sevendaysxbernys

Blinier, den ultimata vintermaten

Skrivet av Hanna Stigzelius 23.01.2020

Kategorier:
minskadeDSC02036

Har du redan planerat vad du skall laga för mat nu på veckoslutet? Om inte så kommer här ett hett tips. Blinier är den ultimata vintermaten. Lyxigt, så gott och inte alls så svårt att få till själv hemma. Tillbehören kan man sen själv anpassa efter tycke och smak. Men frågar man mej så är det rom, smetana och rödlök som är det enda rätta. Och champagne skall det drickas till. Vi åt blinier andra veckoslutet i januari här hemma. Och det var så gott. Men hjälp så mätt man blir. Receptet är perfekt för 3-4 pers. Är man två som vi var så blir man nog lite för mätt... Vi har två blinipannor som vi steker plättarna i, men jag tror nog att det går att steka i vilken liten stekpanna som helst!

Läs hela inlägget

Söndagsmiddag och veckoslutspyssel

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.01.2020

Söndagkväll. Det har varit ett bra veckoslut. En fin mix med program, återhämtning och familjetid. Bland annat har jag hunnit med springtur, fyra tvättar och lakansbyt, spelkväll, städat i barnens rum och så en massa pyssel. Jag har pysslat med både Hubbe och Lillasyster. Vår magiska bild vi fixade med Hubbe fick en massa kommentarer då jag la upp den på min instastory. Gå in och kolla hur du lagar världens enklaste men coolaste bild om du missat (finns på min insta: lillahannaistoravarlden och storyn hittas i profilens DIY och Pyssel-kategori. Resten av pysslet skall ni nog få se, jag har fotat det mesta. Men det blir först i senare inlägg. Nu är jag för trött för att redigera bilder och ha mej... 

Läs hela inlägget

Mangosalsa, bästa tillbehöret till allt som är grillat

Skrivet av Hanna Stigzelius 08.08.2019

Kategorier:
batch DSC00999

Om somrarna äter vi grillmat mest hela tiden. Det är ju bara så enkelt och så gott. Varje sommar hittar vi dock alltid nya favoriter. Nån sommar var det grillkorgen som fick oss att grilla grönsaker hela tiden (skär morot i skivor, broccoli i mindre bitar, lite lök och kanske en zuccini i bitar, marinera i olja, salt och vitlökspulver och grilla ca 20-30 minuter i grillkorg!). En annan sommar var det "kaljakana" som var den nya hitten. För några somrar sen åt vi tabbouleh till typ allt grillat, och i år har nyheten varit mangosalsa. Så gott och fräscht! Och väldigt gott tilltugg till allt som vi grillat. Passar såväl till scampi, grisfilé och höna som lax! Lite grönsallad till bara och så är man klar. 

Läs hela inlägget

Vardagsmatlagning tillsammans med barnen

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.06.2019 | 1 kommentar(er)

batch DSC00625

Det här inlägget är ett stolt samarbete med Marthaförbundet!

Läs hela inlägget

Trendpastan nummer ett just nu!

Skrivet av Hanna Stigzelius 08.03.2019 | 4 kommentar(er)

batch DSC09753

Ingen har väl vid det här läget kunna undgå den nya hypade pastan som spridit sej som en löpeld på some och i diverse tidningar. Jag såg tom att apetina snappat upp den redan i någon reklam! Jag gillar att testa nya rätter, även om det tyvärr sker allt för sällan, speciellt under vardagarna. Och om något blir så här hypat brukar det oftast vara gott och värt det. Jag tänker bara på bananplättarna, grytbrödet och avokadopastan, allt stora succéer hos mej! Så förstås ville jag också testa ugnsfetapastan, som bloggen Liemessa uppfunnit för några veckor sedan. Och pastan är så värd hypen. NAMI!

Läs hela inlägget

Recept: Zuccinilasagne

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.09.2018 | 1 kommentar(er)

0zuccinilasagne2

Så gick det en vecka igen. Utan att jag bloggat ett endaste dyft. Men ni orkar säkert inte läsa om mina småstressiga dagar, familjens flunssor och jobbstress. Så därför tänkte jag ta och blogga ett recept istället. För det har jag inte gjort på länge. Kanske för att jag inte riktigt hinner testa nåt nytt eller laga nåt inspirerande. Men ja, jag skulle ju inte blogga om tidsbrist och inspirationsbrist. Gnäll leder ju ingen vart liksom! Och jag tänker att det är trevligare att hålla bloggen lite peppig och glad. 

Läs hela inlägget

Fler tips för en lyckad vappenfest

Skrivet av Hanna Stigzelius 28.04.2018

Kategorier:
vappenfest1

Mitt recepet på vappenmunkar fick ni redan igår. Men eftersom vi faktiskt ordnat vappenfest  de senaste 6 åren så tänkte jag dela med mej av ytterligare några vappenpartytips. För nu är det ju sannerligen inte många dagar kvar till dagen D. Vappen är en högtid jag verkligen gillar. Kanske för att det är så kravlöst och härligt när allt blir vårigt och ljust igen. Redan som barn gillade jag vappen. Och då var det faktiskt väldigt ofta så att det var mina föräldar som ordnade fest. Och på första maj åkte vi alltid in till Kajsaniemi varefter vi var bjudna på sillis till Mammas och Pappas bekanta. Fina barndomsminnen minsann... Men vappentips var det ju jag skulle blogga om.

Läs hela inlägget

Fixa hemlagade munkar till vappen

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.04.2018 | 1 kommentar(er)

munkartivappen

På måndag är det valborgsmässoafton, eller vappen. Till Vappen passar det utmärkt att bjuda på något gott till grillfesten eller picnicken. Den allra bästa vappen-godsaken är självklart hemlagade vappenmunkar. Sådana har jag kokat flera år. Det är egentligen inte svårt. Men ganska hett, osigt och omständligt med den varma oljan och allt socker överallt. Så småbarn skall gärna hålla sej borta från köket när det vankas munkkokning. I år blir det nog knappast några munkar lagade i vårt kök, eftersom jag jobbar på själva vappafton... Men jag tänkte ändå dela med mitt recept. Ifall det finns någon annan som är sugen på att testa. Jag lovar dej att du knappt ätit något godare!

Läs hela inlägget

Hembakta semlor till kvällsmat

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.04.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
IMG 3115

Min Mamma bakade rätt ofta när jag var liten. Semlor, bröd och bullar. Själv bakar jag nästan bara till kalas nuförtiden. Energin, orken och inspirationen finns sällan där. Men nu hade vi ett halvt paket jäst i kylskåpet som måste användas (hatar att kasta mat!). Och jag hittade en degdel till matberedaren som fick stå för knådandet. Så det blev semlor till kvällsmat idag! Kände mej som värsta supermamman. Tror de blev extra goda för att jag verkligen lät dem jäsa länge, både degen och sedan då semlorna var utbakta. Till och med Hubbe, som är väldigt skeptisk till allt han inte smakat på förr, smakade och tyckte om dem. Jihuu! Kanske jag måste börja baka oftare nu då? Surdeg har jag ju varit lite sugen på att testa en tid, men är det lite överkurs så här i början?!

Läs hela inlägget

Yoghurt-chia bowl

Skrivet av Hanna Stigzelius 15.04.2018

Kategorier:
y

Det är länge sedan jag orkat satsa på min egen veckoslutsfrukost. Barnen brukar oftast vilja ha våfflor eller pannkakor, så efter att ha gräddat dem är liksom energin för att fixa något mer avancerat till mej själv slut. Men idag hände det. Jag var egentligen sugen på en smoothiebowl. Men att diska mixern funkar inte ännu med den sjuka handen (och jag vet att Maken inte gärna diskar efter mej). Så det fick bli en variant av yoghurt-bowl istället. Mycket snabbare och enklare dessutom!

Läs hela inlägget