nikonisten black

Julmarknad på tyska.

Skrivet av Johan Hagström 30.12.2015 | 0 Kommentarer

Alltid i mellanåt gör Nikonisten sådana saker han länge funderat på och planerat, men ändå aldrig blev av. Denna gång gällde det en diskussion om julmarknader och deras innehåll. Nikonisten är definitivt ingen julmänniska, men ville ändå se något annat än dammsugarpåsar och keitelemuikkår på jultorget.

En kompis, Janne, berättade om tyska julmarknader. Nikonisten trodde han bara hade druckit för mycket Glühwein , då han berättade om stämningen. Men Janne brukar vara pålitlig, så det var bara att resa och kolla om det stämmer.

Avgången var 22 december, så tyvärr var en del marknader redan avslutade och inpaketerade. Men i Freiburg im Breisgau pågick ännu marknaden, så dit! Freiburg är en trevlig stad, universitetsstad, och där fanns mycket att se, men nu blir det en kort juttu om der Nikonist och äventyret om sökandet efter julstämning på julmarknaden.

JH2 5751

Redan då man närmade sej hördes det musik (live! - inte några julsånger från CD här inte). Härligt att Freiburg har begränsat biltrafiken på ett stort område. Men akta sej för peedarna - de kommer schnell. Lyktor och stjärnor överallt.

JH1 0285

Kyrkornas dörrar stod öppna. Vissa tider påbjöds tystnad och fotoförbud, för att folk skulle få finna lugnet.

 

JH1 0289

Gårrfrina krubbor fick man se - och i äkta 3D med vanliga progressiva glasögon! Det ni!

 

JH1 0292

Marknaden begränsades inte till ett torg utan till flera och sen i allt där emellan. Trevliga säljkojor, såg inte en enda avdankad husvagn.

 

JH1 0306

Jodå - visst såldes det krimskrams, precis som här. En del var handmade och en del saker påstods vara det. Men stämningen var super.

 

JH1 0311

Lena och Jonna testade varsin Glühwein - ett absolut måste. Glöggen kostade 3 evrå, dessutom betalade man två evrå som pant. Panten fick man tillbaka då man returnerade glögglaset. Men det kunde man ju inte, en så fin souvenir för halvassit. Nikonisten som agerade chaufför bjöds på en alkoholfri variant, Kinderpunsch.JH2 5766

Ballonger tycks höra till julen i Tyskland, kan bero på vädret. Vi har ju ungefär samma väder på vår Valborg.
JH1 0314

Men till saken, till saken, den stora skillnaden. Nikonisten kalkylerade snabbt ut den stora skillnaden mellan våra julmarknader och de tyska. Det var absolut umgänget. Hos oss kutar vi kring och köper dammsugarpåsarna, bränner oss i gommen med en grilkorv, hälsar på grannen från samma hus med ett glatt leende och rusar ner till grottan efter bilen och hem till värmen.

Tyskarna umgås på sina julmarknader. De är tillsammans. De träffas där, dricker Glühwein och äter goda korvar och Brötchen, salta o söta. En del träffas varje dag under marknaden. Kring borden och kojorna pratades och skrattades hela tiden. FOlk kom och gick. Gick till följande samling. Umgick och pratade och skrattade - fortsatte till följande. Kan ju låta lite barnsligt och sagolikt det här. Men Nikonisten följde med en lång stund. Där hittades den stora skillnaden.

Men über alles - en härlig upplevelse. Måste erfara julmarknaden på nytt. Så det blev också en tripp till den franska sidan för att kolla hur deras marknader ser ut.

Fortsättning i nästa nummer ... Stay on the Channel.

JH1 0316Denna kyrka syntes från hotellfönstret. Kyrkan hann Nikonisten aldrig besöka, men den utgjorde en utomordenlig fin och stämningsfull början och slut på varje äventyrsdag.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar