Visa alla inlägg skrivna mars 2017

tisdag 28 mars 2017 - 17:55

THEY SHINE WHEN IT'S THEIR TIME

Här ligger jag och är nöjd. Bockade av en grej på to-do listan idag, nämligen att vikariera Pratkvarnen på Åbo Arbis. En kommunikationsgrupp för personer med afasi. Har gjort samma på finska förr och det är såå roligt. Ville inte att dagen skulle ta slut.

Men i soffan kan jag inte hänga länge eftersom jag har massor att göra. Ska planera helgens musikal-workshop (fundera ut några roliga uppsjungningar och sedan planera stämmor i olika svårigheter till musikalnumret vi ska göra) och fixa färdigt logon till vår musikteaterförening som vi har tillsammans med ett gäng Österbottniska kollegor. Annat som finns på listan är att skriva på min artikel (baah vilket evighetsprojekt det är när det inte står högst på någon prioritetslista) samt öva översätta vårt musikalprojekt vi har med ett tjejgäng. Men det får bli till helgen. Har så många järn i elden att jag har svårt att hinna med. Hjärnan sprängs lite när jag tänker på att vi börjar repetera Piaf om en månad..

Plus dags och kvällsjobbet då. En sak i taget. Som att jag ska börja med att dra mig till Elixia på yoga. Läste annars ett bra citat. Delar med mig.

Don't compare your life to others. There's no comparison between the sun and the moon. They shine when it's their time.

 

3C46F853 223F 4384 83DC 04D929F6F1B7

måndag 27 mars 2017 - 13:53

EN LITEN BIT AV HEMMA I ÅBO

Fastän Åbo nästlat sig in i mitt hjärta med buller och bång saknar jag förståss min hemstad Vasa. Kanske inte själva staden i sig, men människorna. Mina favoriter i hela världen råkar ju bo där. Mamma, pappa, mommo, moffa, vänner och så har vi bästisarna.

Vi har alla alltid varit utspridda här och var (Stockholm, Göteborg, Helsingfors, Tammerfors, Åland, Maastricht) men ett tag var det faktist så att tre av oss bodde i Åbo. Då hade jag turen att ingå i den trion, men nu är har Petronella, Josefine och Sophia en ny trio i Vasa. Alla råkar bo där och dessutom inte mer än några kvarter från varandra. Gissa vem som sitter här och är avis?

Nåväl, i helgen kom två av tre bästisar till Åbo och hälsade på. LYCKA! Har haft världens bästa helg och det känns ännu varmt i hjärtat att jag fick ha dem här i två dagar. Vi har ätit långfrukostar, vandrat längs ån och scoutat vackra hus och lägenheter (märks i vilket livsskede vi är), shoppat, kockat, umgåtts över några glas vin och druckit champagne (!) för att fira min legitimation och Sophias examen. Åh. Och dansat på Dynamo! Josefine hade med sig Niko (blivande man tjoho) och vi fick visa dem vår nya lägenhet (Sophia har varit här innan).

När de åkte i söndags kändes det ledsamt. Jag vill ju dela min vardag med dem! Alla dagar. Men istället får man se till att ses så ofta man kan. Och som tur finns telefoner och Snapchat. Därigenom får jag följa deras vardagar på håll.

5E6812CF 1DE8 41EC 9F56 5A32AA65CC70

11C295D2 A853 48FD BA5D 75EC91C68A79

BE1A63A9 4402 4538 A24C 9F75F1B8253F

697F67CC 8C69 4385 8110 19923A7A9A24

B288ED4C 1806 450A 9893 6514BD500A17

torsdag 23 mars 2017 - 15:01

23.3 DAGENS LISTA

Dagens humör: Betydligt bättre än igår. Igår var jag sur och tvär. Men idag vaknade jag upp på rätt sida. Kanske det har något att göra med att solen sken och att det snart är en efterlängtad helg?

Dagens mående: Som sagt, rise and shine! Blev exra glad idag på talterapi-jobbet. Barn kan nog vara för härliga. Och sen kom jag hem och såg att Valvira godkänt mig som talterapeut. Är därmed från och med idag väldigt mycket legitimerad.

A31DF632 8E55 49CA AB4D F76A27724E7B

Dagens borde: Söka fram gamla arbetskontrakt och lägga dem på lådan till Skådespelarförbundet. Och lära mig uttala franska.

Dagens frisyr: Torrshamponerat hår i svans. Ikväll ska jag tvätta det. Promise.

Dagens smink: Knappt nåt. Fick en fin början till bränna i Alperna och med det här vädret frodar sig fräknarna. Så jag målade i mina ögonbryn och böjde mina fransar. That's it.

Dagens klädsel: Bland annat mina nya adidas som jag är såå glad över.

F1EE281F 1E5D 4DD1 8FF2 49470D1F7E49

 

Dagens planer: Om 30 min ska jag infinna mig på syateljen på teatern. Ska pröva kostym till Piaf. Och sen blir det raka vägen till gymmet. Lite flås och sedan ett yogapass.

Dagens materiella vill ha: Jag skulle så heemskt gärna vilja ha en blomlåda till balkongen. Vet inte var jag ska hitta en förmånlig. Kanske man kan plantera i lite vad som helst?

Dagens fundering: Vad vi ska hitta på med Sophia, Josefine och Niko som kommer hit i helgen. Ska bli så roligt med bästis-besök!

Dagens längtan: Började sakna Umeå lite idag faktist. Lyssnade på Evermore från nya Beauty and the beast och konstaterade att den typ är skriven till min gamla klasskompis på Musikalakademin. Så nu skulle jag vilja åka till Ume och hälsa på Jakob och Jennifer. Kanske i sommar?

Dagens låt: Ed Sheeran - perfect. Kan han sluta skriva så perfekt?

 

0A4BB83A 4E8C 44F8 9613 1F25FD266968

tisdag 21 mars 2017 - 13:13

TALE AS OLD AS TIME - RECENSION PÅ SKÖNHETEN OCH ODJURET

Vet ni det där när man absolut inte kan tänka på nåt annat än just det där ena? Som när man är kär. Eller man har en resa framför sig. Eller man ska börja repetera musikal. Nåväl. Nu ska jag komma till saken.

I söndags såg jag Skönheten och Odjuret på bio. Och jag har inte kunnat tänka på annat sedan dess (för att inte tala om hur pirrig jag var hela söndagen och hur lite min mun kunde hålla käft påväg till bio, Wille trodde jag hade injicerat koffein eller nåt). Jag är en disneynörd. Om jag är något så är jag just det. Min all time favorit kommer alltid vara Lilla Sjöjungfrun, men strax efter kommer Skönheten och Odjuret. Tale as old as time. Kan alla repliker utantill och älskar karaktärsdragen i Belle. Lägger man på disneyversionen från -91 får jag rekord i gåshud redan vid introt. Vet ni den där melodislingan i början? Den här.

Och jag var ju förståss svinrädd att jag skulle ha för höga förväntningar och att allt skulle falla pladask och jag skulle gå hem helt förstörd av att inte fått känna någonting. Men jag slapp falla. Och om jag kände. Det var ett medvetet val att inte sminka mig innan, eftersom jag visste att det fanns risk för tårhav size atlanten. Och det blev Stilla havet.

Vad gjorde den så bra och mäktig då? Jo, de hade sparat de bästa delarna men inte gjort en replika. Så mycket mer ryms ju i en live-action film 2017. Fin ny dialog och härlig ny musik av Alan Menken som jag accepterade utan minsta fördröjning. Den enda repliken jag saknade var när Chip säger att det kittlas när Belle dricker ur honom. Allt annat köpte jag. Djupet i karaktärerna som blev så brilliant berättat. Castingen. Jag tycker Emma Watson gjorde sig jättebra som Belle, men då igen hade jag intalat mig att jag inte skulle lyssna på sångteknik eller störa mig på autotune. Man hör ju att hon inte är en sångerska. Sångfraserna blir ganska korta och frassluten ganska avklippta. Nåväl, jag valde att inte fokusera på det. Ewan McGregor som Lumiere (hjärtemojiögon) Audra McDonald som operaskåpet och Emma Thompson (alltså jag är så löjlig, fick ju gåshud av att skriva det där) som Mrs Potts. Ah. Vilken drömcasting! Och Dan Stevens gjorde ett jättebra jobb som odjuret. Förälskade mig i hans rollkaraktär i Downton Abbey och hoppade tre meter upp i luften när jag hörde att han är odjuret. Mycket mycket bra.

Har redan lyssnat ihjäl mig på hans version av Odjurets nya area Evermore.

Jag ursäktar mina metaforer och stora ord. Men det blir så här när jag ser Disney. Disney fick mig att drömma och längta efter musikalscenen. Disney har typ lärt mig allt jag kan om känslor och uttryck genom sång. För mig kommer det alltid att vara stort. Historien om Belle och sagan om att förälska sig i inte bara det yttre finns ju även som musikalversion, så ni kan ju säkert ana vad jag önskade mig när jag gick hem och såg ett stjärnfall? Magi alltså.

söndag 19 mars 2017 - 18:15

EN RIKTIG THROWBACK

Vilken underbar söndag vi haft! Har bland annat hunnit ha ett möte kring min artikel jag ska sammanställa och förhoppningsvis publicera (lite akademisk är jag trots allt) samt rett upp hela min externa hårddisk. Hittade förståss ganska många godbitar jag nu tänkte dela med mig av här till er.

 

En minimal version av en Sarah som snart ska börja på tvåan i gymnasiet.

16299 1185814414

 

Vår underbara Netta som tyvärr togs från oss sommaren 2013. Hon var så speciell på så många sätt. Hennes nos buckandes mot ens ben och blicken upp under bordet när hon ville smaka gurka. Och alltid så glad.

IMG 1263

 

Där stod jag utanför Dramaten (men oh my så långt hår) och drömde. Då visste jag inte på vilka musikalspår livet skulle ta mig på. Sedan den här bilden är tagen har jag fått göra huvudroller i Rent, Hair, Les Miserables, Sugar och Sound of Music. 

P1150087

Och hur glad blir man inte av dessa somriga foton från svunna tider aka typ 2011-2013?

Bild 56

Bild 58

IMG 3153

Bild 27

DSC 0213 2

 

Pannluggen hösten 2014.

IMG 8629

 

Min älskade superduktiga lillasyster på en färja i Stockholm hösten 2015.

IMG 2

Och en godbit från Kreta 2015.

IMG 6708

torsdag 16 mars 2017 - 19:57

VAKTISJOBB

Hej hallå! Idag är det torsdag och det betyder fredag för mig. Talterapeut-jobbveckan är över! Just nu sitter jag på teatern och gör vaktisjobb och när föreställningen är slut går jag och mamma hem till oss och dricker GTn. Det ska bli kul med besök i helgen. Min mamsi.

Idag har jag hunnit sitta 30 min på vår (ännu oinredda) balkong och odla fräknar. Gjorde också om min hemsida lite (uppdaterade cv bland annat) och gick på perukprovning. Nu har ÅST mina mått för att göra peruker till Piaf (int för att jag vet om mitt huvud har växts å mycket sedan Hair men).

Ah det ska bli ljuveligt med helg. Eller vad tycker ni?

Och så lite bilder från Finlands vackraste teater.

D3E78724 2DFA 4D2F 8E5D F17743F8E157

AEFF0876 7644 47DA 95E2 E94E39CF92E9

tisdag 14 mars 2017 - 23:03

HJÄLP! JAG BEHÖVER ERA GRÖNA FINGRAR

Jag behöver er experthjälp. Mitt intresse för blommor och växter och blommar och växer som ogräs (höhö) men min kunskap törstar dess värre. Jag kan ingenting om hur man sköter grönt, odlar och planterar om. Men jag vill lära mig.

1. Nedan ser ni mina växter at the moment. Vad heter dom? Skötselråd?
2. Vad är bästa tipsen om man vill odla på balkongen? Hur går man till väga? Jag vill ha the basics nu. För jag kan inget alls om detta.

Tack!

Och PS. Kolla in ampeln jag just knöt och hängde upp i duschen! Ibland blir jag förvånad av mig själv.

 

F647C695 7F32 46EF 866E 96A33ACE2DDCFavoriterna. För att jag tycker bladen är så vackra. Där bak är ett elefantöra, men resten vet jag ej namnet på?

 

F54D795D 8F2A 4A11 BC27 570F28C30AACGarderobsblomma och en succulent?

 

DC014B8E 69D2 49C6 A7AE C2D545999305Stickling som ska få rötter (vet ej namn) och minikaktusar.

 

CB164431 E1FA 4055 938C D6B497F7C117Elefantöra!

 

6FB5621D 8F81 4FE5 B102 F8AFBE7DB5FFDen här ska också planteras om. Men vad heter den då?

 

BD7E1E01 749E 4105 A5E0 C5F0911A5468Avokadosar på odling. Har aldrig lyckats med det här. Vad gör jag fel?

 

73C593AB E226 4417 9968 05E22EC4CA48Och min nyknutna ampel med nånting som jag inte vet vad heter i.

söndag 12 mars 2017 - 20:42

DIY DRINKVAGN

För en vecka sedan kom jag hem från resan och med tanke på allt jag har gjort den här veckan känns det mer som en månad. Har haft en sjukt hektiskt vecka indeed med inslag av jobbiga men också roliga saker.

Jobbveckan på "mitt vuxna jobb" var effektiv (vuxet jobb betyder att jag gör det jag är uniutbildad till och som brings in the money dagtid) och förutom det har jag även jobbat kväll på teatern. Suttit i biljettkassan för första gången! Vilken pers att gå dit och lite gissa sig fram till hur man ska göra med lippupalvelu. Men så är det ju när man är ny. Ganska nervpåfrestande. Men där satt jag hela fredag och lördag och önskade för varje kund som kom att det skulle gå vägen. Har även danstränat och gymtränat med Softi. Gett blod i onsdags och har världens blåmärke på armen (och det rinner liksom neråt) samt haft besök från Åland och gjort Mylly och Ikea. Kom hem med diverse från min nya favoritbutik Bauhaus. Kunde spendera en månadslön där.

En ny lampa kom vi hem med och några till grönväxter (snart har vi ett växthus om jag inte slutar) plus en brandvarnare. 

Vill ni se vår nya drinkvagn? Vi köpte en sån här från Ikea för nån månad sen och spraymålade vagnramen guld. Flott tycker jag! Och nu har jag min drinkvagn som jag så länge drömt om. Brevid ser ni stolen jag fyndade på loppis för några veckor sen. Nöjd tjej!

 

23F7DFCB BF5B 4C85 913E 030A16E797DF

 

Vad gör jag nu då? Jo jag sitter på vessalocket och lägger lite färg i mitt mitt hår och färgar ögonbrynen. Multitasking liksom. Ska bara tvätta ur det här och sen ta sista slurken rödvin som finns i flaskan och ta mig en söndagsfilm i pojkvännens famn. Ah. Målgång!

torsdag 9 mars 2017 - 21:27

GÄSTSKRIVER PÅ PODDTOPPEN.FI

Hej på er! Ikväll har mitt gästinlägg på poddtoppen kommit upp. Om ni vill läsa det kan ni göra det här. Skriver om min poddoskuld, vad jag längtar efter varje söndag och vilka poddar jag absolut inte kan ens tåla att lyssna på en sekund till. Och vad jag borde lyssna på istället för att lyssna på svammel. Kanske ni kan tipsa om något bra och lyssningsbart här nedan?

Skarmavbild 2017 03 09 kl. 21.27.10

tisdag 7 mars 2017 - 10:47

MUSIKALWORKSHOP PÅ KDC STUDIO ÅBO

Ojoj hörni, vad lyckligt lottad man är här i livet. Jag ska få hålla workshop i Åbo på KDC dance studio med er! Så vansinnigt roligt! Intesant?

På Karin Eklunds dansstudio mitt i stan på Åbo kommer vi veckoslutet 1-2.4 hålla två workshops. En för 10-14 åringar och en för 15+ (vuxengrupp). 

Vi kommer snacka om de tre disciplinerna som ingår i musikal, det vill säga dans, sång och teater. Och framför allt kommer vi dansa, sjunga och skådespela och göra ett feelgood musikalnummer. Har du alltid drömt att testa på det där med att sjunga och dansa samtidigt? Jamen kom med då! Det blir jätteroligt. Ett veckoslut med mycket skratt, gemenskap och sångglädje. 

 

Här hittar ni evenemanget och anmälningen.

 

Tidtabell: 1-2.4.2017, kl. 13.30-15.30 för 10-14-åringar och kl. 11.00-13.00 15 år och uppåt (vuxengrupp)

Pris: 25 € per deltagare (för två dagars workshop)

Var? KDC Dance Studio på Nunnegatan 4, Åbo

 

IMG 8493