att välja smart.

onsdag 29 mars 2017 - 21:26 | 1 Kommentarer

Om det är något som gått mig förbi i år så är det kommunalvalet. Jag tycker att de precis kommit igång med sina kampanjer och så är det val om inte ens två veckor. Delvis kan det också bero på att jag mest rör mig mellan Vasa färg, K-rauta och Replot och inte så mycket mellan valstugorna på torget men ändå. Redan? Som tur är så finns det kandidattest, valdebatter och förstås, sevendays veckotema. 

 

1. När jag hör ordet politik tänker jag:

En grå massa, män i kostymer och krångliga begrepp. Ett ord som egentligen är väldigt underskattat. Vet ni förresten att jag sökte in till den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Åbo Akademi då för 10 år sedan? Socialpolitik var linjen och lika lite visste jag nog då som nu vad den linjen handlade om. Det konstiga är att jag inte ens kommer ihåg om jag deltog i inträdesprovet. 


2. Jag tror att unga avstår från att rösta, eftersom..

De tänker att det ändå inte har någon skillnad. Att en röst inte kan påverka något och att de unga kandidaterna ändå inte har så stor chans. Det har de visst. Om man röstar. 


3. När jag väljer min kandidat inför valet brukar jag tänka på:

Att välja någon som värnar om det lokala men tänker i större banor. 

 


4. Om jag sku få driva en valkampanj skulle jag:

I alla fall inte bjuda på kaffe på torget. Jag vågar eller ids aldrig gå fram till sådana. I stället skulle jag satsa på synlighet i sociala medier. Ha en grupp runt mig som verkligen matar ut budskapet. Jag vet att jag har en pin på min studenthalare med Jocke Strands kampanjnummer. Kanske inte det mest seriösa att kampanja på Ollis, men ett bra sätt att göra dig lättillgänglig och synlig för en grupp som annars kan vara svår att nå. Pampas nationaldag kommer ju passligt emot också så jag skulle nog delta i olympiaden. Desto större synlighet om du är 50+ i den situationen.

Sedan skulle jag också försöka visa konkret vilken möjlighet en invald person har att föra fram sina åsikter. Berätta om hur mötessituationer ser ut och vilka frågor som brukar diskuteras.  

solnedgang
5. Om jag sku få ändra på något i mitt närsamhälle skulle jag ändra på:

Osäkerheten. Ska sjukhuset ha fulljour eller inte? Kommer småskolor att stängas eller inte? Får asylsökande stanna? Får vi en ny kvarkenfärja? Mer raka linjer och inte så mycket om och men. Folk behöver veta saker för att våga planera framåt. 

Kanske inte gällande kvarkenfärjan. Det skulle ändå vara min hjärtefråga. 

Kategorier:

om bloggen

1

Kommentarer

  • tidstjuven

    29.03.2017 22:23 (9 månader sen)

    Kommunalvalskampanj på Pampas nationaldag - det vore ju helt genialiskt! :D


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.