern slut och vi är tillbaka i vardagen igen.. 

Idag tänkte jag bjuda på ett recept på en tomatsoppa där tomaterna rostas i ugnen tillsammans med zucchini, lök, vitlök och basilika innan den kokas ihop med en skvätt grädde. Såå gott!!

IMG 7026 Du behöver:

Tomater

Zucchini

Gul lök

Vitlök

Basilika

Salt, peppar, olivolja

Ca 5 dl vatten

1 buljongtärning

1 dl grädde

 

Till servering: 

fetaost

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär grönsakerna i bitar, grovhacka basilikan och lägg allt i en ugnsform.

IMG 8467

Rosta grönsakerna ca 45 minuter.

Häll över allt i en kastrull, fyll på med vatten, grädde och buljong. Koka ihop och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.

IMG 7036

Servera med smulad fetaost och ett gott bröd.


Fetaost på grillen

Skrivet av Madeleine Granberg 24.07.2018

 Här kommer tips på något gott att lägga på grillen!

IMG 8025

Du behöver:

Fetaostbit

Olivolja

Färska örter, ex basilika, oregano

Körsbärstomater

Gör så här:

Lägg fetaostbiten på ett folieark som är dubbelvikt.

Ringla olivolja, grovhacka örterna, dela tomaterna och fördela på fetaosten. Forma till ett paket och lägg på grillen. Grilla tills fetaosten är mjuk.

IMG 8029 1

Lika gott som ett tillbehör till middagen eller som en lättare lunch.

 


Vegetarisk lasagne

Skrivet av Madeleine Granberg 26.02.2018

 

 Hej måndag!

Hoppas ni haft en fin helg! Har ni ätit något gott?

Denna vegetariska lasagne med massa ost lagade jag härom veckan och den blev supergod! Alla gillade den. Jag använde mig av färska lasagneplattor men man kan även använda hårda, då behöver lasagnen vara inne lite längre i ugnen.

 vegetarisk lasange

Vegetarisk lasagne

Tomatsås

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

0,5 tsk torkad basilika

1 krm torkad oregano

1 krm torkad timjan

2 burkar krossade tomater

salt och svartpeppar

Ostfyllning

250 gram spenat, färsk eller fryst

smör att steka i

salt och vitpeppar

200 gram champinjoner

1 röd lök

250 gram kesella eller kvarg

250 gram ricotta

200 gram lasagneplattor, färska

Riven ost

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök och fräs lökhacket mjukt i olivolja. Tillsätt örter och slå på tomater. Koka såsen på svag värme i 20 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Värm ugnen till 200 grader. Skölj spenaten och lägg den i en panna med lite smör. Salta och peppra. Värm försiktigt under omrörning 1 minut tills spenaten blir mjuk.

Skiva champinjonerna och stek dem på hög värme i smör ett par minuter. Hacka löken och tillsätt den. Fräs tills allt blir brynt. Salta och peppra. Rör ihop svamp/lök med spenat, kesella och ricotta. Smaka av fyllningen med salt och nymald svartpeppar.

Varva tomatsås, ostfyllning och lasagneplattor i en smord form. Avsluta med riven ost.

Baka i ugnen ca 20–25 minuter.