Visa alla inlägg skrivna mars 2016

torsdag 31 mars 2016 - 20:00

GUIDE: ST PETERSBURG ÖVER PÅSK

Här kommer det där inlägget jag sökte på så många ställen över internätet när vi planerade vår påsk-resa till grannlandet i öst. Det enda jag hittade var uppräknade sevärdheter i resemagasin. Så förhoppningsvis kommer detta inlägg att göra någon med St Petersburg i tankarna glad. 

I måndags kom vi hem efter fyra dagar i St Petersburg. Ett perfekt resemål under påsken, eftersom man i ortodoxa kyrkan firar påsk mycket senare än vi här i norden. Och med en resetid på 3,5 h från Helsingfors med tåg, är det ju verkligen ett ypperligt och miljövänligt resemål. När man har en outforskad storstad så nära intill, då ska man banne mig se till att se den. Och det gjorde vi.

image57Finlyanskiy Railway station dit tågen från Helsingfors kommer

Men först måste man skaffa visum. Om man bor i Åbo som vi gör, är det ganska lätt som en plätt med ett Visum Center precis runt hörnet. Men annars kan man gå via konsultaten (har för mig att man måste boka tid med dom) eller ta det via en resebyrå (blir extra kostnad på det). Innan man söker visum måste man ha på klart exakt vilka dagar man ska vara där (inresa och utresa), hur man ska ta sig dit och var man skall bo. Hotell bör alltså bokas innan visumansökan, för man behöver hotellets inbjudan i ansökningen. Det är också bra att se till att hotellet anger rätt information på sin inbjudan (vi till exempel fick skicka tillbaka den för de hade glömt den lilla detaljen att skriva vilka kön vi var). Sen är det bara att fylla i pappren (som är ganska svårförståeliga) och lämna in dem för utvärdering. 7 dagar skulle det ta. Och det gjorde det! Sen hade vi våra visum inklistrade i våra pass.

Vi bodde på Hotel Helvetia på Marata 11. 50 m in på en sidogata från Nevsky Prospekt. Och det är helt klart vid huvudgatan Nevsky Prospekt man ska bo. Vi bodde i "andra ändan", vilket innebär att Vinterpalatset och Nevafloden var i en ända av huvudgatan (som är ca 5 km lång) och vi (plus köpcentrena) var i andra ändan. Är supernöjd med boendet! Härlig frukost dessutom och underbar (och ung as in de kunde engelska) personal.

image45Hotellets mysiga innergård

image46Skumppafrulle varje dag

I St Petersburg ska man verkligen ta sig tid att gå runt och titta. Ta med de skönaste skor du har. För promenera kommer ni göra! Allt det man vill se finns på promenadavstånd, men ganska utspritt. Och gick gjorde vi. Nevsky Prospekt upp och ner varje dag och över broar och längs med  Neva floden (det råkade vara islossning när vi var där, vilket var lite coolt). Om man inte vill promenixa kan man ta tunnelbanan som är synnerligen välfungerande (och billig, 35 rubel as in typ 80 cent?) och vacker. Mosaik och sirligt utsmyckad. Fastän man verkligen ska promenera och titta på den otroliga arkitekturen så ska man åtminstone en gång gå ner i tunnelbanan. Don't miss it!

image47Vacker tunnelbana

Ja men otrolig arkitektur. Det hittar man in denna stad! Pastellfärgade härliga byggnader med sirliga utsmyckningar. Radade efter varann. Nu talar vi centrum. Tänker inte tala om rucklen man ser när man kommer in med tåg innan stadskärnan. Första dagen gick jag bara och drog efter andan. Blev så förstummad av allt det vackra. Läste någonstans att första gången man ser Vinterpalatset tappar man bokstavligen andan. Utan att överdriva - handen på hjärtat det var precis så. Så otroligt vackert! Tyvärr blev man "mätt" på allt det vackra, och efter fyra dagar gick man förbi obrydd. Men så är det väl vart man än tar sig.

image48

image50

image51

image52

image53

image54

image55

image56

Vad gjorde vi annat än promenerade då? Jo Vinterpalatset såklart. Det var breathtaking. Och lite klaustrofobiskt på grund av alla turister. Men så otroligt otroligt sevärt! Speciellt för mig som varit tsar-fashinerad sedan liten. Det är så otroligt stort så man förstår inte förän man går där. Läste i en guidebok att det är bra att dela upp beaöket i palatset på två dagar. Iallafall i två etapper med mat på stan + frisk luft emellan. Det gjorde inte vi. Vi gick allt på en gång och man blev lite trött i huvudet. Tillsist skyndade vi oss igenom konstverken för att hitta Da Vinci målningen för att få gå sen. Det finns nämligen inget café där (vad jag förstod) och vi var vrålhungriga och lite out of syre. Med det i åtanke kan jag ändå säga att det häftigaste med Vinterpalatset var inte all cool konst (som jag kanske tyvärr är lite för opåläst om för att helt uppskatta det) utan alla häftiga pampiga rum och salar. Jag var helt till mig! Stod och gapade. Ja, sen sjöng jag sku självklart lite Anastasia-sånger där i smyg också hehe.

image59

image58Sett utifrån från torgsidan

image60Och från Nevafloden

image61Köper vi älskling?

image62

image63

image64

image65

image66

image67

image68En vinterpalats puss

Ja, ni ser ju. Det var verkligen breathtaking. Jag skulle dock gärna haft med mig en guide nu när jag tänker till och får vara efterklok. Skulle ha varit underbart att få höra detaljer om palatset och allt vad som riktigt hänt där. 

Förutom Vinterpalatset gick vi även in i och upp i Isaac Katedralen. Innifrån var den verkligen fin (och en av de få kyrkorna man som kvinna fick gå in i utan att ha något på huvudet - kan vara värt att komma ihåg om man vill se kyrkorna innifrån) men uppifrån taket, det var där det fina fanns. Total 360 utsikt över St Petersburg. Inget för höjdrädda dock. Wille fick se en liten panikattack ala sarah för första gången. Först trodde han mig inte men sen kollade han min puls och förstod att min höjdrädsla verkligen är for real. Grejen var den att man för att komma upp måste gå i trappor som endast har galler runt sig och man ser hela vägen ner. Fy. Men utsikten var najs.

image69

Isacs Cathedral utifrån parken sett

image70

Innifrån mot kupoltaket. Byggnaden är tydligen en av världens största katredraler.

image71Uppifrån taket

Jag ångrar lite att vi inte gick på balett. Om jag återvänder till denna stad ska jag absolut se balett på Marinskiteatern. Vi gick utanför på söndag förmiddag, men kände inte för att gå på balett på kvällen. Vi hade ju varit på Jazzklubben The Hat kvällen innan. Otroligt lyckad kväll med goda drinkar och sjukt bra jazz. Rekommenderar också jazzklubben brevid Spilled blood kyrkan (den med färgglada kupoler). 

image72Marinskiteatern

image73Jazzklubben The Hat

Sådär prismässigt tyckte jag det var billigare än hemma. Speciellt när det kom till mat och att äta ute. Vi klarade oss med 200 euro var som vi växlade till rubel hemma. Och då fick vi tvångsshoppa lite på Pull & Bear sista kvällen. Inträde till Vinterpalatset gick till exempel på 15 euro var. Lite synd var det att vi fick reda på att man med studiekort (även finskt) skulle ha sluppit in gratis! Tips.

image74

image75

image76

image77

image78

image79

image80

image81Market Place åt på vi på två gånger (finns allstans i stan) eftersom det var både billigt och roligt att plocka olika smårätter lite allstans ifrån. Rekommenderar!

Så för att sammanfatta i korthet (för er som inte orkar läsa mitt milslånga inlägg)

  • Otroligt vacker stad! Speciellt arkitekturen.
  • Människorna var väldigt trevliga, och fastän få kunde engelska fick man altid superb service och hjälp när helst man behövde.
  • Billigt!
  • Ingen kontinuerlitet över huvud taget. Allt är lite hur som helst.
  • Vill du shoppa kl 22.30 på söndag kväll? No worries. Allt är öppet. Även butikskedjorna i galleriorna.
  • Väldigt ren stad! Inga skräp nånstans.
  • Kändes väldigt tryggt och trevligt. Vet inte varifrån alla uppskrämningar om att det skulle vara farligt där kommer ifrån. Inga poliser som kollar pass eller slänger ut en ur landet.
  • Staden lever verkligen. Jazz i varje hörn nattetid!
  • Rysk skumpa var faktist väldans gott, trots att alla sa att det inte var det.
  • Ja och drick inte vattnet ur kran. Kan hända att man mer stirrar på vessagolv än tittar på vackra hus då.

onsdag 30 mars 2016 - 21:37

MÅSTE MAN VARA SOCIAL OM MAN GÅR UT?

Hej hallå är hemkommen från Ryssland och kastades tillbaka till vardagen. Och några kommentarer på mitt Man måste väl få säga nej- inlägg. Vill klarlägga att jag inte alls drog alla män över en kam. Utan skrev just om den kvällen och drog paraleller till vad som ofta händer på baren. Jag tror också att det med all säkerhet händer män också. Säger inte alls att det här bara är ett män-beter-sig-dåligt-fenomen. Fick andra synvinklar på det här också. Bland annat denna

 

image44

Det betyder alltså att denna man som kommenterade detta tycker att bara för att man befinner sig på en allmän plats har obligations att vara social? Jag håller inte alls med. Klart man som gäng ska kunna få gå ut och ha kul som ett gäng utan att nån ska störa? Eller vad tycker ni? Måste man stanna hemma om man inte vill prata med överberusade personer? Det är ju ungefär samma som när någon kommer med lösningen att alla som inte tål tobaksrök ska stanna hemma eller att den som blir mobbad ska stanna hemma. Eller?

lördag 26 mars 2016 - 09:11

GREETINGS FROM ST. PETERSBURG!

здравствуйте! Tänkte göra en snabb uppdatering härifrån. Igår på eftermiddagen kom vi fram hit till St. Petersburg. Spännande! Vi installerade oss på vårt lyxiga hotell på Nevsky Prospekt, var vi nu sitter och äter frulle, och gick sen på första rundan sightseeing. Gick längs huvudgatan och bekantade oss. Satte oss ner på en restaurang och åt, åt och åt. Idag blir det Vinterpalatset och Erimitaget. Och nån rolig jazzklubb! Puss från oss.

image40

image41

image42

torsdag 24 mars 2016 - 22:21

JAG MÅSTE JU FÅ SÄGA NEJ?

Vi var lite druckna. Glada i hågen. Vårt mål med kvällen var att ha en sjukt kul girls night out. För det var behövligt. Mer än behövt. När studierna och livet tär, då måste man ibland dricka åländskt äppelvin med tjejkompisar och dansa till Say my name av Destinys child. Hoppa i soffan. Sjunga I don't wanna miss a thing på en karaokescen. Ta en shott. Höra vänners breakdown och ha deep talk. Man bara behöver det ibland. Och igår var en sån kväll.

Efter att vi spelat biljard på Pocketbar gick vi till Forte. Enda stället med folk som hade öppet en onsdagskväll. Väl inne var vi tre tjejer de enda av kvinnligt kön där. Vi mot ett 30 tal män. Vi hann inte ens hänga av oss jackorna innan dom som en magnet drogs till oss.

Ni som föstår det där med girls night out, ni förstår också att när man faktist är där med mission umgås med vänner uppskattas inte uppraggning och diverse smekningar på armen. Vi ville verkligen bara vara vi! Vi tre tjejer. Vi behövde det. Vi ville det. Speciellt när våra samtal eskalerade i deep talk och vi faktist hade viktiga ämnen på agendan.

Efter ett tag blev det så otroligt störande att hela tiden bli störd. Nån ville smalltalka. Nån ville bjuda på dricka. Nån ville stå och stirra. Nån ville tafsa. Nån ville veta om man ville dansa. Nån kom med ett osanständigt förslag. Efter ett tag får man nog och tappar lugnet och säga nej. Nej nej nej nej. Kanske till och med skriker. Nej gå bort vi pratar faktist här och försöker umgås. Vi tre. Utan att du din suput ska störa. Vad får jag ut av att du står och stirrar på min vän med en irrande blick och har händer som sätts på de mest olämpliga ställen? Inget. Det är inte därför jag är här. Det var inte därför vi kom hit.

Så jag skrek nej, var vänlig och gå bort. Istället för att denne man bland andra män förstår vad det betyder får jag en släng av hat tillbaka. Blir kallad jävla otacksamma otrevliga kärringjävel (tänk er det här med en lukt av fem dagar gammal sprit och nåt gräs på det). Får en föreläsning i hur man som kvinna inte kan bete sig så. Hur jag har kränkt honom och alla dessa män.

Vad jag inte förstår är varför ett nej ska vara så svårt att ta? Och hur det mittiallt bara för att man befinner sig på en bar ska vara helt legit att störa störa störa. Fastän man sitter i viktiga konversationer. Tjata. Och sen när man påriktit pamar och bara fått nog så blir man kallad otacksam, skit kvinna och hur man gör fel. Jag ska väl ha rätt att säga nej? Jag ska inte behöva flytta min ring från mittfingret till vänstra ringfingret för att nån ska fatta? Hur singel jag än är måste jag väl få ha rätten att tacka nej till socialt umgänge med baktanke?

Var väldigt upprörd när jag kom hem senare på natten. Upprörd över finska män. Upprörd över samhällssystemet. Upprörd över att jag inte får bestämma vad och vem jag umgås med på en bar. Allt jag ville ha var en trevlig kväll med Sofia och Daniela. För det var jag en satkärring. Jå just så.

onsdag 23 mars 2016 - 17:05

HUR SER MAN UT NÄR MAN FÅR PÅSKLOV?

Jo så här! Och speciellt efter att ha skrivit finskaprov från 9.30-11, gjort Bliss-tent från 11.45-13.25 samt opponerat en gradu + blivit opponerad från 13.30-15.30. Var inte speciellt upplyftande med graduseminerie. Man insåg att fastän man trodde att man var typ klar så var man heller inte det. Finns massor att ändra. Men det tänker jag ge blanka fan i just nu ska jag säga er. För nu tänker jag äta sushi å dricka vin och packa inför St. Petersburg och påsklov! Alltså hör ni hur skönt det låter? PÅSKLOV! 

image39

måndag 21 mars 2016 - 19:55

OCH HUR VAR DET?

Jag tog mig till teatern. Efter tågbyten i Kyrkslätt å sökande efter rätt buss i Esbo. Jag var en timme på förhand, vilket nästan är lite för länge att sitta och vänta och vara nervös. Föredrar helre att face the fear direkt utan behöva tänka på de så mycket. Men där satt jag. Småpratade med bekanta och svor över att jag inte tänkt på att ta med noter till en extra sång ifall de skulle ha velat höra något annat.

Sen blev det min tur. Jag hade bra feelis när jag gick in. Försökte mig på ett hurttigt hej som skulle etablera min personlighet i juryns hjärtan. Man ska ta vara på varje sekund av de där 3 minuterna man får. Nåväl, där satt en teaterchef jag sedan förut känner, regissören som är så där halvbekant och manusförfattaren som jag träffade i fredags. Och några till. Och bam, där försvann nerverna. Det här skulle bli kul!

Sen sjöng jag min sång, och de gillade låtvalet. Regissören ville höra något annat också (damn you sarah som inte tar med extra noter!!!) så jag klämde till med en låt från Sugar (ja menar jag har inte hur många sånger som helst på finska på lager i mitt huvve) och lite powermusikal för att de ville höra nåt fult. Regissören sa att det var fult, men ändå vackert. Vet inte om det är bra eller inte.

Sen tog jag min monolog. Det gick riktigt bra tror jag. Främst för att juryn var så himla chill. Man behövde liksom inte vara rädd eller skärrad eller knäskakig. Efter det pratade vi lite om musikalen och att de söker enbart roller. Mittiallt var allt över och jag stod ute i det där kalla vänterummet igen. It was over. Done. Och jag klappade mig själv på huvvet. Sen satte jag mej ner och väntade på Minna och Isak som skulle hämta mig för playdate. Att avsluta en auditiondag med att få leka med en 1,5 åring var ändå dagens bästa.

Aj jo. Glömde säga att just innan jag skulle gå in så sprack mina byxor i grenen. Just my luck!

image38

måndag 21 mars 2016 - 13:00

AUDITIONDAGS, IGEN

Auditiondags, igen. Precis så här är det i denna branch. Man ska alltid vara på allerten och söka sig fram lite här och där. Denna gång bär det av till Esbo och Espoon Kaupunginteatteri. Får se va det här blir till! Ska sjunga Romanssi och köra en monolog på finska ur Sugar. Kör safe denna gång. Och hoppas på att stjärnorna i håret från Snapchat hänger med. Håll tummarna!

image37

 

 

söndag 20 mars 2016 - 18:37

SUNDAY FUNDAY

Här kommer två bilder från min dag. Började med sovmorgon och ett avsnitt The Carrie Dairies. Så jäkla bra serie och jag gråter lite över att det aldrig kom en tredje säsong. Sen åt jag frukost ala bananpannkakor med cashew, kokos och blåbär och ett avokadoknäckis samtidigt som jag gjorde lite skoljobb. Bild två är från Karis där jag haft repetitioner hela dagen. Hemifrån till tågstation i Åbo var himlen klarblå och när jag stiger ur tåget i Karis är det snöstorm going on. Jag hoppas det hinner bli lite vårigare igen den här veckan. Takatalvi är så himla trist. Man blir liksom lite less när man redan hunnit få the hopes up inför resan när man fantiserat sig iväg till rysk stadssemester i solglasögon och utan vantar. På fredag far vi. Det ska bli så fruktansvärt skönt med semester och nya vyer att upptäcka! Jihu!

image35

image36

 

fredag 18 mars 2016 - 22:38

HÄNT I ÅBO VECKA 11

 

image28

Har traskat över torget till skolan under ljusblå vårig himmel. Lämnat in uppsatser och min gradu till opponering. Så snart år det slut på gradutjat, I promise.

image29

Hängt mer Ida, Madde och deras kompis Annika på Portti var vi var med i pubquiz och kom sist. Finsk musik är väl kanske inte vår grej.

 

image31

Varit tacksam.

image32

Hängt hemma med mina otroligt fina tulpaner från närbutiken. Tänkte att när jag ändå kommer vara rätt så mycket hemma denna vecka på grund av mina två bortopererade visdomständer så kan man ju liksom satsa på trivseln. Så där står dom på mitt köksbord och gör mig glad!

image34

Och ikväll har jag hängt mer Jennie på teatern. Såg Stormskärsmaja för andra gången och blev precis lika tagen. Älskar den här uppsättningen, Emma Klingenbergs Maja och tårarna hela ensamblen lyckas få att trilla ner för mina kinder. ÅST, dig älskar jag också. Jag må vara Vasabrud, men Åbo Svenska Teater. Det är mitt hem. Det känns som hemma.

fredag 18 mars 2016 - 00:00

VÄRLDENS BÄSTA LADY GAGA

Här har ni ett grymt peptalk av Lady Gaga från en föreläsning hon gästade på Yale University. Hon talar om vikten av att kunna vara sig själv och hennes foundation Born this way.