nikonisten black

Stella Polaris - Kva?

Skrivet av Johan Hagström 19.09.2023

Alltid i mellanåt flyr Nikonisten vardagen och besöker intressanta ställen. Denna regniga tirsdag blev det utfärd med Kultureliten (irf) från Vasa ända till Närpes!

Om man frågar mannen på gågatan om Stella Polaris blir svaret ofta en axelrörelse. Men en mera kultiverad kan komma att tänka på polstjärnan eller Aurora Botnia. Förståss!?

Operation Stella Polaris har dock en viss historisk betydelse, även om dagens skonötare inte vet något alls om operationen. Det var frågan om en topphemlig räddningsoperation i krigets slutskeende där radiospanare hade en avgörande roll.

Men sörjen icke, det går enkelt att åtgärda luckan i historiearkivet. Närpes Hembygdsförening (rf) har sedan mars 2023 drivit muséet "Stella Polaris" vid Öjskogsparken i Närpes.

Där får du veta mera om denna operation och dessutom skåda en massa radioapparater från krigstiden. Du kan också inbesupa mera fakta via moderna skärmar, som du styr själv enligt din egen läshastighet.

"Fienden rycker allt närmare! Hamnar det hemliga underrättelsematerialet i orätta händer står många liv i fara!"

Z626467

Radiospanarna var ett speciellt gäng inom armén. De var tophemliga och inte ens deras anhöriga visste om vad de gjorde. "Papp miin e vaktmästar" betydde i verkligheten något helt annat.

Z626468

Telefonväxel från krigstiden, en verklig Sentraalisantra, detta ex är faktiskt i bruk, man kan ringa till både farstun och kartrummet, nästa steg är att koppla in restaurangen.

Z626479

Maininki var en av båtarna som användes unter operationen

Z626487

En officer hade fått så bråttom att retirera, att han tappade sin ´mössa'

Z626495

Ben Nyberg berättade intressanta episoder från operationen, dessutom presenterade han fina och välbehållna radioutrustningar.

Z626510

Inger Granfors, auktoriserad Närpesguide, presenterade operationen på storskärm, men berättade också om Närpes i allmänhet, bland annat om häststallarna vid kyrkan.

Det var en intressant och trevlig exkursion. Det finns så mycket att se i närområdet. Hur mycket vet du om Operation Stella Polaris? Köp nästa jul åt t.ex. svärmor et besök till muséet.

Z626529Som avslutning samlades alla elever vid Stella Polaris -monumentet, ingen fick kvarsittning. (Foto okänd soldat)

 

 

 


Bland vargar och skarvar

Skrivet av Johan Hagström 13.09.2023

Alltid i mellanåt tar Nikonisten en morgonpromenad, oftast före bacon och kaffe. Oftast blir det att lufta på gångstavarna, men alltid i mellanåt luftas endera Nikonen. Helst den som väger mindre. Brukar traska en timme. Med Nikonen blir det avsevärt mindre kilometrar eller alternativt längre tid.

Onsdag, Mittwoch blev inte bara Metviksrundan utan att vandra längs strandlinjen. Visste du att Vasa har 473 km strandlinje?! Några minnebilder:

Z626139

Vy från strandpromenaden - mot nya äventyr. Vasa måtte ha vackraste campusområdet i Finland, man studerar gärna några år längre bara för utsikten.

Z626147

Här var det lämpligt att nynna på "Jos konduktöörin nait" eller "Menolippu". Nikonisten hade emellertid nog löst in tur-retur biljett.

Z626151

Silorna når äntligen finalen, inte myckat kvar av dem. Men så har alla ju väntat flera årtionden på att de skulle rivas.

Z626154

Basturestaurangen Meris bygge framskrider sakta (gårrsakta!). Tror inte någon flygekorre bromsar takten.

Z626167

Nikonisten var nu så nära Österbottens muséum, att det helt enkelt var pakkå att inlösa löftet om att kolla nya Terranova. Har funnits kålkkåläng på listan. För tillfället byts utställningen på andra våningen. Den 28 oktober öppnas "Roland Persson – Twisted Realities".

Terranova – naturvetenskapliga utställningen har förnyats totalt och den nya öppnades för snart ett år sedan. Där fanns mycket intressant och utställningen var kryddad med interaktiva doningar. 
"Utställningen berättar om den unika naturen i vår region, dvs. Kvarkens världsarv, om istiden som påverkat uppkomsten av det samt om människans och den maritima naturens förhållande. Framtiden dryftas framför allt ur klimatförändringens perspektiv." 

Z626170

På bilden ser du filuren, som stoppar mera byggningsprojekt än den aktuella föreningen i Vasa. Rekommenderar varmt ett besök till Terranova, om du inte har gjort det redan.

Sen var det bara att traska hemåt. Pausen på muséet var inte inplanerad, men var faktiskt intressant.

Du kan kolla flera foton från utställningen och morgonpromenaden i WEBFOTOSALBUMET! (klicka!)


Heikinheimo: 5+ rum

Skrivet av Johan Hagström 12.09.2023

Alltid i mellanåt missar Nikonisten utställningar. Detta år ofta pga ögonproblem, men nu är jag synlig åter.

Lite mulen septemberdag, så innan butiksrundan tänkte jag hinna med en kort konstrunda. Tikanojas konsthem bjöd på Kaarina Heikinheimo: 5+ rum. Verkade vara intressant.

Det var det också. Allt från Textilkonst, från koppartråd till textilreliefer.  

Utställningen pågår till den 24 september, så om du inte ännu har gjort ett besök, hinner du ännu. De lönar sig nog.

Några smakprov:

Z626135Z626136Z626126

Några till hittar du i WEBFOTOALBUMET! (klicka!)


Kuntsi - Linjens dimensioner

Skrivet av Johan Hagström 09.09.2023

Alltid i mellanåt besöker Nikonisten muséer. I samband med evenemanget i inrehamnen blev det en runda i Kuntsi. Där fick man bekanta sej med utställningen "Linjens dimensioner". Det var ganska intressant, rekommenderar nog ett besök.
 
Några bildplock från utställningen utan dessvärre kommentarer, eftersom jag inte har behörighet.

 

Z626004Z626005Z626003Z626006Z626007Z626008Z626010Z626011Z626013 


Strömming och sikmarknaden i soligt väder

Skrivet av Johan Hagström 08.09.2023

Alltid i mellanåt bongar man Nikonisten på fiskmarknader. I mellanåt i Kaskö å i mellanåt i Vasa. Ett verkligt fint väder lockade många till marknaden redan på fredag. Men mera besökare blir det säkert på lördag. Det finns ju de som jobbar...

Det såldes inte bara fiskprodukter, utan också honung, bär, yllesockor etc, men iinte nå meterlakrits eller dammsugarpåsar. 

Z625885

Det soliga vädret lockade besökare redan på fredagen till marknaden.

Z625887

Strömmingsbiffar laddade med myki fosfor å e jättehälsosamma

Z625897

Heikki Kallio är en av de som Nikonisten har träffat otaliga gånger på marknaden

Z625898

Dessa sikar har precis kommit ur rökugnen, efter 33 minuters rökning

Z625899

Z625902Z625905

Fanns mycket utbud på marknaden

Z625910

Också jordgubbar och svampar såldes

Z625913

Många tog en paus och passade på att atä en god fisksoppa

Z625917Kråkskogsbagaren sålde 'Stundarsgrisar' på löpande band.

Mera foton finns i WEBFOTOALBUMET! (klicka)

 

 


Mycket folk på Brage höstmarknad

Skrivet av Johan Hagström 03.09.2023

Alltid i mellanåt kan man bonga Nikonisten på någon höstmarknad. Marknaden på Brage har ordnats i åratal, vill minnas att den kallades för skördemarknad tidigare. Då såldes där också skördeprodukter, men grillkorv och vantar skördar man ju inte, så namnbytet var klokt.

Men det var mycket folk, parkeringen var helt full, folk kom och gick hela tiden. Under Nikonistens besök var det uppehåll, men annars så var vädret på söndagen varierande. Regnskurar med jämna mellanrum, solen tittade fram tidvis.

Inne i stugan var det proppfullt hela tiden, där såldes kaffe, bulla, våfflor etc. Nikonisten var nog snål men orkade inte köa.

Z625850

Det stod en varmkorvsgubbe... Vad är en marknad utan marknadskorv?

Z625845

Information om svampar på gång, intresset var stort

Z625838

Det är betydligt lättare och dessutom roligare, att se på, då någon försöker gå på styltor än att försöka själv.

Z625829

Stickade tröjor, vantar och sockar i glada färger bjöds ut

Z625846

Här kunde man faktiskt köpa skördeprodukter.

Några foton finns också i WEBFOTOALBUMET! (klicka)

Under  


Jannika B. på Veneziaden i Kokkola

Skrivet av Johan Hagström 27.08.2023

Alltid i mellanåt hoppar Nikonisten över konserter. Fredagens Kokkolan Venetsialaiset bjöd mest på hipphåpp och raap -musik. Då uppträdde bl.a. Käärijä. Men, på lördag, efter det bra arrangerade programmet på torget och en bit mat blev det nog en runda till festivalen.

Jannika B. är ju uppvuxen i Kokkola så det var klart att jag skulle ta några foton av henne - absolut. Hade dessutom aldrig sett/hört Jannika B. live.


Z632709

Jannika B. tog publiken med fart ända från början.

TS423489

Trevligt varierande repertoar. I hennes nyaste låt sjunger hon en vers på svenska. Hörde på radion, att de första av hennes låtar var på svenska.

Z632719

Kokkolahumorn finns ju i båda modersmjölken och farvattnet. Hon frågade 'onko täällä Vaasalaisia' och fick se ganska många händer. Sen frågade hon 'entäs Jeppiksestä' och en modig hand restes och fick beröm.

Z632770

I publiken fanns lite i varje ålder. Det fanns separat område för över och under 18 och det är ju en lyckad kompromiss. Matavdelningen fanns på området under 18.

Z632753

Z632744

Hon slängde upp mikrofonen i luften och tog med säker hand emot den

TS0788224

Det var alltså en trevlig bekantskap. Få se vad Original Sokos Hotel Kaarle bjuder på 2024. Jag har i alla fall bokat rum redan nu.

Det finns mejr bildrä i WEBFOTOALBUMET!


Veneziadfest på Kokkolatorget

Skrivet av Johan Hagström 26.08.2023

Alltid i mellanåt oftast årligen återkommande firar Nikonisten i födelsestaden Gamlakarleby. 

Det ordnas på dagen evenemang på torget för hela familjen. Fredag och lördag ordnar Sokos Hotel Kaarle festival. Fredag bestod av hiphop å rapp, så Nikonisten valde att avnjuta röding på Nera i Neristan - dsiss om he smaka goo! Lördag då ein varv till festivalen å fota Jannika B (uppvuxen i Kokkola) och Arttu Wiskari (inte uppvuxen i Kokkola, men skulle säkert gärna ha varit).

Na liiti bildrä:

Z625435

Sällan man siir så myki folk på torget.

Z625440

Naattiorkesteri bjöd på rolig å proffsig underhållning på de yngre

Z625455

Naattiorkesteri uppträder

Z625461

Den anrika fiskhallen agerar nu turistbyrån, Visit Kokkola

Z625463

Sen blev det allsång med Isa Lindgren-Backman, som du ser gillades det mycket av publiken  

Z625474

Z625483

Starskottet smällde i öronen och årets sundrodd (suntinsoutu) var i gång

Z625498

Z625525

Vasa stadstyrelses lag vann detta år tävlingen

Z632682

Målgång för överlägset snabbaste lag

 

Z632691

Efter rodden  blev det jazziga toner med Villoveega. På bilden Mika Mylläri

Z632697

Isa Lindgren-Backman solist i Villoveega, som bjuder på jazziga toner på Kokkoladialekt (grondsprååtsi)

Mejr bildrä hittar du i WEBFOTOALBUMET!


Gyllene sommartider

Skrivet av Johan Hagström 21.08.2023

Alltid i mellanåt kan man bonga Nikonisten i pressdiket. Det kunde man i lördags på Lemonsoft stadion i Vasa. En skön å somrig höstkväll med bra musik och artister bjöds det på.

Konserten, eller evenemanget, inleddes med Vöråbördiga KAJ, som ville kolla om du har 'heimani i skick'. Trions popularitet växer hela tiden. 

Z625117Z625095KAJ

Följande på estraden var lokala Fredrik Furu. Måste bara skryta på honom och också hans handplockade band. Väldigt proffsiga musiker. Publiken njöt. Med Tuukka vid trumsetet kan det bara bli bra.

Z632560

Fredrik Furu

Nästa artist var helt obekant för Nikonisten(!), Sanna Nielsen. Hon tog publiken med karisma och körde en massa gamla svenska schlagers. Efter några foton i pressdiket började det kurra i magen, men kön till HotDoggarna var alltför lång för Nikonistens tidtabell. Kollegan Fredrik hade dock snott en kakbit åt mej från VIP området.

Z632619Z632592

Sanna Nielsen

Så var det dags för kvällens final. Man noterade att det var mycket folk på arenan. Alla väntade på Gyllene Tider. Bandet har inte uppträtt i Österbotten tidigare, men här finns en massa GT -fans. Hux Flux albumets nya låtar varvades med många bekanta hits, typ Flickan i en Cole Porter sång och Flickorna på TV2. Publiken sjöng med hela tiden. Gissa om de spelade Sommartider?

Z625257Z625217Z625246

Per Gessle i Gyllene tider

Z625422

Själv är jag inte så stor fan av GT, men visst var konserten fin. Av Per Gessle fick jag 'ein pläktrå' i pressdiket.

Den som täcks säga att det händer inget i Vasa borde bo ett halvår i Sibirien. Sommaren har varit fylld av evenemang och konserter.

Du kan hitta mera bilder i WEBFOTOALBUMET!

 Läs också Patrik Backs recension i Vasabladet

 


Med moffa på Sälgrund

Skrivet av Johan Hagström 20.08.2023

Alltid i mellanåt hamnar Nikonisten på konstiga temadagar. Dagen till ära firades både Internationella Fyrdagen och nå'n trädkramarvecka som börjar i morgon. Eftersom förra fyräventyret avnjöts på Tankar i Kokkola norröver så valdes Sälgrund i Kaskö till dagens utfärd.

Vi visste att det är säkert mycket folk, eftersom vädret var sommarlent. Från fiskehamnen körde två båtar nonstop från 10 - 16 till och från Sälgrund. Den mindre båten tar 6 personer och den större dussinet. Från fiskehamnen tar det bara typ 10 minuter till Sälgrund.

Z625322

Eftersom vi, efter lite köande på bryggan, kom fram lunchtid var det dags för lite huiluntuhti å kaffe när vi anlände. Sälgrund har en splitterny grillkåta. Kom i håg att ta med kol eller ved. (foto: Jonna Hagström)

Z625359

Inne i Veras café såldes kaffe, bulla och annat gott. På gården samlades folk på fika (som svensken skulle säga).

Z625371

Det går en naturstig på ca 1 km från kafeterian, lite dåligt utmärkt tyckte vi. Terrängen är lite krävande, så crocks är inte att rekommendera. Med naturen och vyerna är verkligen fina. Moffa höll sej undan höjderna.

 

Z625380

Jonna, däremot, övade sig inför Svolværgeita(?)

Z625385

Nästan ingen vind och vädret var helt perfekt, härlig och annorlunda natur

Z625387

Eftersom det  är trädkramarveckan nästa vecka, valde Alex ett lämpligt träd att krama

Z625400

Det var ju Internationella Fyrdagen och fick man trappa dryga 200 steg upp i fyren. Betyder i praktiken nästan ända upp. De fyrar som är i aktivt bruk är själva ljusverket, i detta fall en fresnell lins stängt för besökare. Det förstår man ju väl.

Alla andra i sällskapet, utom moffa trappade upp i fyren. Alex tyckte det var roligt.

Z625415

Bara man ger sej lite tid kan man hitta mycket intressant i naturen.

Z625421

Efter att ha ätit kristallbullor på Veras café blev det dags att köa på bryggan för hemfärd. Båtskjutsen kostar 10 evrå tur/retur. Ingen lämnades kvar på Sälgrund.
Du kan kolla närmare på Sälgrunds hemsidor SÄLGRUND