måndag 12 juni 2017 - 12:58

att ha flyttat in.

IMG 4984

 

Att flytta in i huset kan vara det största antiklimax jag varit med om. I snart ett år har det här varit min målbild och allt i mitt liv har kretsat kring byggande, inredning och akutlösningar. Och säkert hundra liter målarfärg. På vardagarna koordinerade vi byggandet från stan, körde ut material och målade tak- och väggpanel. Helgerna handlade om att få så mycket som möjligt gjort under de timmar Melker sover på dagen. In med en mikropizza, ut med barnet i vagnen och sedan 14 saker på to-do listan. Barnvakter är minst lika viktiga som elektriker och vvs-installatörer om ni frågar mig. Och vi har haft de bästa. Vi har både fått och anlitat mycket bygghjälp men ändå tror jag inte att någon som inte varit i samma situation kan förstå hur mycket energi det tar. I påskhelgen när vi hämtade 500 meter lister i full snöstorm och jag visste att de skulle målas två varv, då gav jag nästan upp. Men så kom våra familjer till undsättning, jag och Andreas lyckades väldigt bra med en tapet och det kändes möjligt att ro projektet i land igen. 

 

IMG 5138

Och nu har vi bott här i en månad. Den vanligaste frågan är hur känns det. Det känns bra, lite overkligt men ändå självklart. Den första veckan var jag dock tveksam, Melker ville åka hem och jag hade noll motivation för att inreda och plocka upp saker. Första helgen efter flytten åkte jag och Andreas till Umeå. Lite underligt kanske att åka bort när vi äntligen var på plats, men ett otroligt bra beslut. Hem kom jag med ny inspiration, vårkänslor och en beställd soffa. Då märkte jag också att det faktiskt kändes som att komma hem. Att städa ur lägenheten (som nu är såld!) var inte så dramatiskt som jag tänkt och det kändes mest skönt att få ett avslut på hela försäljnings- och flyttrumban.

 

IMG 5211

En hel del har vi förstås kvar att fixa ännu. Hyllor, gardiner, tavlor och ja, terrasser, gräsmatta och en hel trädgård. Men det får ta sin tid. Vi bor ju här nu. 

 

torsdag 6 april 2017 - 21:12

plus med hus

fullsizeoutput 1680

Jag skrev redan att en av de saker jag mest ser fram emot med huset är gården. Det fick mig att tänka på vad annat jag längtar efter 

Att ha diskmaskin. Den levererades igår och jag älskar den redan. Att handdiska för två personer var helt okej men Melker bidrar redan med flera tallrikar om dagen, flaskor, fruktfat och youghurtskålar. Har du gäster är det ju kört. Diskmaskinen är helt klart värd en första plats på listan. 

 

Att ha två våningar. Olika rum som man kan stänga dörrar till? Hallelujah. Visserligen har vi vant oss vid att titta på tv med högst volym 3 och vi kan vara de som flitigast använder textningen via text-tv. Vissa program blir ändå ganska värdelösa utan ljud. Som melodifestivalen. Andra saker som att kunna tvätta efter klockan 20, diska, plocka fram kläder, använda elvisp och att göra vadsomhelst som låter lite efter att Melker somnat  ska bli skönt. Antagligen kommer jag ju mest sitta i soffan i huset också. Men jag kan sy om gardiner. Om jag vill.  

 

Större yta och mer avskilda utrymmen ger oss också möjlighet att ha gäster på ett annat sätt. Andreas menar att vi ska ha middag varje helg. Så känn er välkomna. Vi har också ett gästrum. Det här tror jag annars är en klassisk punkt som ändå aldrig förverkligas. Men oavsett är det mera praktiskt. 

Att ha en terrass och en grill. Alla gäster måste ju få mat på något sätt också. 

 

Mera organiserad förvaring. Där vi bor nu har vi helt tillräckligt med förvaring men saker är lite där de får plats. Höst- och vårjackor ovanför diskskåpet. Julpynt ovanför kylskåpet och lakan i fotpallen i vardagsrummet. Tänk att ha ett hjälpkök. Att inte behöva dela garderob med Melker och att ha ett helt arbetsrum där alla tusen papper, band och pärlor kan förvaras. Jag ser seriöst fram emot att organisera allt det här. 

 

Jag frågade Andreas vad han ser fram emot och svaret blev, att ha en gård, att inte bo som apor i en bur och att det är så fint. Jag tolkar det som att han är rätt nöjd med att flytta ut till glesbygden. 

 

 

tisdag 29 november 2016 - 14:42

guld och gröna väggar.

I Umeå köpte jag bland annat de här tre sakerna. 

metall2

En hållare för wc-papper, pepparkakor och dessertskedar. Tre väldigt olika saker i väldigt lika nyans. Jag gillar allt som är guld eller mässingsfärgat just nu. Jag tror liksom att jag är immun mot trender och trendfärger, men nej. Som wc-pappershållaren. Den hade jag aldrig ens sett åt om den varit kromfärgad och hängt på K-rauta. Men guld på Lagerhaus. Absolut. 

 

metall1

Under hösten har jag också köpt de här två som ska packas ner till huset. Spegeln tror jag blir fin mot en grågrön vägg och ljushållaren hade jag tänkt hänga på en glasdörr, så att man ser ljuset från två håll. Nu blir det antagligen inga glasdörrar där det var tänkt, men det är ju bra att vara förberedd.

Grågrönt ja. 2010 var det vitt, 2012 grått och de senaste åren har jag svängt till grågrönt. En smutsigare nyans av mint eller en ganska mörk grönblå färg. Jag tror det blir fint i sovrummet men jag kommer vara skräckslagen när det väl ska målas. 

 

Skarmavbild 2016 11 29 kl. 14.38.34

Som den här nyansen. Bilden kommer från @lenalidman85 s instagramkonto. Henne ska ni följa om ni vill ha färginspiration, det känns som att hon målar om varannan vecka. Det är väl förstås charmen med färg. Det går alltid att måla om. 

torsdag 17 november 2016 - 21:04

att lufta hjärnan.

Lite så här känns mitt liv just nu.

fullsizeoutput 1322Som att jag surfar med elva flikar öppna. Köksdörrar, takpanel, garderober, inbbyggd säng, mail, pinterest, kakel som är slut, sociala medier och lite akustiska covers för att lugna hjärnan. Igår kände jag den för första gången, inredningslikgiltigheten. Vi måste välja ett golvkakel till hjälpköket för att värmepumpen ska ha något att stå på och det borde ske ganska snabbt. Det enda jag kunde känna var att jag inte orkar bry mig. Det får se ut hur det vill. Synd bara att jag vet att jag inte tycker det imorgon.  

Då kan man behöva göra lite sånt här. 

IMG 3917

Gå på ett festligt event och prova glasögon och dricka vin. Silmäasema ville visa upp märket Andy Wolf och vi bjöds på både modeshow och musik. Jag och Jessica provade väldigt många bågar med kulturtantvibbar men också många fina par. Och jag blev lite kär i djn. Han var så himla glad. Och antagligen 22 år. Väldigt trevligt för att vara en vanlig torsdag i alla fall.

 

IMG 4014 Fotor

Så kan man också dra runt den här mannen några tiotals varv på gården. Snö vinner över slask alla gånger. Och Melker tyckte nog att det var roligare än det ser ut. 

tradgardskurs

Och igår var jag på trädgårdskurs. Det är synd att vi bara träffas en gång i månaden för jag är alltid så motiverad när jag varit där. Två timmar när jag bara kan tänka på gräsmatta, blommor och placering av äppelträd. Det bästa är att det varken är bråttom eller så noga eftersom trädgården antagligen blir ett långtidsprojekt. Och att det bara kan bli bättre än den platta jordhög vi har nu. 

 

Kommer ni ihåg att jag för en tid sedan skrev att jag måste börja fokusera på en sak i taget? Tydligen går det inte så bra. 

torsdag 13 oktober 2016 - 21:13

att planera kök.


e0e83e049d3eeb6f8bf4f9bd9d940b0f

 

a50ac093a2fc1f1067a6da7dc3dbbf84

 

Köket är det allra roligaste och samtidigt det svåraste rummet att planera. Det är stort, syns från flera håll och är ett rum i alla fall vi tillbringar väldigt mycket tid i. Det ska vara praktiskt, mycket förvaring, lätt att hålla rent och smidigt att röra sig i. Och snyggt. Klassiskt. Stilrent och passa resten av huset. 

Jag är glad att det finns köksplanerare. Jag tror ju annars att jag kan allting bäst själv, men när det kommer till att planera djup på lådor och hur breda skåp kan vara för att kunna öppnas. Då ger jag gärna över ansvaret på någon annan. Denna annan blev i vårt fall Madde på Öst och Hjort och det är lika spännande varje gång hon mejlar en ritning. För ja, det har ju blivit några vändor. Jag har en tendens att vara lite irriterande och obeslutsam när det gäller stora frågor och kök är definitivt en sådan. Vi väntar ännu på en slutlig lösning men i nuläget ser det ut så här. 


Kok 2

 

koks3

Tre fönster ger väldigt lite utrymme för överskåp och vi valde bort dem helt. Jag gillar hyllor. Det där om att det porslin som används mest får stå framme som alla i inredningsreportagen säger. Det tror jag inte på. Det är ju snyggsakerna man vill visa upp. I en passande färgskala enligt årstid. Eller så är det bara jag. Inga överskåp men många lådor. En sittbänk under ett fönster och spishällen på köksön. Upphöjd diskmaskin. Integrerade vitvaror och stora vitrinskåp. Dörr ut till terrassen. Allt vi ville få med. Utom ett hörnskafferi men det ska jag nog överleva utan. Jag tror det blir bra. 

 

Eftersom vi ännu inte valt leverantör eller beställt något så får ni gärna ge råd och erfarenheter av olika kök och funktioner. En bekant lade för en tid sedan ut en fråga på facebook om man klarar sig utan torkskåp vid diskbänken. Hon fick över 30 svar. Det är i köket det händer

 

Kök ett finns hos @villabjorkviken och kök två hos House of Philia 

måndag 29 augusti 2016 - 21:23

från grund till hus på fem dagar.

Vad jag gjort på sistone? Gått på sevendays sommarfest, plockat blåbär och ätit årets första kräftor. Och ja, fått ett hus. 

husgrund

Här började vi då för en vecka sedan. Med en grå betongsockel som såg allt för liten ut för att passa vårt hus. 


IMG 3041

Tills det här gänget dundrade in under augustis värsta regnskur. Helt otroligt vad det regnade. Jag tänkte på talesättet om regn på bröllopsdagen och hoppades på att regn på husmonteringsdagen också kunde föra något gott med sig. 

 

husmontering10

De väntade ändå tills det värsta ovädret dragit över och sedan gick det undan. Det är roligt att se på folk som gör saker de kan. De fick det att se så enkelt ut att köra kran och passa in husdelar. 

husmontering4

Efter den första dagen var vi så här långt. Jag kunde andas ut lite gällande fönstren men såg ändå fram emot att få en våning till på plats. 


husmontering6

Och vilken skillnad. 

husmontering7

 

husmontering8

 

husmontering9

 

Där står det nu då. Vårt hus. Mycket ska förstås göras ännu men skalet är på plats och jag är så otroligt nöjd. Jag vågade inte riktigt hoppas på att det skulle bli så här bra men de på Nyqvist lyckades verkligen uppfylla våra förhoppningar. 

 

Ett tak, en dörr och en hel insida kvar nu då bara. 

tisdag 16 augusti 2016 - 18:00

att hitta mig på instagram.

Förra veckan hade jag hand om tre instagramkonton. Det är ungefär två  för mycket. Att hålla koll på och välja vad du ska ladda upp vart och vem som gillar vilken bild. Ni märker ju. Fullt upp. Instagram är ändå min favoritapp och en tjänst jag gärna skulle ha kommit på själv. Enkelt, kort och inspirerande. Roligare än twitter, snabbare än en blogg och renare än facebook. Facebok känns lite som ett enda stort loppis just nu. Kläder från 2007 och bortsprungna djur. 

Men Instagram alltså. Mitt vanliga konto, sevendays konto och mitt nya byggkonto. Vi kan ta en liten titt på vad som hänt där. 

 

IMG 0200

På två veckor åkte jag två gånger till Umeå. En tur med Emilia och en tillsammans med Andreas, Robin och Jenkki. Shopping, kaffe och god mat fick vi på båda resorna och jag har ett nytt favortihotell. Hotell Elite Mimer. Väldigt satsad inredning med träpaneler och snygga frukoststolar. På den ena frukosten satt vi dessutom brevid Peter Forsberg. Det var ganska skönt att se att också världens bästa hockeyspelares barn inte vill sitta ner i sin matstol. På bilden sitter jag på Köksbaren. Också ett ställe jag kan rekommendera.

IMG 2788

Så har väl ingen missat att det gått och blivit höst helt plötsligt. 


IMG 2833

Regn, regn och regn. Melker klättrar på väggarna av att mest vara inomhus.

 

IMG 2854

På konstens natt gick vi ändå ut en sväng. Drog jackan upp till näsan och rusade förbi allt festligt och kulturellt för att komma in i värmen. Synd på ett så annars fint evenemang. Sällskapet var ändå  kvällens höjdpunkt. 

 

IMG 2864

En dag när det inte regnade kom Roy körandes med skyltar. Riktiga husskyltar. Jag undrar om upphovsmannen ångrade namnordningen och ville kompensera med att skriva mitt namn extra stort. Helt okej för min del. 

IMG 2769Och inte bara skyltar. Numera har vi också en grund. Den svängde två unga män ihop på några dagar och jag är väldigt imponerad av deras jobb. Här står jag i ingången till köket och i nuläget är tröskeln inte riktigt lika hög eftersom det fyllts på med grus. Ännu mera grus alltså. 

För att hålla koll på vårt bygge tycker jag att ni ska börja följa vårt huskonto, @livetochbygget nästa vecka lovas spännande uppdatering eftersom huselementen levereras då. Tre veckor tidigare än planerat. Det känns lite som när Melker föddes tre veckor för tidigt. Allt är färdigt för leverans men mentalt är jag ännu inte förberedd.

 

IMG 2908

Min vecka som värd för Sevendays instagramkonto avslutades med ett bröllop. Ett väldigt fint sådant i en lada i Monå. Dekorationer, mat, underhållning, sällskap och musik. Allt var suveränt. Bröllop är annars något jag tänkt väldigt mycket på de senaste veckorna. Hur stort, var och i vilket format. Det ska jag nog återkomma till. 

IMG 2957

Viktigast är ju ändå att man trivs.

måndag 8 augusti 2016 - 15:40

vår stil enligt pinterest

När jag hade frågestund för en tid sedan bad Emilia mig att beskriva stilen på vårt kommande hus i sju pinterestbilder. Jag tänkte att det skulle vara en lätt uppgift men hade väldigt fel. Bara sju bilder? Jag skulle behöva en 90-minuters föreläsning och en powerpoint med 30 slides. Minst. Jag vill ju förklara, förtydliga och försöka få er att se helheten. Kunna ge er den bild jag har i huvudet av hur det ska se ut och kännas när du går mellan rummen. Men. Antagligen skulle majoriteten av mina åhörare ha lämnat lokalen redan efter att jag presenterat fasadbelysningen.

Den genomgående stil vi strävar efter är traditionellt lantligt sekelskifte med industriella inslag. Ljust och fräscht med färggranna detaljer. Nytt med hemtrevlig känsla. En mix av loppisfynd och Ikea. Och ungefär alla andra inrednigsklichéer ni har hört. 

I pinterestbilder ungefär så här.


808debb5516cbdf2d76e642ced4fe2b5

 Ljust och mycket fönster, som i den här hallen

Skarmavbild 2016 08 01 kl. 22.31.39

 Många fönster och inga överskåp i köket.

a88863086cf18e316559fb6282e3956b

 Öppet mellan kök och matsal.

 

cc810e0ff86efb63d4d88ed8c35f3c2bOch sedan lite halvöppet mot vardagsrummet. Ganska precis som här, hos @villabjorkviken som ni hittar på instagram. 

 

bbff4b99f893d59bfb0fec0d494830d9

Träpaneler, breda lister och trägolv ligger mig varmt om hjärtat. Här gillar jag ändå trappan mest. 

9ca67cb19772526ec2cdc1d768a5f0a5På övervåningen kommer alla sovrum att ha snedtak och jag funderar mycket på olika sätt att bygga smart förvaring. Här är en lösning

 

image3

Och till sist. Utsidan. På den senaste tiden, antagligen på grund av det väldigt ostadiga vädret, har vi kommit fram till att tak på någon del av terrassen nog är väldigt smart. I ett tak kan man också hänga upp fina grejer, som vimplar och lampor och sånt behövs ju alltid. 

 

Så. Vad tror ni om det? 

onsdag 13 juli 2016 - 21:49

att ha hälsat på sitt hus.

Ni kommer kanske ihåg att vi skulle få åka och se på huselementen när de var färdiga? Nu var bara en våning klar men Nyqvist råkade ha öppet hus och de frågade om vi ville komma dit. Och ja, det ville vi förstås. Egentligen hade jag trott att jag skulle vara mer nervös men det var ganska lugnt. Det är förstås svårt att se hur några meter vägg och fönster ska bli ett helt hus men eftersom bitarna såg bra ut är jag säker på att helheten blir ännu bättre. 

IMG 2388

 

IMG 2395

Jag vet inte hur jag hade föreställt mig att man bygger huselement men kanske lite större och mer fabriksaktigt. Nyqvist bygger ett hus åt gången och det märktes att alla som jobbar där var väldigt insatta i projektet. "Man vill ju nog att det ska bli bra, vi bygger ju folks drömmar" sa en av ägarna. That´s the spirit.

 

IMG 2355

 

IMG 2412
Där huset ska stå börjar det vara färdigt för grunden. Grus, grus och mera grus. Det dyraste jag har köpt hittills i livet är alltså en lägenhet och sten. Jag kan komma på ganska många andra saker jag hellre använt de senare pengarna till. Stabilt lär det i alla fall bli och det är ju huvudsaken. 

fredag 10 juni 2016 - 14:36

att behöva tvättråd.

Under några varma dagar i maj högg Andreas, mina bröder och pappa en hel massa träd på tomten men det är också det enda synliga arbete vi hittills gjort. Att bygga hus går nämligen i det här skedet till en stor del ut på att maila, ringa och fylla i blanketter. VVS-planering, elplanering, ansvarig byggmästare, markundersökning, elavtal och vattenanslutning. Allt ska beställas, planeras och koordineras och det mesta är sådant som vi känner oss ganska ute inom. Jag som gärna vill veta allt om allting har lite svårt med det här. Att vara tvungen att fråga, kunna släppa kontrollen och lita på att de vi anlitar är proffs inom sitt område. Jag hinner liksom inte lära mig dra el eller hur man gräver en infart. Däremot skulle jag gärna stå en halvmeter ifrån och se på när gubbarna jobbar, men det skulle knappast vara populärt. Eller nödvändigt. 

Världens bästa Roy på Nyqvist elementhus gör ändå sitt bästa. Svarar på meddelanden, mail och frågor och ändrar och kompromissar för att allt ska bli så bra som möjligt. Idag meddelade han att elementen börjar byggas nästa vecka och att vi kan hälsa på huset i fabriken senare i sommar. Jag vet inte om jag vågar. Det känns lite som att gå på det allra första ultraljudet. Man räknar dagarna för att äntligen få se bebisen men är samtidigt skräckslagen för att något ska vara fel. Nu handlar det ju inte om ett människoliv men ändå. Det här huset betyder så otroligt mycket och gör att jag har alla känslor utanpå. Redan, och då är det inte ens jag som har ansvar för VVS och markarbete. Det är Andreas del. Jag har el, ritningar och inredningsplanering. 

 

Inredningsplanering var egentligen det jag skulle blogga om. Just nu planerar vi kök och hjälpkök och det är här ni kommer in i bilden. Hjälpköket står nämligen lite stilla just nu eftersom vi inte kan besluta om vi behöver en torktumlare eller inte. Först var vi båda emot. Ingen har haft en sådan hemma utan vi är vana med att kläderna hängs på tork, endera ute eller inne. För det behövs plats för torklinor. Man kunde tro att vi planerat in det i ett nytt hus, men nja, kanske en maskin kläder får plats. Så finns det ju lakan, och handdukar. Tänk om någon blir magsjuk mitt i februari? Jag är dessutom pollenallergiker, så att sova i lakan som torkat ute i maj är ingen höjdare.

 

128851b27521c5e795ab3e10f7f0804c

 

 

c062d9fb37205dfdfa864eed7d776de091f185346f01ffb0d5995e9181920dd1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så torktumlare. Använder ni en? Sliter de mycket på kläderna? Löns det att ha en för att bara torka mindre känsliga textilier? Är det värt att offra 60 cm förvaring och några hundralappar för att slippa hänga fuktiga lakan över halva huset? 

 

Hjälp mig. 

 

Bilderna hittar ni här och här och här.