sevendaysxbernys

Torskrygg i ugn

Skrivet av Ulf Lassander 17.03.2023

Kategorier:
foreugn

Kunde inte hålla mig i dag utan måste köpa två fina bitar torskrygg.
Det blev en ugnsfisk som alltid går hem.
foreugn2Ville använda upp sånt som fanns från tidigare i kylskåpet.
Purjon skars upp och lades i en smörsmord form.
Kvarvarande sparris skars ner, lite syltlök, citron och riven pepparrot.
Peppra och salta. På men en burk grädde.
ur ugnSer bra ut och vilken härlig doft.
torskrattMera riven pepparrot, sommar gurka, pressad potatis och knapert stek bacon.
Vi åt så vill höll på att spricka

Läs hela inlägget

Inspirations resa

Skrivet av Ulf Lassander 14.03.2023

pasta14

Sorry, det har varit lugnt en stund på bloggen. Har jobbat med mitt här hemma
men fick till slut en resa bokad för att få inspiration och komma tillbaka.

Stack ner ensam en vecka till Costa del Sol och Fuengirola.
Lite för tidigt på säsongen men brände mig både på näsan och pannan
så helt OK resa.  Inte mer om det.

Läs hela inlägget

Corona mat!

Skrivet av Ulf Lassander 05.12.2022

Kategorier:
stekning3

Så blev det som det blev och coronan knackade på.
Nu har både jag och gumman två streck på den lille vite.
Men mat skall man ha för det.
 I kväll blev det en ”morosås” med pasta.
Låter lite enkelt men man tager vad man haver.
Började med en salsa via mixern på fem övermogna tomater, persilja, peppar, salt och en salladslök.
Dags för att steka maletköttet med vitlök, tomatpuré, en del av tomat salsan, mera lök och vitlök.
stekning4
sas6Vilka härliga dofter i köket. Bra att ösa på med salsan, tillsätt chili efter behag.
pasta13Lite extra MUMS blev det men en italiensk tryffelpasta som jag hade kvar i skåpet.
Såsen kommer att räcka i flera dagar. Finns fler intressanta pastan i skåpet.
En mycket kritisk gummat till och med tyckte det var gott! 

Läs hela inlägget

Inte Medelhavet men nästan

Skrivet av Ulf Lassander 02.11.2022

stromming

Skulle bli någonting annat i dag då jag svängde in till Fiskdisken i Vasa,
men så blev det strömming.
Idéerna snurrade för fullt vid disken, vädret var emot mig med duggregn och
grått i alla des färger.
Men sagt är sagt. Nu skall det grillas.
strommingDe små liven plockas upp på grillspett.
Då de är så färska som de är måste jag
staga upp dem med ett par träpinnar för att
de skall hållas i grillen.
På med vitlök, salt, svartpeppar och olja.
Skulle ha varit bra att låtit dem ligga en stund i saltlag för att styvna till sig.

Läs hela inlägget

Lördagskyckling

Skrivet av Ulf Lassander 08.10.2022

ugnskyckling

Mycket jobb i dag i projektverkstaden,
men det återkommer jag till i en annat inlägg.
Men så blev det dags för mat.
Fyllda kycklingbröst i ugn, var önskemålet.
Blev tre stycken, en för gummans matlåda på måndag.

Läs hela inlägget

Schnitzel på kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 03.10.2022

Kategorier:
station

Söndagsmiddagen blev wienerschnitzel men gjord på kyckling.
En favorit som vi gör lite nu som då.
Så här går det till.
kyckling12Lägger filén mellan oljat bakplåtspapper så den inte fastnar
och går sönder.
bankadBankad och klar.
station3Paneringsstationen: Vetemjöl blandat med olika sorters peppar,
vispatägg, pankomjöl och kycklingen.
Vänd kycklingen först i vetemjölet, doppa den sedan i ägget och sist i pankomjölet.
I stället för panko går det också bra med ströbröd.
paneradeKlart, och nu dags för stekpannan.
stekning2Steker eller friterar i rikligt med olja.
sas5Denna gång blev det en Bearnaisesås.
schnitzel2Mumsigt och gott med ansjovis och kapris så som det skall vara.
Gumman fick också en schnitzel i matlådan till jobbet.

Läs hela inlägget

Korvar och bacon

Skrivet av Ulf Lassander 08.08.2022

Kategorier:
korvpinnar

Säger som Ernst: ”Kan man bli glad av grilladkorv - javisst kan man det”.

Låter lite enkelt men blir alltid gott
då det är ont om tid och magen skriker.
Man tager godsakerna som finns i lokalbutiken.
korv4
korvpinnarVarvar med lite paprika och lök.

Läs hela inlägget

Vintillverkning

Skrivet av Ulf Lassander 06.08.2022 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
demanjan

Körsbärs- eller bigarråträdet bar rejält med frukt i år.
Trastarna kalasade för fullt tills vi fick nät över och det mesta skördat.
Nu skulle det igen bli en vinsats på egna bär, det var flera år sedan senast.
bari ambareHär ligger ca 5 kg färska bär.

Läs hela inlägget

Dagen för vinbärsgelé

Skrivet av Ulf Lassander 03.08.2022

vinbarsgele

I dag var det dags att koka egen gelé på svartvinbär.
Bären håller på att mogna och då innehåller de mycket
naturligt pektin som gör att saften blir till gelé.
Vår tidigare gelé håller på att ta slut så några
nya burkar av årets skörd är välkommen.

vinbar2
Mitt gelérecept ur en gammal bok:
2 liter nyplockade bär  ( ca. 1 kg) sköljs.
Men de behöver inte rensas desto mera.
Koka eller ånga bären ca. 5 minuter.
Sila av dem genom duk, jag tog ett par gamla men rena strumpbyxor.
Gör ett första geléprov för att se om bären innehåller pektin.

Läs hela inlägget

Dags för pesto!

Skrivet av Ulf Lassander 24.07.2022 | 3 kommentar(er)

pestomix

Så blev det i dag dags att avsluta odlingen av basilika. Sådde dem 2 maj och de skolades om tre veckor senare.
pesto planteringVuxit så det knakar och lika livskraftiga varje år.
pestoskordTar endast bladen och lämnar så mycket att de
kanske fortsätter att växa fram till hösten.
pestomix2Mixar ner basilika, vitlök, lite citronsaft, olja och peppar.
lämnar bort bröd och nötter för då håller min pesto mycket längre.
Var efter den använd häller jag på lite mera olja i burkarna.
pestoburkBlev fem burkar pesto till fisk eller kyckling.
Kolla dessa länkar: Kyckling, Pasta, Korvsallad, Kassler  

Läs hela inlägget