nikonisten black

Valhalla OCR - göulå anstallt

Skrivet av Johan Hagström 20.08.2022

Alltid i mellanåt hamnar Nikonisten på konstiga äventyr. Dottern Jonna deltog i Valhalla OCR, hinderlöpning, och det behövdes kombinerad barnvakt och fotograf. Barnvakten tog mera tid än budgeterat, så det blev lite mindre foton. Men som tur var, fanns Alex's kompisar på plats.

Känns som heltokigt med ett sådant extremlopp, dessutom i ca 27 graders värman. Som tur var, blåste det tillräckligt.

ZFC 0261

Klockan 10:00 gick första starten med dessa tuffa pojkar, med fanns finländska mästare och andra väl kvalifierade. 
Det blev lite duell mellan Lövdal och Träskelin. Men vinnarna i hinderbane FM blev Jennifer Antell och Victor Lövdal.

ZFC 0267

Över väggen och vidare

ZFC 0279

De där kryphindren måste vara jävliga

ZFC 0298

Upp och vidare

ZFC 0302

Jarno Pellinen kränger sig fram i det vidriga hindret

ZFC 0313

Så skall man dra efter sig betongklossar, undrar hur mycket de väger?

ZFC 0331

Jonna Hagström vid gyttjehindret. Hindret var 'lättare' i år sa hon

ZFC 0339

Jonna kom i mål som trea i sin klass

ZFC 0342

After OCR fotografering

ZFC 0345

Alla sätt är bra.

Men helt göulåt är det ju nog!

Några foton finns i WEBBFOTOALBUMET!


I högan nord - Vasa marschen 2022

Skrivet av Johan Hagström 14.08.2022

Alltid i mellanåt laddar Nikonisten alla Nikoner och beger sej ut på äventyr. I flera års tid har Nikonisten fotodokumenterat evenemanget Vaasan marssi - Vasa marsch. Tyvärr känner inte vasaborna till att det ordnas ett sådant evenemang och ännu mindre deltar de i jippot. Detta är lite synd.

"Vaasan Kävelyklubi ry arrangerar vandringsevenemanget Vaasan Marssi årligen i augusti. Marschen är det enda finländska evenemanget i IML-sammanhang, alltså under det internationella paraplyet. I Vasa har detta arrangerats redan 26 gånger i sträck.

Evenemanget  erbjuder valfria sträckor och poängterar att evenemaget är ingen tävling med tidtagning. Svårighetsgraden kan ökas med val av en längre sträcka eller med att vandra under flera dagar. Njut av vandringen samt av att beundra landskapet samtidigt som du gör bekantskap med nya människor från hela världen. Nos iungat ambulare! Vandringen förenar oss! Så står det på vaasanmarssi.fi hemsidan.

Klart att pandemin bromsat en tid, innan det kunde upp till 400 personer beundra Vasas natur i bästa sällskap. I år deltog över 300 vandrare.

Längs lederna finns det pausplatser och varje dag blir det plättparty vid någon rastplats. 

Nikonisten  funderar varför inte lokala företagen bjuder in hela personalen för en fredag, eller fredag till söndag. Ypperligt tillfälle att göra något tillsammans, utan tidtabellsstress. Varje dag finns flere rutter att välja mellan: 10 km, 20 km, 25 km och 42 km, maratonsträckan. Årligen ordnas också vandring i världsarvet. Det ordnades busstransport, så det är bara att haka på.

Z638910

Hurtiga vandrare har startat från Vasa torg

Z639315

Söndagens målgång vid Sandviksvillan, dessa killar har vandrat 42 km och tankar kanske en fisksoppa med öl, som det brukas.

Z639254

Man kan bra vandra ensam, eller så hakar man på någon mindre grupp och bekantar sej med likasinnade. Huvudsaken är att man njuter. Att stressa är förbjudet.

Z639235

Här steks plättar på löpande band vid Alkula. De flesta vandrarna äter plättar med jordgubbssylt. Samtidigt kollas att man har tillräckligt med vätska och i värsta fall plåstrar man lite. 

Z639209

Nikonisten har fotodokumenterat så många år, att det går inte att sluta. Har träffat både gamla bekanta och fått nya bekanta, det är själen i evenemanget - från alla världens hörn.

Z639200

Notera den japanska flaggan. Vet nog att de japanska trädgårdarna är magnifika, men det hindrar inte att våra beundras. Fotat vid Dammbrunnen.

Z638951

Vandringen förenar kan man konstatera i denna bild

Z620507

Söndagen var nästan lite väl varm. Det rådda ganska pläkä vid Sunnanviksbroarna

Z620263

Efter några kilometers vandring, kan man gott unna sej lite godis. Hur kan det komma sej att Nikonisten hittade plättställena två gånger?

En norrman gick flera varv på Strömsö och samlade bildbevis till sina bekanta. Strömsö (som ses på norska kanaler) existerar verkligen! 

Kolla mera foton och info på VASAMARSCHEN!


På tykykryssning med m/s Corina

Skrivet av Johan Hagström 22.07.2022

Alltid i mellanåt kan Nikonistens tykydag töögas till tvådagarsevenemang. Efter Gubbgrundsäventyret i går, blev det först gårrgoo laxsoppa i Salteriet och sen en skärgårdskryssning med m/s Corina från Berny's. Man fick en karta med 16 pukter utmärkta och på andra sidan fanns det förklaringar. På åtminstone tre språk. Kaptenen uppgav alltid numret och så kunde var och en kolla vad det var frågan om.

Z629361

m/s Corina i hemmahamnen, väntar på kryssningsdeltagare. Vädret var perfekt, kunde kanske ha varit lite varmare.

Z629362

Helt klart var turisterna begeistrade över Finlands längsta bro. Strömmen under bron är FInlands största mätt i vattenmängd. Ofta ser man ett pärleband av ivriga strömmingsfiskare på bron, men inte i dag.

Z629380

Korsstenen (Ristikivi) är ett flyttblock. Man har ritat ett kors till minne av en familj från Vallgrund, som drunknade på platsen på 1800-talet. Ett annat kors ristades in när en far och son drunknade på 1980-talet.

Z629391

Vi ångar vidare och den välbekanta Strömsöbastun dyker upp. Tyvärr kunde man inte se huvudbyggnaden pga träden. 

Z629401

Nästa bekanta ställe är ju Gubbgrund, där finns ju Saaristoravintola Ukkokari. I båten skymtar krögaren Juuso Ahola, han tycks meta fisk till morgondagens fisksoppa?

Z629416

Näcken spelar på flöjt. Man fick se många olika villatyper under kryssningen. Allt från moderna lyxvillor till klassiska skäristugor.

Z629435

Under kryssningen mötte vi ett annat kryssningsskepp, nämligen Aurora Botnia.

Z629448

Efter 2 1/2 timmar skymtar den välbekanta bron igen. Intressant kryssning. Trots att Nikonisten har bott i Vasa sedan tidigt 80-tal, var detta första Corinakryssningen. Tiden på 2 1/2 timmar kan kännas lång i synnerhet för barnen, kunde kanske avkortas lite? 
Men en trevlig upplevelse var det nog


Våren

Skrivet av Johan Hagström 17.04.2022 | 2 kommentar(er)

Alltid i mellanåt är det bra att dra till skogs! Vi har i närheten flera möjligheter. Nikonisteb gjorde en upphåll i Etseri, utan att stanna vid kyläkauppa!

JH2 4282

Vi har vår i luften - var har ni er? (urgammalt oolspråk från Kokkola, NaDa)

JH1 2264

Viktigast av allt - kom i håg korven (så bihööver ni int hyppä i älvan)

JH2 1597

Lumi -Pandan älskar att leka i snön

JH2 9296

Järven gillar också vårsolen och snön. På fotot poserade en inhoppare, för Nikonistens favoritjärv, Tuija, är för tillfället utkontrakterad till ett annat lag

JH2 9327

Snöleoparderna är ju så gullo. Sommartoder är det inte värt att försöka fota dem, de ligger bara i skuggan. Bossian romppå, skulle Kokkolabon ha sagt

JH2 9372

Lokattorna är inte som bäst i skymningen, utan på passligt avstånd

JH4 7654 Edit 2

Björnmamman Mimmi önskar alla välkomna till Etseri zoo

 


På äventyr i naturen (i söder)

Skrivet av Johan Hagström 12.09.2021 | 1 kommentar(er)

Alltid i mellanåt söker sej Nikonisten till Moder Natur. Denna härligt höstliga lördag i bästa sällskapet med sonen Jonas. Såsom flyttfåglarna sökte vi oss söderut, med både tandborste, pass och coronapass. Första anhalten var härliga Lauhanvuori nationalpark i Storå. Eftere att ha konstaterat och flåstrappat upp i utsiktstornet, var det bara att konstatera att sikten var about 20 meter. Men vid klart väder ser man ända till Kstad. MEN från Nikonistens balkong ser man ända till månen!!!

Z633979

Imssi Vimssi hade varit flitig nätarbetare, men ack morgondaggen avslöjade hans internät.
Men så gick det också för många av hans kolleger.

Z623803

Mot Spitaalijärvi.

Z633981

 Grannfärgad giftsvamp? Som tur är e Nikonisten inte intresserad av svampplockning, En gång hade arbetsgivaren ordnat friluftsdag i Klobbskat. Man fick välja mellan kajakpaddel eller svampskog (med guide). Det blev svampskogen. Guiden konstaterade efteråt, att av alla gripper han har guidat under åren har ingen hittat så många (olika) giftsvampar, som jag! Tror bog jag skulle känna igen en svampinjon om jag skulle se en i skogen.

Z633991

Men det fanns färggranna svampplockare i Lauhanvuoriskogen.

Z633986

Sic Transit ... 

Z623806

Svårt att fånga färgprakten på bild, men ett smakprov

Z634019

Z623807

Spitaalijärvi samlar upp regnvatten och rester av is och snö. Den är klar, men bara 1,5 - 2 meter djup. Sjön omfattar 7 ha och ytan är 175 m över havet - i våra trakter!!! Folk trodde att man kunde hela sej från spätelskan om man tvättade sej i sjön.

Z623824

Ingen utfärd utan kaffe å grillkorv. Jonas väckte liv i gammal glöd, så vi sparade veden till nästa utfärd.
Det finns en helt ny rutt nu, som heter terassikierros. Den går runt hela Lauhanvuori och är ca 8,5 km lång - DIT!

Z623832

Absolut ett måste att kolla Kivijata, mäktigt. Fotat från mitten av området! Ca 4,7 km från Spitaalijärvi. 

Z623839

Helt otrolig, och det måste finnas en massa järn i dessa stenar. Undrar vem som har orkat bär hit alla stenar?

Z623846

Sen en sväng till Storholmen i Pärus, där det fattades både forsande vatten och vacker skog. Månne de grymma stormarna har fällt träden? Djupa spår av skogsmaskin. Kommer säkert att ta över 20 år innan terrängen har repat sej. Väldigt synd.

Z623845

Vi hann också beundra Bötombergutsikten, dimman var inte så tjock längre.

Z623855Z623860

Dagens äventyr avslutades med en klassisk Plankbiff Alabama på Crazy Cat i Kstad.

Man bihööver int resa så långt bort, mycket att skåda i närnaturen.  


Att tanka själen med tankar

Skrivet av Johan Hagström 19.06.2021

Alltid i mellanåt måste Nikonisten påminna sej själv om, att det finns bilder också efter jävla pandemin. Instängt, unkelt och spindelvävkänsligt mellan öronen! Ordnas det int nå häppenings får man fixa en själv.

Tankar, fyrön ca 17 kmutanför Kokkola har alltid varit kärt för mej. Redan som antipyroman (medlem av Gamlakarleby frivilliga brandkår som riktigt ung) fick jag resa med Seiskari till Tankar. Och så blev en lillan del av hjärtat kvar på Tankar. (damsektionen kallades f.ö. för Slanglösa Brandkåren, red anm).

Fyrön steg ur havet ca på 1200 talet. De första invånarna var säljägare, där finns ett litet museum ang säljakten. Ön kallades först för Klippan och senare för Tankokari. Själva fyren byggdes 1889 och blev elektrifierad 1961. 

Har besökt Tankar nästan årligen, oftast på hösten i samband med Veneziaden, men i år lite tidigare. Någon gång skall jag sova över å njuta av morgonrodnaden med mina enögda vänner.

I Håsafors hade de värmebölja, på Tankar var det 13 grader (alla på plus!) och nordlig vind. Långkalsonger!!!

Z621576

Till Tankar får man kyyti av ms/Jenny (byggd 1978 och döptes tidigare till Insula Linnea), en av de större skärgårdsbåtarna. Jenny kan ta upp till 177 passagerare. Färden tar ca 1 1/2 timme. Med många kilometrar på nacken, beslöt Nikonisten att denna gång sitta i lä och inte på övre däcket, som vanligt. Färden kostar bara 10 evrå! Sen blir det en tia till om man vill tillbaka!

Z621594

För Nikonisten är inte själva fyrtornet det absolut viktigaste. Kyrkan (byggd 1754) är mysigt, inte underligt att det ordnas många dsäsbon varje sommar där.

Z621586

En av världens grannaste altartavlor finns här på Tankar - Moder Natur!

Z621599

Tidens tand påminner om tidens gång.

Z631823

På något sätt känner Nikonisten på sej att pandemin har simmat ända till Tankar ... 

Z631829

Nikonisten är  ju också usel botanist och ännu värre ornitolog. Gissar att denna blomma är antingen komljuva eller hjärtanskär. I alla fall är det varken kattfot eller krusmynta!

Z631831

Älskar både byggnaderna på Tankar och naturen. Den är så verklig och valfläskfri. Havtorns- och enrisbuskarna fogar sej till naturens lagar. Det är meningen så. 

Z631844

Naturstigen är väl utmärkt och en del ställen trevligt utmanande. Klipporna är härliga - borde fotas i höststormar.

JH001

Foto: Pentti Pohjonen (c)

Z631846

Lärde mej som liten en vaggsång.
"Grannas skithus ha vinka omkull - vår he staar å luutar. Bäter ti ha ein rokåan ein, än ti vara ritti uutan".

Måtte denna frö gro i dina tankar!

Mera foton från utfärden finns i WEBFOTOALBUMET!
 


Hövålöös anstallt!

Skrivet av Johan Hagström 17.08.2019

Alltid i mellanåt planerar Nikonisten en hemlördag, med tillhörande hemstädning. Men dottern Jonna ville ha lite foton från nå't sportjippo i Vörå. Nå't Toughest OCR... Nå har ju fotat i Vörå olika sporter, som skidning, cykling, MTB ... allt utom TBC.

Men sen då jag förstod vad det handlade om tänkte jag  köra hem tillbaka! Nå dottern har alltid varit våghalsad, hon hoppade babybenji innan hon lärde sej att gå. Som nysskonfirmerad hoppade hon på riktigt, i smyg.

Nå, det var bara att ta fram kameran och följa med. Men förnuftet lämnade jag i handskfacket, som alla andra.

JH4 8022

Att hålla i en järnstång och flytta den ett steg uppåt utan att röra i marken, måste vara nå ny sorts fysik.

JH4 8057

I mellanåt  kunde man tro att det var ett vanligt sportevenemang

JH4 8065

Uppåt väggarna, som Hela Stans Ville sa i barnboken. Att efter 8 km löpning och över 40 huvudlösa hinder ännu orka springa upp för en vägg kan man väl nog kalla en prestation.

JH4 8081

Starten skedde i olika heat, det skulle nog annars ha varit ännu tuffare och farligare, med alla på en gång. 

JH4 8168

I plurret! I slutet, efter alla prövningar, skulle deltagarna ännu klättra upp typ 4 meter och sen hoppa ner i plurret. Vattnet såg ut lite som lånat från Metviken, men utan klumpar.

JH4 8185

Det delades inte ut några stilpoäng, synd för en ung kille gjorde en volt innan plurret!

JH4 8204

Lagandan var nog avgörande för många, utan den skulle många hopp ha uteblivit.

JH4 8258

Efter hinder o svanhopp  gällde det ännu att flytta på hinder, såg inte så lätt ut

JH4 8268

Fotot påminner  om en viss målning, i mellanåt kan 20 cm vara gårrlång!

JH4 8283

Dottern Jonna nådde målet i sin envishet. Lite stolt måste ju Nikonisten ändå känna sej...

JH5 1313

Olika stilar var tillåtet, manfick dessutom hjälpa kaverin i nöden

JH5 1319

Gyttjebadet blev liksom rapågare efter hand då mera rapa drogs ner 

JH5 1340

Kom att tänka på Krakel Spektakel, men han hängde ju i en gardin. Det behövs förutom styrka och envishet också skicklighet att ta sej fram via kättingpinnar.

JH5 1424

Men lite av en folkfest kändes det nog som. Dessutom såldes hälsosamma grillkorvar, så Nikonisten behövde inte svälta.

Allt möjligt, som sagt, men en intressant erfarenhet och vädret var bästa möjliga.

Några foton hittar du i WEBFOTOALBUMET!


Fyrtornet och Släpvagnen

Skrivet av Johan Hagström 24.05.2019

Alltid i mellanåt råkar Nikonisten ut för konstiga och trevliga äventyr.

In för ett besök i Kajana, kontaktade jag min gode vän, yrkesfotograf, Pekka Agarth. Han är trevlig, har kiva humor och mycket proffsig, dessutom har han lite rötter i Kokkola, närmare bestämt har han bott i Jukanlinna. Vi träffades första gången under Gusti Nordlunds minneskonsert och andra gången då Pekka hade utställningen 'Neristan' i Kajanas bibliotek. He vaalt langan intro, flååt!

Vi tog en kort promenad och luftade kamerona lite grann. Mycket avundsjuk är man ju på hans Nikon Z6.

JH5 6232

Så där passlit nästan mitt i stan bjuder älven på oaser och fina vyer

JH5 6233

Kraftverket (det finns tre) är ännu helt funktionsdugligt.

JH5 6235

Vackra speglingar här brukar ofta svanar simma.

JH5 6238

Den Femte Audiringen. Borde den jag kör med (2009) uppdateras, den har bara fyra ringar, precis som sin anfader Auto-Union DKW.

JH5 6239

Vi hälsade på Eino Leino, men han var för upptagen med sin padda, men också på Elias Lönnrot.

 

JH5 6242

Men vem känner Fyrtornet och Släpvagnat op riktigt?

När det var dags att njuta av stekta siklöjor (muikkor) me päärågröjte, kom en längre man in på mat.

Det visade sig vara världens näst längsta människa, Brahim Takioullah.

langmanMannen (dockan) längst till vänster är Daniel Cajanus från Paltamo. Han var verkligen långväxt och reste från Kajana för att uppträda på cirkus o dylikt världen runt. Nu pruduceras en opera om hans liv.
Av de 1700 biljetterna är över 90% redan sålda, trots att operan skall framföras utomhus!

Mannen i mitten är Nikonisten, som inte ätit flaggstångsfrön som liten. 

Till höger Brahim Takioullah, (37) 2,46 m och 150 kg. Skonumret är 58, foten är 38 cm! Nikonisten kunde använda skon som kanot. Brahim var normallång i skolan, men sen pga av en tumör började han växa kraftigt. Som 25 åring blev han opererad och man kunde hejda tillväxten. Han reser kring världen och deltar i olika sammanhang, han har också medverkat i flere filmer. Han har trivts med sitt jobb i en nöjespark i Paris. 

(Foto: Pekka Agarth)

Trevligt att få träffa Brahim 'Live'.

 

 

 

 


Krakow - en Pärla

Skrivet av Johan Hagström 24.05.2019

Alltid i mellanåt njuter Nikonisten urbant, Bara drösar på sta'n o kollar vad som kommer emot. Stannar upp där det finns korv, typ krakov, eller annat gott att äta. Sitta på en bänk och bara kolla då människorna traskar förbi. En del tar det lugnt och andra tyckes vara stressade av antingen tidtabeller eller jobbsaker. Nikonistens största problem var att besluta om det skall bli en glassportion till efterrätt.

Efter de hemska lägren och intressanta saltgruvan samt Schindlers muséum, ett par dagar på stan.

Kraków (Krakau) är en stad i Lillpolens vojvodskap i regionen Galizien i södra Polen, ca 300 km söder om huvudstaden Warszawa. Kraków är befolkningsmässigt Polens näst största stad med cirka 760 000 invånare, och hela storstadsområdet har nästan 1,5 miljoner invånare. Dess gamla stad är sedan 1978 ett världsarv. Kraków var Polens huvudstad från medeltiden till 1596, då Sigismund (på polska känd som Zygmunt III Waza) flyttade huvudstaden till Warszawa.(wikipedia)

Vi tar en kort runda:

MJ22830

Vi tänkte hälsa på Påven, men har var ju på jobbet, så det blev ingen diskussion eller ens bikt.

MJ22832

Du kan säkert räkna upp namnen på alla apostlar? Om du inte minns dem, kan du kolla i din konfirmationsbibel. Över 90% av polackerna är katolska. Kyrkor finns oändligt många - och de är fina och utsmyckade.

MJ22837

Floden Wisła är över 1.000 km lång och det ordnas härliga båtturer på den, precis som i alla andra flodstäder.

 

MJ22841

Krak är i slavisk mytologi staden Krakóws grundare. Krak befriade en grupp människor från en drake genom att lura på den ett fårskin indränkt i salpeter. Efter att draken hade exploderat började han grunda staden.(wiki)

Men vår lokala guide, Matylda Pacholarz, berättade nog en mycket mera intressant och trovärdigare story. Draken anföll och åt upp båtarna som närmade sig Krakow, med segel å allt. Konungen lovade sin dotter åt den som tar livet av draken. En bondeson byggde en båt och fyllde den med örter och kemikalier. När draken sen anföll och åt upp skeppet, blev den så törstig att den drack så mycket att den sprack till slut. Ja och sen halva kungadömet förståss...

I dag är draken modern. Man ringer ett nummer med mobilen och draken börjar spruta eld från käften :)

MJ22849

På väg till  de judiska kvarteren, kunde man notera att vissa balkonger var i behov av lite renovering.

JH1 5206

Skulpturen som finns på Rynek Glowny, är gjord av den polska konstnären Igor Mitoraj (1944 - 2014).
Det sägs att man tappar huvudet när man blir kär och statyn skall symbolisera detta.
Hövålöös anstallt, sejr ja!

JH1 5328

Jan Matejko, polsk konstnär (1838 - 1893. Här själv inramad.

JH1 5335

Matylda berättade också om Mariakyrkans två torn. Det var två bröder som byggde dem och de tävlade om vem som byggde det högsta tornet. Den ena brodern noterade att det finns risk att han förlorar tävlingen och vadet, så han tog helt enkelt livet av sin bror och fortsatte bygga på sitt eget.

JH1 5349

Som sagt var kyrkorna väldigt vackra och utsmyckade. På fotot en mäktig orgel.

JH1 5351

Dessa droskor fick Nikonistens blod att koka, efter det som Matylda berättade. Hästarna gjorde riktigt slavjobb och blev omskötta bara utvärtes. De fick stå i och dra i lååånga pass under heta sommardagar, ofta fick de varken pausa eller äta. Hon berättade ett de faktisk ganska ofta stupade under passet. Verkligen hemskt. Fy f-n!

JH1 5353

Wawel i Krakow är egentligen en benämning på en grupp byggnader på en kulle. Där finns kungliga slottet och en domkyrka, där forna regenter och andra historiskt viktiga personer finns begravda 

JH1 5370

Peedkiosk.

JH1 5372

Vår resegrupp, The KrakowBusters, ville ju gärna lämna bevis på att vi har bevistat Krakow (på väg hem från discot) :) 

JH1 5386JH1 5394

Det här  var ju en ypperlig kombination, tror inte om det finns likadana i Vasa?

JH1 5398Under torget finns ett underjordiskt muséum, som är värt ett besök.

Krakow är värt ett besök, definitivt. Maten och dryckerna är både goda och billiga. Förutom de platser som KrakowBusters besökte, finns det hur myckeet som helst att se. Kulturlivet, konserter, utställningar, muséer you name it. Ta en resa till Krakow, direktflyg från Helsinski.

Några foton kan du kolla i WEBFOTOALBUMET!

 

 


Gårrgoo muikkåna på Sampo

Skrivet av Johan Hagström 02.11.2018

Kategorier:

Alltid i mellanåt minns Nikonisten att fråga de lokala var man ska äta. På resan till Kuopiå visste jag redan på förhand både vad och var det blir kvällsbit.

Nikonisten har nod blivit lärd att fisken heter siklöja, den är ju en sikfisk, men att tala om muikkåna känns å smakar bäter. När Nikonisten bodde några år i Nyslott blev han för evigt såld åt denna ädla fisk - i många former tillredd. Till en härlig Rantakala behövdes bara en stor svart gryta, muikkår och ett paket smör. Som sajder nyssgräddat rågbröd - himlagott!

Det hör till att muikkåna skall avnjutas i gott sällskap, på rätt ställe och i gott sällskap. Nå Nikoniostens sällskap var en ganska åldrig Nikon D4.

JH1 0706

Muikkuravintola Sampo öppnade dörrarna 18 maj 1931. Ägdes av Osuuliike Työkansa. Beläget på Kauppakatu nära hamnen. År 1994 fick de priset Suomen paras muikkuravintola. Du bara måste besöka stället. 

JH1 0688

Inte mycket har ändrats - nå det fanns ju inte så mycket utbud på CD skivor på 30 -talet, men ... 

JH1 0691

Det finns också annat än muikkåna på menyn, men skulle vara både synd å skam att inte äta muikkåna på Sampo.

JH1 0692

Klassiskt.

JH1 0693

För den som inte ville slösa slantarna i Rock-Ola, finns det ett gammalt piano att spela på.

JH1 0698

Reinarama njutningen ren att skåda de nystekta delikatesserna - och de steks i smör!!! Voessa - as they say!

JH1 0699

Nikonisten åt i lugn takt för att få njuta tillräckligt länge, men underbart e kort, sjöng ju Powel Ramel.

JH1 0700

Inte mycket lär ska ha ändrats - dock fick jag veta att den servitrisen som jobbade där för typ 40 år sen kommar alla i håg. Hon kunde vara ganska tvär.

JH1 0701

Lite Halloween året runt

JH1 0704

Sen den herrliga savolaxdialekten. Det sägs ju att när savolaxaren talar flyttas ansvaret till den som lyysnar. Stämmer säkert, men trevliga är de trots det. Dessutom blev de mäkta imponerade när de hörde att det blir en liten bloggjuttu i rantahurrirnas land och hälsar alla välkomna till Sampo. Nikonisten rekommenderar.

Om man vill beställa en taxi säger man bara: Kehtootko kuhtua mittarin?