onsdag 17 maj 2017 - 14:30

att resa.

Jag vet inte om man kan säga att jag gillar att resa. Jag har rest en del och sett många städer och sevärdheter i olika världsdelar men ändå. Det bästa med att resa tycker jag är att man får tillbringa tid tillsammans. Göra något annat och hinna prata med varandra. Både om du reser med en partner, vän eller med hela familjen. Man umgås på ett annat sätt på resor. Äter ny mat, upplever saker, tappar bort sig och skapar minnen. Oavsett om det är en helg i Köpenhamn eller två veckor i Thailand. Jag är ju till och med exalterad över att åka en dag till Ikea. Det krävs inte så mycket. 

 

Min senaste resa gick till: Umeå. Föga förvånande. Jag och Andreas tog en andningspaus från hus och flytt och tillbringade två dagar på andra sidan kvarken. Shopping, mat, hotellfrukost och morsdagschampagne. Strålande trevligt. 


Så ofta reser jag: Ett par gånger per år. Några kortare turer och oftast en lite längre. De senaste åren har det mest blivit stadssemestrar i Europa och nu drömmer jag om en riktigt hederlig solsemester. 

 

IMG 4822

Min drömresa går till: Jag skulle gärna se Australien men mitt problem är att jag inte är så förtjust i tanken att vara borta mer än två veckor. Jag gillar att åka men jag älskar att komma hem. 

En plats alla borde se: Min första tanke var New York men jag vet inte. Det är en mäktig stad men det känns som att tillräckligt många ser den. Jag blev däremot positivt överraskad av Krakow. Fina byggnader och mysiga restauranger på innergårdar, mycket grönområden och intressanta kontraster mellan gammalt och nytt. 

 

IMG 3326

Här är vi i Göteborg. Också en väldigt trevlig stad.

Tre saker jag packar med: Telefon, laddare och en bok


Mitt ultimata resesällskap: Andreas. Vi är båda bra på att shoppa, dricka kaffe och att turista, men uppskattar också att göra absolut ingenting. 

3

Den sämsta resan jag gjort: Jag har nog aldrig varit på någon riktigt dålig resa. Oftast finns det något positivt. Om inte annat så att man får vara tillsammans och se något nytt. 


Den bästa resan jag gjort: Jag trivdes i Barcelona eftersom det kändes som en liten storstad. Kroatien var väldigt fint och det var roligt att resa tillsammans med min familj och Sardinien var både vackert och väldigt behövligt för oss två. Jag kan inte välja. 

 

IMG 4821

 

En inplanerad resa är: Andreas springer halvmaraton i Köln i höst, så dit ska vi åtminstone. Jag vet absolut ingenting om Köln. 

måndag 28 november 2016 - 13:52

en födelsedagshelg i Umeå.

Just när vi överlevt black friday körde cyber monday igång och min inkorg fylldes igen med tiotals mejl om de allra bästa rabatterna och tips om hur jag sparar mest. Sparar mest gör man väl egentligen genom att inte handla alls kan jag tycka. Även om jag gillar att få rabatt så har jag mest känt mig stressad. De skulle säkert vara smart att köpa vitvaror, julklappar, lampor och allt vad vi kan tänkas behöva men det hade jag varken tid eller ork för i helgen. 

 

tildamelker

Min mamma är nämligen 100 år yngre än vasabladet och fyllde 60 år i fredags. Det firade vi genom att åka en sväng till Umeå. Med fyra barn mellan 1 och 9 år känns Wasaline som ett skönare alternativ än sju timmar på ett flygplan till södern, även om sol och all inclusive hade varit bekvämt jämfört med slask och fullbokade restauranger. Umeå behandlade oss ändå väl och jag besökte också Avion och Ikea första gången. Avion kan jag rekommendera om du har lite tid i staden och mest är ute efter shopping, annars kommer jag nog att fortsätta åka in till centrum. Ikea var som de flesta ikea är och jag både fasar lite för och ser fram emot när vi ska köpa allt till huset. Garderober, badrumsskåp, lampor, speglar och en miljon små saker. Då kan man nog behöva en hotellnatt. 

 

Åtta vuxna, fyra barn, shopping, kaffe, ikea, mat, simhall, leos lekland och champagnefrukost.Tre roliga och intensiva dagar tillsammans. 

 

 

söndag 17 juli 2016 - 17:55

att ha besökt bostadsmässan.

I fredags besökte vi årets bostadsmässa i Seinäjoki, något jag sett fram emot hela sommaren. Över 40 hus, några tusen steg, pauskaffe, trappor, otaliga terrasser, utebad och perfekta stenläggningar. Ståtliga klädrum, gnistrande tak och komplicerade ljud- och ljussystem. Och jag är riktigt besviken. 

Nytt är nytt, som man brukar säga. Nytt är dyrt var mera känslan jag fick av att gå runt bland mässobjekten. Dyrt, blankt och svart/vitt/grått. Visst fanns det en del hus där de lyckats skapa en genomgående stil och där invånarnas personlighet verkligen lyste igenom. Hus som också jag gillade även om de var långt ifrån hur vi skulle inreda. Men det mesta var nog ganska slätt. Speciellt köken. Tydligen gillar folk högblankt nu. Jag förstår att de flesta inte strävar efter att bygga ett hus som ser ut att vara från förra århundradet. Men ändå. Lite själ skadar väl inte. På årets mässa har man dessutom satsat på att lyfta fram det traditionella österbottniska hantverket och på området finns fem rödmålade stockhus placerade som i en gammaldags gårdsgrupp.  Det var de jag hade högst förväntningar på, men tja. Fina lampknappar fanns i ett av husen.

collage

Två favoriter fanns hos Heikius hus. Ett stilrent badrum och väldigt snygga utemöbler. På bostadsmässan i Kokkola var Heikius min stora favorit och det huset vann också hela mässan. Där var jag tydligen inte ensam om mina åsikter. I år satsar jag på nummer 34. Talo Koskela. Ett ganska stramt och färglöst hus som ändå kändes varmt eftersom de blandat in mycket naturmaterial. Och golvet var helt fantastiskt. Eller så nummer 19. Honkas talo Markki. Ett hus jag inte alls såg charmen med men som många inredningsbloggare höjer till skyarna. 

Att gå runt och döma andras val och stil känns ändå inte helt okej. Speciellt inte när man inte vet vilka produkter ägarna valt själva och vad som är reklam. Så är det ju faktiskt inte jag som ska bo där utan förhoppningsvis någon lycklig liten familj som alltid drömt om svartvita barnrum och att ha grannen en halvmeter bort. 

collage2Här är också två lite extra fina val. En gulddusch och ett barnrum som var allt annat än svartvitt.  

 

Vill ni läsa utförligare och mera positiva reaktioner på mässan så ska ni besöka Ella eller Caroline. Jag såg att Caroline fastnat för ganska samma saker som jag, till och med de där snygga lampknapparna.

 

lördag 16 juli 2016 - 17:54

att leva i olika världar.

IMG 2524

 

IMG 0028

 

IMG 0026

 

Våra semesterdagar rullar på och nu har vi förflyttat oss norrut. Funderar på vad vi ska äta till lunch och är irriterade på oberäkneliga regnskurar och hungriga myggor. Och på att bullarna tagit slut på Skorpan.

Förundras igen en gång över människors grymhet och lider med de som utsätts för terror. Tänk om alla kunde få leva i vår semesterbubbla. Villaliv, jeppisbesök och oändligt med spring på gräsmattor. Jag tror att världen skulle vara lite snällare då. 

onsdag 6 juli 2016 - 09:00

att vara bebis på Wasaline.

Jag fick en kommentar av Emma som undrade lite över att åka med en bebis till Umeå och jag blev så glad. Tänk att min kärlek till Wasaline och Umeå faktiskt kan vara till nytta för någon annan.   Antagligen är det inte bara Emma som är påväg över kvarken med en bebis i sommar, så här kommer lite tips. Hon kallade mig faktiskt van Umeåresenär, så nu har jag fått hybris.

Jag har åkt Wasa express tre gånger med en bebis i resesällskapet. En gång med min brorsdotter Fanny när hon var tre månader och två gånger med Melker vid tre och fem månader. I sommar planerar vi en familjeresa och förhoppningsvis också en tumisresa till Umeå. Så skulle jag gärna ta med Emilia och inspektera det nya shoppingcentret och Ikea också. 

IMG 3953

Mamma och Fanny på Wasaline 2013. Sedan dess har båten uppdaterats en hel del. 

 

Om ni reser med egen bil och barnvagn så löns det att en person går ombord med vagnen. Att fälla ut en vagn och sedan få in den i de minimala hissarna från bildäck är inget jag rekommenderar. Sedan kan man förstås göra samma sak vid avstigning. Speciellt om man har en bebis som inte gillar att sitta fastspänd i en mörk bil och vänta på att få köra av. Det har vi testat. 

Väljer ni att åka buss från hamnen så fungerar också det bra. Om bussen bokas på förhand så kan man välja att man reser med skrymmande bagage (?) vilket kan vara smart ifall bussarna blir fulla och man säkert vill få med sin vagn. Bussen kör sedan in till Umeå centrum via Ikea.

Ombord på båten har det mesta fungerat smidigt. Vagnen ryms bra i caféet och där finns också matstolar och mikro. I somras hade de inrett ett konferensrum till familjerum, och i anslutning till det fanns också ett sommarcafé men jag vet inte hur de tänkt i år. Enda jag har saknat är en plats att amma. Det finns ett skötrum, men där måste man ändå amma inne på wc. Eller måste, det är förstås upp till var och en var man känner sig bekväm och hur ens bebis vill ha det. Jag kommer i alla fall ihåg att jag gick upp och ner och från för till akter med en hungrig Melker för att leta en plats som var lite tyst och avskild. Det slutade med att jag ammade i baren, vänd mot ett hörn. Lite som i skamvrån. Ta bort halva skötbordet och lägg in en stol i skötrummet är min lösning på det här problemet. 

IMG 6391

 

För de lite äldre barnen finns ett lekrum och i år har de satsat stort på en egen maskot. Tumlaren Wenni. Himla kul även om jag är besviken på att jag inte vann namntävlingen. Jag kände mig så otroligt säker på mitt förslag. Precis som när du vet att dina lottorader kommer ge miljonvinst och börjar planera vad du ska köpa. Men ja, Wenni är väl helt okej det också. 

 

IMG 1505

 

I Umeå har jag bott på hotell Aveny, Dragonen, Scandic Plaza och Stora hotellet och på alla har det fungerat bra med resesängar och frukost. Eller på Stora hotellet har jag inte bott med barn så där fungerade det extra bra med frukost. Om ni inte bor där, så besök åtminstone Kulturbageriet som ligger i samma byggnad. Himmelriket format som ekologiskt kaffe och kanelbullar. I år är jag ändå lite nyfiken på att boka boende via Airbnb eftersom det fungerade så bra i London. 

Vi har inte gjort några speciellt barninriktade saker i staden men jag har sett att det finns ett Leos lekland och i augusti öppnar det nya äventyrsbadet. Nära älven finns stora gräsmattor där man kan ha picknick och till i sommar ska jag läsa in mig på lekparkerna. Melker har hittills mest legat i vagnen och sovit sig igenom Åhlens, Lagerhaus och Utopia. I Utopiagallerian finns annars det mest välutrustade skötrummet jag sett. Lugn musik, flera skötbord och gratis våtservetter, fåtöljer för amning och snygg inredning. Mysigt, många pappor och väldigt, väldigt svenskt. 

 

IMG 6409

 

Efter att ha åkt flyg, tåg, metro och buss med Melker kan jag absolut lova att Wasaline är det mest avslappnade alternativet. Speciellt med en liten bebis som inte kräver så mycket underhållning. Åk till Umeå helt enkelt. 

 

Och nej, jag är inte sponsrad. Men jag känner att jag skulle vara bra på att vara det.

 

 

tisdag 17 maj 2016 - 22:21

att ha sett och överlevt London.

Och så var vi hemma igen. Fem dagar av tåg, tunnelbana och flyg. Massor med människor, fina hus, köer och sevärdheter. Skratt, middagspanik och nya intryck överallt. Melkers första längre resa och min första gång till London. 

Skarmavbild 2016 05 17 kl. 21.09.23

 

Att resa med en ettåring är kanske inte det mest avslappnande man kan hitta på. När vi satt på tåget hemåt kunde jag ändå konstatera att allt hade gått helt över förväntan. Vi överlevde och hade till på köpet en riktigt fin helg tillsammans.

 

london

 

Flygresorna tog lite under tre timmar och det var nog dem jag var mest nervös över. Helt i onödan. Melker sov över halva resan och sedan var han nöjd med att klättra runt och att äta saker. Det är annars mitt bästa restips. Mängder med snacks, frukt och mat. En smörgås medan ni väntar på maten, en banan när det krisar i tunnelbanan och en till brödbit när det är för lång kö till det ni vill se. 

 

Collage Fotor3

Mitt andra tips är att hyra lägenhet, t.ex. via airbnb. Väldigt skönt med stora ytor och eget kök. Vår var dessutom splitterny med balkong och utsikt över en sjö och ett vardagsrum där vi kunde umgås på kvällarna när Melker somnat. Lite samma känsla som att vara på skidsemester och dela stuga med sina vänner.

Collage Fotor

Till centrum åkte vi tunnelbana och även om Londons tunnelbanenät är stort så var det enkelt att ta sig fram. Däremot var det inte enkelt att ta sig fram med barnvagn eftersom det fanns väldigt få hissar och massor med trappor. Vi fick bära vagnen en hel del och jag förstår inte hur ensamma mammor i London fixar det. Dock så var folk otroligt hjälpsamma och lyfte vagnen, öppnade dörrar och gav vägbeskrivningar innan vi ens visste om att vi var vilse. Det var en positiv överraskning.  

london4

 

På Oxford street hittade vi förstås Primark. Fem våningar med superbilliga kläder. Det blev ändå lite för mycket, lite för trångt och de låga priserna gav mig dåligt samvete så inga större fynd gjordes. Hamleys var en annan affär med överflöd. Av leksaker. Fem våningar här också och för ett äldre barn måste det vara himlen. 

london eye

Och så turistade vi. Här är Melker påväg upp i London eye. Vi hade ju tänkt åka både till Harry Potterstudion och gå på museum också men det kändes för stressigt. Lite Harry Potter fick vi ändå uppleva på plattform 9 3/4 vid Kings Cross och så gick vi förbi teatern där pjäsen Harry Potter and the cursed child har premiär i höst. 

Collage Fotor2

 

När vi fick nog av människor och affärer åkte vi till hyde park. Enorma gräsmattor, ekorrar och fåglar. Här borde man ha picknick. londontag

Och sedan tog vi tåget hem igen. En del av resan hade vi bokat en familjekupé och resten satt vi i lekhörnan. 

London är en härlig stad och ett ställe jag gärna besöker igen. Speciellt för shopping eftersom vi inte fokuserade på det den här gången. Och kanske ett musikalbesök. Och vin på någon hipp takterrass. Och Harry Potter. Jag tror helt enkelt att jag får ta med mig Emilia och lämna resten hemma på den resan. 

onsdag 4 maj 2016 - 09:16

att åka till London.

35006153fae7550150830d4900b4664f

 

Om en vecka åker vi till London. Lika mycket som jag ser fram emot resan så vågar jag inte riktigt tänka på den. Alla timmar i tåg, flygplan, väskor, packning, mat och sovtider. Det finns så mycket som kan gå fel men antagligen ännu mera som kommer att gå bra. För Melker alltså. Vi andra tror jag kommer klara oss fint med den engelska maten och att sitta tre timmar i flyget.

 

För att göra allt lite enklare kommer vi först att sova en natt i Helsingfors och sedan har vi hyrt lägenhet för de följande tre nätterna i London. Egen balkong, gårdsplan och kök känns som ett smart drag med en ettåring. Även om det betyder att vi går miste om frukosten. Hårt för resesällskap där 3/4 älskar frukost. Annars har vi inte planerat så mycket. Möjligtvis ett besök till Harry Potterstudion, klassiska sevärdheter som London eye och förstås lite shopping. Antagligen också några lekparksbesök och gärna någon timme på en lugn uteservering där Melker kan vila och vi andra njuta av vädret. Det lovas nämligen temperaturer på över 20 grader. 

 

Är det något vi absolut måste göra, se eller äta? Någon rolig marknad eller ett extra bra café som ni känner till? Berätta! Vi kommer att bo i Hackney, 15 min nordost om absoluta centrum. 

 

Bilden har Livi Gosling gjort och den hittar ni här. 

tisdag 12 april 2016 - 09:31

fyra från Umeå.

Collage Fotor

Shopping, frukost, sol och tillsammanstid. En otroligt efterlängtad och helt suverän helg. 

torsdag 10 mars 2016 - 20:28

dagens Vassortips.

Efter onsdagens husmöte passade vi på att äta middag vid Tesses café i Vassor. Dit har jag varit många gånger förut men nu upptäckte vi något nytt. Stället är ju ett barnparadis.

IMG 1148 Fotor

 

IMG 1141 Fotor

De har en fin lekhörna med kök och kiosklucka och dessutom många matstolar, en mikro och tallrikar att låna. Perfekt för ett helt gäng med barn. Det är alltså där vi borde ordna nästa mammabarnträff.

IMG 1144 Fotor

Och så har de ju riktigt god mat också. Alla vet ju att det är såsen som gör hamburgaren, och i den här hade de verkligen inte snålat med sås. Plus att de lagt till Koskenlaskija. Gott. 

 

Och husmötet? Det gick också bra. Förutom att försäljaren la fram en broschyr och uppmanade mig att välja ytterdörr. Precis där och då. Det märktes att vi inte hade träffats förr. 

måndag 18 januari 2016 - 21:02

att se sig omkring.

IMG 6409 Fotor

 

Under året 2015 reste jag inte någon annanstans än till Umeå. Visserligen var jag dit fyra gånger och fortfarande gillar jag staden väldigt mycket, men ändå. Det krävs lite mer än nya presentpapper från Lagerhaus och en munk på Wasaline för att stilla min reslust.

Den främsta orsaken har förstås varit Melker. De första månaderna handlade mycket om att skapa rutiner i en helt ny vardag och då det kändes som en utmaning att packa för en dag på villan var inte en flygresa speciellt lockande. Nu vet jag förstås att det finns de som reser jorden runt med spädbarn helt utan problem. Det mesta bottnar väl i vilken inställning man har som förälder. Det kanske inte är lika bekvämt som hemma och går kanske inte att äta lunch exakt när man tänkt. Men det går. Vad stolsgrannen tycker är sedan en helt annan sak. 

IMG 6185 Fotor

 

Men så är det ju det där med vagnen. Alla som rest med en väska i hårdplast vet att den sällan är sig lik när den kommer ut på bagagebandet. Bagage behandlas inte precis med vördnad av flygplatspersonal, och vår vagn, den slänger man inte hur som helst. Det finns dock lite olika lösningar på det här problemet. Specialväskor, bubbelplast och så kallade airshells, en stor väska du kan hyra på flygplatsen som skyddar din dyrgrip. 

Min bästa lösning skulle ändå vara en Yoyo. En sittvagn som blir så liten ihopfälld att du får ta med den som handbagage. Otroligt praktiskt att ha vagnen till hands direkt du stiger ur planet. Synd bara att de kostar lika mycket som en stadsweekend. 

IMG 6271 Fotor

Och vart skulle vi åka? Gärna någonstans dit det inte tar allt för länge att flyga och där du inte behöver tre lager kläder för att gå ut. På bilden var vi i Vörå. Helt trevligt det också men nu vill vi längre. 

Dela gärna med er om ni har erfarenheter av och tips på ställen som en 9-månadersgrabb kunde gilla.