att vara bebis på Wasaline.

onsdag 6 juli 2016 - 09:00 | 10 Kommentarer

Jag fick en kommentar av Emma som undrade lite över att åka med en bebis till Umeå och jag blev så glad. Tänk att min kärlek till Wasaline och Umeå faktiskt kan vara till nytta för någon annan.   Antagligen är det inte bara Emma som är påväg över kvarken med en bebis i sommar, så här kommer lite tips. Hon kallade mig faktiskt van Umeåresenär, så nu har jag fått hybris.

Jag har åkt Wasa express tre gånger med en bebis i resesällskapet. En gång med min brorsdotter Fanny när hon var tre månader och två gånger med Melker vid tre och fem månader. I sommar planerar vi en familjeresa och förhoppningsvis också en tumisresa till Umeå. Så skulle jag gärna ta med Emilia och inspektera det nya shoppingcentret och Ikea också. 

IMG 3953

Mamma och Fanny på Wasaline 2013. Sedan dess har båten uppdaterats en hel del. 

 

Om ni reser med egen bil och barnvagn så löns det att en person går ombord med vagnen. Att fälla ut en vagn och sedan få in den i de minimala hissarna från bildäck är inget jag rekommenderar. Sedan kan man förstås göra samma sak vid avstigning. Speciellt om man har en bebis som inte gillar att sitta fastspänd i en mörk bil och vänta på att få köra av. Det har vi testat. 

Väljer ni att åka buss från hamnen så fungerar också det bra. Om bussen bokas på förhand så kan man välja att man reser med skrymmande bagage (?) vilket kan vara smart ifall bussarna blir fulla och man säkert vill få med sin vagn. Bussen kör sedan in till Umeå centrum via Ikea.

Ombord på båten har det mesta fungerat smidigt. Vagnen ryms bra i caféet och där finns också matstolar och mikro. I somras hade de inrett ett konferensrum till familjerum, och i anslutning till det fanns också ett sommarcafé men jag vet inte hur de tänkt i år. Enda jag har saknat är en plats att amma. Det finns ett skötrum, men där måste man ändå amma inne på wc. Eller måste, det är förstås upp till var och en var man känner sig bekväm och hur ens bebis vill ha det. Jag kommer i alla fall ihåg att jag gick upp och ner och från för till akter med en hungrig Melker för att leta en plats som var lite tyst och avskild. Det slutade med att jag ammade i baren, vänd mot ett hörn. Lite som i skamvrån. Ta bort halva skötbordet och lägg in en stol i skötrummet är min lösning på det här problemet. 

IMG 6391

 

För de lite äldre barnen finns ett lekrum och i år har de satsat stort på en egen maskot. Tumlaren Wenni. Himla kul även om jag är besviken på att jag inte vann namntävlingen. Jag kände mig så otroligt säker på mitt förslag. Precis som när du vet att dina lottorader kommer ge miljonvinst och börjar planera vad du ska köpa. Men ja, Wenni är väl helt okej det också. 

 

IMG 1505

 

I Umeå har jag bott på hotell Aveny, Dragonen, Scandic Plaza och Stora hotellet och på alla har det fungerat bra med resesängar och frukost. Eller på Stora hotellet har jag inte bott med barn så där fungerade det extra bra med frukost. Om ni inte bor där, så besök åtminstone Kulturbageriet som ligger i samma byggnad. Himmelriket format som ekologiskt kaffe och kanelbullar. I år är jag ändå lite nyfiken på att boka boende via Airbnb eftersom det fungerade så bra i London. 

Vi har inte gjort några speciellt barninriktade saker i staden men jag har sett att det finns ett Leos lekland och i augusti öppnar det nya äventyrsbadet. Nära älven finns stora gräsmattor där man kan ha picknick och till i sommar ska jag läsa in mig på lekparkerna. Melker har hittills mest legat i vagnen och sovit sig igenom Åhlens, Lagerhaus och Utopia. I Utopiagallerian finns annars det mest välutrustade skötrummet jag sett. Lugn musik, flera skötbord och gratis våtservetter, fåtöljer för amning och snygg inredning. Mysigt, många pappor och väldigt, väldigt svenskt. 

 

IMG 6409

 

Efter att ha åkt flyg, tåg, metro och buss med Melker kan jag absolut lova att Wasaline är det mest avslappnade alternativet. Speciellt med en liten bebis som inte kräver så mycket underhållning. Åk till Umeå helt enkelt. 

 

Och nej, jag är inte sponsrad. Men jag känner att jag skulle vara bra på att vara det.

 

 

Kategorier:

Resor och utflykter

10

Kommentarer

 • Madde

  06.07.2016 18:14 (1 år sen)

  Tack för ett bra inlägg med bra information! Vi är på väg över till Umeå en natt i augusti med vår 4 månaders baby. Du vet säkert om någon form av identitetsbevis behövs för lillen!? ?

  • Marie Håkans

   06.07.2016 22:35 (1 år sen)

   Tack! Alltså, ingen har aldrig frågat efter våra identitetsbevis men jag antar att det heter att alla resenärer ska ha ett giltigt id med sig. Vi har rest utan alla gånger och det har gått bra ?

  • Sanna

   07.07.2016 08:20 (1 år sen)

   Nej det behövs inte. Det är bara den som har bokat som behöver visa sitt id för att lösa ut biljetterna.


 • Ida

  06.07.2016 20:32 (1 år sen)

  Har också åkt två gånger med bebis på Wasaline, senast för några dagar sedan med en 9 månaders. Var inte och kollade till sommarkafet hur det såg ut nu, men det lilla skötrummet finns fortfarande och även jag satte mig i baren och ammade... Angående att ta med vagnen på båten så går det också bra att säga till då man checkar in att man har en barnvagn i bilen, då får man en hiss-lapp att sätta i framrutan och får då parkera bredvid hissen så att man inte behöver krångla med vagnen mellan alla bilar.


 • johanna

  06.07.2016 20:53 (1 år sen)

  säger man til att när man checkar in så får man hisslapp att lägga framme i bilenoch får då parkera smidigt nära hissen och får lätt ur vagnen

  • Marie Håkans

   06.07.2016 22:37 (1 år sen)

   Tack för tipset om bilen, det visste jag inte om :) hissen blir ju inte större för det, men lite krångel sparar det ju!


 • Sanna

  07.07.2016 08:16 (1 år sen)

  Det finns ett skilt rum för dem som reser med husdjur, och där brukar det alltid finnas många lediga stolar, och de är både bekväma och så är det lungt och skönt där.En i besättningen så en gång till mig att vem som helst får nog sitta där, så länge det finns plats. Så där skulle det säkert gå bra att sitta och amma.


 • Emma

  08.07.2016 23:21 (1 år sen)

  De gånger vi har åkt över med barnen så har vi fått infon att det räcker med KELA-kort (utan bild) för barn (under 15 år) som identitetsbevis. :)


 • Angelina

  12.07.2016 21:37 (1 år sen)

  Hej! Jag undrar hur resevagnen från milla&måns soma fungerar nu då Melker har blivit större? Hur gammal är han nu? Jag funderar på att köpa en resevagn och blev väldigt sugen på en sådan då man kan ta det som handbagage på flyget. Nu är min lillis snart 1 år. Blir det ett "onödigt" köp om det är kort användning på vagnen, läste nämligen att ryggstödet är så kort :/

  • Marie Håkans

   12.07.2016 21:47 (1 år sen)

   Hej! Melker är snart 15 månader och var nästan ett år när vi köpte vagnen så jag skulle nog rekommendera den ännu! Eftersom den bara är framåtvänd vet jag inte om jag hade velat använda den tidigare egentligen heller, men det där beror ju på vad barnet tycker förstås :) Ryggstödet är kort jo, men om du vill ha en handbagagevagn så är alla ganska exakt samma storlek tyvärr. Jag har ändå inte tyckt det varit något problem och han både ligger och sitter nog bra i den ännu. Vid 1 år var han 77cm, tror jag :D Hoppas du hittar en vagn!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.