måndag 5 mars 2018 - 18:00

EN LÅNGSAM DAG PÅ LANDET

Imorse vaknade jag och kände mig orkeslös både fysiskt och psykiskt. I en veckas tid har jag känt mig uppvarvad och stressad, vilket har lett till dålig sömn och kortare vilostunder. Jag har haft mycket på gång och har inte gett mig själv den tid till återhämtning som jag egentligen hade behövt. Förr eller senare blir man tvungen att stanna upp, som utbränd förr snarare än senare. 

Det är märkvärdigt hur svårt det är att bara ta det lugnt och fokusera på återhämtning. Att strunta i allt det som "borde" göras och satsa på sig själv. Men kanske är det just där problemet ligger. Vi är inte så bra på att möta våra egna behov.

Idag hade jag inget annat val än att lyssna på mig själv. Jag bestämde mig för att ha en långsam dag. Allt jag har företagit mig idag har jag gjort i den takt jag har orkat, utan att stressa det minsta. Jag åt frukost i lugn och ro, satt och läste, tog en lugn promenad, åt lunch, fixade en del småsaker, vilade, åt mellanmål, virkade och för tillfället skriver jag blogginlägg. Allt har jag gjort i sakta mak medan tankarna har fått gå dit de vill.

Nu börjar jag nå ett stadium där jag vill ha lite mer ljud omkring mig och där jag behöver sätta kroppen i rörelse så senare ikväll ska jag ta en andra promenad och stretcha. Därefter väntar middag och myskväll framför någon film eller serie.

Man tycker ju att såna här dagar borde vara min vardag med tanke på att jag är sjukskriven men de senaste veckorna har inte riktigt sett så ut. I takt med att våren närmar sig har jag aktiverat mig lite för mycket och det tål inte kroppen. Inte än. Det var lättare att inte ta ut sig i höstas, eftersom jag var så trött, nu måste jag sätta mina egna gränser och vara steget före. 

Jag tror att vi alla kan bli bättre på att sakta ner. De flesta av oss är bra på att ge kroppen en paus men det är inte alltid hjärnan får vila. Under normala omständigheter hinner vi kanske inte ta en hel dag till att varva ner men om vi börjar dagen utan stress eller har lugna kvällar då vi kan slappna av är det till fördel för vårt välbefinnande.

tisdag 27 februari 2018 - 20:43

6 ÅR AV NYKTERHET

Jag är glad att jag även detta år får skriva detta inlägg och samtidigt lägga till ett år till mammas nykterhet. Nu har det gått sex år sedan mamma blev nykter och två år sedan hon fick kontroll över sitt medicinmissbruk. Vi har för länge sedan slutat räkna dagar och veckor och noterar inte heller månaderna som går men åren vill vi ändå uppmärksamma. 

Det är ingen självklarhet att mamma fortsätter att vara nykter. Mamma går under benämningen "nykter alkoholist" och det innebär att hon kommer att bära med sig sin sjukdom resten av livet. Det betyder inte att hon kommer att börja dricka igen men risken finns. Det här är inget vi tänker på men det betyder i praktiken att en droppe alkohol kan få mamma att trilla dit igen. 

Vi njuter så otroligt mycket av att få leva ett normalt familjeliv. Nåja, så normalt det nu går. Vad är egentligen normalt? Vi kan ringa mamma när som helst och vet att hon är närvarande och lyssnar. Vi behöver inte frukta vad som väntar oss när vi kommer hem. Vi kan lugnt lägga nyckeln i dörrlåset och vrida om utan att först dra ett djupt andetag. 

Det här inlägget tillägnar jag mamma. Hon har gett mig författargenerna, optimismen och tron på det goda i livet. Jag är tacksam över att få vara din dotter och stolt över att du har kommit dig så här långt!

Här hittar ni förra årets inlägg. 

 

söndag 18 februari 2018 - 18:00

TRÖTTHET

Jag är trött.

Trött på mitt bleka ansikte

Trött på ringarna under mina ögon

Trött på att vandra i dimma

Trött på att inte orka

Jag är trött på tröttheten.

 

Det här skrev jag i november eller december. Då var utmattningen som störst och även småsaker gjorde mig trött. I januari började jag känna mig piggare och en del av tröttheten försvann. Hjärntröttheten är fortfarande kvar och det är något som många har svårt att förstå.

Jag har flera gånger fått höra att jag ser ut som vanligt. Att det inte märks att jag skulle vara sjuk. Att jag är mig själv. Det andra inte vet är att jag oftast har vilat innan jag träffar dem eller att jag vilar när jag kommer hem. Det andra inte vet är att jag troligen inte gör särskilt mycket mer den dagen och ibland också dagen efter att jag har träffat dem. Det andra inte vet är hur mycket energi det tar att hålla igång en konversation. Det andra inte vet är hur det är att vara trött.

Tänk dig att du har varit ute och festat. Det blev sent och du gick och lade dig frampå morgonsidan. Nästa dag vaknar du och känner dig trött. Du har huvudvärk, känner dig degig och seg. Huvudet fungerar inte riktigt som det ska. Du kanske har lite svårt att koncentrera dig och skulle helst av allt bädda in dig i bomull hela dagen. 

Ta nu de här symptomen gånger två. Lägg till ett konstant susande och pipande i öronen, ljus- och ljudkänslighet, ångest och lättretlighet. Ungefär så känns det att vara utbränd. Det är ingen vanlig trötthet och de gånger jag säger att jag inte orkar, så orkar jag faktiskt inte.

Det värsta med tröttheten är att jag inte riktigt känner igen mig själv. Jag som vanligtvis är initiativtagande och får saker gjorda får vissa dagar tvinga mig själv att gå ut med skräpet. Eller att diska, städa, ta en promenad och så vidare. Även vardagliga sysslor känns som att bestiga ett berg. Lika tungt är det att hjärnan helt enkelt inte fungerar som vanligt. Emellanåt känns det som att tankarna rör sig i sirap och det är svårt att planera, se helheter och få struktur. Hjärnan är långsammare och det tar längre tid att fokusera på saker än tidigare. I butiken kan jag stå flera minuter och titta på en hylla innan jag får syn på produkten jag letar efter. 

Det tar lång tid för hjärnan att återhämta sig. För en vecka sedan hade Johanna examensfest och jag känner fortfarande av förra veckans strapatser. Oturligt nog hade jag mycket program samma vecka. Jag visste att jag skulle vara utmattad efteråt så jag lät kalendern vara tom den här veckan. Det visade sig vara ett smart val. 

Det finns en sak som biter på tröttheten och det är vila. Vila i massor. Jag försöker dessutom se till att vila hjärnan så mycket jag kan, genom att undvika mobilskärmen, dator, tv och andra aktiviteter där jag måste fundera mycket. Jag vet att det blir bättre med tiden men vissa dagar känns det som om allt går så långsamt. 

 

söndag 11 februari 2018 - 18:00

EXAMENSFEST

Igår kom dagen vi länge hade väntat på. Johannas examensfest. Att ställa till med en så stor fest när man är utbränd är inget jag rekommenderar men det gick bra och vi hade en riktigt trevlig dag. Festen hölls på Rökiö Kvarnstuga (rekommenderas om du ska ha fest) och det fanns gott om utrymme för gästerna. Det hade blivit lite trångt hemma. Vi åt gott och träffade största delen av släkten, vilket inte sker alltför ofta nuförtiden, när alla är utspridda här och där.

Jag är stolt över min syster varje dag men igår var jag extra stolt. Johanna skulle egentligen ha fått sin närvårdarexamen förra våren men den blev uppskjuten på grund av att hon blev utbränd våren 2016. Hon har varit inställd på att ta sin examen och har lyckats balansera återhämtning och studier. Ibland har hon varit utled på allt vad studier heter men hon har kämpat vidare. Idag är hon så gott som återställd.

Johanna har tagit sig igenom mobbning i lågstadiet, en rebellperiod i högstadiet, utbrändhet och allt det som vår uppväxt har inneburit. Hon har bevisat att även problembarn lyckas och att man måste våga gå sin egen väg. Vi har alltid haft ett starkt band men de senaste åren har vi kommit varandra ännu närmare. Jag är tacksam för att just hon är min syster och att vi har delat våra upplevelser.

Stort grattis till din examen älskade syster och lycka till i arbetslivet!

IMG 20180210 WA0022

För en gångs skull är Johanna kortare än mig. I verkligheten är rollerna omvända och jag misstas ofta för lillasyster! 

 

 

söndag 4 februari 2018 - 18:00

TIPS MOT ÅNGEST

När jag blev sjuk i höstas läste jag mycket om ångest. Jag tittade på videor på Youtube för att hitta något som skulle lindra ångesten och var på jakt efter en mirakelkur. Ju mer jag läste, desto mer insåg jag att det i slutändan handlar om att ta hand om sig själv. Så enkelt och ändå så svårt.

Under de månader jag har varit sjukskriven har jag haft ångest i varierande grad men de senaste veckorna har jag knappt känt av den alls. Orsaken till det är att jag har börjat hitta fotfästet igen och att jag har hållit fasta rutiner i stort sett varje dag. Jag följer inte ett minutschema men jag försöker göra vissa saker, som jag vet att jag mår bra av.

De tips jag tänker dela med mig av är sådant som har hjälpt mig personligen men de behöver inte fungera för dig. Jag har fått lyssna till min kropp och hitta det som passar mig. Hoppas att min lilla lista ger dig idéer på hur du kan hantera din ångest!

1. Vila

För mig är det viktigt att få in minst en halvtimmes vila varje dag. Då kryper jag ner under täcket och försöker slumra till en stund. Jag sover sällan men bara en tio minuters tupplur kan göra att hjärnan hinner kvickna till. Det hjälper inte mot ångesten när den väl är där men utan vila får jag lättare ångest.

2. Motionera

Det här är det som jag tror har hjälpt mig mest. Jag går ut på en promenad 1-2 gånger per dag beroende på om jag är hemma hela dagen eller om jag har program. Dagsljus och frisk luft gör underverk för hälsan. De första veckorna av sjukskrivningen kämpade jag mig ut. Jag blev trött av promenaderna och ångesten gjorde att det var obehagligt att gå utanför dörren. Men jag gick. Och kan ni tänka er, efter några veckor började jag se resultat. Ångesten blev svagare och jag började få tillbaka krafterna. Jag har kommit så långt i min återhämtning att jag till och med har börjat skida.

3. Ät regelbundet

Det är lätt att antingen äta för ofta eller för sällan när man har ångest. Jag hade svårt att äta under ett par veckor i höstas, när ångesten var som värst, men då satsade jag på soppor och liknande mat som var lättsmält. När det kommer till mat gäller det verkligen att lyssna till vad just din kropp behöver. Alla är så olika och det är bara du som vet hur din kropp fungerar.

4. Prata om eller skriv ner dina tankar

När ångesten är värst hjälper det här mig bäst. Det värsta för mig är att sitta ensam med alla tankar och känslor. Så fort jag berättar om det jag känner lättar ångesten. Ibland har jag också skrivit ner det jag tänker på och det har varit ett effektivt sätt att få ordning på tankarna.

5. Gör något med händerna

Måla, handarbeta, pyssla, skriv, baka. Det finns oändligt många exempel på saker du kan göra. Det hjälper faktiskt att koncentrera din energi på något annat än dina tankar. När du gör något med händerna, är du tvungen att vara närvarande där och då. Jag tycker om att handarbeta och håller på att virka en filt av mormorsrutor. Hitta något du tycker om och pröva det.

6. Andas

Andningen är viktig att tänka på när man har ångest. Jag har inte använt mig av andningsövningar men jag är alltid medveten om att andas lugnt och djupt när jag har ångest. Då slappnar jag av och ångesten når inte sin topp.

7. Tänk på något annat

Det här är ett tips jag har fått många gånger och varje gång tycker jag att det låter lika dumt. Faktum är ändå att det fungerar. Ibland finns det inget som biter på ångesten och då måste man bara göra det bästa av situationen. De gånger jag har råkat ut för det har jag sett filmer eller serier. Någon gång har jag klarat av att läsa en bok. Jag flyr verkligheten en stund och får andas ut från ångesten.

8. Håll fasta rutiner

Människan mår bra av rutiner och det kan faktiskt hjälpa dig att lindra ångesten. Jag försöker lägga mig och stiga upp ungefär samma tid varje dag. Jag äter på samma tid och följer den rytm jag har skapat. Lite tråkigt kanske men just nu är hälsa viktigare än spänning för mig.

9. Ta hand om dig själv

Det allra viktigaste du ska minnas är inte alla tips jag har gett dig. Det allra viktigaste är att ta hand om dig själv. Bara du vet vad du mår bra av och hur din vardag ska se ut för att du ska må som bäst. Lyssna på din kropp och hitta hälsosamma sätt att hantera ångesten. Tänk på hur du skulle behandla ett barn som mådde likadant. Precis så ska du behandla dig själv.

 

Kommentera gärna om du har andra tips på saker du gör när du har ångest!

lördag 13 januari 2018 - 17:20

OM MEDBEROENDE

Hela mitt liv har jag känt mig fastkedjad vid min familj. Det är först de senaste två åren jag på riktigt har känt mig fri att arbeta mot mina mål och förverkliga mina drömmar. Ännu i början av mina studier var mamma dålig på grund av mediciner. Jag pratade om utbyte men visste innerst inne att det aldrig skulle gå så länge mamma var i så dåligt skick. Jag kunde inte lämna henne, om något skulle hända, och jag kunde inte lämna min syster med allt ansvar av samma anledning. 

Jag älskar min familj men det är otroligt påfrestande att inte kunna leva sitt liv som man vill. Under åren har otaliga personer vänligt men bestämt försökt förklara för mig att jag måste leva mitt eget liv, inte mammas. Jag kan inte göra något åt hennes missbruk och därför borde jag fokusera på mig själv. Lika många gånger har jag försökt förklara varför det inte går. Jag har försökt få dem att se bojan runt min fot men det är näst intill omöjligt för den som inte själv har upplevt dess makt. Bojan som jag talar om kallas medberoende

För Johanna och mig har medberoendet tagit sig uttryck i form av omhändertagande, vilket troligen är den vanligaste formen av medberoende till en missbrukare. Vi vågade aldrig lämna mamma ensam när hon var dålig. Tänk om hon skulle ha lämnat på spisen? Eller skadat sig? Eller ha behövt ambulans? Dessutom måste vi se till att hon åt, att hon tog hand om sig själv osv.

Vi fanns till hands alla dygnets timmar, även när vi var hos pappa. (Mina föräldrar bor cirka 1,5 kilometer från varandra.) När mamma var dålig ville vi åka dit för att se att hon mådde bra (och levde!) men pappa sa oftast nej. Jag tror att han försökte skydda oss från att se eländet men det resulterade i att vi fick leva med oron tills vi fick ett livstecken från mamma. 

Det jag nyss har berättat om kanske många ändå tycker att man kan uthärda. Det handlar i slutändan "bara" om oro och vi kan trots allt inte påverka en annan människas handlingar. Jag håller fullständigt med om det. Låt mig därför berätta om den andra sidan av medberoende, nämligen skuldkänslor. 

Nu tycker kanske någon att det är missbrukaren, som borde ha skuldkänslor, inte de anhöriga men det är många, speciellt barn, som känner skuldkänslor för sina föräldrars missbruk. Om jag bara gör det här slutar mamma/pappa dricka. Om jag inte gör det här slutar mamma/pappa dricka. Det värsta är att skuldkänslorna finns där hur man än gör. För faktum är att ingen kan få en missbrukare att sluta missbruka, utom missbrukaren själv.

Jag talar om medberoende ur ett barns synvinkel men "symptomen" är ganska lika för andra anhöriga. Barn i missbrukarhem blir ofta mamma eller pappa till sin missbrukande förälder. Man känner samma ansvar för sin förälder som man skulle göra för sitt barn. Grundbehoven måste täckas: mat, sömn, och någon form av hygien. Det ska vara rent och städat och så måste man se till att hemmet är en så skadefri miljö som det bara går. Samtidigt måste man få föräldern att sluta missbruka. Utpressning, tårar, ilska, resonemang, inställsamhet, glädje, oro. Jag tror att de flesta har gått igenom hela spektrumet av känslor för att hitta något som biter på föräldern. Alltid utan resultat. Men man försöker igen och igen och igen. Man finns där och man försöker och man ger inte upp. Att lämna föräldern är lika med att ge upp hoppet. 

Det är ungefär så det känns att vara medberoende till sin förälder. Då förstår ni kanske varför det är så svårt att bryta sig loss. Somliga klarar det men de flesta stannar kvar. 

De som hjälper barn i den här situationen borde vara lyhörda för vad barnen säger. Inget barn ska behöva växa upp med en missbrukande förälder men de som gör det borde få chansen att känna sig hörda och förstådda. Barn som växer upp så här är oftast mogna långt över sin ålder och till och med ganska små barn kan ha förståelse för vad det är som sker. Barnet är ofta den i förälderns närhet som ser och hör mest, till och med mer än andra anhöriga, men de blir ofta överröstade av de som "vet bättre". 

Att hjälpa någon som är medberoende är svårt. Nästan lika svårt som att hjälpa den beroende. Situationen känns ofta låst, eftersom den anhöriga på ett sätt också har ett missbruk. Det här är något som den anhöriga måste komma till insikt om själv. Ogenomtänkta, självklara kommentarer som "du måste leva ditt eget liv" leder ingen vart. De skapar bara en känsla av att vara missförstådd och lägger större press på en redan alltför pressad person. Istället kan man visa att man ser det omöjliga i situationen och försöka stöda den anhöriga så gott det går. 

måndag 1 januari 2018 - 18:24

ÅRET SOM GICK: 2017

2017 är förbi och vilket år det har varit! Jag tänkte att vi kunde ta en tillbakablick på de största händelserna under året.

I januari fyllde jag 22 år och firade födelsedagen på Pohjola-Nordens julfest. Pensionärsvarning tycker säkert någon men det var faktiskt en av de trevligaste födelsedagarna jag har haft. Vårterminen rivstartade med fullt schema veckan därpå och sedan varvades studier med jobb i stort sett hela våren.

Jag fick mitt andra styrelseuppdrag under studietiden. För ett par år sedan fungerade jag som värdinna i Studentkören Pedavoces och nu klev jag in i styrelsen för Pohjola-Nordens ungdomsförbunds lokalavdelning i Vasa. Smidigt namn, jag vet. För enkelhetens skull brukar vi säga PNU.

I maj började jag sommarjobba. Jag skrev de sista inlämningsarbetena och sedan hade jag äntligen sommarlov. Jag minns att det tog åtminstone två veckor innan jag kunde njuta av att vara ledig. Hjärnan gick på högvarv mest hela tiden. Jag jobbade hela sommaren förutom i juli, eftersom jag då...

Styrde kosan till Danmark eller närmare bestämt Århus. Jag deltog i en sommarkurs i danska språket och litteraturen och fick många fina upplevelser med mig hem i bagaget.

I september började studierna igen och i samma veva började mitt mående vackla. Under sommaren började jag få bevis på att jag inte tog hand om mig som jag borde men jag fortsatte som tidigare. Jag klarade ändå av en resa till Danmark och det blev ett av mina bästa minnen från året.

Oktober präglades av ångest. Jag började känna mig tröttare men kämpade på med studierna. Jag förstod inte att jag höll på att bli utbränd, trots att jag fick höra att jag var på väg dit. Jag tvingades dra ner på tempot och trodde att det skulle ordna sig då. För första gången i mitt liv fick jag en diagnos (ospecifik ångestdiagnos) och blev tvungen att söka hjälp för mitt mående.

I november blev jag till sist sjukskriven. Jag grämde mig lite över att inte kunna skriva min kandidatavhandling som planerat men jag kände ändå att det var rätt val. Hälsan kommer absolut främst. Ångesten varvades med trötthet och många dagar var ett kaos. Känslorna åkte berg-och-dalbana och jag var orolig för mitt mående. Jag flyttade hem till mina föräldrar, som för övrigt har varit och är ett enormt stöd. Ingen i min familj har ifrågasatt mitt mående, beteende eller mina behov och det har underlättat mycket i hela processen.

Jag fick en mer specifik ångestdiagnos (generaliserat ångestsyndrom med drag av ocd) och det kommer jag att jobba vidare med nu. Det tog tid att vänja sig vid att förstå få en diagnos för att sedan få en annan under loppet av en månad men jag börjar så småningom finna mig i det. Den diagnos jag har nu kunde jag ha fått i ett mycket tidigare skede av mitt liv så egentligen är ingenting förändrat på det planet.

Nu har vi nått fram till slutet på det här året. Mitt mående gick lite upp och ner i december men på det stora hela var det en stabilare månad. I samband med julen insåg jag plötsligt hur dåligt jag mår av att isolera mig från mina vänner och bekanta och bestämde mig för att börja umgås med andra igen. Ett bra val! Under årets sista vecka kände jag hur mina krafter började återvända. Jag har lång väg kvar men även små steg tar mig framåt. Att kunna gå en halvtimmes promenad utan att vara fullständigt utmattad efteråt är ett steg i rätt riktning. Jag hoppas att det håller i sig!

Förutom dessa händelser har jag också spenderat tid med familj och vänner (dock inte på långt när så mycket som jag borde ha gjort), tagit farväl av gamla vänner och välkomnat nya, sjungit, sett fina solnedgångar och njutit av lediga dagar. Jag har utmanat mig själv och vuxit på kuppen.

Med en höst som den här i bakfickan har jag inte särskilt höga krav på 2018. Jag tar en dag i taget och ser hur det blir. Jag har en del planer och mål men i nuläget är det för tidigt att planera. Min hälsa ligger i fokus men utöver det är inget bestämt. Och vet ni, för en som är van att ha schemat fullt kan det vara skönt på det sättet också!

Gott nytt år!

Taggar:

Kategorier:

Allmänt

Skriv en kommentar 1

måndag 27 november 2017 - 19:08

DET OSYNLIGA BARNET

När jag var tonåring hade jag en egenskap som många barn önskar sig. Jag var osynlig. Det här berodde på flodhästen vi hade hemma i vardagsrummet. Ni vet hur stor en flodhäst är och den tog upp så mycket plats att jag var tvungen att krypa ihop i ett hörn för att inte bli trampad på.

Några av er är säkert bekanta med uttrycket ”en flodhäst i vardagsrummet” men för er som inte vet, är det vad man kallar en alkoholist. De tar lika mycket plats och ställer till med lika mycket besvär som en flodhäst inomhus.

Det var under mammas värsta perioder jag var som mest osynlig. Det var perioderna när jag inte visste om mamma levde nästa morgon när jag gick och lade mig på kvällen. När jag drog ett djupt andetag varje gång jag kom hem, för att jag inte visste vad som skulle möta mig på andra sidan dörren. När jag gick runt i ständig oro för hela familjen.

I mitten av högstadiet drabbade en av de värsta perioderna oss. Jag hade alltid varit en ”duktig flicka” men då nådde det nya höjder. Jag skötte skolarbetet, hade goda vitsord och ställde inte till onödigt besvär varken hemma eller i skolan. Jag uppförde mig också bland kompisarna, festade inte och hade vettiga hobbyer. Jag pratade sällan om hur det var hemma och öppnade mig knappt för någon.

Min syster däremot var en riktig rebell och hon uttryckte precis hur dåligt det var hemma. Det bidrog till att jag blev ännu tystare, försökte föra så lite oväsen som möjligt och dolde ännu mer om hur situationen var hemma. Jag trodde att jag på det sättet kunde förhindra att det skulle uppstå fler problem än vi redan hade. Jag försökte göra som mina föräldrar ville, så att de inte skulle känna sig som värdelösa föräldrar. Jag berättade inte för någon hur det var hemma, eftersom jag inte ville att folk skulle tycka illa om mamma. Jag försökte vara en duktig elev samtidigt som min värld gick i spillror hemma. Jag försökte helt enkelt vara ett perfekt barn för omvärlden.

Ni ser det ohållbara i det här beteendet. Det värsta var ändå att människorna i min omgivning var de som hade störst inverkan på det. Lärarna var medvetna om vår problematik genom min systers beteende, ändå frågade ingen hur jag hade det. Jag tror att få förväntar sig att ett duktigt barn ska ha problem. Så länge man klarar sig kan inget oroväckande vara på gång, eller hur? Dessutom hade alla händerna fulla med min syster i skolan och min mamma på fritiden så det fanns helt enkelt inte plats för mig.

I slutet av nian påminde jag om Det osynliga barnet från Mumin. De flesta klasskompisarna behandlade mig som luft. Det var inte bara en gång jag möttes av en isande tystnad när jag försökte tilltala någon utanför kompisgänget, så till sist valde jag att låta bli. Det var bättre att inte försöka än att bli sårad varje gång. Mina vänner valde att stanna utanför de murar jag hade byggt omkring mig och jag hade antagligen inte släppt in dem om de hade försökt.

Jag hade en klump i magen varje morgon jag skulle till skolan. Ibland fejkade jag feber eller illamående för att slippa vara osynlig för en dag. Allt jag ville var att gå ut högstadiet så att jag skulle bli fri från de som bestämde att jag inte var värd ens att synas. 

Idag är jag inte längre osynlig. I gymnasiet fick jag nya vänner och tack vare dem vågade jag visa vem jag är. Jag blev sedd i skolan och hemma hade situationen lugnat ner sig. Med tiden har jag mött många fina människor som har visat mig att jag visst är värd att synas, att jag har något att erbjuda världen och att jag är tillräckligt modig för att jaga mina drömmar. 

Jag vet att jag inte är ensam om mina erfarenheter. Alltför många barn och unga upplever samma sak. Många får ärr som varar livet ut, till exempel är olika former av mentala problem vanliga. Jag hade turen att ha ett så starkt stödnätverk omkring mig att jag lyckades ta mig genom de tuffaste åren men alla har inte samma förutsättningar. 

Vi påverkar människorna omkring oss mer än vi tror. Bara genom att se eller inte se någon, kan vi avgöra hur en annan människa mår. Det är stor makt att ha över andras liv och de flesta är inte ens medvetna om hur stor skada till exempel mobbning gör.

Jag har lämnat högstadieåren bakom mig men fortfarande kämpar jag med känslan av osynlighet. Den smyger sig på när jag minst anar det och det krävs inte mycket för att jag ska befinna mig i skolkorridoren igen. Jag har behov av att få bekräftelse, annars händer det lätt att jag tror att andra tycker att jag inte duger. Det sitter såklart oftast i huvudet men det gör vissa situationer tunga. Självförtroendet slog hårt i botten i högstadiet och det har tagit mig många år att bygga upp det till en sådan nivå att jag kan fungera normalt igen. I många år har jag dragits med svår scenskräck och det är först det senaste året den har börjat lätta. 

Varför berättar jag då det här?

Flera av er läsare arbetar på olika sätt med barn och unga. Ni har makt att påverka deras liv, både positivt och negativt. Använd den makten väl. Var som Muminmamman. Se de osynliga barnen och gör dem synliga. Visa att ni finns där och att ni bryr er. Våga fråga hur de mår och var inte rädda för svaret. Ni förändrar inte liv, men ni kan vara ljusglimtarna som tar någon genom mörkret. 

Till dig som går i högstadiet eller gymnasiet/yrkesskola: tänk på hur du behandlar dina klasskompisar. Skapa aldrig en maktposition genom att trycka ner andra. Det slår tillbaka förr eller senare. Du förstör ditt eget mående, samtidigt som du förstör en annans liv. Tro mig, det är inte värt det.

Vi borde alla bli bättre på att se våra medmänniskor. Alla har ett värde och vi måste inte bli bästa vänner för att jag är vänlig mot dig. Men vi måste börja se de som är osynliga!

fredag 24 november 2017 - 18:34

LISTA OM DRÖMMAR

Det börjar sakta men säkert gå upp för mig att jag har en lång process framför mig innan jag mår bra igen. Jag har inte velat inse fakta men det är troligen fråga om månader snarare än veckor innan jag kan återvända till studielivet. Tålamod är inte en av mina starkaste sidor, jag vill att allt ska ske NU, men utbrändhet fungerar inte på det sättet. 

Ni som är flitiga Sevendays-läsare har säkert sett att det finns något som kallas "Veckans lista". Jag har inte deltagit i en enda av dem, fast många har varit intressanta, men nu kunde jag inte låta bli. Denna vecka handlar listan nämligen om drömmar, ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat.

Mina drömmar är något som har hjälpt mig genom svåra tider. Jag har litat på att det blir bättre och därför vågat drömma om framtiden. Ibland har drömmarna varit orealistiska men det är hela poängen med drömmar. De måste inte alltid vara realistiska. 

Under höstterminen har jag varit väldigt fokuserad på nuet, det jag känner och upplever i stunden, och framtiden har blivit en stor stressfaktor i takt med att mitt mående har blivit sämre. Kommer jag någonsin att orka som tidigare? När börjar jag känna igen mig själv på nytt? och (När) kan jag ta upp mina studier igen? är frågor som har cirkulerat i huvudet. 

Vad är då bättre än att drömma lite? Att fylla tankarna på framtiden med lite positivitet och försöka ta bort stressen. Här är alltså min lista om drömmar.

Om jag fick drömma fritt skulle jag:

Bo här: Nu borde jag säkert skriva något exotiskt land på andra sidan av jorden men faktum är att jag allra helst vill bo i min hemkommun Vörå. Någon av grannkommunerna kan också gå för sig. Det är här jag mår som bäst. På landet. I rågens rike med dess öppna vidder. Visst vore det spännande att bo utomlands men det är i Österbotten mina rötter finns.

Resa hit: Jag har haft turen att få resa en del de senaste åren och för snart tre år sedan prickade jag av ett av mina drömresemål, London. Jag tycker om att upptäcka nya platser så det finns många kvar. Mina topp fem platser jag vill besöka är: Skottland, Färöarna, Kanada, Australien och Hawaii. En nära vän har gjort sin praktik i Kanada i höst och har siktet inställt på att flytta dit i efter studierna så vem vet om det blir en resa dit de kommande åren. Skottland är ändå den plats jag helst vill besöka så nästa resa går förhoppningsvis dit.

Se den här artisten: Med tanke på hur mycket jag älskar musik är det konstigt att jag inte har större intresse för att gå på konserter. Jag lyssnar på ett stort antal artister och har egentligen ingen favorit. Några jag ändå kunde tänka mig att se är Ed Sheeran, Anúna eller Celtic Woman. Jag har haft en förkärlek till keltisk musik de senaste åren och speciellt Celtic Woman har fångat mitt intresse. 

Jobba med det här: Mitt framtida yrke är ännu oklart för mig. Jag vet att jag vill jobba med människor på något sätt. Att hjälpa andra har alltid varit en möjlig karriär för mig men på vilket sätt är fortfarande höljt i dimma. Huvudsyftet med bloggen till exempel är att kunna hjälpa andra människor. Att någon ska läsa det jag skriver om mina erfarenheter och känna stöd och hopp om framtiden. Förhoppningsvis klarnar det så småningom.

Klä mig så här: Jag skulle gärna klä mig i etiska, miljövänliga kläder. Med det sagt menar jag inte som en hippie (trots att det inte är något fel på den stilen) utan i helt vanliga kläder. Ingen människa eller naturen ska lida för det jag har på mig och jag hoppas att fler stora märkeskedjor börjar tänka i liknande banor de närmaste åren.

Träffa den här personen: Överst på min lista står två komiker: Ellen DeGeneres och Miranda Hart. Båda två har hjälpt mig genom tuffa tider och de arbetar för välgörenhet. De är personer jag ser upp till och som motiverar mig att göra saker för andra.

Vakna upp så här varje morgon: Frisk, utvilad och välmående. Det vill väl alla, eller hur? Gärna med någon jag älskar och som delar mina värderingar.

Tjäna det här: Jag har aldrig haft en dröm om att bli miljonär. Jag vill ha tillräckligt med pengar för att leva mitt liv i enlighet med mina värderingar. Att kunna resa och se nya platser. Att slippa oroa sig för ekonomin.

Ge bort det här: I vår familj har vi redan i flera år donerat det vi inte behöver till bättre behövande och det är något jag kommer att fortsätta med. Jag har aldrig haft en önskan om att donera stora pengasummor till välgörande ändamål. Däremot kunde jag tänka mig att arbeta med evenemang för att samla in pengar till andra.

Må så här: Att vara den spralliga, glimten-i-ögat-personen jag normalt är. Att känna ett inre lugn och att vara i balans med mig själv och omvärlden. 

Klara den här utmaningen: Att skriva en bok. När jag gick i högstadiet sa min lärare i modersmål att jag borde skriva en bok om mina erfarenheter. Jag vet inte om hon sa det på skoj eller allvar men sedan dess har ett litet frö grott i mig. 

 

Så här ser min lista ut. Vad drömmer du om?

torsdag 9 november 2017 - 14:49

URSÄKTA, UTBRÄND?

"Työuupumus" (utbrändhet). Så står det i mitt sjukintyg tillsammans med en månads sjukskrivning. Jag fyller 23 år om nästan exakt två månader och här sitter jag nu, utbränd. Var gick det galet frågar jag mig?

För en vecka sedan kom "den berömda väggen" emot. Jag hade gått på högvarv i två dagar på grund av ångest och oroskänslor och på kvällen fick jag en panikattack. Efter det var utmattningen ett faktum. 

När jag började känna av ångesten för ett par månader sedan fick jag höra att jag var på väg att bli utbränd. Jag befann mig i gulzonen. Jag visste (trodde jag) vad det innebär att vara utbränd, eftersom Johanna blev det för ett och ett halvt år sedan och mamma när jag var liten så jag gjorde några livsstilsförändringar. Jag minskade på stressen och började ta dagliga promenader igen, något som jag hade slutat med i våras och inte börjat med på nytt. 

"Nu har jag tagit bort stressmomenten så nu börjar jag säkert må bättre", tänkte jag naivt och fortsatte att gå på föreläsningar, körövningar och andra åtaganden. Tror du att det hjälpte? Nej. 

Faktum är att jag hade ångest varje gång jag var tvungen att delta i något. Till sist blev det också ångestfyllt att träffa vänner. Jag oroade mig konstant för mitt mående och var rädd att något allvarligt var på gång. Det kändes som om jag höll på att bli galen av alla oroliga tankar och jag tänkte att det här slutar nog med att jag blir inlagd, vilket ökade ångesten. 

"Men du har ju sett så pigg ut" fick jag höra idag. Jag vet. Det var för att jag försökte hålla skenet uppe både för mig själv och för alla andra. Genom att delta i föreläsningarna och det andra var jag kapabel att fungera normalt. Dessutom hade jag fått veta att jag måste trotsa ångesten så att den inte tog över mitt liv. Väl framme på till exempel en föreläsning mådde jag hyfsat bra, trots att jag fick anstränga mig för att hålla fokus. Jag fick något annat att tänka på en stund och trodde att det var lösningen på problemet.

Jag skriver som om ångesten är något som inte längre plågar mig och faktum är att den senaste veckan har varit relativt ångestfri. De flesta gånger jag har haft ångest har varit innan jag ska iväg någonstans. Däremot har den ersatts av en enorm trötthet. Med trötthet menar jag inte det som jag känner när jag har haft en lång dag eller haft en fysisk ansträngning. Jag menar inte heller den trötthet jag upplever en fredagkväll efter en lång vecka. Det här är något annat. Jag förstod nog inte tidigare hur trött Johanna var när hon var utbränd eller hur trött mamma kan vara ibland (kroniskt trötthetssyndrom). Jag tror inte att någon kan förstå som inte själv har varit i samma situation. Man kanske tänker att "kom igen nu, det går nog" men det är inte så lätt.

För tillfället orkar jag vara fokuserad i ungefär 2-3 timmar, sedan behöver jag vila. Om något drar ut på tiden, får jag lida för det nästa dag. Ljudnivå och andra stimuli påverkar hur länge jag orkar. Det går till exempel bra att sköta någon hushållssyssla (i tysthet) i ett par timmar medan jag är helt slut i huvudet efter bara några minuter i butiken. Jag har också svårt med starka positiva och negativa känslor, eftersom de tömmer energilagret på en liten stund. 

Det känns lite som att jag går runt i en bubbla. Jag är närvarande men ändå inte. Jag har en konversation men samtalet når inte ända fram. Jag får ingen överblick och struktur i huvudet utan att rita upp det jag tänker på ett papper. Jag har svårt att tänka en vecka bakåt och framåt utan kalender. Jag är ljus- och ljudkänslig och stresståligheten ska vi inte ens prata om. Idag började jag känna mig stressad för att jag fick flera meddelanden samtidigt på WhatsApp. I förrgår stressade jag upp mig för att jag fick förslag på att göra något när jag redan hade en annan sak inplanerad senare på dagen. Mitt stressystem överreagerar för minsta lilla sak.

Sömnen har också den förändrats. Normalt sover jag hela natten och har varken problem med att somna eller att sömnen på andra sätt skulle störas. Redan i juli började jag vakna en gång framåt morgonen. Jag tänkte inte mer på det, eftersom det inte påverkade mitt liv. De senaste två månaderna har den ena gången blivit allt mellan en och fem gånger. Har jag en bra natt vaknar jag första gången cirka klockan sju och somnar om tills jag stiger upp. En dålig natt vaknar jag första gången efter tre och sedan med jämna mellanrum tills jag vaknar. Det är svårt att somna om och jag ligger och vrider och vänder mig i sängen.

Jag drömmer i princip varje natt. Den senaste veckan hade jag en natt när jag inte kom ihåg mina drömmar. Det gör att hjärnan känns aktiv även på natten och på morgonen har jag ofta obehagskänslor, eftersom drömmarna var så tydliga. Ni vet, när man vaknar mitt i en dröm och den hänger med en stund på morgonen? Jag har inte mardrömmar men de kan vara obehagliga ibland. Det är också svårare att få en tydlig gräns mellan natt och dag. Vissa dagar går jag runt i ett drömlikt tillstånd och när drömmarna har varit lika starka som minnen är det svårt att känna den naturliga rytmen.

Hur hamnade jag i den här situationen? Det har jag funderat på mycket den gångna veckan. Jag läste någonstans att den som blir utbränd ofta är chefens dröm. Det är personen som ständigt har något på gång, som är initiativtagande och effektiv. Det är personen som tar ansvar och hjälper andra på arbetsplatsen. Personen har en positiv inställning till livet och ett socialt nätverk. Med andra ord den som man minst förväntar sig att ska råka ut för utmattning. 

Jag hör definitivt till den kategorin. "Chefens dröm" låter lite skrytsamt men resten stämmer bra in på mig. Jag är en person som har svårt att säga nej för jag vill ju så gärna! När någon mår dåligt försöker jag vara där som stöd och visa att personen inte är ensam. Jag tycker om att engagera mig i det som intresserar mig och tar mina uppgifter på allvar. Jag vill känna mig behövd, vilket många gånger har lett till att jag har tagit på mig för mycket. 

När jag tittar tillbaka på året (och åren) finns många orsaker som har lett till utbrändheten. Jag är lite frustrerad över att jag inte tog itu med vissa saker innan det gick så här långt men det är lätt att vara efterklok. Jag tror faktiskt inte att jag kunde ha gjort så mycket annorlunda än jag har gjort. Vissa saker, som har börjat dyka upp i terapin, var jag inte redo att ta upp tidigare. Dessutom tror jag att jag så att säga behövde "nollställas". Jag tror inte att jag hade förändrat mycket utan den här erfarenheten.

För det är så jag ser det. En erfarenhet som ger mig möjlighet att fundera om kring mina mål och värderingar och vad jag egentligen vill här i livet. Vad som är viktigt och mindre viktigt att prioritera för mig. I våras var jag så fokuserad på mina mål att jag glömde bort det som betyder mest: familjen och hälsan. Jag ser redan framsteg i mina familjeförhållanden och hälsan kommer förhoppningsvis med tiden. 

Nu ska jag tillfredsställa de behov jag har berövat kroppen det senaste året. Vila, motion och återhämtning. 

(Om du tog dig igenom hela texten, så applåderar jag! :))