sevendaysxbernys

Skördetid och pressning

Skrivet av Ulf Lassander 05.09.2023

mustbil

Så var det äntligen dags att få sig en rejäl äppelskörd.
Med tanke på att den helt uteblev i fjol så var den desto bättre i år.
Söndagens jobb var att länsa träden på frukt, blev 10 bananlådor som hade fått tid 
på tisdag för mustning vid Lalle Gård i Veikkars.
applenRegnet till trots var det Veikkars som gällde i dag.
mustmaskinHär gick allt som förr. Jag fick bara vara lite snabbare med att mata fram
äpplena på bandet så det inte blev paus i pressningen.
Det gick som smort.
mustareLådorna fylldes i snabb takt med den ännu varma pastöriserade musten.
mustbil2214 euro fattigare men 33 boxar rikare bär det iväg hem.
musthemmaNu fick kvällen ett annat innehåll och det är att skapa
utrymme för egen nypressad äppelmust som skall räcka
till nästa sommar.

Läs hela inlägget

Skördetid

Skrivet av Ulf Lassander 16.08.2023

tomatskal

För många av oss har skördetiden dragit igång på allvar.
Förutom trädgårdens och skogens alla bär har också svamparna
varit i gång under en tid.
diketHemma vid infarten växer det år efter år kantareller så det knakar.
Vill inte plocka dem själv för det kan finnas avgaser
och vägdamm på dem. Jag söker mig till skogen.
kantareller3Här växer de i den fria naturen.
dagens kantarellerDet blev en sväng i dag också, så ikväll blir det kantarellsmörgås.
tomatskalTomaterna i växthuset mognar också från dag till dag så det
blir någonting med den i kväll också.
kantarellmackaSå blev det. Smörstekta kantareller med lök och
Oravais Rökeris rökta bacon.
Tomaterna blev en spanskinspirerad ”tomato frito”
Stekta tomater i olivolja med lök, vitlök, basilika, paprikapulver, en skvätt rödvins vinäger;
salt och peppar.
Det blev så gott.

Läs hela inlägget

Dagens svampsoppa

Skrivet av Ulf Lassander 25.07.2023

trattkantarellsoppa

Svamparna har börjat ploppa upp i skogen och det ser lovande ut.
Men har kvar vissa från i fjol. Frös ner en del hela trattkantareller för att testa
om det går att göra så. Det går hur bra som helst, så i dag blev det soppa.
soppgrund2Soppgrunden är enkel. Svampar (torkade, färska eller frysta), två stora lökar och bacon.
Fjolårets recept finns här.
trattkantarellsoppaKnapert stekt bacon och några droppar av söndagens pesto.
Det här får gumman med i matboxen i morgon. Så gott! 

Läs hela inlägget

Italien a la Malax

Skrivet av Ulf Lassander 23.07.2023

basilikaskord

 Så var det då dags för att skörda årets basilika och säkra pestolagret inför vintern.
basilika10Som basilikan har vuxit i sommar. Nu skall den skördas.
basilikaskord2Blev en rejäl skål också i år. Tog bort de blad som någon annan ”tuggat på”.
basilikamixDags för mixern. Jag brukar bara blanda basilika, olja, peppar, vitlök, salt och citronsaft. 
Då håller den sig i kylrummet hela vintern.
pestomix3Härlig färg och underbara dofter.
pestorburkarBlev sju burkar i år.
pestoburk2I kväll skall den testas på grillad kyckling och lammribs med
råstekt nypotatis och årets kantareller.
Men innan dess så blev det en bruschetta som mellanmål.
bruschetta

Läs hela inlägget

Rabarberdricka

Skrivet av Ulf Lassander 31.05.2023

rabarber2023

Så är det dags igen för sommarens första rabarberdricka,
en ständigt återkommande tradition.
Receptet är det samma så det får bli
en länk till 7 juni 2020.
Har just kokat in en sats som står till sig i kylrummet innan
den skall tappas på flaskor.
I år skall jag testa att blanda i bubbel (med eller utan alkohol).
rabarber2023

Läs hela inlägget

Valborg i Malax

Skrivet av Ulf Lassander 01.05.2023

dukat

Vi hade bestämt oss för att inte göra någonting extra av Valborgsmiddagen.
Började dock shoppa in lite godsaker som föll på läpp
och det blev en skapligt helhet trots allt.
dukat
sallad16En sallad med jordgubbar och annat gott.
muffinsGumman fixade några pajer med ost, skinka och tomat.
roror2Jordgubbsmajonäs, remouladsås, aioli...
skaldjurRäkor och gratinerade havskräftor, som hade kokats på morgonen
hos fiskaffär Ruotsala i Saluhallen.
bubbel2Prosecco från Italien finns i källaren så det räcker.
Det blev en helt bra middag. 

Läs hela inlägget

Snabblunch a la Italy

Skrivet av Ulf Lassander 20.04.2023

Kategorier:
rakpasta

Trädgården börja träda fram under snön, jobbet börjar.
Därför är det kul att kunna snabbt fixa till en god lunch
och få njuta av den varma vårsolen.
Kortare sagt är det PASTA på bordet.
rakpasta
Allt finns i din närbutik. Hos mig finns det i reserv i kylrummet.
raktillbehor
Färskpasta tar bara några minuter att koka. I dag blev det den här med koktid på 2 minuter.
Samtidigt i samma vatten kokade jag tre gröna sparrisar.
Efter att silat pastan/sparrisen i durkslag så satte jag tillbaka dem i kastrullen.
På med en matsked av den färdigt dillkryddade creme fraichen.
Servera med t.ex. några räkor. 

Läs hela inlägget

Lammlägg som snabbmat

Skrivet av Ulf Lassander 06.04.2023

Kategorier:
lammlagg

Har varit och påskhandlat till Vasa, och en dag som denna brukar det bli slarvat med maten.
Så blev det inte idag. Köpte en färdigt gjord lammlägg på Fiskdisken.
Väl hemma blev den uppvärm i ugnen och öst med buljong.
Hollandaisesås på tetra, en kvist rosmarin och mera citron.
Nykokt sparris och en slev blomkålssallad.
lammlaggDet blev snabbt gjord festmat.

Läs hela inlägget

Snabblunch hemma

Skrivet av Ulf Lassander 29.03.2023

Kategorier:
biff6

Fryspizza eller en soppa? Nej, jag vill ha varm rejäl mat. Hoppade i bilen och for ner till
Köttdisken efter två bitar pepparbiff och en skål pastasallad med kapris, oliver och örter.
Vi S-market efter tomater, rosmarin och ängsyra. Klappat och klart i ett nafs.
Nog kan det vara gott med gjord mat trots det vara ett hop plock.
biff6

Läs hela inlägget

Grillsäsongen öppnad

Skrivet av Ulf Lassander 26.03.2023

Kategorier:
kyckling13

Så har man äntligen fått gräva fram utegrillen under snön.
I går blev det ett laxspett med sesamfrön,
sallad, pressad potatis och gräddfilssås med vitlök och lime.
laxspett5
I dag satsade vi på kycklingspett med sallad och grillad sparris.
Samma gräddfilssås som i går.
kyckling13Nu får våren komma!

Läs hela inlägget