lördag 29 juli 2017 - 13:18

MITT DANMARKSÄVENTYR

Så befinner jag mig på fosterländsk mark igen. Jag kom hem i måndags och har spenderat de senaste dagarna på att umgås med familjen och ta det lugnt. Det är tungt att resa! Idag tänkte jag berätta om den sista veckan i Danmark och min erfarenhet av sommarkursen.

I mitt förra inlägg nämnde jag att vi skulle till Skagen. Staden är väldigt mysig med gula hus och röda tak. Vi åt på Bröndums hotel och oj, så god maten var! Vi serverades fisk av olika slag och bröd till det. När vi var klara gick vi till ett museum i närheten för att titta på tavlor som Skagenmålarna hade målat. De flesta är realistiska och föreställer människor, med andra ord, helt i min smak. Vi fick lite tid att gå runt i staden och sedan styrde vi kosan mot Grenen.

20170715 1216481

Skagen. Både fasadfärgen och taken är typiska för staden.

Grenen är Danmarks nordligaste punkt där haven Skagerrak och Kattegat möts. För att ta oss ut till vattnet blev vi tvungna att gå en bra bit i sanden men det var det värt. Stranden var verkligen fin. Jag kände mig liten bredvid det oändliga havet. När vi kom ut till udden väntade oss en märklig syn: vågorna sköljde in över stranden från två olika håll! Vi skulle självklart simma så de flesta bytte om till simkläder och vadade ut i vattnet. Det var förvånansvärt varmt men strömmen var stark så man blev snabbt trött i musklerna. Ena stunden drogs man till höger och den andra till vänster. Jag simmade inte länge men det här är en av de upplevelser jag kommer att minnas från Danmark. Ett minus var dock alla turister som trängdes vid vattnet.

20517512 10156155940302119 37998694 oLjuset är speciellt på Grenen.

Efter simturen skulle vi uppleva ännu ett naturfenomen, klitten Råbjerg Mile. Råbjerg Mile är en vandrande sanddyn. Det som är speciellt med den är att den, som namnet säger, förflyttar sig. De senaste hundra åren har den rört sig 1500 meter och man tror att den om ett par hundra år kommer att täcka huvudvägen till Skagen. Vi klättrade upp till toppen av den och befann oss plötsligt i ett ökenlandskap. 

20170715 1757081

Ett ökenlandskap med fantastisk utsikt.

20247636 1407343396011683 8499003222991215057 o

Spontan, lagom fokuserad och humoristisk. Beskriver bilden, kursen och deltagarna.

Jag behöver kanske inte påpeka att vi var aningen trötta på söndagen. Alla höll sig på sina rum och de gånger jag stötte på en annan levande varelse talade vi om hur slitna vi var efter lördagens utflykt. Vilan behövdes för veckan därpå skulle vi ha tentamen. 

Vi skrev tentamen största delen av sista veckan. Vi blev indelade i grupper och skulle tillsammans analysera en text. Min grupp fick en dikt. Jag arbetade effektivt i början av veckan och kunde därför spendera slutet av veckan på trevligare saker. 

På fredagen hade vi avskedsfest. Ingen av oss kunde förstå vart tre veckor hade tagit vägen. Vi hade ju nyss kommit till Århus. Vi åt god mat, pratade, skrattade och dansade till långt in på natten. Troligen den bästa kvällen på hela resan.

De flesta reste hem på lördagen men jag och några andra bestämde oss för att vara kvar över helgen. Lördagen gick åt till att besöka Marselisborgs slott, drottningens sommarresidens. Parken är värd ett besök men jag rekommenderar ett besök lite tidigare på sommaren. Rosorna hade redan blommat ut i Rosenträdgården så vi gick miste om en vacker syn. 

20170722 1531351

Drottningens "sommarstuga". :)

Min sista dag i Danmark spenderade jag i ett mycket regnigt Horsens. Vi hade fint väder under största
delen av resan men nu kom tre veckors uteblivna regn på en dag. Jag fick en guidad tur i staden av en bekant som bor där och det blev en fin dag trots regnet. 

Jag stortrivdes under mina tre veckor i Århus och jag rekommenderar sommarkurser till alla som är intresserade av att testa något nytt. Jag fick många nya vänner och fick pröva på hur det är att bo utomlands. Det enda negativa är att det förstås kostar en del men med stipendium från Nordkurs gick det bra.

Det var en stor personlig bedrift att vara borta hemifrån så länge och jag kände mig friare än jag kanske någonsin har gjort. Att jag äntligen kunde resa iväg, visar hur långt jag har kommit från det liv jag levde ännu för ett par år sedan. 

Nästa steg blir att bo en längre tid i ett annat land men det är ett senare projekt. Först ska jag ha en kandidatexamen i bagaget.

Psst! Om du har anknytning till Norden i dina studier kan du resa på sommarkurs med Nordkurs!

fredag 14 juli 2017 - 19:45

STUDERANDE TURIST

Oj, vad tiden går fort när man har roligt! Nu har jag snart varit i Århus i två veckor och tiden har flugit förbi. Samtidigt känns det som om vi har varit här dubbelt så länge. Vi har hunnit med en massa skoj och ännu är resan inte slut.

Den första veckan gick ganska långt ut på att göra sig hemmastadd och komma in i rutinerna. Vi hade föreläsningar 9-16 alla dagar och vissa dagar turistade vi lite på kvällen. Vi såg bland annat Den Gamle By och delar av Botaniska trädgården, Århus centrum och Moesgaard Museum.

20170706 1603211

Den Gamle By. Hela stadsdelen är ett museum.

20170714 1521151Århus centrum. Jag gillar skarpt arkitekturen här.

20170708 2Utsikten från taket på Moesgaard Museum, som ligger en bit utanför centrum.

I söndags gjorde några av oss en liten utflykt till Randers Regnskov, som ligger cirka 40 kilometer från Århus. Jag hade aldrig besökt en djurpark tidigare så det var spännande. Jag trodde inte att jag skulle komma hem från Danmark och säga att jag har sett apor och krokodiler... Hur som helst vet jag inte om jag gör det fler gånger. Man såg hur dåligt många av djuren mådde av att vara instängda så jag kände mig tudelad och kunde inte njuta fullt ut av upplevelsen. På kvällen gick vi ner till en strand i närheten av där vi bor och jag tog årets första dopp. Bättre sent än aldrig! 

20170705 1903351Frihet.

Den här veckan satte vi i en högre växel med studierna. Vi har haft mycket kurslitteratur att läsa och krävande föreläsningar så de flesta kvällarna har jag bara suttit på rummet och läst eller slappnat av. Vädret blev lite kallare nu mot slutet av veckan så det har inte lockat att vara utomhus. Jag satte därför ett litet mål till mig själv denna vecka: att gå till och från universitetet varje dag (ca 3 km). Det blir så lätt en vana att ta bussen när lokaltrafiken finns nära till hands. Saldot idag blev nästan 12 kilometer, eftersom vi gick en sväng in till centrum efter den sista föreläsningen. 

Imorgon ska vi besöka Skagen och det blir roligt att få se de nordligare delarna av landet. Jag älskar de öppna vidderna och doften av havet och ser fram emot att komma bort från stadslivet för en dag. Jag såg nyligen sista säsongen av tv-serien Badehotellet och kommer troligen att fangirla en del. No shame in that!

Hoppsan, nu tänkte jag nästan glömma det viktigaste: maten! Jag är inte så insatt i mat men till och med jag märker att här tar vi den till en ny nivå. Maten vi får på universitetet går inte ens att jämföra med den i Finland. Det är lite dyrare än hemma men det är det värt. Det finns massvis av mysiga caféer, restauranger och pubar i Århus. Ett ställe som vi alla rekommenderar är Aarhus Street Food. Det finns något för alla, också vegetarianer/veganer, och maten är supergod. 

Jag har bara varit här i två veckor och ändå känner jag mig som hemma. Jag kan inte förklara vad det är men något i den danska kulturen tilltalar mig. Jag har spekulerat en tid på om jag skulle studera här i något skede och efter att ha provat på i några veckor är jag säker på att det är vad jag vill. När det blir är en annan fråga men tidigast om ett år.

Nu är det dags för kvällsmat och sedan ska jag kanske ner till stranden en sväng. Solen skiner efter en regnig dag så det gäller att ta vara på vädret.

Ha det godt!

onsdag 5 juli 2017 - 09:37

HILSNER FRA DANMARK

Som ni kanske förstår av titeln befinner jag mig för tillfället i Århus, Danmark. Här kommer jag att tillbringa de följande tre veckorna. Jag deltar i en sommarkurs i danska som ordnas av Nordkurs vid Århus sommaruniversitet. Vi har i princip helt normala studier. Föreläsningar från 9-16 de flesta dagarna och ledigt på kvällarna. Eller ja, ledigt och ledigt, vi ska förstås förbereda oss inför föreläsningarna följande dag... Utöver det ska vi göra lite smått och gott, bland annat en utfärd till Skagen. Vi är ju trots allt här för att lära känna Århus och Danmark. 

Vi anlände hit söndag kväll och nu börjar rutinerna sakta men säkert infinna sig. Det finns fortfarande en del som orsakar huvudbry men bara en sådan sak som att veta var vi ska handla mat och hur vi hittar till universitetet har lättat stressen. Vi bor i Risskov som ligger cirka tre kilometer från universitetet. En lagom promenad och vill man ta buss fungerar lokaltrafiken utmärkt.

Det ska bli intressant att se hur stora kulturkrockar som uppstår medan vi är här. Jag har redan upplevt två. Jag studerar tillsammans med norrmän, svenskar och andra finländare. Den första morgonen stod vi och förundrades över den danska osthyveln som har en tråd i stället för metallskivan vi är vana vid. I Danmark har man inte torkställningar för tallrikar och glas utan man torkar dem innan man ställer in dem i skåpet. Onödigt arbete, tycker en som är van vid att låta allt torka av sig själv. ;)

Det får vara uppdateringen för denna gång. Vill ni veta mera om Danmark kan ni titta in här med ojämna mellanrum. Nu ska jag snart iväg på dagens föreläsningar.

lördag 10 december 2016 - 20:07

ISLAND 26.11-3.12

Jag känner att det börjar vara dags att berätta lite om min resa till Island. Det var ett spontant beslut jag tog för en månad sedan och vilken tur att jag gjorde det. Vi hade en fantastisk vecka, med undantag av vädret, och jag kommer definitivt att åka tillbaka dit.

Jag reste till Island i sällskap av de som går kursen "Nordiska möten", ironiskt nog en kurs jag själv hade tänkt gå, men inte hade tid med i höst. Förutom mig kom också fyra kompisar med som "fripassagerare". Vi var tvungna att betala hela resan själv men det var det värt.

Resan började förra lördagen då vi hoppade på tåget till Helsingfors flygplats. Vi hade den bästa utsikten som jag någonsin har upplevt under en flygtur hela vägen till Island. Bilden gör inte verkligheten rätta.

20161126 1432221

Kan inte säga annat än, wow!

Vi anlände till Island tidigt på kvällen och hann gå ut och äta tillsammans. Några var så modiga att de prövade fermenterad haj (alltså rutten fisk) men jag kände mig inte lika äventyrlig. Min middag bestod av en sorts laxtårta (påminde om smörgåstårta), sallad och rågbrödsglass till efterrätt. Och ja, du läste rätt, rågbrödsglass. Den var riktigt god men konsistensen kändes som en blandning av brödsmulor och grädde, vilket det säkert också var. ;)

20161126 2033271

På söndagen gick vi på sightseeing i närområdet. Vi gick ut till vattnet där vi, bland annat, såg musikhuset Harpa och Solfarid. 

20161127 1044481

Solfarid

Efteråt gick vi till Aurora Reykjavik - Northern Lights Center. Jag har alltid varit fascinerad av norrsken
så det här var en intressant upplevelse. Den var aningen dyr, med tanke på storleken, men det ska väl
turistattraktioner vara. På kvällen fick jag testa sushi för första gången i mitt liv och den fick absolut
godkänt. Det enda som inte smakade så bra var den råa valen. Jag tyckte den påminde om gammal
fisk. 

Måndagen började vi med att besöka penismuséet. Här vill jag påpeka mycket tydligt att det var 
kvarlevor av djur, INTE människor. När vi kom ut därifrån hade vi en känsla av att nu har vi sett allt.
Därefter begav vi oss till Hallgrimskírkja, som är en kyrka i mitten av Reykjavik. Från tornet har man
utsikt över största delen av staden men kön var lång så vi gick inte upp. 

20161128 1057141

Hallgrímskirkja

När det blev dags för lunch bestämde sig en del av oss för att gå och äta val. Vi hittade en mysig 
restaurang vid gamla hamnen där de serverade all möjlig fisk och beställde vår val, den här gången
stekt. Den smakade bättre än jag trodde, lite som lever, men var så seg att jag hade stora problem
med att skära och äta den. De andra hann nästan bli hungriga igen innan jag var klar. 

Efter lunchen kom vi på idén att ta färjan till Videy Island så vi började gå. Vi gick längs vattnet och,
eftersom solen nyss hade börjat gå ner badade allt i guld. Det var vackert. Vi traskade på i vad som
till sist kändes som timmar innan vi äntligen nådde färjan. Där insåg vi att det antagligen skulle bli
mörkt innan vi var tillbaka i centrum, så vi vände om och gick tillbaka. Sammanlagt blev det en 
promenad på åtta kilometer men ingen har väl dött av lite frisk luft? Vi stannade för ett välförtjänt 
cafébesök på hemvägen och jag tror aldrig en kopp varmt te har smakat så gott.

20161128 1454301

Utsikten under promenaden till Videy Island.

På tisdagen besökte vi norska ambassaden och Nordens hus. Vid norska ambassaden fick vi träffa
Norges ambassadör, som berättade om Norges och Islands politik. Om alla berättade om politik som
hon gjorde, skulle också jag vara intresserad av det. I Nordens hus mötte vi en österbottning och än 
en gång blev vi påminda om hur viktigt och nyttigt det är med det nordiska samarbetet. Vem vet var 
man själv hamnar i framtiden?

Efteråt bestämde vi oss för att gå till Perlan. Därifrån har man också en fin utsikt över Reykjavik och
från restaurangen på toppen ser man 360 grader. Vi passade även på att gå en sväng via Kringlan, 
som är ett köpcentrum en liten bit utanför centrum. Jag var för trött för att orka titta i butikerna som
fanns men, surprise, surprise, hade jag krafter nog att gå in i en bokhandel och kom ut en bok rikare.

20161129 1217271

Reykjavik från Perlan

På onsdagsmorgonen vandrade vi iväg till alltinget, som är Islands parlament. Det är det äldsta
parlamentet i världen och har funnits sedan år 930. Vid alltinget fick vi en guidad rundtur, som nog hör
till de kortaste jag varit på, men som var riktigt intressant.

När vi var i Danmark lärde vi känna ett par islänningar och den här dagen hade vi bestämt lunchdejt
med en av dem. Vi träffades på en restaurang, som heter Gló, och främst serverar vegetarisk och
vegansk mat. Kycklingalternativ finns för de som vill ha kött. Jag åt en raw pizza och den gick lätt upp
på en förstaplats bland de veganska rätter jag ätit. Om ni någon gång befinner er i Reykjavik 
rekommenderar jag ett besök hit. 

20161130 1213251

Mums!

Kvällens program bestod av ett besök till nationalmuséet men det stod de flesta över. Historia var alltid ett av mina favoritämnen i grundskolan och intresset håller i sig. Lyckligtvis fanns det andra likasinnade med på resan. En av våra medresenärer var tvungen att åka hem redan på torsdagen, så vi åt en lite finare middag på kvällen. 

På torsdagen var det äntligen dags för resans huvudsakliga program, nämligen en nordisk konferens. De som deltog i kursen "Nordiska möten" hade ordnat en konferens tillsammans med studerande vid Islands universitet och vi andra deltog som åhörare. Ämnena var varierande och intressanta och de tre timmarna flög iväg. Efter konferensen fick vi julpyssla tillsammans med läraren från Island. Vi vek danska julstjärnor och fick pepparkakor och mandariner. Att vika stjärnor var kanske inte allas starka sida men stämningen var ändå på topp. 

Ett par av oss avslutade kvällen med ett besök till The Settlement Exhibition. Den berättar om de första invånarna på Island och består av fynd från centrum av Reykjavik. Ett måste för alla historieintresserade. Trots att utställningen inte var så stor spenderade vi långt över en timme där så det är definitivt värt ett besök. 

På fredagen förflyttade vi oss utanför Reykjavik. Vi hyrde en bil och besökte kända platser, såsom Thingvellir, Geysir och Gullfoss. Vädret var mulet men det regnade i alla fall inte. Island har verkligen varierande natur och den är otroligt vacker. 

20161202 1357011

Gullfoss

Vår sista kväll åt vi en gemensam middag innan det var dags att bege sig till lägenheterna för att packa. Nästa morgon hade vi väckning klockan fyra så det gällde att få sig några timmar sömn. Resan hem gick problemfritt.

Känslan när jag steg av tåget i Tervajoki kan endast beskrivas som lycka. Lätta snöflingor dalade ner, kylan bet i kinderna och jag kunde skymta stjärnorna mellan molnen. Jag var tvungen att vänta en stund på skjuts och inom ett par minuter var jag ensam. Aldrig tidigare har jag uppskattat ensamhet så mycket. Hur mycket jag än tycker om mina medresenärer, tär det på att bo med sex personer när man är van vid att bo ensam, och de tio minuter jag stod ensam vid tågstationen var underbara. 

Det här var en väldigt lyckad resa, som jag gärna gör om. Nästa gång står en glaciär på tur!