Lättlagat och gott

Dagen började med fiske ute i skärgården.
Det gick över till trädgårdsplantering.
Samtidigt har vi en begravningsplanering på gång så det
är ganska flummigt kring det mesta, men äta bör man.
I dag gjorde jag det lätt för mig, blev en rökt grillfilé
från Oravais Rökeri. En bjudning för tre personer.Köttskivorna stektes snabbt. Som tillbehör en sallad, en bea på burk
och förkokta potatisklyftor i påse och lite klippt ramslök över.
Lite babybroccoli och nåt gott att dricka.
Sommarmat behöver inte vara så svårt.
Härligt rökig doft

Var ute på en spontan roadtrip i dag till Oravais.
Hur det nu kunde komma sig så dök jag upp vid Oravais Rökeri.
Troligen på grund av doften.Här ligger det ”mums” och vilar sig i långa banor.
Vilket härligt hantverk.Snålvattnet rinner.
Söndagspasta

Blev ett händelserikt veckoslut igen med årsmöte och födelsedag.
Därför skulle söndagsmaten bli någonting lättlagat.
Pasta eller fettuccine. Passade på att använda en kvarbliven rotselleri och några morötter.
De stektes först mjuka i lite smör, vin och en italiens krydda (örter) som fanns i skåpet.
Köttet, vitlök och vanlig lök stektes separat i smör.Då kötet var stekt blandades allt i samma panna. Tillsatte peppar, salt,
tomatpuré, buljong och grädde.
Fick småputtra en stund och ”morosåsin” var klar.
Färskpastan behövde bara 3-4 minuter på sig så
den kokades snabbt upp.Råkade vara utan parmesanost så det fick bli
riven emmental. Gått blev det.
Långfredags mys

Vilken härlig fredag, och den bara fortsätter.
Efter en två veckors intensivt jobb med Röda Korsets Hjälplager
för ukrainare är det skönt att få slappa av hemma för några dagar,
trots att hjärnan går på helspänn över vad vi kan göra i framtiden.
Nå väl, nu blev det en stund vila och perfekt väder för timmat vid poolen.Dags att glida ner.
Lite bubbel ligger på kylning innan gumman dyker upp.
Serverat och klart. Blev nästan två timmar i baljan innan det blev dags för mat.
Medelhavsfisk

Efter en dag igen med att fixa möbler till Röda Korsets Hjälplager för ukrainare,
blev det dags för avkoppling och mat.
Vid Fiskdisken i Vasa gick tankarna genat i väg till Grekland
då jag fick syn på en Seabream (havsbraxen).
Den skall grillas!Fyllde den med timjan och citronskivor. Kryddade med svartpeppar och flingsalt.
Penslade med olivolja, vitlök och citronsaft.Men före grillen blev det dags för ett eget dopp för att få
upp musklerna masserade efter dagens slit.
Vilka ljuvliga dofter. Fisken i sig själv doftade inget vidare,
typiska dofter vid en fiskaffär vid Medelhavet.
Men så smakade den desto mera.Nu skall det bli intressant att smaka.
Ruccolasallad med mango, klyftpotatis, grillad sparris, coleslaw och en citron sås.
Vilken middag!
I de lugnaste vatten...händer det

Den senaste tiden har man lindrigt sagt haft ” fullt upp”.
Började med resan till Polen för att hämta flyktingar och sedan har det bara rullat på.
Som bäst håller vi på i rödakorsavdelningen i Vasa att öppna
ett krislager i Klemetsö. Här skall flyktingar kunna hämta det
som dom behöver och inte får från Vasas mottagningscentral.
Målar, inreder och ställer upp för pressen.Men det gäller att kunna koppla av också.
Gårdagens mat blev ett säkert kort, fisk i ugnen och potatisstomp.
Kunde ha valt sej eller torsk men nu blev det röding.
Under fisken ligger purjolök, schalottenlök och sparris.
Vätskan är vitt vin och grädde. Finns med också kapris, gräslök, tomater, citron
salt och peppar.I potatisstompet hade jag också gräslök, en klick smör och en skvätt grädde.
Gott blev det.
2 kilometer är väl närproducerat?

Solen har magiska krafter. I kväll lockade den fram viljan att gå längs
snöstigen ner till grillen.
På fatet låg en kycklingfilé åt gumman och
fyra lammribs åt mig. Det var utegrillning på kol som gällde.
Lammet kommer från en gård ca 2 kilometer från hemmet.
Körde dit några lådor äpplen (fallfrukt) senaste höst så
cirkeln är sluten då lammet slutligen grillas under äppelträdet.
Klyftpotatis och en gräddfilssås med citron och vitlök.
Det var gott - igen.
Ett mustigt rödvin gjorde det hela inte sämre.
Äntligen grillning

Efter en dag med en hel del utegöra - vi plockade fram två pallar med ved under en hel massa snö.
Som TACK för det jobbet blev det en skön stund i spa-badet i härligt solsken.
Nu skulle också grillsäsongen inledas.
Kycklingfilé från Köttdisken och lite sparris.
Medan jag stod i snödrivan under äppelträdet och grillade fixade
gumman till en grönsallad och lite klyftpotatis.
En vitlökssås på gräddfil och citron.Så gott. Men nu får vi inte börja grilla varje dag.
Vilka härliga och efterlängtade smaker :)
Fredagspasta a la Jamie

Hade kollat en dag på Jamie Oliver som fixade till en pastarätt på några minuter,
en rätt som jag snabbt tog till mig, och nu var det dags,
men vi har inte tillgång just nu till alla de ingredienser som finns i UK.
Det blev en tolkning - en god sådan.
Pasta weekend

De blev mycket i snösvängen de här veckoslutet.
Betyder att tiden skall tas från någonting annat...typ köket.
Pasta är alltid en säker och snabblagad rätt.
Fredag blev det vongole.
I går, spaghetti bolognese med tomater och oliver.
Jag var helt ur form men allt åts upp och fick beröm.
Blev till och med en matlåda till gummans måndag.