bannerminna

Ett år sedan...

Skrivet av Minna Läspä 05.06.2021 | 0 Kommentarer

Förra helgen firade jag och min pojkvän både vår årsdag sen vi blev tillsammans och första dagen vi träffades, vilket var sista helgen i maj ifjol. Trots att 2020 var ett väldigt jobbigt år för många, inklusive mig, så har jag aldrig känt mig mer tacksam, när jag tänker tillbaka på allt som har hänt.

Jobbmässigt så började januari och februari helt okej. Jag jobbade då endast på Musikfestspelen och vi hade ingen aning om att Corona viruset skulle vända upp och ner på hela världen. Vi matade in konserter till salu och tänkte att vi kör hårt på som vanligt med vår festival. Vi hann just och just vara med på en mässa i Tammerfors i mars, för att marknadsföra festivalen, och veckan därefter så stängdes hela landet ner. I april och maj distansade vi och följde med läget och kom snart fram till beslutet att vi kommer att hamna att streama hela vår festival, vilket även betydde att vi skalade av vår planerade festival med 31 konserter till en festival med 13 konserter - varav vissa streamades från Stockholm. Vi planerade ett helt nytt program, och var tvungna att slänga bort de pinnfärska broschyrerna vi just fått ur tryckeriet. Vi var ju förstås besvikna men gav inte upp.  

Juni var en väldigt stressig månad med att planera nytt program, nya flyers, uppdatera hemsidan pånytt, ta bort konserter ur försäljning, komma underfund med alla nya säkerhetsåtgärder och hur man egentligen streamar konserter lättast. Vi lärde oss massor, och även hur man planerar effektivt, men speciellt hur man utför denna planering minst lika effektivt. Juli närmade sig med stormsteg men vi var redo. Vi hade anlitat Frontline audio, som streamade och vi hade ju förstås vår staff som såklart ställde upp och hjälpte oss så mycket. Trots att vi var nya med livesändningar och studiobandningar, så tyckte jag att vi lyckades superbra! (Om man räknar bort mitt missöde att falla i trapporna i stadshuset, vilket orsakade en fraktur i min fot och tvingade mig sitta halva festivalen på kontoret vid mitt skrivbord, Hur typiskt.)13

Namnlos design 216Augusti spenderades på villan och i mitten av september började jag på orkestern. Läget med orkesterns konserter var minst lika osäkra pga coronan som sommarens festivalplanering hade varit. Vi hamnade även på orkestern att inhibera flera konserter och banda de sista i december och lägga upp konserterna online. Vi kämpade på och försökte se positivt på vårsäsongen men då även operan, som orkestern skulle medverka i, blev inhiberad så var det svårt att vara mycket positiv. Igen fick vi tänka om och bestämde att vi kör livestreamningar för hela våren, med publik som plan B, ifall det blir möjligt. 

Så här är vi nu, ett år senare. Exakt ett år sen Musikfestspelen hade presskonferens att vi ställer in och kör stream festival istället. Vem skulle ha trott att vi ännu ett år senare har samma diskussioner och samma oro som ständigt hänger över oss; kan vi ha vanlig festival? får vi ta in publik? är det säkert?.. Ärligt talat, så är jag väldigt trött på alla streamningar. Så jag hoppas innerligt att vi kan ha vanlig festival i sommar, hoppas att vi får besked snart. Tiden börjar rinna ut, ifall vi hamnar att planera om allt igen.  

Trots att det varit stressigt att jobba i kulturbranschen och vara evenemangsplanerare och producent i dessa tider, så var 2020 personligen en välsignelse på många sätt. Ett omtumlande år där jag upplevt den största sorgen när min mormor gick bort i augusti, men även den största kärleken då jag träffade min pojkvän och även hur min familj knöts ihop ännu starkare i och med att vi alla förlorade vår mommo. Jag fick också äntligen flytta bort från min lilla mörka lägenhet, till en ny underbar och ljus trea tillsammans med min pojkvän och jag känner att livet är där det skall vara just nu. Jag har så mycket att vara tacksam åt och att saker att se framemot. Trots att coronan härjar ännu så börjar jag se ljuset i tunneln. Jag hoppas att ni där ute också ser hoppet och att vi snart får återgå till det normala.

Jag tänker åtminstone börja med att sätta Musikfestspelens och orkesterns konserter till salu... jag ger inte upp.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar