header

FÖRSTA HJÄLPEN

Skrivet av Maria Hagberg 17.11.2016 | 0 Kommentarer

Kategorier:

20161117 2

I somras var min syster Johanna och jag bland de första som anlände till den större olyckan under Botniacyklingen. Det var första gången någon av oss anlände till en olycksplats och, trots att vi båda håller huvudet kallt i en krissituation, var det ganska obehagligt. Tack och lov var alla skadade vid medvetande, fast vissa var mer omtöcknade än andra. Alla vet vi väl ungefär hur man borde agera i en nödsituation, men känslan av osäkerhet fanns ändå där. I den stunden bestämde jag mig för att gå en första hjälpen-kurs till hösten.

Denna vecka var det dags. Måndagen och onsdagen spenderade jag på Folkhälsans första hjälpen-kurs vid Norrvalla i Vörå. Det var två dagar fullproppade med teori och övningar. Vi lärde oss livräddande första hjälpen, såsom hjärt-lungräddning och hur man lägger en person i framstupa sidoläge. Vi fick lägga förband och lära oss hur man hanterar olika typer av förgiftning. Vi fick till och med lära oss att använda en defribillator. Utöver det här fick vi också veta exakt hur man agerar i nödsituationer, till exempel, vad man ska säga när man ringer 112. Den informationen var inte ny för mig. Vi har haft ambulansen på besök tillräckligt många gånger för att jag ska rysa bara jag hör sirenerna, men det är alltid bra att repetera. Sådan kunskap borde sitta i ryggmärgen om något händer. 

Under kursen gick vi också genom många mindre saker, bland annat små olyckor som kan ske hemma eller på arbetsplatsen. Jag kände till en hel del sedan tidigare men mycket var nytt. För mig, som vikarierar på dagis, var det här nyttig information. Nu känns det säkrare om man är ensam med barnen någon gång. 

Om någon är intresserad av att gå en sådan här kurs, är det bara att googla "första hjälpen-kurs" i det område där du bor. Det ordnas regelbundet kurser. De kan variera något, till exempel, längdmässigt men kärnan är ändå densamma. Den här kursen var 16 timmar och intyget är i kraft i tre år. Efter det går man en 4 timmar lång repetitionskurs och så förlängs intyget med tre år till. 

Den här kursen borde jag ha gått för flera år sedan för jag skulle ha haft nytta av den många gånger. Hur som helst är det väl bättre sent än aldrig och nu är jag säkrare på mig själv om jag i framtiden hamnar i en liknande situation. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar