onsdag 14 juni 2017 - 10:00

MUSIKLISTAN - FÖR MUSIK ÄR MITT LIV

Ah, en lista helt i min smak. För vad vore jag utan musik? Ingenting.

Musik för mig är: Känslor som får utlopp. En räddare i nöden från vardagen. Nåt magiskt och nödvändigt för att jag ska fungera. Jag lyssnar på musik i nån form varje dag. Behöver jag tänka igenom livet och komma framt ill ett beslut, eller bara reflektera, så behöver jag ett soundtrack. Det hjälper mig. Ibland kan det vara instrumentalt, men för det mesta är det orden i samband med melodin som gör störts avtryck i min själ. Musik kan ibland vara allt jag behöver för att vara mindful och stanna upp i nuet. Men, ibland stänger jag faktist av också. Tillexempel under repetitionsperiod. Lyssnar man på musik en hel dag och sjunger nonstop vill man att det ska vara tyst när man kommer hem.

Jag lyssnar helst på: Så blandat och inte bara musikal. Musikal och filmmusiken går i vågor. Älskar R&B och är definitivt en poptjej. Ibland rock, men inte så tung sådan utan mer mainstream som The Killers. Just nu älskar jag Tjuvjakt och Bruno Mars. Ibland har jag One Direction och Zara Larsson perioder. Är verkligen en periodare.

Den bästa låten att börja morgonen med: Mina all time favourite peppsånger är On my way och Fabulous baby (de fanns till exempel med i mitt sommarprat).

Ett instrument jag skulle vilja kunna spela: För det första skulle jag gärna vilja vara en pianogud. För det andra skulle det vara himla praktiskt att kunna spela gitarr bättre än vad jag gör och för det tredje är cello det vackraste instrument jag vet. Sadly kan jag inte spela nåt instrument helt hundra.

En musikstil jag inte förstår mig på: Allt utan tydliga musikslingor. Typ jätte hårdrock och HC och Ramstein och mörk musik med massa trummor och bas och schåsande gitarrer i ett virrvarr av gröt. Gillar ej heller enformig elektonisk musik. Å int Sondheim heller.

Det här blir årets sommarplåga: Nu är jag ju sämst på det som spelas på radio. Men jag älskar Norlie och KKV på sommaren (kalla mig fjortis). Så kanske deras nyaste? Om jag får önska skulle det vara Tjuvjakt - Mittenfingret upp.

En låt jag kopplar till ett minne: Oj jag kan inte välja en. Den här är hjärteklubbens klubbmöten med marsglass och oboy i lågstadiet. Den här är våra gymnasiefester. Den här är Fontanas dansgolv. Den här är kärleken jag hade när jag var 17 och det kändes långt till Kronoby. Den här är pojkvännen innan det. Den här är den gången jag grät över att mitt ex flyttade till Italien. Den här är jag och Wille i min rosa etta första gången vi lagade frukost ihop. 

Spellistan som ger mig energi: Typ best of 90ies.

Min mest spelade låt någonsin: Celine Dion - It's all coming back to me now och Eurythmics - Must be talking to an angel.

 

IMG 3401

söndag 5 februari 2017 - 14:16

DÄRFÖR VILL JAG INTE VARA MED IDOL

Och dylika program. The Voice. Et cetera. Läs rubriken för att förstå. Det här temat är ständigt återkommande i mitt liv. Läste att pappamonologerna tangerat ämnet lite (återkommer snart till kopplingen). Blev inspirerad att äntligen säga ifrån påriktigt.

Nej jag vill inte ställa upp i Idol eller The Voice. Och jag hatar att jag ständigt måste förklara varför. Det känns som att många har någon form av tro om att om man är i underhållningsbranchen och om man bara syns på tv, då går karriären spikrakt uppåt. Så kanske jag också tänkte. När jag var 17.

Jag är musikalartist. Jag är skådespelare. Jag är sångerska. Jag dansar (om än inte så bra). Jag älskar att uttrycka mig på scen. Känna så att det syns hela vägen till sista raden och stolsrygg 198. Jag lever för att pour my heart and soul out inför människor. Konstigt yrkesval må någon tycka, men det är simply bara på scen jag trivs bäst. Där var det händer här och nu och varje liten centimeter syns utåt och kan påverka någon. Där är jag i mitt esse. Och magin finns i att allt hänger på stunden och timingen. Allt detta känns för mig stort.

Tv och studio är sedan en helt annan grej. Skitcoolt och branchfolket är så talangfulla. Man kanske ska vara av en speciell kaliber, vad vet jag. Jag älskar ju utmaningar och får jag en chans kanske jag skulle ta den. Men. Inte om det innebar att jag behövde försvara mitt yrke och min talang, min kärlek till scenen inför en jury vald för att de kan göra roliga youtubevideon eller råkat vara barnstjärnor. Eller för Finlands befolkning som kanske inte alls är insatta utan tycker att lösögonfransar är det snyggaste på den tävlande. Jag skulle simply inte våga lägga scenmagin i deras händer. Jag tror inte att man kan tävla i scenuttryck. Det hänger för mycket på gemene mans personliga upplever av en sekund.

Jag har nu ovan redogört för min kärlek till det som händer där och då, här och nu på scen. Och ni som känner mig vet hur jag svärmar inför det. Och hur mycket jag inte har valt mitt yrke (eller något annat här i världen för den delen) för att kändhet eller stjärnstatus är något jag längtat efter eller tror kommer ta mig längre och till regnbågens slut.

Jag vill klättra på karriärsstegen för att jag har talang, för att regissörer och koreografer och musical directors tror på mig. Litar på att jag kan göra a hell of a job. För att de tycker att jag ersätter kvaliteter som en bra arbetstagare och kollega ska ha. För att jag tar mitt jobb på allvar och förbereder mig och kan leverera. Överraska. Utvecklas. Många i tv program så som Idol och The Voice eller varför inte just UMK som Sebastian skrev om besitter dessa kunskaper. Men syns det genom rutan? Får de en ärlig chans? Nej. För det primära syftet med det hela är att göra tv. Att pleasea tittare hemma i soffan. Matti Meikäläinen som inte vet något om magin som sker på scenen utan som äter popcorn samtidigt och kanske har öroninflammation så han inte hör ordentigt och sen inte heller minns rätt nummer att rösta på så det blir whatever som sedan resulterar i att den med mest talang och kanske mest erfarenhet faller pladask och blir stämplad som den som inte vann. Eller eviga tvåan.

För där sitter folket hemma och tycker till. Och jag tänker inte säga att jag inte gör det samma. Men kanske just därför vill jag inte alls ställa upp på allt det där. Visst kan ni gå och se mig på teatern och gå hem och tycka diverse om mitt scenspråk, men då känns det iallafall som att jag fått en ärlig chans var människor har sett mig på arbetet i en roll. Det var inte Sarah som stod rakt av, naken och skör och försökte vinna er kärlek för att bara vara lite känd under en programsäsong.

Jag älskar melodifestival och eurovision. Och om jag skulle ställa upp är det på grund av att jag kan stå helt helhjärtat bakom en bra låt. Jag tycker fortfarande att UMK, mello och eurovisionen har tappat sin grundpelare sången. Nu är det kommersiellt med sångrösten som kanske prio fem. Allt annat är så mycket viktigare (exemel från gårdagens mello) för att gemene man i soffan ska vara nöjd. Från proffs till koff liksom. Det handlar inte längre om talang utan ett koncept. Och så får det väl vara.

Ska man ställa upp på dylikt ska det vara kul. UMK och Eurovision skulle kunna vara roligt. Idol och Voice skulle bara vara ett angstit misstag från min sida. Och teatrar som anställer bara kända namn i huvudroller, screw them. Då hittar jag på något eget istället. Kunskap och talang kommer aldrig kunna trampas på av ytlig fame i det långa loppet. Så är det bara.

imageCosette in Les Miserables 2013

 

 

torsdag 22 december 2016 - 16:50

MINA SÅ MYCKET BÄTTRE-FAVORITER

Jag är inte en tv-tittare, alls. Jag behöver en mer flexibel tv-tablå för att hinna med. Denna höst har jag hängt med Saara Aalto på Youtube och samma sak med världens bästa program Så mycket bättre. 

Har ni några favoriter? Jag har.

Såklart Jill Johnsons Open your heart.

Och Little Jinders version av Amazing.

Och så den här. Den får mig att känna glatt pirr i magen och jag tänker på min musikalvän Erica Askolin. 

Men mina två bästa låtar är helt klart Lisa Ekdals version av Crazy in love. Den är klockren. Så mysig! Och när klarinetten kommer in. Då vill jag bara myyysa. Och Magnus Carlsons version av Kärleken är. Den sången har jag sjungit sönder som typ 12-åring. Och nu kommer han med sitt sköna sound och gör en engelsk version. Åh så bra! Jag kan i te sluta lyssna på den.

 

måndag 31 oktober 2016 - 21:27

SARAH PÅ YOUTUBE DEL 2

För en tid sen började jag med denna lilla serie. Som en walk down memory lane på vad som laddats upp på youtube materialwise under alla dessa år jag sjungit och hållt på. Förra delen, den utmynnade i en video från 2011 och nu fortsätter vi därifrån. Häng på!

 

Åh, jag får sån hjärtesnörp av den här sången. Jason Robert Browns I'm still hurting från musikalen The Last 5 Years. Minns att mitt hjärta värkte så mycket och att texten kändes som skriven till mig där jag stod i studion i Karperö och spelade in den i februari 2011. Men än igen, jag låter så uung. Och jag var ung. Visste mycket men ändå så litet om livet. Känner mig som en belevad tant när jag tänker på den här versionen av Sarah.

 

 

 

Och så lite Wicked sjunget av en Sarah som mellanårade i Vasa. I'm not that girl.

 

 

Och så vips flyttade jag till Åbo och tog med pianot under armen. Lyssnade tydligen mycket på Melissa Horn och spelade in den här sången som heter så mycket som Du är nog den. Genialisk den där Melissa.

 

 

Haha, här hittade jag ett praktexemplar på journalister som vill ha en och göra lite vad som helst. Idag vet jag inte om jag skulle ställa upp på det här. Rakt upp och ner på scen från ingenstans med inledningen jaaa men du kan ju ge oss ett litet smakprov, kom igen nuuu. Jaja. Och så fick det bli. Mitt på Hair-scenen.

 

 

Och så hoppar vi till 2013 och en nyinterrailad och mycket blond version av mig själv. Den här låten är så himla bra. Och Andreas är så himla bra.

 

 

 

Ojoj hörni, det finns så mycket fnissigt och hemskt på det där allas vårt youtube. Till och med när jag sjunger riktigt jäkla risigt falskt. Men det tar vi en annan gång, hehe. To be continued.

fredag 7 oktober 2016 - 00:31

ZARA LARSSON @ APOLLO

Gjorde misstaget att dricka en Celcius efter gymmet 19.30 nånting och koffeinkänslig som jag är ligger jag nu här stirrig och yrvaken. Dricker inte kaffe eller intar andra koffeinhaltiga drycker, därav ovanan och dåligt pelisilmä. Hur kunde jag vara så dum? Jag som bara skulle dricka den för att den var god liksom.

Nåväl, då kan man lika gärna skumma youtube efter Zara Larsson klipp. Min girlcrush och mitt frikort här i livet. Hon är så jäkla het! Plus att hon är så otroligt talangfull på typ alla plan vad det kommer till artisteri. Såg ni när hon var på Apollo? Tv-progammet En kväll i New York sändes för en tid sen och Zara Larsson medverkadei ett av avsnitten. Oh my god alltså. Duktig tjej.

torsdag 2 juni 2016 - 15:44

SARAH/LADY GAGA

Vill ni se nåt som är så otroligt långt från Sound of Music och rollen som Maria som det bara går? Titta här då. 2013 klädde jag ut mig till Lady Gaga och körde världens show med kör och dansare och lightshow på RÅA LIVE på Kåren. Det är ett tribute-evenemang som ÅAs rockförening successfully ordnar varje år. Ifjol var jag med som Veronica Maggio. Men där och då var jag Lady Gaga. Och jag kan säga att det är bland det häftigaste jag gjort! Nån av er som var och tittade?

 

Hela mitt crew hade satsat så in i norden. Det ni ska få se nu är ett av två nummer vi gjorde akustiskt, och Markus Bergfors spelade gitarr. Varning för lite rumpchock. Och nej, det låter inte alls som min vanliga sångröst. Just för att jag gick all in och försökte låta precis som Gaga. Därav tappade jag även rösten efter den där rockkeikkan. Men det var det nästan värt! Varsågoda. Här kommer Paparazzi med mig som Lady Gaga och ett helt Kårenhus fullt av underbar publik.

 

lördag 14 maj 2016 - 20:54

DEN ÅRLIGA ESC TWITTER-RIPULIN

Snart är det dags. Följer ni med på twitter? Adda mig.

image37

lördag 14 maj 2016 - 15:53

LET ME BE YOUR STAR

Så här i auditiontider passar verkligen denna sången in. Jag och Juuli Hyttinen sjöng lite igår och passade samtidigt på att filma den här filmer. For your ears only, only for you.

 

fredag 13 maj 2016 - 00:31

ESC DELTÄVLING 2

Jag verkar bara svårflörtad iår. Efter att nu ha sett deltävling två kan jag ännu inte välja ett endaste bidrag som jag tycker ska vinna. Känner mig helt pihalla och tycker allt är den värsta skräp jag någonsin hört. Olikt mig! Jag brukar alltid försöka hitta det bäst i allting.

Måste jag välja? Nå då väljer jag Belgien för hon hade glitterkläder och var duktig dansare. Och Polen hade en sjukt bra sångare. Synd bara att texten var det sämsta jag hört.

Sen tycker jag att det är det tråkigaste i hela världen när ingen kan komma på nåt eget och innovativt utan hela Europa kör på vinnande konceptet med ifjol. Fattar ej heller hypen med Australien. I refrängen sjunger hon samma textrad mer än fyra ggr eftee varann. That's just lazyness! 

Suck näää va ska e vaar åv eje som man sku säg i Sundom. Nu är jag nu då int i Sundom utan ligger i min teatersäng. Sista föreställningen imorgon kvack. Godnatt på er. Hoppas ni är lite mer Eurovisonsoptimistiska än mig just nu. Anna-Lena? Still hanging in there?

Taggar:

Kategorier:

Musik

Skriv en kommentar 0

tisdag 10 maj 2016 - 23:35

ESC DELTÄVLING 1

Måste bara uppdatera lite. Har nämligen aldrig, och då menar jag ei ikinä nånsin sett ett tråkigare startfält än idag i den första deltävlingen av Eurovision. Hur ska dom hitta 10 låtar av alla de där skitbidragen? Och att Ryssland är favvotippad? Jag förstår då inte. Visst cool show, men låten var precis som alla andra - skräp. Måste jag välja nån? Nå Österrike då.

Taggar:

Kategorier:

Musik

Skriv en kommentar 0