Visa alla inlägg skrivna augusti 2017

lördag 19 augusti 2017 - 09:37

VÅLDSDÅD I ÅBO & ATT VARA SÅ NÄRA

Jag repeterade inne på teatern. Kollegorna hade gått hem för dagen och kvar var jag och kapellmästaren på stora scenen. Tittade ivrigt på klockan, helgens planer stod bakom hörnet. Messade Wille och sa att det nog drar ut till åtminstone halv fem. Tur att det gjorde det. Annars skulle jag ha gått hem över torget.

Teatern ligger precis vid salutorget, men jag har stått trygg innanför teaterns väggar när knivdåden hänt. När repetitionerna är slut 16.30 går jag upp till artistfoajen, går på toaletten och tar min väska. Har fått en massa meddelanden var det står "är du kvar på teatern?" "Gå int ut". Mamma ringer medans jag går ut och kikar. Allt ser lugnt ut på eriksgatan och folk är i rörelse. Jag bestämmer mig att ta min cykel och åka hem. Hör hur de evakuerar Hansa och säger lugnande till mamma att här är inget kaos och jag ser inget konstigt. Går mot torget och ser poliserna och ambulanserna. Hoppar på cykeln och cyklar hemåt.

Först vid domkyrkan får jag en uppskakad känsla. Vad hade egentligen hänt? Kommer fram till Wille, Kim och Softi och hon kramar om mig. Nyheterna kommer till mig. Knivdåd på torget och trätorget. Precis där var jag varit. Men jag var inomhus. Helt ovetandes sjungande Edith Piaf.

Det som händer nu är det farliga. Ryktesspridning delux. Första rykten som gick var att det var terror stämpling direkt. Att det var ett gäng. Att de ropade Allah Akbah och att de hade knivhuggit folk på tågstationen å Mylly (köpcenter) också. Att dom hade baseball trän. Att det var organiserat på flera ställen. Whatsapp gick varm i flera timmar.

Men det är inte rubricerar som terror. Det är en enda man som gått bananas på salutorget å trätorget med en stor kniv. Två döda och åtta skadade, om jag fått uppgifterna rätt. Knivmannen gripen och vårdas på sjukhus.

Farligt med sociala medier alltså. Plötsligt tror hela världen att det var en terror attack med religiöst motiv när det lika gärna kan vara fråga om en ensam varg utanför samhället.

Igår var en uppskakande dag. Jag var så nära hatet. Vi alla var. Lilla vackra Åbo en fredags eftermiddag. Hoppas kärleken vinner och att medmänsklighet står sig stark genom det här.

torsdag 3 augusti 2017 - 14:48

LIFE'S GREAT LIKSOM BARA

Nämen hej hörni! Kände starkt för att titta in här och kolla läget. Sitter framför datorn vid skrivbordet i vårt vardagsrum (tänk att det för ett år sedan existerade en vardag var jag bara bodde i ett rum och längtade till just att kunna säga det här - och ett fint vardagsrum också) och äter fattigmans-försenad-lunch, det vill säga gröt med frysta blåbär. Det är gott, det är inte det. Hade bara glömt att föra över pengar till brukskontot och därmed blev det inte inhandlat någon mat efter att jag sprang från Jysk med den där uftmadrassen jag köpte strax före klockan 14. Jag lever ännu loma-mode.

Vet ni, jag har haft den underbaraste av somrar. Och ännu är det ju sommar! Och en varm sådan i Åbo just nu (det åskade igår, tjoho). Men på schemat slutade min ledighet i tisdags när jag förväntansfullt gick mot teatern för två dagars impro-kurs. Vi har alltså börjar repetera igen! Underbart. Premiär om lite på en månad då. Tjoho!

Det blir mycket tjoho nu men det är så det känns. Är lyckans lycklig, kär och galen och alla sorts stereotyper av en sommarsjäl det finns. Brun har har blivit. Och blond (typ). Huvvet har vilat och tankarna är klara.

Nu ska jag ta tag i sångövning och nötning av text här mellan repetitionerna. Älskar rep-livet! Att jobba 11-15 och 18.30-22 passar mig så himla bra. Man hinner med så mycket! Älska älska älska livet. Nu är jag nog provocerande. Men det får jag vara då. Life's great liksom bara.

Hoppas ni alla haft en lika härlig sommar och att min energi kan smitta av sig. Tjoho!

 

1A90E1BF 4C12 4AEB B538 6F60559F7128

AD6293A5 EFF3 4526 AE6E 37CB48A794DE 

D20CBC77 30B1 4F6F AA7F 433E67BE35A4