fredag 1 september 2017 - 10:38

SEPTEMBER UPDATE

Ett snabbt hej hinner jag (och har lust)med. Hör har jag fått dagen ledig från repetitioner (lyx) och ska fira min sambos (så tacksam för den mannen alltså) födelsedag med att göra spontana roligheter. Åbo har återgått till det normala efter våldsattack och det enda som i min värld vittnar om det som hände är trädet på torget och rasisterna i kommentarfälten. Men vardagen lunkar på.

Jag hänger på teatern och repeterar. Lever livet. Utan att riktigt ta in det. Som jag sagt förut kan man inte gå omkring å slå sig själv i pannan över att man lever drömmer varje dag. Truth is, jag älskar Åbo Svenska Teater. Den 14.9 har vi premiär och då kan man se mig bland annat så här.

DD031E5E C8B5 4FC4 A631 8FAB173A7B19

Vill ni se mer av min vardag på teatern kan ni gå in på @abosvenskateater på instagram och följa med där. Jag har hand om kontot dennna vecka.

Annat då? Jag har gjort audition och väntar på svar. Tror jag inte har en endaste chans, men ändå är det ju spännande och nervrasande. Som att gå å tänka på det man inte ska tänka på. Ska också skriva på ett arbetskontrakt som talterapeut. Jepp, ska börja jobba dubbelt och sammanföra mina två yrken i ett liv. Just precis så som jag vill ha det. Kanske ska börja med redskapsgymnastik också! Varför inte.

Nu ska jag rita en karta över Piafs känsloliv (är ju understudy och kan inte ignorera det i all tid och otid, dags att ta tag i annat än att lära sig text och vägarna på scen).

Hoppas allt är bra med er (och tack för att ni läser detta, fastän jag suger på att uppdatera just nu).

lördag 19 augusti 2017 - 09:37

VÅLDSDÅD I ÅBO & ATT VARA SÅ NÄRA

Jag repeterade inne på teatern. Kollegorna hade gått hem för dagen och kvar var jag och kapellmästaren på stora scenen. Tittade ivrigt på klockan, helgens planer stod bakom hörnet. Messade Wille och sa att det nog drar ut till åtminstone halv fem. Tur att det gjorde det. Annars skulle jag ha gått hem över torget.

Teatern ligger precis vid salutorget, men jag har stått trygg innanför teaterns väggar när knivdåden hänt. När repetitionerna är slut 16.30 går jag upp till artistfoajen, går på toaletten och tar min väska. Har fått en massa meddelanden var det står "är du kvar på teatern?" "Gå int ut". Mamma ringer medans jag går ut och kikar. Allt ser lugnt ut på eriksgatan och folk är i rörelse. Jag bestämmer mig att ta min cykel och åka hem. Hör hur de evakuerar Hansa och säger lugnande till mamma att här är inget kaos och jag ser inget konstigt. Går mot torget och ser poliserna och ambulanserna. Hoppar på cykeln och cyklar hemåt.

Först vid domkyrkan får jag en uppskakad känsla. Vad hade egentligen hänt? Kommer fram till Wille, Kim och Softi och hon kramar om mig. Nyheterna kommer till mig. Knivdåd på torget och trätorget. Precis där var jag varit. Men jag var inomhus. Helt ovetandes sjungande Edith Piaf.

Det som händer nu är det farliga. Ryktesspridning delux. Första rykten som gick var att det var terror stämpling direkt. Att det var ett gäng. Att de ropade Allah Akbah och att de hade knivhuggit folk på tågstationen å Mylly (köpcenter) också. Att dom hade baseball trän. Att det var organiserat på flera ställen. Whatsapp gick varm i flera timmar.

Men det är inte rubricerar som terror. Det är en enda man som gått bananas på salutorget å trätorget med en stor kniv. Två döda och åtta skadade, om jag fått uppgifterna rätt. Knivmannen gripen och vårdas på sjukhus.

Farligt med sociala medier alltså. Plötsligt tror hela världen att det var en terror attack med religiöst motiv när det lika gärna kan vara fråga om en ensam varg utanför samhället.

Igår var en uppskakande dag. Jag var så nära hatet. Vi alla var. Lilla vackra Åbo en fredags eftermiddag. Hoppas kärleken vinner och att medmänsklighet står sig stark genom det här.

torsdag 3 augusti 2017 - 14:48

LIFE'S GREAT LIKSOM BARA

Nämen hej hörni! Kände starkt för att titta in här och kolla läget. Sitter framför datorn vid skrivbordet i vårt vardagsrum (tänk att det för ett år sedan existerade en vardag var jag bara bodde i ett rum och längtade till just att kunna säga det här - och ett fint vardagsrum också) och äter fattigmans-försenad-lunch, det vill säga gröt med frysta blåbär. Det är gott, det är inte det. Hade bara glömt att föra över pengar till brukskontot och därmed blev det inte inhandlat någon mat efter att jag sprang från Jysk med den där uftmadrassen jag köpte strax före klockan 14. Jag lever ännu loma-mode.

Vet ni, jag har haft den underbaraste av somrar. Och ännu är det ju sommar! Och en varm sådan i Åbo just nu (det åskade igår, tjoho). Men på schemat slutade min ledighet i tisdags när jag förväntansfullt gick mot teatern för två dagars impro-kurs. Vi har alltså börjar repetera igen! Underbart. Premiär om lite på en månad då. Tjoho!

Det blir mycket tjoho nu men det är så det känns. Är lyckans lycklig, kär och galen och alla sorts stereotyper av en sommarsjäl det finns. Brun har har blivit. Och blond (typ). Huvvet har vilat och tankarna är klara.

Nu ska jag ta tag i sångövning och nötning av text här mellan repetitionerna. Älskar rep-livet! Att jobba 11-15 och 18.30-22 passar mig så himla bra. Man hinner med så mycket! Älska älska älska livet. Nu är jag nog provocerande. Men det får jag vara då. Life's great liksom bara.

Hoppas ni alla haft en lika härlig sommar och att min energi kan smitta av sig. Tjoho!

 

1A90E1BF 4C12 4AEB B538 6F60559F7128

AD6293A5 EFF3 4526 AE6E 37CB48A794DE 

D20CBC77 30B1 4F6F AA7F 433E67BE35A4

måndag 17 juli 2017 - 14:14

DENNA VECKAS JAKOBSTADSTIPS

Ja hörni, nu kommer lite tips här. Jakobsdagar är här ala Jeppisdagarna. Det officiella programmet började igår söndag, men håller på hela veckan. För mig har det blivit lite av en tradition på äldre musikaldagar att ta sig dit, inte bara för att uppträda, men även för att njuta av mysiga Jakobstad som äntligen kryllar av liv.

resizedimage800800 image83Förra gången jag deltog, för två år sedan såg det ut så här

resizedimage800800 image84Skorpan är ett måste!

resizedimage800600 image852015 års upplaga av musikalartister och kapellmästare

Kopplingarna dit började väl med att jag bodde där i januari till maj 2012 (under värsta vintern, huj). Och några kära kollegor inom branchen har rötterna där! Så dit blir jag frågad på diverse musikevenemnag. Vilket förståss är superkul! Har bland annat gjort musikalen Rent där 2012, sjungit på Pride festivalens efterfest 2014 och dragit till med musikalgala 2015. Iår är jag inte sämre.

I helgen kommer vi nämligen att ordna vårt första stora projekt med vår förening Musikteater i Österbotten. Två musikalkonserter som är regisserade av Toby Hine från London. Supercoolt om jag får säga det själv! Och på Schaumanssalens stora scen. Det är alltid lika härftigt att få sjunga där.

Förutom att musikala mig finns det andra saker jag vill hinna med. Jag och Ulriikka kommer att ha en bil, så jag vill definitivt ta ett dopp på Fäboda om vi hinner och vädret är varmt. Har även spanat in Fiika, det vill jag gärna hinna in på ett stopp mellan repetitionerna. Om jag skulle vara där onsdag, vilket jag inte är tyvärr men jag kan ju tipsa om det ändå, så skulle jag gärna gå på loppis på Svenska gården samt lyssna på föreläsning om kärlek i krigstid. Hur intressant låter inte det? Älskar såna historier. Linnea Hendriksson uppträder på torsdag (bu missar). Men på fredag är jag där och tänker fösöka hinna besöka marknaden och KAJ och utdraget ur musikalen Natten är ännu ung. Helgen innebär sedan våra musikalkonserter Something's coming som ni hittar info om här och här. Så roligt att vi är en del av det officiella programmet som ni kan läsa allt om på jakobsdagar.fi.

 

Kära läsare, ses i vi Jeppis?

18922075 809370315885053 8008908180086867989 n

onsdag 12 juli 2017 - 12:42

HEJ HÄR KOMMER EN LISTA OM MAT

Tänkte jag kunde uppdatera lite i samband med veckans lista som är min favoritsysselsättning i hela världen, mat! Om jag fick skulle jag spendera dagarna i köket lagandes OCH ätandes. När någon frågar mig vad livsnjuteri är säger jag mat. Riktigt god mat i kombination med riktigt god dryck.

Idag blev det faktist en grön smoothie till lunch efter hård armträning på gymmet. Armarna känns helt slöa efter alla tunga vikter. Men jag har faktist börjat gilla armträning! Tänka sig. Det var alltid det jag tyckte var tråkigast förut. Nåjo, det var en parentes.

98ACE459 8C9C 4F4C 99D9 14DC7FCF3DC3

 

När jag väl sitter här på bussen till Minna i Esbo (ska och workshoppa musikaltext till vårt projekt och dricka massa rödvin för vi tror att det blir bra om vi är lite skojiga och livsnjutande) så kan jag ladda upp med mina svar kring just mat. Shoot.

Mat är: Roligt. Nödvändigt och väldans gott. Inget onständigt för mig, tack och lov. Har alltid haft ett sunt förhållningssätt till mat. Kanske just för att min mamma också haft det. Har nog mamma att tacka för min matintresse också, hon är ju en riktig hejare i köket och har alltid lagat rolig och nyttig mat hemma. Mat ska vara kul! Vad gäller bränsle, har hon också lärt mig att man inte ska banta och hålla med med räkning av kalorier. Det är ju så enkelt som plus och minus och jämvikt mellan mat och motion. Är väldans tacksam över att jag kan tänka så utan att behöva tänka på det.

Fick jag endast äta en rätt resten av livet skulle det vara: Åh så svårt. Jamen då tar jag sommarfavoriten som jag vill äta varje dag, vattenmelonsallad med rucola och fetaost, salt och peppar och olivolja. Så så så gott.

Det här äter jag inte: Lever. Seniga saker i köttväg. Lamm (tänker bara på lambilammen) och ogärna gris. Fiskrom. Bläckfisk och såna däna krabbpinnar tycker jag är läskiga. Löskokta ägg, huua. Gröna ärter.

Min favorit restaurang: Här i Åbo gollar jag Kuori, vegestället här brevid oss på Tavastgatan. Även Karu på Auragatan! Sen älskar jag ju Niskas pizzor, det kommer jag inte ifrån. Och Umami i Tammerfors saluhall. Världens bästa sushi. Den gamle och havet i Stockholm har varit riktigt bra!

En stark matupplevelse: Kommer först att tänka på när vi besteg ett berg i Österrike, Salzburg på interrailen sommaren 2013. Jag beställde Saurkraut på toppens cafe för att jag tänkte att det skulle vara lite kul. Det var det inte, blä.

Min relation till mat: Sund, tack och lov. Men jag gillar kanske sötsaker och chips lite för mycket för mitt eget bästa. Igår såg vi faktist dokumentären What the health på Netflix. Ögonöppnande, så verkligen ett tips! Nu vet man inte riktigt vad man ska äta annat än vegetabilier.

På morgonen äter jag: Knäcke med avokado. Eller knäcke med ost och ägg. Eller jugurt med banan och mysli. Eller gröt med blåbär och hallon och banan, kanske jordnötssmör. Eller smoothie. Och ett stort glas vatten (försöker minnas).

Min paradrätt i köket är: Jag är faktist ganska bra på mat om jag bara sätter manken till. Gillar att göra buffè av en massa saker! Typ vitlöksmarinerade gröna bönor, friterade avokados, ungsrostade grönsaker, chilimarinerade räkor med koriander och mango, falafel, röror etc. Så kanske det.

Det här tycker jag om dieter och matföreskrifter: Ja men som jag nämnde förut, plus och minus ala jämställdhet mellan intag och energiförbruk funkar bäst. Just nu skulle jag faktist vilja kicka igång min ämnesomsättning lite, men vet inte hur man gör det. Det känns som att den står still. Haha, nu kom jag på att typ 2012 när jag bodde i Jakobstad testade jag en proteindiet, men bara proteinintag! Herregud man var dum.

 

4C87509B D183 4B71 8919 3C368844B138

 

 

lördag 1 juli 2017 - 09:29

EN LITEN SOMMARUPPDATERING

Hej kära ni! Juni kom och for utan att jag bloggade destomera. Har haft noll lust till det, destomer lust till annat. Med skit väder om vartannat och sol på vår balkong har jag hittat på ett och annat. Senast jag skrev var jag påväg till Vasa och hade bästis möhippa i huvudet till 200 procent. Den blev superlyckad! Vi körde på temat "återuppleva minnen" och återskapade fotografier från hennes uppväxt och våra vilda ungdomsår. Och 90-tals tema på det! Vi hade superkul allihopa och det var så kul att få överraska Josefine rejält när jag hämtade upp henne med vattenskoter på morgonen.

En gång har jag hunnit hänga på Samppalinna simstadion i Åbo. Och en gå gång i Kuppisparken. Har bara ätit en Neuvole-glass men destomera Magnum. Har gymmat, sprungit och cyklat. Kört till Raseborg på Footloose-premiär ala meganostalgitripp. Hängt vid ån. Läst bok. Översatt musikal och jobbat med projekt. Tiden har helt enkelt gått!

Och så hade vi ju en midsommar också som spenderades på segelbåt i Åbo skärgård. Det var kallt men underbart!

Nu sitter jag på Wasaline påväg till Umeå. Minisemester i min gamla hemstad med min fina sambo. Han och jag. Ska visa honom staden som gjorde mig till musikalartist. Tydligen är det nån form av bilevent i Umeå för båten är full av amerikanska bilar. Men vi är mest ute efter semesterfeelis. En kort men ack härlig sådan på tumis.

Nu slutar jag för denna gång. Vet ej när jag kommer uppdatera nästa gång. När andan faller på heltenkelt! Jag har lärt mig att chillidilla, äntligen. Tar ut det mesta av den månad jag har kvar som ledig. Följ mig på instagram eller snapchat vetja. Där uppdaterar jag dagligen.

 

2884DE23 8EC1 440C A3DB 24410B6EA072En juni-Sarah

FFB35B1B D23C 41B8 A2F5 6C929BA0B9DENeuvole glass i Kuppisparken

 

A688A3E7 0BF1 4FAF 9083 980932E28C72Gästhamn i midsommarskrud på Högsåra

37E1F92A C474 4BBD A2C3 22539719CA44

Rebecca och Antonia på midsommarseglats

 

 

onsdag 14 juni 2017 - 10:00

MUSIKLISTAN - FÖR MUSIK ÄR MITT LIV

Ah, en lista helt i min smak. För vad vore jag utan musik? Ingenting.

Musik för mig är: Känslor som får utlopp. En räddare i nöden från vardagen. Nåt magiskt och nödvändigt för att jag ska fungera. Jag lyssnar på musik i nån form varje dag. Behöver jag tänka igenom livet och komma framt ill ett beslut, eller bara reflektera, så behöver jag ett soundtrack. Det hjälper mig. Ibland kan det vara instrumentalt, men för det mesta är det orden i samband med melodin som gör störts avtryck i min själ. Musik kan ibland vara allt jag behöver för att vara mindful och stanna upp i nuet. Men, ibland stänger jag faktist av också. Tillexempel under repetitionsperiod. Lyssnar man på musik en hel dag och sjunger nonstop vill man att det ska vara tyst när man kommer hem.

Jag lyssnar helst på: Så blandat och inte bara musikal. Musikal och filmmusiken går i vågor. Älskar R&B och är definitivt en poptjej. Ibland rock, men inte så tung sådan utan mer mainstream som The Killers. Just nu älskar jag Tjuvjakt och Bruno Mars. Ibland har jag One Direction och Zara Larsson perioder. Är verkligen en periodare.

Den bästa låten att börja morgonen med: Mina all time favourite peppsånger är On my way och Fabulous baby (de fanns till exempel med i mitt sommarprat).

Ett instrument jag skulle vilja kunna spela: För det första skulle jag gärna vilja vara en pianogud. För det andra skulle det vara himla praktiskt att kunna spela gitarr bättre än vad jag gör och för det tredje är cello det vackraste instrument jag vet. Sadly kan jag inte spela nåt instrument helt hundra.

En musikstil jag inte förstår mig på: Allt utan tydliga musikslingor. Typ jätte hårdrock och HC och Ramstein och mörk musik med massa trummor och bas och schåsande gitarrer i ett virrvarr av gröt. Gillar ej heller enformig elektonisk musik. Å int Sondheim heller.

Det här blir årets sommarplåga: Nu är jag ju sämst på det som spelas på radio. Men jag älskar Norlie och KKV på sommaren (kalla mig fjortis). Så kanske deras nyaste? Om jag får önska skulle det vara Tjuvjakt - Mittenfingret upp.

En låt jag kopplar till ett minne: Oj jag kan inte välja en. Den här är hjärteklubbens klubbmöten med marsglass och oboy i lågstadiet. Den här är våra gymnasiefester. Den här är Fontanas dansgolv. Den här är kärleken jag hade när jag var 17 och det kändes långt till Kronoby. Den här är pojkvännen innan det. Den här är den gången jag grät över att mitt ex flyttade till Italien. Den här är jag och Wille i min rosa etta första gången vi lagade frukost ihop. 

Spellistan som ger mig energi: Typ best of 90ies.

Min mest spelade låt någonsin: Celine Dion - It's all coming back to me now och Eurythmics - Must be talking to an angel.

 

IMG 3401

tisdag 13 juni 2017 - 12:13

ÄR NUMERA EN CHILLIGARE PERSON

Jag kan nu gladeligen berätta jag jag lyckats sluta stressa över att det är tråkigt att vara ledig. Utvecklade en teori (eller den är väl redan utvecklad, men jag tog den till mig) att det tar en stund att lugna ner sig efter ett intensivt arbetsår. Kanske en vecka eller så. Det här känner säkert alla semestrare igen sig i. Men jag är ju inte så van med det här med semester ännu. Tänk vad man lär sig!

Just nu sitter jag på första parkett på Onnibus till Vasa. Har aldrig suttit här uppe längst fram förut, det är rätt charmigt. Ska åka hem för att hänga med nära och kära en stund och carpa lite sommarvasa. Om det nu är sommar där? Vad kan ni vasatraktare rapportera om vädret? Här just utanför Åbo regnar det iallafall.

199C73ED 1298 4665 9E15 C71635DBD318

Tänker tillbaka på helgen som var alldeles ljuvlig. I fredags var jag, Wille och hans trillingsyster Ida på cykelbarrunda runt i Åbo. Det blev Pub Pietro (deras grannpub när de var små), Uittamon paviljonki (vilket ställe, rekomenderas) och Radbar som hade riktigt god egen öl. I lördags hängde vi på Samppalinna i sommarvädret och blev bruna innan vi gick på rolig examens fest i Gillesgården på kvällen. I söndag såg vi klart Midnattssol (så bra serie) och tog cykelrunda till raisio och naturskyddsområdet där. Skönt med skog och blomdoft.

 

4380DA77 FD31 48FB 8B91 D75FAD558726Utsikt från Uittamos paviljong

7052D75E B91D 4A15 AF54 FCFEFF3F63BCIda och Wille

 

2D939A77 E031 4124 BAC4 43C327575954

0E90E0DA 026A 4A84 ABCA C2B9DE99C746Finaste Softi och Kåren på deras examensfest

 

95E49443 378B 42C6 80B0 7ED0FE5C252ABlomstren och jag

tisdag 13 juni 2017 - 11:43

MUSIKALKONSERTER PÅ G

Ett av mina senaste projekt här i livet är föreningen Musikteater i Österbotten som vi grundat tillsammans med musikalartister hemma från Kokkola neråt mot Sundom. Tanken är att vi ska ha ett forum var vi kan skapa nya musikalprojekt på svenska tillsammans med kollegiet från samma ort. Sjukt duktigt folk har vi ju, så då ska man uttnyttja det. Och finns inte jobb så då får man skapa dem!

Här har ni fru viceordförande hej! Det är mycket jobb, men lärorikt. Och nonprofit. Men det ser ju bra ut på cv. Lärorikt speciellt för mig som inte är gjord för föreningsliv. Tycker det är störtonödigt att godkänna föredragslistor och vara nogrann. Men, det måste man ju tydligen vara. Jag är i mitt esse som idèspruta och orkar inte vänta på paragrafer.

Vårt första projekt blir två musikalkonserter på Jakobsdagar i Jakobstad 22.7 och 23.7. Här har vi vår fina planch, check it out.

18922075 809370315885053 8008908180086867989 n2

Jag ser supermycket framemot detta. Speciellt för att kapellmästare Martin Segerstråle är världens bästa och att det ska bli kul att jobba med regissör från London. Och musikal, det är ju alltid trevligt att sjunga. Sätt detta evenemang bakom örat för det här vill ni inte missa. Här är vår facebook-sida och här och här hittar ni eventet för de två konserterna.

fredag 9 juni 2017 - 16:34

SUPERDUPER TJEJEN NR. 1

Vet ni, nu ska jag ta å vara världens trevligaste flickvän och kidnappa med min sambo till Pub Niska på pizza och fredagsöl för att han simply är världens bästa. På med grön klänning och nya sandalerna och så kör vi ett stillat samvete. Jag kan ju faktist vara ganska underbar bara jag vill. Ska bara låta håret torka först.

Ja, och till vänster ser ni vår nya sänggavel som my wonderman har spikat ihop. Den gör verkligen rummet. Ska visa sen. Glad fredag på er!

AAAEDCAC 038E 4A12 86A9 EBC5C3C6A772