Skördetid och pressning

Så var det äntligen dags att få sig en rejäl äppelskörd.
Med tanke på att den helt uteblev i fjol så var den desto bättre i år.
Söndagens jobb var att länsa träden på frukt, blev 10 bananlådor som hade fått tid
på tisdag för mustning vid Lalle Gård i Veikkars.Regnet till trots var det Veikkars som gällde i dag.
Här gick allt som förr. Jag fick bara vara lite snabbare med att mata fram
äpplena på bandet så det inte blev paus i pressningen.
Det gick som smort.Lådorna fylldes i snabb takt med den ännu varma pastöriserade musten.
214 euro fattigare men 33 boxar rikare bär det iväg hem.
Nu fick kvällen ett annat innehåll och det är att skapa
utrymme för egen nypressad äppelmust som skall räcka
till nästa sommar.
Skördetid

För många av oss har skördetiden dragit igång på allvar.
Förutom trädgårdens och skogens alla bär har också svamparna
varit i gång under en tid.Hemma vid infarten växer det år efter år kantareller så det knakar.
Vill inte plocka dem själv för det kan finnas avgaser
och vägdamm på dem. Jag söker mig till skogen.Här växer de i den fria naturen.
Det blev en sväng i dag också, så ikväll blir det kantarellsmörgås.
Tomaterna i växthuset mognar också från dag till dag så det
blir någonting med den i kväll också.Så blev det. Smörstekta kantareller med lök och
Oravais Rökeris rökta bacon.
Tomaterna blev en spanskinspirerad ”tomato frito”
Stekta tomater i olivolja med lök, vitlök, basilika, paprikapulver, en skvätt rödvins vinäger;
salt och peppar.
Det blev så gott.
Dagens svampsoppa

Svamparna har börjat ploppa upp i skogen och det ser lovande ut.
Men har kvar vissa från i fjol. Frös ner en del hela trattkantareller för att testa
om det går att göra så. Det går hur bra som helst, så i dag blev det soppa.Soppgrunden är enkel. Svampar (torkade, färska eller frysta), två stora lökar och bacon.
Fjolårets recept finns här.Knapert stekt bacon och några droppar av söndagens pesto.
Det här får gumman med i matboxen i morgon. Så gott!
Italien a la Malax

Så var det då dags för att skörda årets basilika och säkra pestolagret inför vintern.Som basilikan har vuxit i sommar. Nu skall den skördas.
Blev en rejäl skål också i år. Tog bort de blad som någon annan ”tuggat på”.
Dags för mixern. Jag brukar bara blanda basilika, olja, peppar, vitlök, salt och citronsaft.
Då håller den sig i kylrummet hela vintern.Härlig färg och underbara dofter.
Blev sju burkar i år.
I kväll skall den testas på grillad kyckling och lammribs med
råstekt nypotatis och årets kantareller.
Men innan dess så blev det en bruschetta som mellanmål.
Rabarberdricka

Så är det dags igen för sommarens första rabarberdricka,
en ständigt återkommande tradition.
Receptet är det samma så det får bli
en länk till 7 juni 2020.
Har just kokat in en sats som står till sig i kylrummet innan
den skall tappas på flaskor.
I år skall jag testa att blanda i bubbel (med eller utan alkohol).
Valborg i Malax

Vi hade bestämt oss för att inte göra någonting extra av Valborgsmiddagen.
Började dock shoppa in lite godsaker som föll på läpp
och det blev en skapligt helhet trots allt.En sallad med jordgubbar och annat gott.
Gumman fixade några pajer med ost, skinka och tomat.
Jordgubbsmajonäs, remouladsås, aioli...
Räkor och gratinerade havskräftor, som hade kokats på morgonen
hos fiskaffär Ruotsala i Saluhallen.Prosecco från Italien finns i källaren så det räcker.
Det blev en helt bra middag.
Snabblunch a la Italy

Trädgården börja träda fram under snön, jobbet börjar.
Därför är det kul att kunna snabbt fixa till en god lunch
och få njuta av den varma vårsolen.
Kortare sagt är det PASTA på bordet.
Allt finns i din närbutik. Hos mig finns det i reserv i kylrummet.
Färskpasta tar bara några minuter att koka. I dag blev det den här med koktid på 2 minuter.
Samtidigt i samma vatten kokade jag tre gröna sparrisar.
Efter att silat pastan/sparrisen i durkslag så satte jag tillbaka dem i kastrullen.
På med en matsked av den färdigt dillkryddade creme fraichen.
Servera med t.ex. några räkor.
Lammlägg som snabbmat

Har varit och påskhandlat till Vasa, och en dag som denna brukar det bli slarvat med maten.
Så blev det inte idag. Köpte en färdigt gjord lammlägg på Fiskdisken.
Väl hemma blev den uppvärm i ugnen och öst med buljong.
Hollandaisesås på tetra, en kvist rosmarin och mera citron.
Nykokt sparris och en slev blomkålssallad.Det blev snabbt gjord festmat.
Snabblunch hemma

Fryspizza eller en soppa? Nej, jag vill ha varm rejäl mat. Hoppade i bilen och for ner till
Köttdisken efter två bitar pepparbiff och en skål pastasallad med kapris, oliver och örter.
Vi S-market efter tomater, rosmarin och ängsyra. Klappat och klart i ett nafs.
Nog kan det vara gott med gjord mat trots det vara ett hop plock.
Grillsäsongen öppnad

Så har man äntligen fått gräva fram utegrillen under snön.
I går blev det ett laxspett med sesamfrön,
sallad, pressad potatis och gräddfilssås med vitlök och lime.
I dag satsade vi på kycklingspett med sallad och grillad sparris.
Samma gräddfilssås som i går.Nu får våren komma!