sevendaysxbernys

Fyllda kycklingfiléer

Skrivet av Ulf Lassander 31.10.2021

kycklingiform3

Även i dag blev det trädgårdsjobb för hela slanten. Sommarens pelargoner skulle slängas, urnorna tvättas
och tulpanerna, jag grävde upp i våras för spa byggandet, skulle nu ner i jorden.
Efter en stund i spa-baljan för att få upp kroppsvärmen var det
dags att tillreda kvällens middag.
I kväll blev det fyllda kycklingfiléer inlindade i bacon.
kycklingiform3Fyllningen består av några strimlor paprika, lite soltorkad tomat,
peppar och en klick pepparost (typ: Mustapekka)
Bacon runt och en snabb stekning i smör för att få färg och yta.
Ingredienser i ugnsformen:
Stekte en strimlad morot med mera paprika,
trattkantareller och en skivad lök. I med några tomater och mera pepparsost.
Grädde, äppelmust och en skvätt oxfond.
kycklingratt6Medan potatisen kokade blev kycklingen också färdig.
kycklingpatallrikEn klick svartvinbärs gelé satte pricken på det hela.
Ett gott fylligt rödvin i glaset.

Läs hela inlägget

Husmanskväll

Skrivet av Ulf Lassander 23.10.2021

kalops5

Efter en intensiv utedag var det skönt att gumman tog tag i maten.
Hade köp en rejäl bit stek -30% på affären och nu
var det dags att göra någonting gott.
Grekisk stifado eller mammas kalops?
Det blev en kopia av mammas kalops.

Läs hela inlägget

Det lilla extra

Skrivet av Ulf Lassander 17.10.2021

Kategorier:
ugnstorsk

Du som brukar titta in på min blogg vet att torskrygg brukar dyka upp lite nu som då.
Inspirerad av resan till Umeå ville jag krydda lördagens torskrygg med det lilla extra.
Det blev några kaprisfrukter by Zeta. Såsen är en citrussås med trattkantareller.
Om det smakade gott!
ugnstorsk
Söndagens middag blev en rejäl wokpanna och
dagens ”lilla extra” blev att provsmaka GW:s rosévin som vi köpte på Systembolaget.
Lättdrucket och läskande till den heta woken.
GW

Läs hela inlägget

Smaklig roadtrip till K:stad

Skrivet av Ulf Lassander 18.09.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
uffe crazy

Vi kan kalla dagen för en födelsedags middag. Men denna gång gick roadtrippen till Kristinestad
och min vän Kurt Roos vid Crazy Cat invid torget.
uffe crazyFör min del blev det sniglar till förrätt. Gumman tog en kantarellsoppa. Höga poäng för båda.
alabamaMenyn innehöll så mycket gott, men i dag hade
jag spetsat mig på plankstek Alabama, ett bra val och supergott.
Måltiden avslutades med en dubbel espresso.
espresso
En snabb blick in i vinkällaren. Här fanns det också mycket godis,
men så är ju Kurt också sommelier sedan många år.
vinlager
Den här trippen gör vi absolut om, då skall jag ha stekt lever.

Läs hela inlägget

Schnitzel på kyckling

Skrivet av Ulf Lassander 05.09.2021

schnitzel

Senaste tiden har ja experimenterat med att göra wienerschnitzel på kyckling
och det har blivit så gott. I går var det dags igen.
En liten men viktig ingrediens är dijon senap som skall penslas ut på en sida
av den utbankade filén.
paneringPeppar och salt. Ett dopp i lättvispat ägg och panering i pankomjöl (blir kripigare).

Läs hela inlägget

En svamprunda gav skörd

Skrivet av Ulf Lassander 18.08.2021

stor kantarell5

Lovades regn och åska idag, det betyder bra svampväder (alltså får vara ensam i skogen).
For ut lite efter klockan 08.
Kom inte långt från bilen då den första familjen kantarell dök upp.
stor kantarell5
En till familj, och en till. Tittade bakåt och såg fortfarande bilen!
svampstalle1svampstalle2svampstalle3
Plockade i en papperskasse och den började bli mjuk i bottnen.
Hoppas jag hinner till bilen innan den går sönder.
kantarellskord2Det gick vägen ända hem, och håller med rubriken i Vasabladet ”Allt man behöver finns”.
Dagens skörd efter 2 timmar.
Nu ligger lammribbs i marinad och de får blir troligen
sällskap av kantareller nu till lunch.

Läs hela inlägget

Italien på några minuter

Skrivet av Ulf Lassander 28.07.2021

ravioli

Trots värmen på över 40 grader på terrassen i Malax, bör man äta.
temp
Solens mat, är pasta och det går att fixa till en god pastarätt på några minuter.
Och vips är du på resa.
I dag en ravioli med musslor, parmesan, svartpeppar och persilja.
Klar på under 10 minuter.
ravioli
Man skall inte underskatta halvfabrikat och konserver.
De är bra att ha om orken tryter och värmen slår till.
Allt finns i närbutiken.
Lycka till på ”resan”!
raviolipik


Läs hela inlägget

Enris och öring

Skrivet av Ulf Lassander 26.07.2021

Kategorier:
oringgaller

Råkade få tag på en fin öring och det stod genast klart att den skulle grillas.
oringSom tur är att man bort intill skogen så en av de
viktigaste ”kryddorna” fanns på 10 meters avstånd.
enrisuffe
Enriset, ger så god smak och doft.
oringgallerInga extra krusiduller i dag. Salt och peppar får räcka.
Tar inte många minuter att grilla så fin och spröd fisk.
oringratt
Rostade potatis, en enkel grönsallad och ett litet kryddsmör med vitlöksost och lite pepparrot.
Mums, vad det här var gott.

Läs hela inlägget

Salsa verde till grillat

Skrivet av Ulf Lassander 03.06.2021

salsaverde bild2

Det lär bli grillat till helgen och då passar det bra med salsa verde. Salsa verde eller italiensk grön sås,
är en enkel och god sås till kött och  fisk.
Här är det absolut godaste receptet, lättlagat dessutom.
salsaverde bild
Ingredienser:
1 kruka basilika, 1,5 dl grovhackad bladpersilja, 1 vitlöksklyfta, 
1,5 dl kapris, 0,5 msk rödvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 3 msk olivolja, 0,5 tsk salt.
Finns också varianter med sardeller och mynta som ger en extra piff på såsen.

Skala vitlöksklyftan, repa bladen från basilikan.
Mixa alla ingredienser med en stavmixer.
Servera salsa verde till grillat och stekt fisk, kött eller kyckling.
Den passar också till sallader och grönsaksrätter.

Läs hela inlägget

Rabarberpremiär

Skrivet av Ulf Lassander 24.05.2021 | 2 kommentar(er)

rabarberdricka3

Kvällssolen fick det att knycka till och den knycken blev årets första rabarberdricka.
Ett recept som är fånigt enkelt men blir så gott.
rabarber10 rabarberstjälkar. Skär bort bladet och roten och hacka/skär stjälkarna i bitar.
Ta en rejäl kastrull, min var 4,5 liter.
I med rabarbern, en skivad citron, 1-2 tsk krossad kardemumma.
Max 2 dl socker, men gillar du sött så sätt mera.
3 liter vatten.
Låt det koka i ca 10 minuter så att rabarbern blir mjuk.
rabarberkokLåt kallna, sila av och häll upp på flaskor.
Denna gång lämnade jag bort ingefära som också kan blandas med.
Serveras kall med is.rabarberdricka3

Läs hela inlägget