Bannerdockorna

På dinosauriejakt i Vasa

Skrivet av Mikael Elvis Ahlgren 12.11.2023 | 0 Kommentarer

IMG 3293
I dessa tider när de flesta skivaffärer stängt fast för gott är det kul att se att det ändå tycks finns ett visst intresse kvar för musik på skiva. Visst kan man njuta av musik från olika tjänster på internet men det är ju något helt annat att hålla i en fysisk skiva som man spelar med hög kvalitet på en riktig HiFi-anläggning. Ja i lördags var det skivmässa i Vasa och jag begav dit för att beblanda mig människor som kanske en del inte tror längre existerar. Eller kan det vara så att vi som som gillar riktiga skivor på vinyl eller CD är lika sällsynta som dinosaurier?


Jag anlände till mässan just efter öppningen klockan 11. Mitt sikte var inställt på att hitta Jungle Records försäljningsbord. Det är ett ställe som jag brukar beställa skivor från ibland och om de nu skulle vara på plats i Vasa så kunde jag ju inte missa det. De är specialiserade på Elvis och rockabilly så man kan säga att deras utbud passar mig rätt bra. 


Vid entrén fick jag reda på att det fanns ytterligare ett utrymme längre in där det fanns fler försäljningsbord. Jag passerade ganska snabbt förbi den första salen för att börja i den andra längst bort. Det var inte jättestort men det var ändå större än vad jag hade förväntat mig så det var ju kul. Rätt snabbt lyckades jag att lokalisera Jungle Records försäljningsbord för när det ligger Elvisskivor i långa rader så vet man att man kommit rätt!

IMG 3311
Snart befann jag mig i en diskussion med den trevlige ägaren Marko och jag passade på att göra lite reklam för min Elvisklubb Elvis i Norden. Givetvis blev han intresserad och detta kommer helt säkert inte att förbli vår enda diskussion. Han berättade att han säljer ungefär hälften i Finland och resten går till Sverige och andra länder. Till och med från Elvislandet England får han beställningar. Jag frågade om hans affär gick att besöka eller om det bara är postorder som gäller. Han berättade att han har rätt mycket i sin skivaffär som man visst kan besöka och att jag är välkommen dit nästa gång jag passerar hans hemort på vägen till Åland.

IMG 3321Marko från Jungle Records

Jag hade förberett mig inför skivmässan och hade med mig en lista på skivor som jag var på jakt efter. Marko tittade gärna på min lista och berättade vilka titlar han hade med sig och vilka som kan vara svåra att få tag på. Efter ett tag insåg jag att det började komma mer folk till mässan och att det var dags att börja shoppa så att jag inte missade något på grund av att någon annan hann före mig. Med raska steg gick jag tillbaka till Elvisavdelningen och plockade åt mig några CD:n för närmare utvärdering. 


Jag hade en uttänkt ungefärlig budget men hur jag än valde bland alla skivor som jag var intresserad av så gick det inte att hålla budgeten. Ungefär då dök Mats upp. Mats bor lite utanför Jakobstad och han är medlem i Elvis i Norden. Det var förstås trevligt att få träffa honom. Vi hade haft kontakt tidigare men det här var första gången som vi träffades i det verkliga livet. Han hade också några specifika titlar på sin önskelista. Till skillnad från mig som samlar mest på CD så är han en inbiten vinylälskare som inte ens äger en CD-spelare. Men älskar man Elvis så spelar det ingen roll vilket format man väljer. 

IMG 3332B

Mats och jag pratade Elvisalbum


Jag tog mina noggrant utvalda skivor och betalade för dem. Budgeten överskreds med nästan 100 procent men vad gör det när det handlar Elvis?
Mats och jag gick sedan åt olika håll för att kolla det övriga utbudet. Nog fanns det en del skivor jag hade velat och troligen även borde ha köpt som tyvärr fick stå kvar men jag får bara hoppas att det kommer nya möjligheter att hitta dessa i framtiden.


Till sist återvände jag ännu en gång till den innersta salen där jag hade börjat. Då såg jag ett ansikte som kändes bekant. Han tittade på mig och såg ut att tänka detsamma. Det var ett sådant där ögonblick då man bläddrar i alla minnesmappar i hjärnan för att försöka hitta den rätta. Han utbrast: – Har inte vi träffats förut? På Åland? Jag hittade då rätt mapp men hann inte öppna den så jag svarade frågande: – Ålands landskapsregering? 


Så var det! Vi hade varit arbetskollegor på Ålands landskapsregering för många år sedan. Kaj som han hette jobbade kvar medan jag hunnit byta jobb ett par gånger. Han undrade vad jag gjorde i Vasa och jag summerade det väsentligaste från de senaste 10 åren av mitt liv. Då dök Mats upp igen och jag berättade att vi hade en ålänning där. Mats var snabb att berätta att hans syster bor på Åland och i samma kommun som min gamla arbetskollega gjorde. Det verkade dock som att de inte var bekanta men Åland är ju stort så man kanske inte känner riktigt alla där! Kaj höll kanske inte helt med om att han var en riktig ålänning då han egentligen kommer från Vasa.  


Han var alltså på besök i sin gamla hemstad och förutom att gå på skivmässa så skulle Kaj gå på konsert på Ritz i Vasa där Steve ’n’ Seagulls skulle spela samma kväll. Jag hade också gärna velat se dem berättade jag för honom. Problemet var bara att när jag fick nys om deras spelning så var det redan utsålt. Deras grej är att de gör lite speciella coverversioner av kända rocklåtar. Lite mer åt bluegrass hållet. Många känner nog igen deras cover på AC/DC:s Thunderstruck som nu har 165 miljoner visningar på YouTube.


På tal om arbetskollegor så fick jag även syn på Marko från mitt nuvarande jobb och hejade på honom. Ibland finns det en skivjägare närmare än vad man kan ana! Vem vet vad din egen kompis har i garderoben? Kanske en hemlig packe vinylskivor? 

IMG 3315
Ja skivmässor handlar inte bara om att jaga skivor utan kan också vara väldigt sociala evenemang. Jag tillbringade ungefär dubbelt så lång tid där jämför med vad jag hade trott och då är det väl okej att det gick samma väg för skivbudgeten. När jag lämnade stället så frågade jag när nästa skivmässa äger rum. 

Jomenvisst lever fysiska skivor fortfarande! Förutom själva känslan med spelandet så är nog numera även jakten på dem en stor del av upplevelsen för många. 

IMG 3314 

PS Jag är inte någon vinylrasist, om någon trodde det, utan jag har även en blygsam vinylsamling som faktiskt utökas vid sällsynta tillfällen. En dag hoppas jag kunna skaffa en riktigt bra vinylskivspelare och då finns det en överhängande risk för att jag nördar ner mig totalt i det också…

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar