tisdag 4 april 2017 - 22:25

sökes: trädgård.

Om det är något jag ser fram emot med att bo i hus så är det att ha en egen gård. Speciellt nu när det blir lite varmare och finns mera att göra utomhus. Med göra menar jag bland annat att sitta i en stol och dricka kaffe medan barnet leker, men också att ha en plats att ta itu med olika projekt på. I stan måste vi alltid gå någonstans för att leka och det finns väldigt dåligt med utrymmen för att plantera om blommor, måla möbler och bygga saker. 

Därför vill jag flytta nu. För att få plats för min inre äntligen hemma-personlighet och för att den här gårdsjobbaren ska få mera yta att röra sig på. 

 

IMG 4357 Fotor

 

IMG 4374 Fotor

 

IMG 4426 Fotor

 

IMG 4441 Fotor

 

Bilderna är tagna under samma vecka. Vinterhalare för kylan, gummistövlar för slasket, skalkläder för varmt men vått och dunjacka men inga utebyxor för att inte få för varmt i vagnen men ändå inte för kallt då det alltid blåser. Det är ju en hel vetenskap det här med finsk vår. 

tisdag 14 mars 2017 - 20:51

glad idag, Marie.

Hej. Jag tror att hela vagnhistorien blev lite för mycket. Ni vet som när du är trött, stressad, har pms, 40 saker att göra och väskan fastnar i ett handtag. Eller mjölken till morgonkaffet är slut. En händelse som egentligen inte är så farlig i sig men som i sammanhanget gör att du bara vill ge upp. Lite så. Jag hade noll inspiration för att prata med poliser och försäkringsbolag och bli uthängd och smutskastad på facebook. Det kändes inte ens roligt att börja tänka på en ny vagn. Googla åkpåse och babyvakt när jag egentligen borde beställa duschdörrar och badrumsinredning. 

Men vi fick den tillbaka. Tack vare smarta barnvagnsintresserade kvinnor och duktiga poliser. Det är jag tacksam för. Jag tappade nämligen tron på mänskligheten där i något skede men all hjälp vi fick visar att det ändå finns hopp. 

 

IMG 4173

Och vad är mars om inte en månad för hopp. Igår gick jag över torget och kände en stark lust att dricka kaffe utomhus. Det var ju ändå två plusgrader och sol. Idag regnar det slask, men också det kommer att försvinna. Våren och värmen vinner alltid. Och att vara snäll. 

måndag 20 februari 2017 - 21:04

att inte längre ha en bugaboo.

Det dåliga morgonhumöret botades med Kaavyalunch, en lång dagssömn och ett loppisbesök med Sara. Sedan gick det utför. Någon har nämligen stulit vår barnvagn. Under en kort stund medan jag bar upp Melker och klädde av honom, har alltså någon gått in på vår gård och tagit med sig vår vagn. De måste ha vetat var den brukar stå medan Melker sover, och hoppeligen hade de koll på att han inte låg i den just då. Det är väl det enda positiva.


IMG 1251

Men vagnen. Jag grät. Ni som känner mig, ni vet. Ni som gillar barnvagnar, ni förstår och ni andra, ni får vara upprörda för att man inte stjäl från tvååringar. Eller ja, i de bästa fall inte överhuvudtaget.

Vi har använt vår vagn varje dag sedan Melker föddes. Den är vårt enda färdmedel på dagarna och den plats han sover bäst på. Vagnen har alltid varit hans trygghetsplats och det är väldigt sällan han är missnöjd där. 

IMG 1202

 

Den var också den första sak vi köpte. Efter ett missfall och med världens i särklass mest pessimistiska inställning till graviditeter hade vi bestämt att vi inte fick köpa något bebisrelaterat före det andra ultraljudet i vecka 20. Alltså efter halva tiden. Sedan tror jag att vi beställde den samma dag och den blev beviset för att vi kanske trots allt skulle få en baby. Inte en Lindexbody för 9,90 utan en tuseneuros vagn från Holland. Då var det på riktigt. 

 

Tänk på det du som tog den. 

 

Och stort tack till alla er som delar, gillar och ger smarta råd på facebook. Flera har till och med erbjudit att låna ut sina vagnar. Tack.

Har någon missat så är det alltså en svart Bugaboo Buffalo, med rätt solblekt tyg, en grön åkpåse och mönstrad sittdyna+regnskydd  som saknas. De säljs inte så ofta i Österbotten men jag antar att den som tog den visste exakt vad han stal och att den inte finns här mera. Jag antar tydligen också att det är en man som tagit den. Jag hoppas att han får norovirus på ett flygplan.

måndag 20 februari 2017 - 12:16

måndagshumöret.

Jag somnade först 02.30. Melker vaknade 06.15. Det hade snöat. Brödet var nästan slut. Han ville inte ha gröt. Det skulle vara koskenlaskija på smörgåsen. Nej gurka. Absolut inte osten. Se på padden. Nej. Se på padden. Nej. SE PÅ PADDEN. Och så flög smörgåsen i golvet. Ost på mattan. Synd på sista brödskivan ändå. 

Andas. Drick lite kaffe. Kanske vi kan se på padden en liten stund. Börja om. 

 

IMG 1260

Måndag helt enkelt. 

tisdag 14 februari 2017 - 13:49

en vändag.

Vi måste ju börja med vädret. Fem plusgrader och sol. Drivor av grus i stället för snö. För tjock jacka och svettigt redan efter 200 meter. Jag blir så lycklig och väljer att fokusera på det i stället för på att det antagligen inte håller i sig. Idag var det fint.

backe

bibban

 

Efter att ha ritat kort och köpt vändagsblomma behövde vi mera aktivitet och gick till biblioteket. Jag blev imponerad över stadsbibbans barnsida och Melker gillade både sagorummet och akvariet. Böckerna hade han inte riktigt tid med, det fanns ju så himla många att välja på och han hade helst läst lite i alla.

 bok

 

Jag lånade ändå den här.  Jag inbillar mig att vi ska försöka organisera smart redan från början i huset och hoppas få lite tips. Att vi antagligen har för lite förvaringsutrymme är jag nämligen redan medveten om. 

trappa

Och när bibliotekstålamodet var slut gick vi ner till Svenska klubben på vändagslunch. 

Idag var det fint. 

onsdag 25 januari 2017 - 13:19

januarivardag

HEJ! Lever ni? Lever vi? är väl en mer relevant fråga egentligen så här tre veckor senare. Och jotack, vi lever. Vi bara gör så väldigt mycket annat också. Andreas pappaledighet tog slut i början av månaden och det tyckte alla inblandade  var väldigt tråkigt, men nu börjar vi vara igång igen. Här kommer topp tre från januari.

 

huset

Att det går framåt på bygget. Så där framåt att man kan börja tänka på inredning. Eller börja, det gjorde jag väl för fem år sedan, men verkligen beställa saker. Förra veckan fick vi hem både  matsalslampor och wc-byttor. Både roligt och nödvändigt alltså. Under jul och nyår målade vi 260 kvadrat tak- och väggpanel och Filip har lagt kakel i badrummet och innertak på hela övervåningen. Det tar sig. 

Och vårt golv som kom med Wasaline. Ett golv som skulle vara värt ett helt eget inlägg eftersom det krävts så mycket jobb för att få det hit, och för att det är så otroligt fint. Men kanske en annan gång. Det är konstigt det där. Jag skulle ha massor med husrelaterat material att blogga om och visa upp, men eftersom jag tänker på, scrollar, letar, inspireras och frustreras av inredning 24 timmar i dygnet så är det svårt att hitta orken att också blogga om det. Det är det bästa jag vet, men det tar otroligt mycket kraft. 

andreas

Att jag numera bor tillsammans med en 30-åring. Det är inte så ovant egentligen, det känns lite som att alla är 30 år. Mera konstigt är det att min brorsson fyllt fem år. Han föddes ju nyss.

 

matsoda

Så har vi bytt mäklare och hela fotograferings-visnings-städningsrumban har kört igång igen. Något jag inte har saknat. Det är ju liksom ganska omöjligt att hålla det städat längre än två minuter. Igår hann jag gå bort med dammsugaren och när jag kom tillbaka såg det ut så här. En hel burk matsoda på köksgolvet. Ojdåå, Melker rådda myki. Oj.

 

onsdag 30 november 2016 - 11:00

att vara kalenderredo

advent

Första december imorgon. Har ni kalendrarna i skick? Jag är en stor julkalenderfantast och har öppnat luckor varje decemberorgon så länge jag kan minnas. När jag var liten kunde jag ha fem-sex stycken uppradade bredvid sängen. Scouternas kalender, Bamse, Aktia, Sveriges tv och radio och en chokladkalender. Mest papperskalendrar som man kunde se igenom om man höll dem mot en lampa och där du alltid visste att den sjätte finns en bild på Finlands flagga.  På senare år har jag hållit mig till bara en julkalender och nu är det Melkers tur. 

Först beställde jag bara Buu-klubbens kalender. Tänkte att han inte riktigt ser charmen med att öppna luckor och räkna ner till en dag han inte är medveten om att den kommer. Dessutom fastnade jag inte riktigt för någon av alla kalendrar med prylar. Frozen, Minions och pyttesmå legobitar. Men så gillar jag ju böcker, så han fick en pixikalender av mommo ändå. 

Både jag och barnet som ser betydligt äldre ut än sina 1,5, är redo. 

torsdag 10 november 2016 - 12:26

ett torsdagstips åt den modiga

Äntligen torsdag. Inte bara för att det är nästan fredag utan för att torsdag betyder ett till avsnitt av min nya favoritserie. Svartsjön. En svensk dramaserie om ett gäng ungdomar som åker till en stängd skidort som en i gruppen planerar att köpa och öppna igen. På plats får de veta att anläggningen stängdes på grund av mord och mystiska händelser och ganska snabbt börjar det hända underliga saker med de som nu bor på fjällhotellet. Förstås.

S01 ibwWv2k

Klassisk skräck blandat med trassliga kärleksrelationer, mycket snö och många hemligheter. Det här är första serien jag ser som jag både vill och inte vill titta på. Det är lite för skrämmande ibland, speciellt när de går ner i mörka källare mitt i natten. Ensamma. 2016 och människor i filmvärlden blir tydligen inte smartare. Annars är skådespelarna väldigt duktiga och du vet aldrig var du har dem. 

Hittills har bara tre avsnitt visats så har ni missat dem är det läge att börja se nu. Serien finns på viafree.se och visas också sent på natten på tv3.

Ta en kompis i handen och sitt tillsammans och säg nej,nej,nej gååå int dit

tisdag 8 november 2016 - 12:08

att börja dagen för tidigt.

 

gard

Den senaste veckan har jag börjat varje morgon med att formulera ihop ett argt brev åt de som beslutat att vi ska ha vintertid. Jag ser ingen som helst mening med att ändra klockan för att få ljust en timme tidigare på morgonen. Hur många har nytta av den timmen i slutändan?

Möjligtvis jag då eftersom klockvridandet gjort att Melker igen vaknar runt sex och vi därför borde stå i en lekpark klockan nio. Så himla skönt att solen går upp lite tidigare då. Not.

 

Annars mår vi bra. På bilden ser ni en del av det som ska bli Melkers framtida lekpark. Vår gård. Och i bakgrunden vårt nya reningsverk. En produkt som inte är ett bra exempel på att utseende och pris ofta hänger ihop. Här tänkte de mera superdyrt-superfult. Jag borde tipsa Strömsö om att göra ett reportage om hur man bäst döljer sitt reningsverk. Pinterest är nämligen ganska tomt inom den kategorin. En utförligare bygguppdatering ska jag också ge, men först. Kaffe. 

 

 

torsdag 27 oktober 2016 - 13:31

att sälja saker för att köpa nytt.

I snart två veckor har vi haft loppisbord på nyöppnade Comboliina här i Vasa. Stället är riktigt fräscht och jag uppskattar att det finns ett stort loppis i centrum igen. Första veckan sålde vi en hel del saker och i takt med att försäljningssumman steg blev jag allt mer ivrig att sälja ännu mera. En muminmugg jag haft två likadana av hann stå 20 sekunder på hyllan innan en dam tog den. Nämen, den kan ju va bra att ha som extra. Jag som har målet att göra mig av med allt extra kunde väl inte riktigt hålla med, men för mig var det lönsamt. En hel del kläder har också gått åt och massor med inredningspynt. Vita burkar och lådor med text på är tydligen väldigt populärt fortfarande. Nu är förstås bara det värsta kvar. Att ta hem de saker som inte blivit sålda. De har ju liksom redan flyttat. Målet är att inte ta med en enda onödig pryl när vi flyttar till huset så kläder får åka till någon insamling, men vart för man udda glas, ljuslyktor och porslin? 


ljus

Själv har jag bara fyndat en mässingsljusstake för 2€. Ser ni liknande så säg gärna till. Jag vill gärna ha riktigt många. Inga extra prylar men gärna en hög med ljusstakar? Bra logik där.