måndag 17 juli 2017 - 14:14

DENNA VECKAS JAKOBSTADSTIPS

Ja hörni, nu kommer lite tips här. Jakobsdagar är här ala Jeppisdagarna. Det officiella programmet började igår söndag, men håller på hela veckan. För mig har det blivit lite av en tradition på äldre musikaldagar att ta sig dit, inte bara för att uppträda, men även för att njuta av mysiga Jakobstad som äntligen kryllar av liv.

resizedimage800800 image83Förra gången jag deltog, för två år sedan såg det ut så här

resizedimage800800 image84Skorpan är ett måste!

resizedimage800600 image852015 års upplaga av musikalartister och kapellmästare

Kopplingarna dit började väl med att jag bodde där i januari till maj 2012 (under värsta vintern, huj). Och några kära kollegor inom branchen har rötterna där! Så dit blir jag frågad på diverse musikevenemnag. Vilket förståss är superkul! Har bland annat gjort musikalen Rent där 2012, sjungit på Pride festivalens efterfest 2014 och dragit till med musikalgala 2015. Iår är jag inte sämre.

I helgen kommer vi nämligen att ordna vårt första stora projekt med vår förening Musikteater i Österbotten. Två musikalkonserter som är regisserade av Toby Hine från London. Supercoolt om jag får säga det själv! Och på Schaumanssalens stora scen. Det är alltid lika härftigt att få sjunga där.

Förutom att musikala mig finns det andra saker jag vill hinna med. Jag och Ulriikka kommer att ha en bil, så jag vill definitivt ta ett dopp på Fäboda om vi hinner och vädret är varmt. Har även spanat in Fiika, det vill jag gärna hinna in på ett stopp mellan repetitionerna. Om jag skulle vara där onsdag, vilket jag inte är tyvärr men jag kan ju tipsa om det ändå, så skulle jag gärna gå på loppis på Svenska gården samt lyssna på föreläsning om kärlek i krigstid. Hur intressant låter inte det? Älskar såna historier. Linnea Hendriksson uppträder på torsdag (bu missar). Men på fredag är jag där och tänker fösöka hinna besöka marknaden och KAJ och utdraget ur musikalen Natten är ännu ung. Helgen innebär sedan våra musikalkonserter Something's coming som ni hittar info om här och här. Så roligt att vi är en del av det officiella programmet som ni kan läsa allt om på jakobsdagar.fi.

 

Kära läsare, ses i vi Jeppis?

18922075 809370315885053 8008908180086867989 n

tisdag 13 juni 2017 - 11:43

MUSIKALKONSERTER PÅ G

Ett av mina senaste projekt här i livet är föreningen Musikteater i Österbotten som vi grundat tillsammans med musikalartister hemma från Kokkola neråt mot Sundom. Tanken är att vi ska ha ett forum var vi kan skapa nya musikalprojekt på svenska tillsammans med kollegiet från samma ort. Sjukt duktigt folk har vi ju, så då ska man uttnyttja det. Och finns inte jobb så då får man skapa dem!

Här har ni fru viceordförande hej! Det är mycket jobb, men lärorikt. Och nonprofit. Men det ser ju bra ut på cv. Lärorikt speciellt för mig som inte är gjord för föreningsliv. Tycker det är störtonödigt att godkänna föredragslistor och vara nogrann. Men, det måste man ju tydligen vara. Jag är i mitt esse som idèspruta och orkar inte vänta på paragrafer.

Vårt första projekt blir två musikalkonserter på Jakobsdagar i Jakobstad 22.7 och 23.7. Här har vi vår fina planch, check it out.

18922075 809370315885053 8008908180086867989 n2

Jag ser supermycket framemot detta. Speciellt för att kapellmästare Martin Segerstråle är världens bästa och att det ska bli kul att jobba med regissör från London. Och musikal, det är ju alltid trevligt att sjunga. Sätt detta evenemang bakom örat för det här vill ni inte missa. Här är vår facebook-sida och här och här hittar ni eventet för de två konserterna.

tisdag 30 maj 2017 - 15:34

POST CALLBACK PÅ EN KULLE PÅ SKATUDDEN

Här sitter jag, på kullen. Bakom mig är Usbeskijkatedralen och framför mig plockar en mås upp fimpar på gräsmattan. Hoppas han inte äter dem. Förutom det kan jag bara tänka på det jag just gjorde. Ett callback.

Förra veckans auditions gick bra och de ville se mig igen. Så idag har jag igen poored my heart and soul out å väntat timtal. Inte undra på att man är helt själsligt slut. Sen lägger jag halva min energi på att inte vilja för mycket också, det gör så ont sen när man faller om man vill för mycket. Jag försöker gömma mina Sophie-drömmar längst bak i ett hörn. Jag trodde ju att jag hade dränkt dem för gott, men nej. Jag kan inte lura mig själv. Jag vill ju såklart det här helt jättemycket.

Nu ska jag gå ett varv på stan, invänta Jenna och sen gå på premiär ala lillasysters webserie ikväll. Badrumshistorier. Ska bli riktigt kul!

Ikväll/inatt får jag reda på om de vill se mig imorgon igen eller om mitt äventyr tog slut här.

Detta liv alltså.

9757032F 96E6 4019 9528 98D1B6D46145

söndag 9 april 2017 - 20:48

ÄIDINMAA @ ESPOON KAUPUNGINTEATTERI

Efter systerhäng i Helsingfors drog jag vidare till Borgå och träffade Erica Askolin. Min musikalkämppis ala Tammerfors. Jätteskönt att sitta i hennes sköna soffa och babbla bort timmar (och besöka loppis samt Brunberg godisheaven).

På kvällen tog vi bilen till Esbo för att få se musikalen Äidinmaa på Espoon Kaupunginteatteri. Vår vänner Jennie Storbacka och Mikael Saari spelar huvudroller där med bland annat Laura Voutiainen och Pirrko Mannola i andra roller. Och nu mina vänner, när man ser något så bra som detta då måste man bara få skriva om det.

Musikalen är nyskriven och går i temat Finland 100. Handlar om Anni som på 90-talet ser tillbaka på sitt liv och allt som hänt i skuggan av att ha växt upp med ett och krig som sedan fortsatte. Och kärleken, den där kärleken. Som får oss att gå över land och hav. Vi fick se otroligt snygg text och skickliga skådespelare på scen. Och musiken. Den ringde i mina öron ännu när jag vaknade upp lördag morgon. Det är inte ofta jag säger det om nya inhemska verk, men ibland vill man bara ta med sig hela musikalen studioinspelad hem. Det var finsk själ rakt igenom. Kärleken som åker ut till fronten och aldrig återvänder och barnet som måste skickas iväg till grannlandet. När lillan kommer hem känner hon inte igen varken sin mor eller landet hon föddes i.

Och Jennie och Mikael fick mig att förbruka ett helt näsdukspaket. Herrejee vad jag grät. Hoppas denna musikal sätts upp på andra ställen också. Och kanske översätts till svenska? Här har ni en som gärna skulle spela Anni!

Ni kan ju kolla här själva.

 

tisdag 4 april 2017 - 11:17

LÄNGTAN TILL MUSIKALLIVET

Vet ni vad jag längtar till? Jag längtar tills de dagar man får vakna med förväntan i kroppen. Ta på sig träningskläder och lägga manus + matlåda under armen och gå till teatern för ännu en repetitionsdag. Traggla text och fundera ut sceniska lösningar. Upstage, downstage. Hitta karaktären. Eller karaktärerna. Hålla dansstegen och replikerna i huvudet samtidigt. Känna att man lever. Sätta sig i sminkstolen och prova peruk. Första kostymgenomdraget. Sitzprobe. Mina vener skriker efter det här.

Om lite mer än en månad börjar vi repetera Piaf på Åbo Svenska Teater. Hemma på ÅST. Det är så skönt att kunna säga det. Då lämnar jag talterapeuten Sarah en stund och går in i musikallivet igen. Det här är nästan det lyxigaste. När man vet att man har det framför sig. Ah, life's good.

Ja och en anekdot till. Det känns också som att jag har mer att skriva om och reflektera över när jag är inne i musikalvärlden. Kanske för att jag varken kan eller vill skriva om mitt talterapiyrke på vardaglig basis. Jag kan liksom säga att jag jobbar, men inte med vad.

Nåväl, snart sitter jag där igen.

 

IMG 8802

söndag 2 april 2017 - 21:46

EN HELG I MUSIKALENS TECKEN

Livining the dream som min vaktiskollega skulle säga! Så är det. I helgen har jag fått hålla musikalworkshop på KDC dansstudion här i Åbo. Lördag och söndag har vi dansat och sjungit och agerat med barn från 10 år uppåt till musikaltokiga vuxna. Och oj så roligt vi haft! När man får se glädjen glittra till i ögonen på deltagarna, då vet man att man lyckats.

Med både barn och vuxengruppen gjorde vi Dancing Queen ur musikalen Mamma Mia. Med repliker, sång och dans. Allt! Ett lyckat koncept som absolut får utvecklas. Stay tuned för mera information eller ha koll på KDCs hemsida.

Efter det här lyckopillret till helg får jag imorgon fara till jobbet och snacka röst med lärarna i Cygneus. Mitt andra kall här i livet! Ah, living the dream in deed.

40D1F0FD 24B5 4273 A3E7 515EB1373410Världens bästa Karin som grundare av KDC och en superb koreograf

14896EEF 5FA4 40F2 8B41 EB6DBDF5993CTjejer i farten

4EB4C7BE 5512 4F80 8F05 1B236B9BFBF7

tisdag 7 mars 2017 - 10:47

MUSIKALWORKSHOP PÅ KDC STUDIO ÅBO

Ojoj hörni, vad lyckligt lottad man är här i livet. Jag ska få hålla workshop i Åbo på KDC dance studio med er! Så vansinnigt roligt! Intesant?

På Karin Eklunds dansstudio mitt i stan på Åbo kommer vi veckoslutet 1-2.4 hålla två workshops. En för 10-14 åringar och en för 15+ (vuxengrupp). 

Vi kommer snacka om de tre disciplinerna som ingår i musikal, det vill säga dans, sång och teater. Och framför allt kommer vi dansa, sjunga och skådespela och göra ett feelgood musikalnummer. Har du alltid drömt att testa på det där med att sjunga och dansa samtidigt? Jamen kom med då! Det blir jätteroligt. Ett veckoslut med mycket skratt, gemenskap och sångglädje. 

 

Här hittar ni evenemanget och anmälningen.

 

Tidtabell: 1-2.4.2017, kl. 13.30-15.30 för 10-14-åringar och kl. 11.00-13.00 15 år och uppåt (vuxengrupp)

Pris: 25 € per deltagare (för två dagars workshop)

Var? KDC Dance Studio på Nunnegatan 4, Åbo

 

IMG 8493

måndag 6 februari 2017 - 16:15

LA LA LAND

Älskar man musikal och nyaste nytt går på biograferna så måste man ju gå och ta sig en titt. Jag talar förståss om La La Land med Ryan Gosling och Emma Stone. Gillade jag den? Om jag gjorde! I söndags tog jag boyfriend under armen och nynnandes på soundtracket gick vi iväg till Finnkino (har ju förståss lyssnat ihjäl mig redan).

Någon hade sagt att det är nya Moulin Rouge. Ganska höga förväntningar på det liksom. Och det var ju förståss inte Moulin Rouge, men det var inte som något annat heller. Det var mycket bättre. Jag älskade musiken, att det var väldigt jordnära och inte alls hujsig belting utan mera mysig jazz. Jag älskade också det visuella och flirtandet med forna Hollywood. Framförallt älskade jag skådespelarna. Vilken fullträff i talang! Blev nästan arg på Gosling då han visar sig kunna så jäkla mycket. När han började dansa svor jag typ (nånej egentligen hade jag hjärtemoji-ögon).

Och till det bästa utan att spoila något för er som ännu inte sett den. Efter att filmen var jag tvungen att samla mig. Visste inte riktigt vad jag skulle säga eller känna. På ett sätt som jag inte vet om var positivt eller negativt. Alltså positivt i bemärkelsen att det fick mig att känna och att filmen verkligen var bra, förståss. Men negativt i den bemärkelse att jag fick ransaka mig själv och mina val här i livet. Så är det väl med filmer som handlar om allt det där som tillkommer i en skådespelares/musikalartists/musikers liv. Auditions, drömmar som besannas eller krossas eller nås eller inte nås, osäkerheten, distansen, pendlandet, ännu mera osäkerhet, lyckan, kärleken, valen (as in choises inte valfisken). Here's to the fools who dream. 

Nej hörni, summa sumarum. Väldigt bra musikalfilm. Eller vad tycker ni som redan sett den?

dd4ee82f11b3f3a42ce9668a59f13293

bildkälla.

tisdag 3 januari 2017 - 21:09

GÅ MUSIKALWORKSHOP MED MIG!

Vem vill hänga med på musikalworkshop? JAG! Två veckoslut i mars ordnar Arbis i Vasa musikalworkshop med mig och Jonathan Nylén på pianot. Här kan ni läsa hela kursbeskrivningen, men in short går det ut på masterclasser var alla lär sig av alla. Vi jobbar röst- och tolkningsmässigt med en solosång per man samt övar in ett ensamblenummer. Det enda som behövs förkunskapsmässigt är att man gillar att sjunga framför en publik. Hänger ni på? Det skulle vara såå kul! Anmälningarna börjar imorgon, så anmäl er och häng med på två sjuukt roliga veckoslut!

image9

torsdag 24 november 2016 - 18:49

HAM4BEY

Har ni sett det här? Gillar ni Hamilton och/eller Beyonce? Eller när begåvade människor verkligen får till det? Kolla då in det här. Waow bara waow.