Bannerdockorna

Rockabilly och doo wop i Vasa

Skrivet av Mikael Elvis Ahlgren 25.06.2023 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Midsommaren tillbringades på stugan och bjöd både på lugn och på ett vilt party. Jag tänkte inte gå in så mycket på det den här gången men kan ändå avslöja att de bästa festerna kan vara de som man inte alls har planerat. När man har avnjutit en härlig lugn midsommarafton med god mat och dryck och naturligtvis även bastubad och någon simtur och börjar fundera på att lägga sig. Ja det är just då som det oväntade kan inträffa. Plötsligt knackar någon på dörren och kommer in med en högtalare och rejält med festhumör. Strax anländer ett helt  gäng oinbjudna gäster som uppenbarligen vill festa loss ordentligt. När jag själv bara 10-15 minuter senare hoppar upp på en bänk  och sjunger Jailhouse Rock så är festen officiellt igång och nattsömnen får vänta några timmar... 

Det blev en härlig och rolig midsommar som jag kunde ha skrivit mycket mer om men jag nöjer mig med det lilla och byter delvis ämne.

Mycket av min lediga tid går till att producera e-tidningen Elvismagasinet för fanklubben Elvis i Nordens räkning. I juninumret bidrog jag med en artikel som nog passar lika bra här eller kanske till och med bättre? I alla fall tänkte jag bjuda på den här så att ni som ännu inte anmält er för gratistidningen Elvismagasinet också ska kunna läsa den utan att det kostar er så mycket!

 

Rockabilly och doo wop i Vasa

Söndagen den 30 april det vill säga på Valborgs-mässoaftonen så rockades det friskt i Vasa i Finland. Det var sådan musik som de flesta av våra läsare nog tar till sig när chansen ges så jag tänkte här försöka återge lite av denna händelse.

 IMG 0903
 På det gamla hotell Waskia med anor från 70-talet så äntrades scenen av två band som slog igenom just under det årtiondet. Mycket passande med andra ord. Givetvis blev det många gamla hits när Matchbox från England och The Boppers från Sverige bjöd på show.

 


Dessa band har ju sina hits och även om många av dessa också är covers så handlar det sällan om Elvislåtar. Men visst är musikstilarna som de framför i allra högsta grad Elvisrelaterade och Elvis är givetvis en av förebilderna för dessa båda band.

Medan vi väntar på att banden gör sig redo så spelas naturligtvis bakgrundsmusik i hotellets dansrestaurang/nattklubb där det hela utspelar sig. Kanske inte alltid världens bästa låtar som snurrar på. Så brukar det ju vara att det ska spelas musik inför att artisten eller artisterna stiger upp på scenen men de som väljer ut den musiken ser förstås till att det inte är alltför bra. Men ibland så kommer det naturligtvis någon höjdarlåt för att folk ska trivas. Plötsligt hajade jag till när de välbekanta tonerna från Suspicious Minds med Elvis spred sig i lokalen. 

En liten bit från bardisken fanns det skivor till salu både på CD och vinyl. Det var Jungle Records som var på plats och erbjöd titlar inte bara med artisterna som skulle uppträda utan även med andra rockabilly och rock and roll artister. Jamenvisst fanns det några Elvisplattor också. Dessvärre blev det inga inköp för egen del den här gången. Jag såg en intressant Elvistitel då jag snabbt skummade igenom lite av utbudet. Men jag tänkte att jag tittar lite noggrannare senare. Det visade sig bli ödesdigert för när jag skulle kolla nästa gång så var just den titeln slut! Äsch!

Utanför hotellet stod en del amerikanska bilar uppradade. Förvånansvärt många av konsert-besökarna var dessutom klädda som för värsta raggarträffen. Häftiga kläder och frisyrer osv. Jag kände mig klart underklädd för detta evenemang! Även om jag hade haft guldkavajen på mig så hade nog ingen ens reagerat och när man nu kom klädd propert men inte speciellt iögonfallande så kände jag mig som en total nobody!  

IMG 0912Janne Smeds presenterade banden.


På scenen började det snart hända saker. Janne Smeds som jag hade hejat på i biljettkassan stod nu på scenen och introducerade Matchbox. Liksom jag själv så gillar Janne Elvis så jag har lite koll på honom.

Matchbox gjorde ingen besviken när de drog igång stenhårt med Chuck Berrys låt Promised Land vilken ju även Elvis har spelat in. Kompgitarristen Gordon Scott var den som skötte sången på den första låten och jag undrade vart herr Fenton hade tagit vägen. Folk samlades snabbt på dansgolvet framför scenen och en del började dansa.

IMG 0895 Mister Rockabilly - Graham Fenton vid mikrofonen.

Sångaren Graham Fenton kom in och ställde sig bakom mikrofonen när det var dags för den andra låten som var Buzz, Buzz a Diddle It. Förvisso bidrar alla i det här bandet till sången men det är ändå Graham Fenton som är Mr. Rockabilly och den som sjunger de flesta låtarna. Emellanåt fick han dock ta igen sig lite som till exempel när gitarristen Steve Bloomfield sjöng sin härliga egenkomponerade låt Hurricane från 1978! Steve sjöng även Who's Gonna Be Your Daddy. Bandet avverkade nog de flesta av sina klassiska hits under kvällen. Självklart fick vi höra Bloomfield-skrivna  Rockabilly Rebel och Midnite Dynamos men även deras coverhit When You Ask About Love som The Crickets gjorde 1959 och musikallåten Over the Rainbow

IMG 0893Steve Bloomfield på sologitarr.

Bland övriga låtar fanns  Steve Bloomfields Put The Blame On Me (ej Elvis-låten), Babes In the Wood och Marie Marie. De som kunde sitt Matchbox var nog rätt nöjda med showen.

Otroligt nog så kan Matchbox stoltsera med bandmedlemmar som varit med sedan 70-talet. Inga nykomlingar alls utan här är det bara ärrade veteraner som vet hur det ska svänga.

En bandpresentation fick vi naturligtvis också:

Graham Fenton (sång)
Steve Bloomfield (sologitarr) 
Jimmy Redhead (trummor)
Gordon Scott (kompgitarr)
Fred Poke (bas)

IMG 0909Jag passade på att träffa ett par av Matchbox-medlemmarna. Gitarristen Steve Bloomfield var tacksam för den responsen och uppskattade verkligen när man framförde att man gillade showen.


När Matchbox hade avslutat sin show så väntade alla på att The Boppers skulle starta. Det skulle riggas om på scenen så det tog en stund. 

Jag hejade snabbt på Matte Lagerwall som givetvis hade bråttom att få allt klart. Sedan kom han förbi igen och då passade jag på att fråga hur kvällens repertoar ser ut. 

Matte svarade: – Det blir Bopperslåtar!

Han kan vara lustig Matte men det var ju tur att det inte blev något annat i alla fall. För visst ville man höra de klassiska Boppershitsen och det fick vi också göra. De lade dock in några låtar från sin nya skiva men det får man förstås räkna med. Givetvis uppskattade man de gamla godingarna mest och de har ju många att välja bland. 

IMG 0930The Boppers. Längst fram Matte Lagerwall och Dennis Quintero. 

Boppers gjorde en rivstart med Eddie Cochrans Summertime Blues och sedan var det fortsatt full fart som gällde. Det blev en blandning av äldre och nyare Bopperslåtar med till exempel Wake Up Little Susie, Led By Love (skriven av Eva Eastwood), Rama Lama Ding Dong, Jeannie's Coming Back, Do That Boppin' Jive och Mr. Bassman. Mellan de klassiska låtarna så kom det också en och annan helt ny låt av lite modernare snitt som kanske inte fastnade så här direkt. 

Boppers nyaste medlem, som enligt Matte sänkte medelåldern med 50 år, heter Dennis Quintero som både sjunger och spelar gitarr. Dennis är förstås bekant från bandet TT Grace och har även uppträtt på Elvisfestivalen i Västerås.


IMG 0194Jag träffade Matte Lagerwall från The Boppers då han var gästartist på Elvis Presley Birthday Party.

Matte Lagerwall är ju också han bekant i sådana Elvis-sammanhang då han var gästartist under Elvis Presley Birthday Party i januari i år på Katalin i Uppsala. Jag fick då en liten pratstund med denne trevlige kille och han är naturligtvis läsare av Elvismagasinet!


Liksom Matchbox så gjorde även The Boppers en presentation av samtliga bandmedlemmar och då var det den här uppställningen som presenterades:

Matte Lagerwall (sång, gitarr) 
Ingemar Wallén (sång, gitarr)
Kenneth Björnlund (trummor)
Joakim Svalberg (keyboards)
Surjo Benigh (bas)
Dennis Quintero (sång, gitarr)

Mot slutet får vi höra At The Hop och självklart avslutar de med doo wop-klassikern Goodnight, Sweetheart, Goodnight som The Spaniels spelade in redan 1953. Boppers första platta från 1978  hette Number 1 och avslutades med just denna låt.

Jag upplevde detta som en kanonkväll och hoppas att det arrangeras fler liknande evenemang i framtiden. Gärna med lite mer Elvis touch för oss Elvisgalningar.

 

Gillar du Elvis så kanske du vill göra som så många andra i de nordiska länderna och gå med i fanklubben Elvis i Norden och få Elvismagasinet varannan månad i din mejlbox. Gå till Elvis i Nordens hemsida och anmäl dig så får du omgående tillgång till alla tidigare nummer och alla som är på kommande under 2023. Detta är helt gratis! Här hittar du sidan: www.elvis.ax/prenumerera.html

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar