VÅLDSDÅD I ÅBO & ATT VARA SÅ NÄRA

lördag 19 augusti 2017 - 09:37 | 0 Kommentarer

Jag repeterade inne på teatern. Kollegorna hade gått hem för dagen och kvar var jag och kapellmästaren på stora scenen. Tittade ivrigt på klockan, helgens planer stod bakom hörnet. Messade Wille och sa att det nog drar ut till åtminstone halv fem. Tur att det gjorde det. Annars skulle jag ha gått hem över torget.

Teatern ligger precis vid salutorget, men jag har stått trygg innanför teaterns väggar när knivdåden hänt. När repetitionerna är slut 16.30 går jag upp till artistfoajen, går på toaletten och tar min väska. Har fått en massa meddelanden var det står "är du kvar på teatern?" "Gå int ut". Mamma ringer medans jag går ut och kikar. Allt ser lugnt ut på eriksgatan och folk är i rörelse. Jag bestämmer mig att ta min cykel och åka hem. Hör hur de evakuerar Hansa och säger lugnande till mamma att här är inget kaos och jag ser inget konstigt. Går mot torget och ser poliserna och ambulanserna. Hoppar på cykeln och cyklar hemåt.

Först vid domkyrkan får jag en uppskakad känsla. Vad hade egentligen hänt? Kommer fram till Wille, Kim och Softi och hon kramar om mig. Nyheterna kommer till mig. Knivdåd på torget och trätorget. Precis där var jag varit. Men jag var inomhus. Helt ovetandes sjungande Edith Piaf.

Det som händer nu är det farliga. Ryktesspridning delux. Första rykten som gick var att det var terror stämpling direkt. Att det var ett gäng. Att de ropade Allah Akbah och att de hade knivhuggit folk på tågstationen å Mylly (köpcenter) också. Att dom hade baseball trän. Att det var organiserat på flera ställen. Whatsapp gick varm i flera timmar.

Men det är inte rubricerar som terror. Det är en enda man som gått bananas på salutorget å trätorget med en stor kniv. Två döda och åtta skadade, om jag fått uppgifterna rätt. Knivmannen gripen och vårdas på sjukhus.

Farligt med sociala medier alltså. Plötsligt tror hela världen att det var en terror attack med religiöst motiv när det lika gärna kan vara fråga om en ensam varg utanför samhället.

Igår var en uppskakande dag. Jag var så nära hatet. Vi alla var. Lilla vackra Åbo en fredags eftermiddag. Hoppas kärleken vinner och att medmänsklighet står sig stark genom det här.

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.