sevendaysxbernys

Fredagsmys med vongole

Skrivet av Ulf Lassander 28.01.2022

vongole4

Efter en dag som började med Röda Korset jobb I Vasa.
Sedan en snabbkoll på vad som finns just nu på  byggvaruhusen,
har ett nytt projekt på kommande nästa vecka.
Väl hemma blev det den vanliga skidturen på mossen
och en stund i ute spa:t.
Gumman kom hem och vi fixade till en hamburgare med extra allt.
Nu börjar kvällen krypa på och dags för nåt litet gott.

Läs hela inlägget

Tryffelpasta med rökt älg

Skrivet av Ulf Lassander 18.01.2022

algpasta

En dag som blev enligt receptet ”man tager vad man haver”.
En äkta italiensk tryffelpasta. Övriga ingredienser blev en lätt stekt charlottenlök, en vitlöksklyfta och
lite uppskuret rökt älgkött. En liten kvist rosmarin och 1/2 tsk chiliflakes.
1 msk pesto och över lite riven parmesanost.
Mums!
Måste ju få provsmaka rödvinet kom levererades i dag.
algpasta

Läs hela inlägget

Söndagssallad

Skrivet av Ulf Lassander 17.01.2022

Kategorier:
caesarsallad

Söndag och gumman ville överraska med att göra mat!
Blev lite extra tv-tid med andra ord.
Hon fixade ihop en jättegod caesarsallad
med stekt kyckling, surdegs krutonger och ängssyra (den med röd stjälk).
Det här får hon göra på nytt.
caesarsallad

Läs hela inlägget

I dag vann köket

Skrivet av Ulf Lassander 11.01.2022

Kategorier:
laxpasta

Hade bestämt mig för en skidtur i dag,
men grått och blåsigt fick mig att tänka om.
I stället blev det köket som vann, passligt till lunch.
pastagodis
Dagens lunch blev en äkta italiensk pasta.
En pastablandning av smaker med citron och bläckfisk,
pepparost, kapris, olivolja, riven ost och kallrökt lax.
Mums.

Läs hela inlägget

Snögrillning

Skrivet av Ulf Lassander 19.12.2021

grillen6

Äntligen fick man ställa sig vid utegrillen och känna dofterna.
Hade laddat upp med en kycklingfilé till gumman
och tre rejäla lammracks till mig själv.
grillen6Lite kallt i blåsten men mysigt.
lammracksÄntligen fick man de smaker man saknat.
Chèvre ost och grillad rosmarin.
Sallad med vitlökssås.
Mums!

Läs hela inlägget

Köld gav härligt köksmys

Skrivet av Ulf Lassander 06.12.2021

helleflundra

Kallt så det knäpper i knutarna. Då är det skönt att få mysa i köket.
Veckoslutet bjöd på röding.
roding19Smörslungad babyspenat, picklad rödlök med kapris, riven pepparrot och pressad potatis.
En gräddfilssås med citron och vitlök.

Läs hela inlägget

Söndagswok

Skrivet av Ulf Lassander 21.11.2021

wokpanna

I kväll skulle det bli också någonting för morgondagens lunchlåda åt gumman.
Även jag kommer att ha det till lunch i morgon.
Wok är billig och god mat.
wokpannaStrimlad huvudkål (går bra att strimla med osthyvel), vårlök med blast och allt, en halv paprika
och ett par morötter. Kycklingen var färdiga strimlor som vi köpt till 30% rabatt
och hade i frysen sedan några veckor sedan. Gäller att passa på då det finns.
wok6
Olja, chili och lite curry hettas upp i pannan sedan i med kycklingen så den blir genomstekt.
Nu häller jag i nypressad apelsinjuice (går bra med vanlig juice också).
En pressad lime.
Sedan börjar jobbet med att mata på alla grönsaker.
Nu hade jag också köpt en burk bambuskott och en inlagd ingefära.
Av dessa tog jag efter behag, typ 1 msk av varje.
Hade japansk soja och risvins vinäger som tillsattes.
Salt och peppar
Då kålen ovh paprikan börjar kännas mjuk är det bara att servera.
Blev en wokpanna för en hel bataljon, men den går åt sig.
wokratt
På med lite flingsalt och sötsur sås.

Läs hela inlägget

Smaklig weekend

Skrivet av Ulf Lassander 07.11.2021 | 1 kommentar(er)

pastagryta

Normalt veckoslut med mycket gott från köket.
I lördags blev det en stekt röding med det lilla extra, som var stekt vitlök, persilja och kapris.
En liten detalj som jag snappade upp för 20 år sedan under en resa till Mallorca.
Då var det inte röding utan sjötunga som låg på tallriken.
Nu blev det också en klick remouladsås och sommargurka.
roding vitlokSöndagen bjöd på ett lite annat kök.
En gräddig och pepparstark oxgryta. Passade bra med pasta
men tanken var först att göra bulgur eller pressad potatis.
pastagrytaKokade en rejäl kastrull oxgryta på 1 kg nötstrimlor
och 3 dl grädde så det blir nog att portionera upp och frysa in.
Bra att ta upp och ha som lunchlåda.

Läs hela inlägget

Fredagsmys & spa

Skrivet av Ulf Lassander 05.11.2021

jatterekor

Kvällens fredagsmys blev litet av en kväll i södern.
Skulle bli en skaldjurssallad åt oss båda men blev
en åt gumman. Själv blev jag helt såld i dag vid Fiskdisken
då jag såg de hade jätteräkor.
Kvällen var räddad.

Läs hela inlägget

Fiskchoritzo

Skrivet av Ulf Lassander 04.11.2021

fiskchorizo

Det finns en sol fast det regnar. Dagens sol blev att få bekanta sig med fiskchoritzo.
En närproducerad ”korv” från Polarfilé i Nämpnäs. Korven innehåller bland annat
braxen, gädda och en hel del kryddor. Den var riktigt god och min mun saknade
kanske rödbeta med en klick smetana.
Det lär vara butiksansvarige Jonathan som tagit fram choritzon.
Bra jobbat!

Läs hela inlägget