onsdag 13 september 2017 - 14:00

att ha ett dagisbarn.

DSC 3273

Att jag har börjat jobba betyder hos oss att Melker börjat på dagis. 115 timmar per månad och en helt ny värld för oss båda. Någon annan som lagar hans lunch, hjälper med vantar och dragkedjor, leker, lyssnar och finns där när han behöver det. Och lär honom helt nya saker. Konstigt, svårt och ovant. Främst för mig som blivit van med att ha koll på exakt allt. Förstås också kämpigt för honom som inte vetat om något annat än att vara hemma med mig. I början grät han från att han vaknade tills att jag stängde dagisdörren och blev ledsen så fort han hörde ordet dagis. Då kändes det inte så motiverande att gå till grannbyggnaden och jobba med andra barn. Nu är det ändå bättre, vi kan prata om det och imorse sprang han före mig till cykeln när vi skulle åka. Vi vänjer oss. 

 

Jag såg att det diskuterades ivrigt i en mammagrupp på facebook om vad man egentligen behöver på dagis och tänkte därför visa vad som fanns på vår checklista. En lista som jag för övrigt jobbade på parallellt med listan på vad vi behövde fixa inför bröllopet och listan med saker jag behövde skaffa inför jobbstarten. Jag är lite förvånad att jag lyckades skaffa skor och kläder åt någon av oss. Det var lite stressigt där en tid. 

Collage Fotor Fotor

Det mesta hade vi från tidigare men en del måste köpas nytt. Som regnhalaren med fleecefoder. Efter att ha jobbat ett år på dagis insåg jag hur smidigt det är att inte behöva dra regnkläder ovanpå tjocka vinterkläder. Väldigt praktiskt när gården mest bestod av vatten och is från november till april. Skalkläder köpta via facebookloppis, bästa fleecen från Polarn och pyret och tumvantar från Kappahl. Dagispersonalen önskade att barnen inte har fingervantar och jag förstår dem innerligt. Innetossor blev ett par med hajar från slipstop.fi. Främst för att de är tunna och lätta att dra på men alla roliga mönster är förstås ett plus. Och så en ryggsäck från Lager 157. Bara för att jag är svag för bruna läderdetaljer. 

Jag tror att vi har det ganska på raden nu. Eller jag är lite osäker på om vi ska köpa en till vinteråkpåse. Två dagar i veckan sover han i vagnen vid dagis och det skulle vara skönt att veta att han har det varmt och mysigt oavsett väder.  

För ja, det blir ju vinter också. Tipsa gärna redan nu om varma men smidiga vinterhandskar. Det är ett område jag har dålig koll på. 

måndag 24 oktober 2016 - 12:56

att vara 18 månader

Igår blev Melker ett och ett halvt år. Det känns länge sedan ni fick någon längre uppdatering om hans liv så här kommer det. 

IMG 3646

När han var yngre skrev jag månadsuppdateringar varje månad. Det kändes lite överdrivet då men nu är det väldigt roligt att gå tillbaka och läsa de inläggen. Och nyttigt. Speciellt om vänner med småbebisar frågar när Melker lärde sig det och det och hur han sov då. Jag minns ju ingenting. Jag förstår att Mitt första år-böcker funnits så länge och jag förstår också att det främst är det första barnet som har en välfylld sådan bok. Sedan kommer man antalgigen inte ens ihåg att skriva upp saker. 

Den största utvecklingen som skett är nog att han börjat prata väldigt mycket. Han härmar alla ord och använder de flesta också självmant. Enstaka tvåordsmeningar men oftast ett ord åt gången. Häromdagen gick han till skafferiet och ville ha slusli. Alltså müsli. Ett ord jag inte ens visste att han kan. Himla begåvad. Extra snabbt snappar han upp nya ord, ord på dialekt och kraftuttryck folk använder. Som hoppsan, typiskt och oj. 

Sover gör han en gång per dag, ungefär 12-14.30. Ibland mer och helst inte mindre. Vaknar han efter 07 går det bra, annars blir förmiddagen evighetslång. Att stå i en park 9.30 hör inte till mina favoritsysslor. På kvällen börjar vi varva ner runt 19, äter gröt och så går han och sova klockan åtta. Gröt fungerar bra både morgon och kväll och annars gillar han alla soppor och olika former av grytor, kycklingsås, risotto och makaronilåda. Ju krämigare desto bättre. Och bär. Redan i somras kunde han säga jordgubbar, hallon och blåbär och jag tror han skulle leva på bär om det var möjligt. Efter att ha förätit sig på bananer är det nu mandariner som gäller. Det är tur att de säljs i stora påsar. 

 

host

 

Hemma gillar han mest att diska så det gör vi flera gånger om dagen. Melker kommer nog vara den enda av oss som tycker det är något negativt med diskmaskin i huset. Otroligt sorgligt dock när han måste sluta klotta. Lika sorgligt som när mjölken tar slut, han inte får äta tändstickor, lägga saker i wc-byttan, dra ner speglar och annat roligt han hemskt gärna skulle syssla med. Oftast går det ändå ganska snabbt över. Annars tycker han om att träffa kompisar, att åka buss och att äta lunch och gå på café. Och att spika och skruva och se på traktorer och maskiner. Katter gillar han men hundar är mer tveksamt. De är helt enkelt lite för mycket. Precis som stora grupper med barn.  

 

Ja och så har vi läst en bok. Ett stort steg för mig. Hittills har vi nämligen mest läst väldigt många böcker, väldigt snabbt. Boken som gäller nu är Snickra med Mulle Meck. De bygger en hundkoja och spikar, mäter, sågar och skruvar på varje sida så jag är inte förvånad över intresset. Jag såg att det finns en hel serie med böcker om flygplan, fordon och maskiner så dem önskar han sig till julklapp.

 

hundkoja

Här fick han vara med och bygga en hundbur åt Elsa. Modersmålsprofessorerna på PF hade varit stolta över mitt storyline-tänk. Helt planerat alltså. 

 

Tid till rådgivningen fick vi först i slutet av november så först då får vi veta hans mått. Jag gissar ändå på cirka 11,5 kg och lite på 80cm. De flesta plagg han använder är i storlek 86. Sista babystorleken. Och någon bebis är han ju inte längre. Bara en liten gubbe. 

 

onsdag 8 juni 2016 - 14:56

att svara på frågor- del 2

Här kommer resten av svaren på era frågor. Mat, barn och blogg blev tema för den här delen. 

 

Ah, det där med vad du gillar att äta låter intressant! Jag tänker mer på vardagsmaten, och inte när man går ut för att äta. Alltså. Hemlagad mat, vad är tumme upp och vad är ner i skräpkorgen?
Enligt Andreas är jag väldigt krantto när det gäller mat. Enligt mig själv, not so much. Jag gillar inte kall, smaklös (men inte för kryddstark) och torr mat men annars äter jag det mesta. Krämiga saker som en gräddig pasta eller risotto är favoriter. Fisksoppa och ugnspannkaka. Olika gratänger och lådor men också vanlig köttfärssås. Och kräftor och skaldjur i alla former.

 

Vad innehåller ert kylskåp?

kyl

Otroligt svårt att ta en smickrande bild in i ett kylskåp. Jag hade förstås kunnat städa å ordna saker i snygga lådor men så här ser det alltså ut. Youghurt, mjölk, burkar med suspekt innehåll högst upp längst bak, frukt, grönsaker, ägg, smör och pålägg. Vin eftersom jag hört i nyhetsmorgon att en öppnad rödvinsflaska håller upp till två veckor i kylskåp. Synd bara att man ska minnas att hälla upp ett glas långt innan man tänkt dricka det. Inte så mycket mat ser jag nu men kyckling har vi i frysen och så tror jag vi lagar korvsoppa i slutet av veckan. Tortillabröd för att laga nödpizza och vitlök för att det passar med allt. 

Det här tycker jag andra kan ta och visa också. Vi köper nästan alltid samma saker och det skulle vara kul med lite nya tips!


Recept på ett bakverk vi måste prova!

Jag gillar rabarber, speciellt i kombination med jordgubbar, och jag älskar den här cheesecaken. Tillagningen innehåller ganska många moment och saker ska kokas och vispas i omgångar. Men den är god. 

rabarber

Hur tänker du kring dagvård (dagis/dagmamma/annat) åt Melker?
Att han gärna skulle få gå hos en dagmamma i början och i dagis lite senare. Dagmamma känns tryggare och mer individuellt. Då menar jag inte att dagis är otryggt men han känns för liten för att gå i en stor grupp. 

IMG 3561

 

Vad tycker Melker om för mat, hur mycket och hur ofta äter han om dagarna nu? Äter han fortfarande om nätterna?

Melker gillar det mesta i matväg och jag kan inte riktigt komma på något han inte äter. Igår åt han pannbiff och potatismos på Panorama och idag ska vi laga en ris och kycklinglåda. Till frukost äter han gröt (och halva min smörgås som han vrålar åt sig), på lunchen äter han ofta rester eller någon burk och till mellanmål youghurt eller en frukt. Till middag äter han det vi lagar och före han går och sova blir det gröt igen. Överlag äter han bra och gillar allt som han kan plocka i sig själv. Vattenmelon och päron är stora favoriter.

 

Hur reagerar du när Melker mår dåligt (exempelvis varit sjuk/skadat sig eller bara är ledsen) tröstar och mår helst dåligt själv eller är du en sån där "stark" person som är positiv och glad, tänker att det går lver snart och pajar lite extra.. eller på vilket sätt (tror du att du) reagerar? Tycker du skriver att han varit sjuk nån gång så lite erfarenhet kanske du har? :)
Det här var en intressant fråga! I det stora hela är jag nog ganska lugn och om även om jag blir rädd när han faller något värre så försöker jag att inte visa det. Jag brukar ta honom i famnen och gå och titta på något annat för att lugna ner honom. Här är det förstås skillnad på om han nuddat i en skåpdörr, slagit sig ordentligt eller bara är förbannad för att han inte får ha min telefon. De sista utbrotten brukar jag försöka ignorera. Om jag har långt tålamod på dagarna så är det på minus på nätterna. När han är sjuk och vaknar 10 ggr per natt brukar vi få intala oss på kvällen att kom ihåg, han gör det inte för att jäklas, han har ont. På nätterna ska det inte vara något extra.

 

Gör du mycket "hushållsarbete" om dagarna? Typ när Melker sover (eller är vaken) eller hur ser era dagar vanligtvis ut med sånt?
Vanligtvis brukar jag försöka få undan disk och tvätt på morgonen medan han är vaken. Att tvätta tillsammans tycker han är kul och annars är han också ganska nöjdare att leka själv ifall jag också "gör något". När han sover plockar jag sedan alla miljoner saker som uppstår varje dag men jag sitter också i soffan en hel del och surfar eller ser på serier. Matlagningen brukar vi vänta med tills Andreas kommer hem och det är oftast också han som dammsuger och torkar alla ytor. Och tar ut skräpet. Jag staplar hellre högar av saker i roskisen än bär ut påsen själv.

 

Hur var det att ha en liten bebis samtidigt som det byggdes och renoverades på gården?
Vi pratade faktiskt om det här just och kan överhuvudtaget inte förstå hur vi orkade. Vårt hus och gårdsplan totalrenoverades alltså i somras och i tre månader var det kaos på utsidan. Melker kunde inte sova på gården så jag gick i timtal när han skulle sova. En tid var vi dessutom utan trappa och fick gå in och ut via en brant källartrappa smalare än mittgången i en buss. Med en barnvagn.

 

Vill ni ha syskon till Melker (om de är möjligt förstås!) och isåfall nära i ålder eller hellre en paus på ett par år till och kanske hinna jobba lite emellan (eller bara leva och njuta av det liv ni lever nu)? :) förstår att det är svårt att svara på men sådär om man får drömma fritt om hur många barn och när osv. Vi vill gärna ha syskon till vårt barn men skulle gärna vänta några år men vet att andra resonerar att hellre för det "undanstökat" snabbt.

Vi vill nog gärna ha flera barn. När och hur många vet jag däremot inte. Före vi fick barn har jag alltid tänkt mig att två år är ett passligt mellanrum. Nu tycker jag att det känns lite stressigt. Vi får se. 

 

Skriv fem namn du skulle överväga om ni fick ett barn till!
Sigrid, Maj, Siri, Elis, Nils och August. Det blev visst sex stycken, jag älskar namn. Jag älskar också att förfasas över hur olika smak folk har när det gäller namn. Tur är väl det iofs. annars skulle ju alla heta samma sak.

DSC 2427 FotorHär har vi Melker Karl Alfons. Alfons bestämde vi oss för kvällen före dopet. Så ja, framtida namn kan ändras ganska många gånger ännu..

 

Hur mycket tid lägger du ner per vecka på bloggen?
Det varierar eftersom min uppdatering är ganska sporadisk men i snitt kanske 45 minuter per inlägg. Då räknar jag in bildöverföring, redigering och några instagrampauser.

 

Hur började du blogga åt sevendays? Vill minnas att du inte slapp med först? Hur gick det sen :)
Jag sökte till Sevendays när hela portalen skulle startas upp. Då fick jag inte plats men ett år senare hörde de av sig och frågade ifall jag fortfarande var intresserad. Och ja, det var jag ju.

 

Tjänar du något på bloggen eller får någon slags förmån alls? Eller är det bara sevendays så får intäkter och de betalar inget alls åt dig?
Om jag väljer att göra kommersiella samarbeten så får jag ersättning för det.

 

Vilka är dina favoritbloggar (top 10!)? Här freestylar jag och tar med två instagrammare också.

Att vara någons fru. Emma i Ystad som har ett vackert hem, ett kreativt jobb, glada barn och humor. En pionjär inom kalklitirtrenden. 
Chevelle Ekström. Sundomflicka som gör sminkvideon och andra klipp på youtube. Jag gillar att hon kan driva med sig själv och kommentarer som "an syns ju ända till Kvevlax hanje", om en ny highlighter hon testade gör ju att man måste gilla henne. 
Elin Möller En humoristisk vardagsblogg om livet som tvåbarnsmamma.
Onekligen  Lisa Bjärbo, författare, mamma, serie- odlings- och brädgolvsälskande kvinna. Min förebild i livet. 
Lillemor. Årets mammablogg 2015. Ytterligare presentation onödig.
Lindas lantliga
Linn Jung. Jag kan inte förstå hur den kvinnan bara fortsätter att leverera. Årets blogg alla år. 
Victoria Snellman. Blivande trebarnsmamma som har en förmåga att göra allt runt sig (och sig själv) vackert. Stickar otroliga saker, älskar snittblommor och inreder fint. Se bara på lekstugan. Där skulle jag kunna bo.
Siri Fagerudd. Följer ni inte Siri på insta , så gör det. Hennes videon är bäst. Nu har hon dessutom sluppit in till scenskolan i Stockholm och jag är säker på att man kommer se mycket av denna dam i framtiden.
Jonas Fagerström. Svensk instagrammare som driver med den hummer- och champagneälskande överklassen och gör roliga klipp. En grupp med övisabin klädde ut sig till Jonas och ett gäng humrar på penkkis. Bara det säger ju en hel del. 

onsdag 1 juni 2016 - 21:31

barn, sand och solhattar

I början av veckan tyckte jag synd om både mig och Melker som skulle vara i stan under värmeböljan. Min spontana reaktion när det blir över 20 grader är nämligen vi måste bort. Ut mot havet där det är lite lättare att andas. Så här halvvägs in i värmechocken kan jag ändå meddela att vi klarar oss rätt bra. 

varmecollage

Vi har till exempel hängt i Muminparken med Emilia och Selma.

 

varme9

Och på stranden. Här tog Melker sitt livs första dopp. Eller han satt i vattnet, men ändå. Helst skulle han nog ha suttit där hela dagen men för det krävs nog några grader ännu. Här kom jag också fram till att jag inte gillar sand så mycket. Speciellt inte på mellanmålet, pipmuggen, kläderna, hårbotten, hallgolvet och ända ner i sängen. Vi måste nog leta upp en strand med gräsmatta. 

 

varme5

 

varme6

 

På kvällen cyklade vi ner till stans festligaste sandlåda. Terrassen vid Faros alltså. Lösglasspremiär och många bekanta på plats. 

 

varme7

Och idag har vi varit till Gerby på poolparty. Melker och tre tjejer. Världens bästa idé enligt hela gänget. 

 

Värmebölja i stan alltså. Himla fint ändå. 

måndag 25 april 2016 - 21:06

att ha firat en ettåring.


IMG 1656 Fotor

Ettårsdagen började med paketöppning i sängen

DSC 3045

och några timmar senare var det dags för fest. 

IMG 1667 Fotor

Bordet dukades i vardagsrummet för att få lite mera svängrum

Collage Fotor2

Och i köket dukades godsakerna upp. Bland annat en amerikansk jättecookie som ni hittar receptet på här och en pavlovatårta med citronkräm som jag hittade här. Och så Melkers tårta förstås. Den var en hit. 

IMG 1671

Huvudpersonen var mycket nöjd med både lördagens och söndagens kalas och skulle antagligen vilja ha lika mycket gäster varje helg. Här poserar han vant med en presentfavorit. En alldeles egen cykel. 

 

En fin helg för världens finaste gubbe

torsdag 21 april 2016 - 14:20

att ordna kalas.

DSC 2398 Fotor

I helgen ska vi ha inte mindre än två födelsedagskalas. Ett för familj och ett för vänner. Eller ja, våra vänner och Melkers vän Selma om vi ska vara noga. Jag har hört att vissa tillämpar regeln lika många kalasgäster som år man fyller, så det känns ju passande. Jag borde väl börja skicka save the date kort nu då för att få ihop 27 till min födelsedag i december.

Men kalas ja. Jag gillar att ordna fest och fixa pynt och fundera på dukningar och upplägg. Oftast tar jag i lite väl mycket och stressar i onödan men den här gången känns det lugnt. Melker blir ju glad bara någon kommer på besök och bryr sig inte om jag köpt eller bakat kakorna. Ändå ser jag nog fram emot när han blir äldre och vi kan gå all in med temakalas och maskerad. Speciellt om vi bor i hus då och har lite mera svängrum för gästerna. 

kalas

Kalastrenden verkar annars hålla på att svänga lite från att länge ha varit pintereststylade fester med pompons och färgtema till att bli mera på barnens villkor och det är bra. Eller ja, på barnens villkor men ändå himla snyggt och kreativt förstås. Redan i år har det kommit ut tre böcker om att ordna kalas och det säger en del om hur populärt det ändå är. Barnkalas: 50 bakverk och 10 kalasteman som riktat in sig på temakalas, Kalas steg för steg med tydliga instruktioner så att barn själva ska kunna baka och pyssla och Kreativa Karins kalas för barn som innehåller en massa tips på olika kalaspyssel. Alla böcker rekommenderas från 6-9 år så det känns som att vi har en bit dit. 

 

Tårtbilden är från Melkers senaste fest, hans dopdag. Då sov han mest och kunde inte bry sig mindre om dekorationer och kakor. Nu ska han i alla fall få en egen tårta och jag tror det blir en likadan som Selma hade på sitt kalas, vattenmelon med grädde på. 

DSC 2956 Fotor

fredag 25 mars 2016 - 14:21

att vara elva månader.

IMG 1228 Fotor Fotor
skärtorsdag

 

IMG 1273 Fotor

I förrgår blev Melker elva månader gammal och här är tre exempel på vad han gillar att göra. Upptäcka sin omvärld, skulle man kanske kunna kalla det. Allt som är smått, många, smutsigt, stickigt och instängt i lådor och skåp är otroligt spännande. 

En månad kvar till ett år alltså. Jag känner ingen panik över att han inte längre är någon liten bebis utan ser mera fram emot att se honom utvecklas och lära sig nya saker. Att gå, kunna uttrycka vad han vill och äta samma mat som vi andra. Eller det där med maten är lite tudelat. Vår middag består nämligen ganska ofta av tortillapizza, wraps, varma smörgåsar, pannkaka eller något annat snabbt och lätt. Inte direkt näringsrika råvaror från hela kostcirkeln. Och lunch? Varje dag?  Vi får  väl börja med storkok. Storkok av något som en med bara två tänder kan äta då alltså.

Äter ni alltid samma mat som era barn? Och har ni tips på god vardagsmat som Melker kan gilla, så dela gärna med er. Min fantasi räcker ungefär till makaronilåda, bananplättar, köttfärssås och broiler med ris. 

tisdag 23 februari 2016 - 20:49

att vara tio månader.

IMG 0958

Idag har den här farbrorn bott hos oss i tio månader. Nästan ett helt år. Så konstigt det där egentligen, att man plötsligt ska leva med en person som man inte vet något om. Vad som gör honom lycklig, vad han gillar att äta eller om han är en morgon- eller kvällsmänniska. Lyckligtvis så har vi lärt oss det mesta om varandra under alla de här dagarna tillsammans. Ända tills det kommer någon ny fas och rubbar allting förstås. Som det gör ungefär hela tiden. Det handlar väl om utveckling.

Att vara tio månader verkar ändå ganska harmoniskt och han lär sig nya saker hela tiden. Det senaste är att vinka och att säga mamma och pappa. Melker gillar att leka hemma och att gå med gåvagnen av och an 40 gånger mellan vardagsrummet och sovrummet. Det ska bli skönt när han lär sig svänga. Så gillar han också att gå på café där man kan titta på andra människor och charma pensionärer. Och mat. Speciellt sådant som han får plocka med själv och mosa runt med. Just nu är grynost och avokado bäst men eftersom han får börja äta surmjölksprodukter nu så ska vi se vad han tycker om youghurt. Lättuggat ska det i alla fall vara eftersom han ännu bara har en halv tand. 

Tio månader och glad för det mesta. Kanske det är nu vi ska få börja sova på nätterna. Det intalar jag mig varje månad. 

 

 

 

måndag 1 februari 2016 - 14:31

en modell mindre.

Har ni sett Anna Riskas babybilder? Det var ungefär så jag tänkte mig att det skulle se ut när jag fotade Melker när han var tre veckor. Miniliten sovande bebis på fårskinn. Bland det sötaste som finns.

Melker sov i kanske tre minuter och sedan blev han arg, spydde på fårskinnet, kakkade på filten och så var den photoshooten över.


DSC 2322 Fotor


DSC 2327 Fotor


DSC 2336 Fotor

Några lyckade bilder blev det ändå och det är ju omöjligt att förstå att han varit så där liten. 

Tar du fram kameran nu så ser majoriteten av bilderna ut så här. 

DSC 2816 Fotor

Jag är ytterst imponerad av de som fotograferar barn. 

måndag 1 februari 2016 - 08:36

vintersport.

sno1

 

IMG 0678 Fotor

 

sno2

I veckan gjorde Melker pulkapremiär och som ni ser så var han måttligt intresserad. Jag försökte springa, åka i backar och vi hälsade på fåren, men tja. Jag tror vi får jobba lite på vinterentusiasmen. Fåren tyckte däremot att det var ett himla trevligt spektakel.