Från hjärtat av Valpolicella

En bil kör in på gården och en låda lasta av. Det är en låda vin från hjärtat av Valpolicella i Italien.Denna vindal har varit bebodd sedan äldre stenåldern, tack vare rikedomen i överflödet av vatten.
Men det äldsta dokumentära beviset som visar att det finns ett område som heter Mezzane härstammar år 1035.
Nå väl, dagens vingår omgärdas fortfarande av gröna böljande kullar.Och har man sett en vinkällare så har man sett de flesta. Men alltid lika fascinerande för en österbottning.
Doften, svalkan och tystnaden som i en katedral. Vingården San Cassiano gör inte bara vin, de gör olivolja också.
Så till dagens leverans. En collection på sex flaskor rödvin och vittvin.
Amaronen 15,5% på bilden ligger i prisklassen 36 euro på Alko.
Men ner i källaren skall de med de övriga italienska vännerna.
OSTRONVÄDER

Några timmar skogsbruk och nu njuter jag av solen på terassen (+30 grader)!!! Vad sitter inte bättre än nåt smått, sallt och som får en att må ännu bättre. Det finns väl ingen övre gräns på välmående? I mitt fall i dag blev det ett par rejäla ostron som jag spontanköpte i går i Saluhallen. Ett glas eller två vitt till. Satt bra, nu ser man fram emot kvällen då det blir marulk.
Lill lördag

Vårsolen tittade så skönt fram under lunchen så tankarna for snabbt till grillen. Visste att då vi kommer hem står den i skugga men so what! Blev en utbankad grisfilé i marinad. Marinaden torkades snabbt bort då vi kom hem. Plockade ihop varsin lösviktssallad på Prisma så det var bara att gå ut och grilla. Medan grillen brann halsade man en Stallhagen vraköl och kollade in grannens två hästar :) Nån skoter och en bil åkte förbi och de kollade in grillröken....ja, ja jag grillar igen!
Dragonkyckling

Senaste tiden har det varit en hel del inlägg på facebook om hur bra luncher vi har i Vasa. Håller helt med att lunchnivån ligger på hög nivå. Själv brukar jag äta lunch på 1R+K, Il Banco, Kaffehuset August, Strampen, Wasa Konditori och Martin Baari. Alla har sin särprägel men alla har god och välgjord mat. Dagens lunch blen dragonkyckling på August.
Sköna växthus

Längtar så till vårsolen och att få börja pyssla i växthuset. Här ett bra alternativ från Ukkonen Oy. Saturn 11,5 kvm tillverkat i aluminium och grönmålat. Härlig takhöjd och de avrundade kanterna blir inga lövsamlare under sommaren och vintertid rasar snön lätt ner. Vill du ha ett högre och nån grad varmare växthus, murar du upp en sockel av 4 varv tegelsten.
Stekt kalvfilé

I kväll blev jag bjuden på nåt riktigt gott. Gumman fixade till en stekt kalvfilé med en sky som reducerats av rödvin, balsamico vineger och charlottenlök. Det knaperstekta baconet gjorde också sitt. Jag fick slutföra purén på potatis och kronärtskocka och en liten grönsallad. Toppen gott! Vi råkade se på fejan att Köttdisken hade kalvfilé i fredags och vi hann dit medan de ännu hade öppet. Detta får G gör om :)
THAI KYCKLING

I kväll var det teamwork i köket. Gumman grillade i ugnen kycklingspett och hade tidigare fixat till en jordnötssås som dipp. Jag skötte woken med vitkål, chili, vitlök och champinjoner. Lite fisksås, ris vineger, lime, apelsin och soyja. Det är svårt att få ihop en balans då det är två som kockar men jag kan inte säga annat än –som det gifte sig och SÅ GOTT!
Köksväxthus

Hur ofta är det inte som man får slänga örter man köpt från butiken. Man försöker få dem att överleva under veckan men oftast hamnar de i soppåsen. Nu läste jag på Yle att det går att få dem att överleva några veckor med ett köksväxthus med belysning. Här är några intressanta modeller och de finns också hos Hobby Hall.
Thai i Malax

Så får Malax sin första Thai restaurang. Thai Style öppnar sina dörrar om en månad (25.3) i fd. Malins utrymmen intill Strandvägen. Tur att de kommer att ha öppet till klockan 19 vardagar så hinner man in efter Take Away efter jobbet.
SPANSK SKINKA

Blev så otroligt sugen i kväll på spansk skinka (patanegra). Öppnade ett nytt paket :) Lite ruccola, ost, olivolja, balsamico och ett glas rött. Lite söndersmulat fröknäckebröd. Va goootttt!